Kulinaria

Wina i nalewki

2 3

Wina i nalewki

Domowa apteczka, orzech włoski i jego zdrowotne właściwości.

Orzech włoski znany i nieznany.... Orzech włoski większości osób kojarzy sie jako orzech w brązowej łupinie z pyszną chrupką zawartością, używaną m.in. do ciast i jako zdrowa przekąska. Dziś chciałabym przekonać do leczniczych właściwości orzecha zielonego,niedojrzałego. Oto najważniejsze z nich:  silne działanie  bakteriobójcze,działa na paciorkowce,gronkowce, bakterie duru brzusznego, czerwonki i innych, często odpornych szczepów działają ściągająco na błony śluzowe, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo, przeciwzapalnie, odtruwająco, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu w krwi.  stosuje się przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunce bakteryjnej, zatruciach, owrzodzeniach i krwawieniach w przewodzie pokarmowym, w profilaktyce cukrzycy oraz zewnętrznie do leczenia grzybicy, trądziku, zapaleń ropnych, nadmiernej potliwości stóp i żylaków. ​Właściwości zdrowotne  i lecznicze orzecha można stosować z liści i zielonych orzechów. Orzech włoski świetnie działa na skórę. Orzech przenika głęboko do naszego organizmu, penetrując gospodarkę lipidową naszego ciała poprawiając jakość naszej skóry i usuwając choroby skórne takie jak egzema, trądzik, liszaju, czy żylakach.  Dlatego poza nalewką warto po prostu pozbierać liście orzecha i je ususzyć w ciemnym i przewiewnym miejscu. Następnie użyć ich do przemywania skóry lub wewnętrznie w czasie biegunki, kiedy to należy wypić napar z 1-2 łyżki rozdrobnionych liści i 1 l wrzątku. Ponadto orzech świetnie zabarwia włosy na brązowo oraz może zapewnić nam piękną opaleniznę w zimowe dni :).     Chętnie podzielę sie przepisem na nalewkę zdrowtną i smakową.   "Orzechówka" , u mnie najczęściej stosowana przy nieżycie żołądka ,pomaga odrazu.   Orzechy włoskie zrywamy na przełomie czerwca i lipca – najlepiej nadają się ze względu na właściwości lecznicze oraz ze względu na ich późniejsze rozdrobnienie. Zebrane orzechy dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Po osuszeniu kroimy na drobne kostki (orzech na pół i połówki jeszcze na ćwiartki, albo rozdrobnić  w melakserze), czynność ta powinna być wykonana w rękawiczkach młode i świeże orzechy pozostawią na wiele dni brązowe ślady, których trudno będzie się pozbyć.   20-30 zielonych orzechów,najważniejsze żeby dało sie je przekroić na mniejsze kawałki(ćwiartki,plasterki,połówki) 0.5-1litra alkoholu ok50 % (orzechy muszą byc w całości zakryte) Wszystkie składniki umieścic w słoiku, zakręcić szczelnie,przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu,od czasu do czasu mieszać. Początkowo nalewka jest koloru zielonego,należy czekac aż bedzie ciemnobrązowa-czarna. Cały proce strwa ok. 4-6 tygodni. Po tym czasie zlac alkohol,przechowywac najlepiej w ciemnej szklanej butelce , stosować  w razie potrzeby w ilości 10ml-60ml.       "Orzechówka smakowa", orzechówkę stosuje sie głównie w celach zdrowotnych,jednak nalewka złamana nutą pomarańczy i korzennymi przyprawami jest ucztą dla podniebienia.   ok. 20 zielonych orzechów pomarańcza i cytryna,umta ,sparzona,pokrojona w plasterki lub ćwiartki. 1litr spirytusu 1litr wody 1kg cukru,można użyć miodu,cukru brązowego. Słodkość nalewki jest kwestią gustu. 7-10 gożdzików laska wanili łyżeczka kardamonu lub innych przypraw korzennych ,które lubimy   Przygotowanie orzechów jak powyżej( umyć ,pokroic.itp.),umieścic w słoju razem z cytrusami. Cukier  rozpuścic w ciepłej wodzie, dodać do słoja,dolać alkohol. Przykryć gazą,od czasu do czasu mieszac najlepiej drewnianą łyżką,postawić w ciepłym miejscu na ok.30 dni. Zlać i przechowywać w ciemnym miejscu. Nalewka idealna na wieczorne zimowe wieczory:)   Z orzechów w pożniejszym czasie rownież wykorzystujemy brązowe  łupiny do celów kosmetycznych,np do płukania włosów. Wzmacniająca płukanka do ciemnych włosów.Do małego garnka wrzuć 20-25 łupin z dużych orzechów. Wcześniej starannie je opłucz. Zalej łupiny taką ilością wody, by je zakryła. Doprowadź do wrzenia i gotuj powoli przez 45 minut. Odstaw do przestygnięcia. Przelej płyn do butelki. Płucz włosy po każdym myciu. Płukanka wzmacnia włosy i nadaje im miedziany połysk.    Orzechowy płyn wybielający zęby.Łupiny z 5-6 dużych orzechów włoskich zalej szklanką zimnej wody. Podgrzewaj powoli, a następnie gotuj 20 minut na wolnym ogniu, po czym odstaw do ostygnięcia. W chłodnym odwarze zamocz szczoteczkę do zębów. Szczotkuj zęby dokładnie przez 5 minut. Następnie wypłucz usta. Stosuj zabiegprzez 7-14 dni 2 razy dziennie. Odwar usuwa kamień nazębny oraz przebarwienia, a same zęby staną się bielsze o co najmniej dwa odcienie.     Czytaj dalej

3 30

Wina i nalewki

Czas i pora na syrop z mniszka lekarskiego

Teraz jest ta odpowiednia, jedyna w roku pora na zbiór kwiatów mniszka lekarskiego. Na zbiór wybraliśmy się w samo południe kiedy kwiaty są otwarte i pełne aromatycznego żółtego pyłku. Z dala od dróg i zabudowań zebraliśmy cały koszyczek żółciutkich i pachnących kwiatów. Przez chwilę, po rozłożeniu ich na słońcu, pozwoliliśmy by mrówki, robaczki, muszki opuściły słodkie koszyczki. A potem już tylko do garnka i gotować z 15 – 20 minut na bardzo wolnym ogniu. W tym roku, w pierwszym etapie tworzenia syropu prócz cytryny postanowiliśmy dodać nieco korzenia imbiru. Zobaczymy jaki będzie efekt smakowy, bo zdrowotny na pewno na plus. Teraz mniszkowi, cytrynie i imbirowi trzeba dać czas do jutra, by wywar dobrze „naciągnął”. Po 24 godzinach wszystko dokładnie przecedzamy lub wyciskamy na gazie. Kolejno dodajemy sporą ilość cukru i odparowujemy do konsystencji lekko gęstego syropu. Gorącym napełniamy wyparzone wcześniej słoiczki, szczelnie zakręcamy i do spiżarki. W okresie jesieni i zimy gdy domownicy zaczynają kaszleć, kichać zamiast do apteki idziemy najpierw do naszej spiżarki. Każda taka wizyta to oszczędność kilkunastu złotych. Warto zatem włożyć trochę wysiłku w przygotowanie swojego domowego leku na infekcje i przeziębienia.  Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu. Jednak miód z mniszka przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych.   Czytaj dalej

1 9

Wina i nalewki

Moja nalewka

Nalewka z kwiatów bzu czarnego dzikiego   Nalewka z kwiatów bzu czarnego dzikiego  z cytryną. Nalewkę przygotowuje się dwustopniowo: najpierw robimy nastaw , potem zaś będziemy dolewać alkohol. Wykorzystujemy do tego celu całe baldachy czarnego bzu uważając, aby uronić jak najmniej pyłku, który odpowiedzialny jest za aromat i kolor nalewki. Najlepiej kwiaty ścinać długimi nożyczkami i zbierać je w słoneczny dzień. Proporcję podaję na litr spirytusu –Składniki – etap 1: §  około 30 baldachów kwiatów czarnego bzu, pełnych pyłku i zapachu §  1, kg cukru + 85 dag wody 3 ekologiczne cytryny pokrojone na cieniutkie plasterki.  Przygotowanie: Zagotowujemy cukier z wodą, przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia: to ważne! Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Z baldachów bzu odrywamy delikatnie grubą łodyżkę (nie trzeba tego robić, ale moim zdaniem nie dodaje niczego do smaku).Po zerwaniu baldachów układam delikatnie na papierze, aby wyszły z kwiatów wszystkie żyjątka. §  W słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem. §  Słój zatykamy gazą (aby nie wpadły nam tam muszki) i odstawiamy  na kilka dni kontrolując czy nie zaczyna fermentować,  w miarę słoneczne miejsce – Ważne, aby kwiaty i cytryny były zanurzone w syropie. Należy co jakiś czas mieszać. §  Ważne jest, żeby fermentacja nie zaczęła się zbyt szybko, więc wyparzamy dokładnie słój, przed użyciem (też łyżkę do mieszania). §  Etap 2: §    §  Kiedy napój zacznie fermentować będziemy go przecedzać i dodawać spirytus. Im większa jest moc alkoholu, którym zalewamy surowce z których będziemy robiły nalewkę, tym silniejsze będą właściwości konserwujące, ale gorsze wydobycie aktywnych związków zawartych w surowcu, z którego robimy nalewkę. Chyba że dodamy cukru lub miodu, które przyspieszą ekstrahowanie. Do przygotowania słodkiej nalewki nadaje się spirytus o mocy 70 proc. Gdy chcemy mieć wytrawną, używamy alkoholu najwyżej 60-proc. §  Gdy nalewka jeszcze pracuje, powinna stać w dość ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Potem najlepiej trzymać ją w chłodzie. Musi być szczelnie zamknięta, by nie ulatywały z niej substancje eteryczne. §    §      Czytaj dalej

2 5

Wina i nalewki

1 6

Wina i nalewki

0 2

Wina i nalewki

0 2

Wina i nalewki

1 3

Wina i nalewki

3 5

Wina i nalewki

1 4

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij