Kulinaria

Wina i nalewki

Domowa apteczka, orzech włoski i jego zdrowotne właściwości.

Orzech włoski znany i nieznany.... Orzech włoski większości osób kojarzy sie jako orzech w brązowej łupinie z pyszną chrupką zawartością, używaną m.in. do ciast i jako zdrowa przekąska. Dziś chciałabym przekonać do leczniczych właściwości orzecha zielonego,niedojrzałego. Oto najważniejsze z nich:  silne działanie  bakteriobójcze,działa na paciorkowce,gronkowce, bakterie duru brzusznego, czerwonki i innych, często odpornych szczepów działają ściągająco na błony śluzowe, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo, przeciwzapalnie, odtruwająco, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu w krwi.  stosuje się przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunce bakteryjnej, zatruciach, owrzodzeniach i krwawieniach w przewodzie pokarmowym, w profilaktyce cukrzycy oraz zewnętrznie do leczenia grzybicy, trądziku, zapaleń ropnych, nadmiernej potliwości stóp i żylaków. ​Właściwości zdrowotne  i lecznicze orzecha można stosować z liści i zielonych orzechów. Orzech włoski świetnie działa na skórę. Orzech przenika głęboko do naszego organizmu, penetrując gospodarkę lipidową naszego ciała poprawiając jakość naszej skóry i usuwając choroby skórne takie jak egzema, trądzik, liszaju, czy żylakach.  Dlatego poza nalewką warto po prostu pozbierać liście orzecha i je ususzyć w ciemnym i przewiewnym miejscu. Następnie użyć ich do przemywania skóry lub wewnętrznie w czasie biegunki, kiedy to należy wypić napar z 1-2 łyżki rozdrobnionych liści i 1 l wrzątku. Ponadto orzech świetnie zabarwia włosy na brązowo oraz może zapewnić nam piękną opaleniznę w zimowe dni :).     Chętnie podzielę sie przepisem na nalewkę zdrowtną i smakową.   "Orzechówka" , u mnie najczęściej stosowana przy nieżycie żołądka ,pomaga odrazu.   Orzechy włoskie zrywamy na przełomie czerwca i lipca – najlepiej nadają się ze względu na właściwości lecznicze oraz ze względu na ich późniejsze rozdrobnienie. Zebrane orzechy dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Po osuszeniu kroimy na drobne kostki (orzech na pół i połówki jeszcze na ćwiartki, albo rozdrobnić  w melakserze), czynność ta powinna być wykonana w rękawiczkach młode i świeże orzechy pozostawią na wiele dni brązowe ślady, których trudno będzie się pozbyć.   20-30 zielonych orzechów,najważniejsze żeby dało sie je przekroić na mniejsze kawałki(ćwiartki,plasterki,połówki) 0.5-1litra alkoholu ok50 % (orzechy muszą byc w całości zakryte) Wszystkie składniki umieścic w słoiku, zakręcić szczelnie,przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu,od czasu do czasu mieszać. Początkowo nalewka jest koloru zielonego,należy czekac aż bedzie ciemnobrązowa-czarna. Cały proce strwa ok. 4-6 tygodni. Po tym czasie zlac alkohol,przechowywac najlepiej w ciemnej szklanej butelce , stosować  w razie potrzeby w ilości 10ml-60ml.       "Orzechówka smakowa", orzechówkę stosuje sie głównie w celach zdrowotnych,jednak nalewka złamana nutą pomarańczy i korzennymi przyprawami jest ucztą dla podniebienia.   ok. 20 zielonych orzechów pomarańcza i cytryna,umta ,sparzona,pokrojona w plasterki lub ćwiartki. 1litr spirytusu 1litr wody 1kg cukru,można użyć miodu,cukru brązowego. Słodkość nalewki jest kwestią gustu. 7-10 gożdzików laska wanili łyżeczka kardamonu lub innych przypraw korzennych ,które lubimy   Przygotowanie orzechów jak powyżej( umyć ,pokroic.itp.),umieścic w słoju razem z cytrusami. Cukier  rozpuścic w ciepłej wodzie, dodać do słoja,dolać alkohol. Przykryć gazą,od czasu do czasu mieszac najlepiej drewnianą łyżką,postawić w ciepłym miejscu na ok.30 dni. Zlać i przechowywać w ciemnym miejscu. Nalewka idealna na wieczorne zimowe wieczory:)   Z orzechów w pożniejszym czasie rownież wykorzystujemy brązowe  łupiny do celów kosmetycznych,np do płukania włosów. Wzmacniająca płukanka do ciemnych włosów.Do małego garnka wrzuć 20-25 łupin z dużych orzechów. Wcześniej starannie je opłucz. Zalej łupiny taką ilością wody, by je zakryła. Doprowadź do wrzenia i gotuj powoli przez 45 minut. Odstaw do przestygnięcia. Przelej płyn do butelki. Płucz włosy po każdym myciu. Płukanka wzmacnia włosy i nadaje im miedziany połysk.    Orzechowy płyn wybielający zęby.Łupiny z 5-6 dużych orzechów włoskich zalej szklanką zimnej wody. Podgrzewaj powoli, a następnie gotuj 20 minut na wolnym ogniu, po czym odstaw do ostygnięcia. W chłodnym odwarze zamocz szczoteczkę do zębów. Szczotkuj zęby dokładnie przez 5 minut. Następnie wypłucz usta. Stosuj zabiegprzez 7-14 dni 2 razy dziennie. Odwar usuwa kamień nazębny oraz przebarwienia, a same zęby staną się bielsze o co najmniej dwa odcienie.     Czytaj dalej

3 8

Wina i nalewki

Czas i pora na syrop z mniszka lekarskiego

Teraz jest ta odpowiednia, jedyna w roku pora na zbiór kwiatów mniszka lekarskiego. Na zbiór wybraliśmy się w samo południe kiedy kwiaty są otwarte i pełne aromatycznego żółtego pyłku. Z dala od dróg i zabudowań zebraliśmy cały koszyczek żółciutkich i pachnących kwiatów. Przez chwilę, po rozłożeniu ich na słońcu, pozwoliliśmy by mrówki, robaczki, muszki opuściły słodkie koszyczki. A potem już tylko do garnka i gotować z 15 – 20 minut na bardzo wolnym ogniu. W tym roku, w pierwszym etapie tworzenia syropu prócz cytryny postanowiliśmy dodać nieco korzenia imbiru. Zobaczymy jaki będzie efekt smakowy, bo zdrowotny na pewno na plus. Teraz mniszkowi, cytrynie i imbirowi trzeba dać czas do jutra, by wywar dobrze „naciągnął”. Po 24 godzinach wszystko dokładnie przecedzamy lub wyciskamy na gazie. Kolejno dodajemy sporą ilość cukru i odparowujemy do konsystencji lekko gęstego syropu. Gorącym napełniamy wyparzone wcześniej słoiczki, szczelnie zakręcamy i do spiżarki. W okresie jesieni i zimy gdy domownicy zaczynają kaszleć, kichać zamiast do apteki idziemy najpierw do naszej spiżarki. Każda taka wizyta to oszczędność kilkunastu złotych. Warto zatem włożyć trochę wysiłku w przygotowanie swojego domowego leku na infekcje i przeziębienia.  Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu. Jednak miód z mniszka przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych.   Czytaj dalej

1 9

Wina i nalewki

Moja nalewka

Nalewka z kwiatów bzu czarnego dzikiego   Nalewka z kwiatów bzu czarnego dzikiego  z cytryną. Nalewkę przygotowuje się dwustopniowo: najpierw robimy nastaw , potem zaś będziemy dolewać alkohol. Wykorzystujemy do tego celu całe baldachy czarnego bzu uważając, aby uronić jak najmniej pyłku, który odpowiedzialny jest za aromat i kolor nalewki. Najlepiej kwiaty ścinać długimi nożyczkami i zbierać je w słoneczny dzień. Proporcję podaję na litr spirytusu –Składniki – etap 1: §  około 30 baldachów kwiatów czarnego bzu, pełnych pyłku i zapachu §  1, kg cukru + 85 dag wody 3 ekologiczne cytryny pokrojone na cieniutkie plasterki.  Przygotowanie: Zagotowujemy cukier z wodą, przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia: to ważne! Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Z baldachów bzu odrywamy delikatnie grubą łodyżkę (nie trzeba tego robić, ale moim zdaniem nie dodaje niczego do smaku).Po zerwaniu baldachów układam delikatnie na papierze, aby wyszły z kwiatów wszystkie żyjątka. §  W słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem. §  Słój zatykamy gazą (aby nie wpadły nam tam muszki) i odstawiamy  na kilka dni kontrolując czy nie zaczyna fermentować,  w miarę słoneczne miejsce – Ważne, aby kwiaty i cytryny były zanurzone w syropie. Należy co jakiś czas mieszać. §  Ważne jest, żeby fermentacja nie zaczęła się zbyt szybko, więc wyparzamy dokładnie słój, przed użyciem (też łyżkę do mieszania). §  Etap 2: §    §  Kiedy napój zacznie fermentować będziemy go przecedzać i dodawać spirytus. Im większa jest moc alkoholu, którym zalewamy surowce z których będziemy robiły nalewkę, tym silniejsze będą właściwości konserwujące, ale gorsze wydobycie aktywnych związków zawartych w surowcu, z którego robimy nalewkę. Chyba że dodamy cukru lub miodu, które przyspieszą ekstrahowanie. Do przygotowania słodkiej nalewki nadaje się spirytus o mocy 70 proc. Gdy chcemy mieć wytrawną, używamy alkoholu najwyżej 60-proc. §  Gdy nalewka jeszcze pracuje, powinna stać w dość ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Potem najlepiej trzymać ją w chłodzie. Musi być szczelnie zamknięta, by nie ulatywały z niej substancje eteryczne. §    §      Czytaj dalej

2 5

Wina i nalewki

1 6

Wina i nalewki

0 2

Wina i nalewki

0 2

Wina i nalewki

1 3

Wina i nalewki

3 5

Wina i nalewki

1 4

Wina i nalewki

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij