Kulinaria

Wina i nalewki

2 3

Wina i nalewki

Czas i pora na syrop z mniszka lekarskiego

Teraz jest ta odpowiednia, jedyna w roku pora na zbiór kwiatów mniszka lekarskiego. Na zbiór wybraliśmy się w samo południe kiedy kwiaty są otwarte i pełne aromatycznego żółtego pyłku. Z dala od dróg i zabudowań zebraliśmy cały koszyczek żółciutkich i pachnących kwiatów. Przez chwilę, po rozłożeniu ich na słońcu, pozwoliliśmy by mrówki, robaczki, muszki opuściły słodkie koszyczki. A potem już tylko do garnka i gotować z 15 – 20 minut na bardzo wolnym ogniu. W tym roku, w pierwszym etapie tworzenia syropu prócz cytryny postanowiliśmy dodać nieco korzenia imbiru. Zobaczymy jaki będzie efekt smakowy, bo zdrowotny na pewno na plus. Teraz mniszkowi, cytrynie i imbirowi trzeba dać czas do jutra, by wywar dobrze „naciągnął”. Po 24 godzinach wszystko dokładnie przecedzamy lub wyciskamy na gazie. Kolejno dodajemy sporą ilość cukru i odparowujemy do konsystencji lekko gęstego syropu. Gorącym napełniamy wyparzone wcześniej słoiczki, szczelnie zakręcamy i do spiżarki. W okresie jesieni i zimy gdy domownicy zaczynają kaszleć, kichać zamiast do apteki idziemy najpierw do naszej spiżarki. Każda taka wizyta to oszczędność kilkunastu złotych. Warto zatem włożyć trochę wysiłku w przygotowanie swojego domowego leku na infekcje i przeziębienia.  Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu. Jednak miód z mniszka przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych.   Czytaj dalej

1 9

Wina i nalewki

Moja nalewka

Nalewka z kwiatów bzu czarnego dzikiego   Nalewka z kwiatów bzu czarnego dzikiego  z cytryną. Nalewkę przygotowuje się dwustopniowo: najpierw robimy nastaw , potem zaś będziemy dolewać alkohol. Wykorzystujemy do tego celu całe baldachy czarnego bzu uważając, aby uronić jak najmniej pyłku, który odpowiedzialny jest za aromat i kolor nalewki. Najlepiej kwiaty ścinać długimi nożyczkami i zbierać je w słoneczny dzień. Proporcję podaję na litr spirytusu –Składniki – etap 1: §  około 30 baldachów kwiatów czarnego bzu, pełnych pyłku i zapachu §  1, kg cukru + 85 dag wody 3 ekologiczne cytryny pokrojone na cieniutkie plasterki.  Przygotowanie: Zagotowujemy cukier z wodą, przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia: to ważne! Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Z baldachów bzu odrywamy delikatnie grubą łodyżkę (nie trzeba tego robić, ale moim zdaniem nie dodaje niczego do smaku).Po zerwaniu baldachów układam delikatnie na papierze, aby wyszły z kwiatów wszystkie żyjątka. §  W słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem. §  Słój zatykamy gazą (aby nie wpadły nam tam muszki) i odstawiamy  na kilka dni kontrolując czy nie zaczyna fermentować,  w miarę słoneczne miejsce – Ważne, aby kwiaty i cytryny były zanurzone w syropie. Należy co jakiś czas mieszać. §  Ważne jest, żeby fermentacja nie zaczęła się zbyt szybko, więc wyparzamy dokładnie słój, przed użyciem (też łyżkę do mieszania). §  Etap 2: §    §  Kiedy napój zacznie fermentować będziemy go przecedzać i dodawać spirytus. Im większa jest moc alkoholu, którym zalewamy surowce z których będziemy robiły nalewkę, tym silniejsze będą właściwości konserwujące, ale gorsze wydobycie aktywnych związków zawartych w surowcu, z którego robimy nalewkę. Chyba że dodamy cukru lub miodu, które przyspieszą ekstrahowanie. Do przygotowania słodkiej nalewki nadaje się spirytus o mocy 70 proc. Gdy chcemy mieć wytrawną, używamy alkoholu najwyżej 60-proc. §  Gdy nalewka jeszcze pracuje, powinna stać w dość ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Potem najlepiej trzymać ją w chłodzie. Musi być szczelnie zamknięta, by nie ulatywały z niej substancje eteryczne. §    §      Czytaj dalej

2 5

Wina i nalewki

1 6

Wina i nalewki

0 2

Wina i nalewki

0 2

Wina i nalewki

1 3

Wina i nalewki

3 5

Wina i nalewki

1 4

Wina i nalewki

0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij