Kulinaria

Nalewka z truskawek
1kg bardzo dojrzałych truskawek przebrać i umyć na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do gąsiorka. Wlać 1/2 l. spirytusu i 1/2l. wódki 45% (może być 40%) razem wymieszanych. Postawić w słonecznym miejscu na dwadzieścia cztery godziny. Sok zlać,owoce wycisnąć.Przefiltrować przez bibułę filtracyjną (można wykorzystać papierowe filtry do ekspresu). Przygotować syrop z 1/2kg cukru i szklanki wody.Zagotować.Wyszumować.Nalewkę wolno wlać do gorącego syropu, ciągle mieszając.Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić w zimnej wodzie lub lodzie. Rozlać do butelek.Odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.
Można przecedzonym wcześniej nalewem zalać nowe truskawki.Aromat i smak będą intensywniejsze.Kilka listków mięty, doda nalewce charakteru.
Oryginalny przepis pochodzi z "Wielkiej księgi nalewek"
Gabriela B. z Koło Gospodyń Wiejskich w Zebrzydowicach