Kulinaria

Likier bananowy
Likier bananowy wg naszego przepisu!
Składniki:
- 4 banany
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- 400 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego!)
- 0,5 l wódki
Wykonanie:
Banany obieramy i blendujemy na gładką masę. Żółtka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy banany, dolewamy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo powoli ciągle mieszając lub miksując dodajemy wódkę (powoli, żeby się nie zważyło). Przelewamy do butelek, najlepiej o szerokiej szyjce, ponieważ likier jest dosyć gęsty.
Likier można pić od razu po przygotowaniu, jest świetnym dodatkiem do lodów i deserów. Można przechowywać go w lodówce do dwóch tygodni. Smacznego!
Pozdrawiamy
KGW Lipowe
Lucyna M. z Koło Gospodyń Wiejskich Lipowe
Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół
Warto spróbować !
27 kwi 2017, 11:53:20