Kulinaria

1 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Nalewki na jesienne wieczory

NALEWKA JAŁOWCOWA KORZENNA

Składniki:

Garść świeżo zerwanych, dojrzałych jagód jałowca

0,75 l wódki 40%

Pół cytryny pokrojonej w plasterki

30 dag cukru

10 ziaren anyżu

1 laska wanilii

1 dag kory cynamonu

 

Garść świeżo zerwanych, dojrzałych jagód jałowca wrzucić do gąsiorka i zalać 0,75 l wódki 40%. Dodać pół cytryny pokrojonej w plasterki, dobrze przykryć i odstawić na 3 dni, po czym przefiltrować nalew. 30 dag cukru rozpuścić w 1 szklance wody i połączyć z alkoholem.  10 ziaren anyżu, 1 laskę wanilii, 1 dag kory cynamonu zawinąć w kawałek gazy i zawiązać. Woreczek umocować tak, aby przyprawy były zanurzone w nalewce. Odstawić na 4 tygodnie. Następnie przefiltrować trunek, rozlać do butelek i zakorkować. Dla tego specjału warto czekać 4 tygodnie...

KGW Stowięcino

 

Nalewka z malin

1 kg malin

0,5 kg cukru

1 l wódki 40%

0,5 l spirytusu

 

Należy przygotować mały gąsiorek (5 l), dokładnie go wyparzyć i osuszyć. 

Do tak przygotowanego naczynia wrzucić maliny i zasypać je cukrem, następnie całość zalać spirytusem i wódką.

Zakorkować  szczelnie gąsiorek  i odstawić w chłodne miejsce na cały miesiąc,

Co 2 – 3 dni kilka razy mocno potrząsać gąsiorkiem, aby cukier się przemieszał z owocami. Po tym czasie należy przefiltrować nalewkę. Duże sito wyścielić gazą, przelać przez sito całą zawartość słoja, a z pozostałego miąższu delikatnie odcisnąć nadmiar płynu.

Klarowną nalewkę  przelać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.

Po tym czasie warto jeszcze raz przefiltrować malinówkę, a następnie przelać ją do ładnej karafki.

KGW w Woli Zabierzowskiej

Nalewka z jeżyn

SKŁADNIKI:

1 ½  kg świeżych dojrzałych jeżyn

 1 l  wódki czystej

½ l spirytusu

1 kg cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jeżyny zalać wódką i zostawić w szczelnie zamkniętym słoju (najlepiej 5 litrowym) na okres minimum 1 miesiąca w ciemnym miejscu. Po tym czasie wódkę odcedzić przez sitko
i przelać do butelek, a owoce zasypać cukrem (tak aby cukier przykrywał wierzch owoców na około 1 cm) i pozostawić w szczelnym słoju ponownie na okres min. 1 miesiąca. Po tym jak czasie owoce puszczą sok (należy sprawdzić, czy cały cukier się rozpuścił) odcedzić sok przez sitko i połączyć ze sobą część wytrawną i część słodką. Owoce zalać 1 szklanką przegotowanej wody, potrząsnąć słojem tak, aby wypłukać owoce z syropu i dolać do powstałej już nalewki. Połączone można pozostawić na kolejny miesiąc.

Nalewka najlepiej smakuje w mroźne długie wieczory. Biorąc pod uwagę jej właściwości lecznicze powinna być dawkowana codziennie, lecz z umiarem.

KGW w Woli Zabierzowskiej

 

Wiśniówka

1 kg wiśni (najlepsza do nalewek jest odmiana wiśni „Nefris” )

1 kg cukru

0,5l spirytusu

1l wódki

Owoce umyć, wydrylować (nie jest to absolutnie konieczne i można pominąć) i wsypać do słoika. Zasypać cukrem i od razu zalać alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce i co kilka dni potrząsać słoikiem.

Zalane owoce muszą stać 6 tygodni. Po tym czasie odcedzić przelać w ładne buteleczki i można pić.

Wiśnie z nalewki nadają się do ciast, a nawet do bezpośredniej konsumpcji.:)!

KGW Celigów

 

 

 

 

 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Krzysztof K.

Bardzo kuszące przepisy - szkoda tylko, że tak długo trzeba czekać na efekty;)

1

10 sty 2017, 13:49:02

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij