Kulinaria
Nalewki na jesienne wieczory
NALEWKA JAŁOWCOWA KORZENNA
Składniki:
Garść świeżo zerwanych, dojrzałych jagód jałowca
0,75 l wódki 40%
Pół cytryny pokrojonej w plasterki
30 dag cukru
10 ziaren anyżu
1 laska wanilii
1 dag kory cynamonu
Garść świeżo zerwanych, dojrzałych jagód jałowca wrzucić do gąsiorka i zalać 0,75 l wódki 40%. Dodać pół cytryny pokrojonej w plasterki, dobrze przykryć i odstawić na 3 dni, po czym przefiltrować nalew. 30 dag cukru rozpuścić w 1 szklance wody i połączyć z alkoholem. 10 ziaren anyżu, 1 laskę wanilii, 1 dag kory cynamonu zawinąć w kawałek gazy i zawiązać. Woreczek umocować tak, aby przyprawy były zanurzone w nalewce. Odstawić na 4 tygodnie. Następnie przefiltrować trunek, rozlać do butelek i zakorkować. Dla tego specjału warto czekać 4 tygodnie...
KGW Stowięcino
Nalewka z malin
1 kg malin
0,5 kg cukru
1 l wódki 40%
0,5 l spirytusu
Należy przygotować mały gąsiorek (5 l), dokładnie go wyparzyć i osuszyć.
Do tak przygotowanego naczynia wrzucić maliny i zasypać je cukrem, następnie całość zalać spirytusem i wódką.
Zakorkować szczelnie gąsiorek i odstawić w chłodne miejsce na cały miesiąc,
Co 2 – 3 dni kilka razy mocno potrząsać gąsiorkiem, aby cukier się przemieszał z owocami. Po tym czasie należy przefiltrować nalewkę. Duże sito wyścielić gazą, przelać przez sito całą zawartość słoja, a z pozostałego miąższu delikatnie odcisnąć nadmiar płynu.
Klarowną nalewkę przelać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.
Po tym czasie warto jeszcze raz przefiltrować malinówkę, a następnie przelać ją do ładnej karafki.
KGW w Woli Zabierzowskiej
Nalewka z jeżyn
SKŁADNIKI:
1 ½ kg świeżych dojrzałych jeżyn
1 l wódki czystej
½ l spirytusu
1 kg cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jeżyny zalać wódką i zostawić w szczelnie zamkniętym słoju (najlepiej 5 litrowym) na okres minimum 1 miesiąca w ciemnym miejscu. Po tym czasie wódkę odcedzić przez sitko
i przelać do butelek, a owoce zasypać cukrem (tak aby cukier przykrywał wierzch owoców na około 1 cm) i pozostawić w szczelnym słoju ponownie na okres min. 1 miesiąca. Po tym jak czasie owoce puszczą sok (należy sprawdzić, czy cały cukier się rozpuścił) odcedzić sok przez sitko i połączyć ze sobą część wytrawną i część słodką. Owoce zalać 1 szklanką przegotowanej wody, potrząsnąć słojem tak, aby wypłukać owoce z syropu i dolać do powstałej już nalewki. Połączone można pozostawić na kolejny miesiąc.
Nalewka najlepiej smakuje w mroźne długie wieczory. Biorąc pod uwagę jej właściwości lecznicze powinna być dawkowana codziennie, lecz z umiarem.
KGW w Woli Zabierzowskiej
Wiśniówka
1 kg wiśni (najlepsza do nalewek jest odmiana wiśni „Nefris” )
1 kg cukru
0,5l spirytusu
1l wódki
Owoce umyć, wydrylować (nie jest to absolutnie konieczne i można pominąć) i wsypać do słoika. Zasypać cukrem i od razu zalać alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce i co kilka dni potrząsać słoikiem.
Zalane owoce muszą stać 6 tygodni. Po tym czasie odcedzić przelać w ładne buteleczki i można pić.
Wiśnie z nalewki nadają się do ciast, a nawet do bezpośredniej konsumpcji.:)!
KGW Celigów
Redakcja mojeKGW.pl ..
Krzysztof K.
Bardzo kuszące przepisy - szkoda tylko, że tak długo trzeba czekać na efekty;)
10 sty 2017, 13:49:02