Kulinaria

Wypieki i desery

0 0

Wypieki i desery

0 1

Wypieki i desery

Sernik Walentynkowy

Sernik Walentynkowy   Ciasto:   3 szkl. mąki pszennej (550) 5 żółtek 1 szt. margaryny (palma) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao ciemnego   do 1/3 z kuli ciasta 2 opakowania śmietany 18% (małe)   Masa serowa:   1 kg sera (zemleć)- może być 80dag 20 dag cukru 2 jaja (całe) ½ kostki margaryny (roztopić) 1 budyń śmietankowy Garść rodzynek, skórki pomarańczowej (usmażonej lub gotowej)   Wykonanie:   1. Z produktów na ciasto; zagnieść i wyrobić ciasto na jednolitą kulę. Następnie z tej kuli odłożyć do naczynia 1/3 ciasta, a pozostałą część rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią alum. Widelcem nakłuć ciasto delikatnie. (blacha o wielkości ok.36cm) 2. Wymieszać wszystkie składniki masy serowej i nałożyć na ciasto . Następnie wygładzić. 3. Do odłożonej 1/3 części ciasta dodać śmietanę łyżką i miksować na jednolitą masę lub mieszać łyżką, musi być konsystencja gęstej śmietany, aby nie zrobił się zakalec na górze. Można zużyć obydwa pojemniczki śmietany, bądź nie. Bardzo delikatnie rozprowadzać na masie serowej, by ser był dokładnie przykryty. 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec w tem.160-180°C około  60min.- zależy od pieca. Ja piekę w 180°C ok. 50min. następnie 10-15 na termoobiegu. Uwaga!  Jeżeli sernik jest na mniejszej blaszce ,czyli jest grubszy to należy piec go dłużej do70min.Sprawdzić wykałaczką czy w środku  ser się nie klei. Pozostawić w piekarniku do lekkiego wystygnięcia przy otwartych drzwiach, aby sernik się nie pocił. Ja zostawiam do ok.20min. Upieczony, zimny sernik posypuję cukrem pudrem lub można zrobić na polewę czekoladową i posypać kokosem bądź cukiereczkami dekoracyjnymi (śnieżynkami)   Tym razem zrobiłam eksperyment i na ser ułożyłam banany i posypałam banany cukrem trzcinowym, następnie nałożyłam masę śmietanową z 1/3 kuli ciasta. To był sernik na Walentynki-muszę przyznać ,że wszyscy domownicy zajadali z apetytem. Zrobiłam szablon  papierowy (serduszka) i posypałam cukrem pudrem.   Czytaj dalej

0 1

Wypieki i desery

Topinambur na podium

Po raz czwarty Świętokrzyska Izba Rolnicza zorganizowała konkurs „Kuchnia świętokrzyska czaruje”.  w "Kuźni Smaków" w Tokarni koło Kielc 20 rolników z całego województwa prezentowało pomysłowe przetwory i dania własnej produkcji. Ostatecznie za najlepsze jury uznało pieczone prosię z farszem przygotowane przez Agnieszkę Zając z gminy Kluczewsko w powiecie włoszczowskim oraz soki owocowo - warzywne ekologiczne Rafała Libudy z gminy Pawłów w powiecie starachowickim.             3. miejsce w kategorii Przetwory i produkty zwierzęce oraz mieszane zajęły  Kruche rureczki nadziewane kremem kawowym z topinamburu Szymona Płusy ze Skarżyska – Kościelnego a wyróżnienie za  Chleb pszenny z pełnym ziarnem otrzymała  Anna Woźniak z gminy Skarżysko – Kościelne oboje powiat skarżyski . Konkurs ma on służyć promocji rolniczego handlu detalicznego, czyli zachęcać rolników do sprzedawania produktów przetworzonych z własnego gospodarstwa, dzięki czemu mogą zwiększyć dochody. To prezentacja pomysłów na produkty, miejsce spotkań i wymiany doświadczeń, a także sposób na pokazanie przetworów szerokiemu gronu kons umentów - Po tylu latach wiemy, że wydarzenie przyczynia się do rozwoju działalności świętokrzyskich gospodarstw rolnych, w szczególności dywersyfikacji rolniczych dochodów poprzez działania informacyjne i promocyjne.   Galerię zdjęć  z konkursu  ;  https://echodnia.eu/swietokrzyskie/pieczone-prosie-i-ekologiczne-soki-na-podium-konkursu-dla-rolnikow-kuchnia-swietokrzyska-czaruje-w-tokarni-zdjecia-wideo/ar/c8-15862479 Czytaj dalej

0 1

Wypieki i desery

4 5

Wypieki i desery

3 5

Wypieki i desery

Chleb z dawnego pieca chlebowego

W naszym Kole jest wiele członkiń z pasjami i talentami, w tym artykule chciałabym opowiedzieć o jednej z nich. Ewelina jest naszą najmłodszą członkinią. Jej dom wypełniony jest często zapachem świeżego chleba o cudownie chrupiącej skórce i jedynym w swoim rodzaju, wybitnym smakiem. Tak samo jak nasze babcie  Ewelina swój chleb piecze na zakwasie, a następnie wypieka go w domowym piecu chlebowym opalanym drewnem dębowym lub brzozowym. Wypieka kilka rodzajow chleba: pszenny, żytni oraz mieszany. Na każdej imprezie na jakiej uczestniczymy zajadamy się jej chlebem, który w połaczeniu ze smalcem i ogórkiem daje efekt przysłowiowego ,,nieba w gębie" Spora cześć społeczeństwa odzwyczaiła się od jakichkolwiek wypieków, a pęd życia sprawił, że wolą pójść do najbliższej piekarni po bułki czy bochenek. Jednak smak własnego wypieczonego chleba jest o niebo lepszy od tego z piekarni. Często ten w piekarni to nie ta sama jakość i zdrowie jak ten własny. W tym miejscu chciałabym zachecić wszystkich, czytających ten artykuł do wypiekania własnego chleba. Na zachętę podaje przepis na chleb mieszany oraz zakwas czyli tzw. zaczyn. Zakwas: mąki razowej (najlepiej typ 2000) ciepła, ale nie gorąca wody (w dotyku letniej). Stosunek mąki do wody musi wynosić 1:1; a więc na 50 g mąki stosujemy 50 g wody. Słoik musi być wyparzony i wysoki – zakwas żyje, a więc rośnie. Pierwszego dnia mieszamy mąką z wodą, słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez 5 kolejnych dni do słoika dodajemy tę samą ilość wody i mąki. Po tym czasie nasz zakwas doskonale już pracuje i jest gotowy, by użyć go do upieczenia pierwszego bochenka chleba. Co ważne, zakwas można przechowywać w lodówce i przed kolejnym użyciem po prostu wyjąć go i „dokarmić” na 6 – 7 godzin przed zrobieniem zaczynu chleba. Chleb mieszany: 6 dużych łyżek zakwasu, 40 dkg mąki żytniej typ 2000 lub mniejszy; 30 dkg mąki pszennej typ 600, 500 ml ciepłej wody, łyżka soli pół szklanki dodatków. Mąkę dokładnie ze sobą mieszamy – pszenną wpierw przesiewamy przez sito. Zakwas mieszamy z wodą i solą, i wlewamy do mąki. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką, aż uzyska gęstą, nieco kleistą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy delikatnie mąki pszennej i odwrotnie, zbyt twarde potrzebuje odrobiny wody. Dobrze wymieszane łączymy z dodatkami i przekładamy do keksówki obsypanej np. otrębami, aczkolwiek nie jest to konieczne. Powierzchnię wyrównujemy zwilżoną w wodzie ręką, ciasto zakrywamy lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do całkowitego wyrośnięcia. W zależności od temperatury w pomieszczeniu może mu to zająć od 2 do 6 godzin. Istotne jest, by kontrolować ten proces i nie pozwolić by wyrośnięte ciasto zaczęło opadać. Z racji, że większość z państwa nie ma pieca chlebowego, swój chleb bez problemu może upiec w piekarniku kuchennym. Ustawiamy go na maksymalną temperaturę i tuż przed włożeniem chleba do wypieku spryskujemy jego wnętrze wodą. Chleb pieczemy w temp. 240 st. C przez pierwsze 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i kontynuujemy pieczenie przez około godzinę. Gotowy chleb studzimy na kratce lub – jeśli takowej nie mamy, na drewnianej desce do krojenia. Doskonale upieczony bochenek ostukany od spodu będzie odzywał się do nas głuchym odgłosem. Czytaj dalej

7 13

Wypieki i desery

1 5

Wypieki i desery

3 7

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij