Kulinaria

Wypieki i desery

Polecane Ciasta na Święta od Zespołu Kulinarnego z Gorzkowa

Usta smerfetki Składniki: Na biszkopt 4 jajka 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl mąki przennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju na masę : 600 ml śmietany 30 % 2 galaretki pomarańczowe do masy rozpuścić w 1szkl. wody   dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów słoik małych powideł  2 opakowania galaretki jeżynowej na wierzch     Biszkopty smarować powidłami i sklejać po dwa. Układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i olej. Zmiksować.  Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wylać na biszkopty i piec w 170*C przez około 50 minut. Wystudzić.    Biszkopt upiec ostudzić włożyć w blaszkę nasączyć herbatą na to połowę masy później ostudzony sernik i na to druga połowa masy śmietankowej na to galaretki jeżynowe.       Sernik na zimno   Biszkopt   -4 jajka -100 g  cukru  -100 g mąki pszennej -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka kakao Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier.Wlać  żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao .Wymieszać delikatnie. Wlać masę, na blaszkę od piekarnika , wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Przygotować formę keksówkę Z biszkoptu wyciąć prostokąt odpowiadający wymiarom naszej blaszki (to będzie spód naszego ciasta). Resztę biszkoptu posmarować masą serową i  zawinąć roladę Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.   Składniki na masę serową: -1kg sera z wiaderka -300 ml 30 % -cukier puder  -5 płaskich łyżek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl wody gorącej Śmietane ubi z cukrem pudrem dodać ser i na koniec zimną żelatynę. Część masy rozsmarować na biszkopcie i z powrotem zwinąć w roladę. Część masy wylać na dno (potem to dno będzie górą ciasta) na tym ułożyć przyciętą na odpowiednią długość roladę, zalać resztą masy. Na masę układamy nasz biszkopt jako spod ciasta. Wstawiamy do lodówki (minimum 2h). Potem przewracamy ciasto, ściągamy formę, odlepiamy folię i ozdabiamy wg gustu.   Rolada Zebra Składniki 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szkl mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao 500 ml śmietany 30% 2 śmietanfix 2 banany     Sposób przygotowania przepis 1. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy mąkę, wodę, olej; miksujemy do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i mieszamy łyżką. 2. Papier do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy nim blachę tą od piekarnika moja ma 32x36cm. 6 łyżek ciasta przekładamy do woreczka; zawiązujemy, ucinamy róg i nakładamy kontury (można wcześniej po drugiej stronie papieru sobie je narysować ja tego nie robiłam bo mi się nie chciało). Wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180st. Wyjmujemy chwilkę czekamy aż wystygnie. 3. W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao; mieszamy. Wylewamy ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem. Delikatnie rozprowadzamy ciasto aby nie zepsuć wzoru. Pieczemy w 180st 12-15 min. 4. I teraz najlepiej sobie przygotować druga blachę; położyć na stole przykryć czystym papierem. Upieczone ciasto chwytamy za papier i szybkim ruchem kładziemy na stole i uprzednio przygotowanej blasze z papierem. Delikatnie zdejmujemy papier i znów przykrywamy czystym; nakrywamy blachą; odwracamy tak aby wzór był pod spodem. Rolujemy, i odkładamy do całkowitego wystygnięcia. 5. Śmietanę z śmietan fixem ubijamy na sztywno. Ciasto rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Układamy wzdłuż banany i delikatnie ale dość ciasno zwijamy. Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny Sposób przygotowania przepis 1. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy mąkę, wodę, olej; miksujemy do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i mieszamy łyżką. 2. Papier do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy nim blachę tą od piekarnika moja ma 32x36cm. 6 łyżek ciasta przekładamy do woreczka; zawiązujemy, ucinamy róg i nakładamy kontury (można wcześniej po drugiej stronie papieru sobie je narysować ja tego nie robiłam bo mi się nie chciało). Wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180st. Wyjmujemy chwilkę czekamy aż wystygnie. 3. W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao; mieszamy. Wylewamy ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem. Delikatnie rozprowadzamy ciasto aby nie zepsuć wzoru. Pieczemy w 180st 12-15 min. 4. I teraz najlepiej sobie przygotować druga blachę; położyć na stole przykryć czystym papierem. Upieczone ciasto chwytamy za papier i szybkim ruchem kładziemy na stole i uprzednio przygotowanej blasze z papierem. Delikatnie zdejmujemy papier i znów przykrywamy czystym; nakrywamy blachą; odwracamy tak aby wzór był pod spodem. Rolujemy, i odkładamy do całkowitego wystygnięcia. 5. Śmietanę z śmietan fixem ubijamy na sztywno. Ciasto rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Układamy wzdłuż banany i delikatnie ale dość ciasno zwijamy. Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny     Czytaj dalej

0 1

Wypieki i desery

0 2

Wypieki i desery

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe SKŁADNIKI 500 g PUREE Z PIECZONEJ DYNI 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki imbiru w proszku 200 + 100 g masła 1 szklanka + 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z 1 pomarańczy ,rodzynki 5 jaj, oddzielnie żółtka od białek PRZYGOTOWANIE Blaszkę tradycyjną posmarować olejem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni. Oczyszczoną i pokrojoną na szatkownicy o drobnych oczkach dynię podsmażyć na maśle, dodać 8 łyżek soku- kompotu z np.gruszek.i smażyć mieszając. Po około 30 min dodać zamoczone np. w rumie rodzynki, żurawinę czy skórki z pomarańczy ,imbir i łyżkę cukru pudru. Jeszcze smażyć ok.10 min pilnując by się dynia nie przypaliła. Odstawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać, odłożyć. Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia, wystudzić. Mus z dyni (wystudzony) włożyć do miski i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić, gdyby były składniki ciepłe. Po chwili do reszty dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników. Masę wyłożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 - 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy ciasto będzie zimne posypać cukrem pudrem lub jak kto woli polać polewą. Życzę smacznego Czytaj dalej

0 2

Wypieki i desery

8 lat działalności Zespołu Kulinarnego

Zespół Kulinarny działający przy Centrum Społeczno – Kulturalnym w Gorzkowie świętował 8 lat swojego istnienia. Z tej okazji zrodził się pomysł zrobienia pamiątkowych zdjęć w plenerze. Zespół powstał z inicjatywy byłej p. Kierownik CSK Barbary Lachowskiej i Moniki Błędkowskiej .Zajmuje się promocją naszego regionu, biorąc udział w różnych konkursach kulinarnych. Wspólnie przygotowuje wypieki i potrawy na wiele imprez gminnych, jak również bierze czynny udział w wyjazdach promujących naszą gminę . W skład zespołu wchodzą : Monika Błędkowska (Przewodnicząca) ,Bożena Kowalik, Elżbieta Pomarańska, Bożena Dryglak i Joanna Gzik. Skład zespołu ulegał zmianom. W obecnym składzie działa od trzech lat. Na swoim koncie ma już wiele sukcesów. Pierwszymi z nich były: I miejsce za najładniejsze stoisko (spośród 150 uczestników) na kulinarnym „Święto jesieni” w Kazimierzu Dolnym w 2012 r I miejsce w plebiscycie „Super Baby powiatu krasnostawskiego” w 2012 r . Gospodynie były nagrodzone tam za najlepsze ciasta domowe , nalewki i inne specjały. Dwukrotnie zdobyto I miejsce w konkursie na najsmaczniejszego pączka. W 2014 r I miejsce za najlepsze ciasto na Smakach jesieni w Poperczynie. Również w 2019 r. Zespół zdobył I miejsce za ciasto w konkursie „ Urodziny króla Jana III Sobieskiego”, oraz IV miejsce za ciasto na Ogólnopolskim Zjeździe Kół Gospodyń Wiejskich w Licheniu Starym. To tylko niektóre z nagród , które przypadły w udziale Zespołowi . Popisowym daniem stała się kapusta z grochem i śmietaną , którą zarejestrowano jako Tradycyjny Produkt Regionalny Ziemi Gorzkowskiej. Danie to figuruje od 15 lipca 2014 r na Liście Tradycyjnych Produktów Lubelszczyzny prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zdobyto także Laur Promocyjny od Marszałka Województwa Lubelskiego. Panie z Zespołu brały udział w małych projektach, dzięki którym udało się zakupić wyroby z wikliny oraz stroje z epoki króla Jana III Sobieskiego. Każdego roku podczas ferii zimowych organizują atrakcyjne warsztaty dla dzieci. Działalność Zespołu nie ogranicza się tylko do kulinariów. Udało się zorganizować warsztaty kosmetyczne połączone z kobiecymi metamorfozami dla pań z terenu naszej gminy. Miały one miejsce w Centrum Społeczno - Kulturalnym. Warsztaty prowadziła stylistka , całość zakończyła się sesją zdjęciową. Dzięki Bankowi Spółdzielczemu w Izbicy, który pozytywnie odpowiedział na prośbę przewodniczącej o sfinansowanie jednakowych strojów dla gospodyń posiada on jednakowe stroje, dzięki którym są rozpoznawalne w regionie. W bieżącym roku Zespół Kulinarny miał swój debiut telewizyjny . Panie zostały zaproszone do programu „Między Wisłą a Bugiem” w Telewizji Lublin. Miały tam okazję zaprezentować swoje wyroby kulinarne i pochwalić się osiągnięciami grupy. Od chwili założenia Zespół prowadzi kronikę która upamiętnia jego osiągnięcia. W grupie nie brakuje działań i zapału do dalszej pracy.   Czytaj dalej

0 0

Wypieki i desery

PYSZNE "CO NIECO"

Mamy tyle czasu wolnego, więc można ,by nie nudzić się przygotować „co nieco” dla poprawy samopoczucia.   Deser z mleka kondensowanego lub zwykłego z pokrojoną galaretką   Składniki:   500ml mleka ( 2 szklanki), 35g cukru (3 łyżki), 4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka), 4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach), 25 g żelatyny ( 3 łyżki), Przygotowanie: Galaretki rozpuścić: każdą w 250 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia.   Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody.  Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia.   Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia.    Użyłam silikonowej formy   LUB DRUGA WERSJA Składniki:   dwie galaretki - smak dowolny, puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g), 4 łyżeczki żelatyny. Przygotowanie:   Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją jaka jest na opakowaniu. Najlepiej wybrać takie naczynia by miały równe dno. Gdy stężeje pokroić mniej więcej w kostkę i wyłożyć do formy, w której deser będzie przygotowywany. Jeżeli jest to forma silikonowa, położyć ją na desce do krojenia - łatwiej będzie ją przenieść do lodówki. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance gorącej wody (250ml) i ostudzić. Następnie zmiksować razem z mlekiem skondensowanym i zalać galaretki. Włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. By wyjąć deser z formy należy obkroić boki i odwrócić do góry mając już duży talerz, bądź deskę pod spodem ( jeżeli w jakimś miejscu jest mocniej przyklejony do formy, delikatnie pomóc nożem - ale ogólnie powinni się ładnie odkleić).   SMACZNEGO!   Czytaj dalej

0 3

Wypieki i desery

0 1

Wypieki i desery

1 3

Wypieki i desery

0 0

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij