Kulinaria

Wypieki i desery

1 1

Wypieki i desery

2 19

Wypieki i desery

Deser na upalne dni

Przesyłam pyszny deser na upalne dni!!!! Można dodać zimne lody!!!!!! Deser z mleka kondensowanego lub zwykłego z pokrojoną galaretką Składniki: • 500ml mleka ( 2 szklanki), • 35g cukru (3 łyżki), • 4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka), • 4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach), • 25 g żelatyny ( 3 łyżki), Przygotowanie: Galaretki rozpuścić: każdą w 250 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody. Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia. Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia. Użyłam silikonowej formy LUB DRUGA WERSJA Składniki: • dwie galaretki - smak dowolny, • puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g), • 4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki do galaretek Przygotowanie: Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją jaka jest na opakowaniu, ale wówczas dodać po 1 łyżeczce żelatyny do galaretki. Najlepiej wybrać takie naczynia by miały równe dno. Gdy stężeje pokroić mniej więcej w kostkę i wyłożyć do formy, w której deser będzie przygotowywany. Jeżeli jest to forma silikonowa, położyć ją na desce do krojenia - łatwiej będzie ją przenieść do lodówki. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance gorącej wody (250ml) i ostudzić. Następnie zmiksować razem z mlekiem skondensowanym i zalać galaretki. Włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. By wyjąć deser z formy należy obkroić boki i odwrócić do góry mając już duży talerz, bądź deskę pod spodem ( jeżeli w jakimś miejscu jest mocniej przyklejony do formy, delikatnie pomóc nożem - ale ogólnie powinny się ładnie odkleić). Czytaj dalej

1 20

Wypieki i desery

Pora na ciasto z rabarbarem

Maj to czas kiedy w ogrodach pojawiają się owoce sezonowe i związane z tym wypieki ciast i innych słodkości.  Ciasto z rabarbarem (choć jest warzywem) to tradycja w wielu domach. Oto przepis na lekkie, kwaskowe ciasto rabarbarowe, choć można użyć innych owoców jako dodatek. CIASTO: 400 g mąki pszennej np . Orkiszowej 5 żółtek 3 łyżki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g zimnego masła BUDYNIOWA PIANKA: 5 białek 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru, 2x 40g) 125 ml oleju rabarbar około 8 gałązek + 4 łyżki cukru Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wykladamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach,rozprowadzamy równomiernie i przyklepujemy Wstawiamy do pieca i podpiekamy na złoto przez około 20 min. Myjemy rabarbar, łodygi kroimy w 1 cm kostkę. Zasypujemy 4 łyżkami cukru i odstawiamy. Gdy spód już wystygnie, ubijamy białka, stopniowo dodając cukry. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy budyniowy proszek, ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.  Ponownie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy rabarbar. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.  Pieczemy około 30-40 min na złoto. Po ostygnięciu można posypać wierzch cukrem pudrem.   Czytaj dalej

0 2

Wypieki i desery

4 7

Wypieki i desery

2 6

Wypieki i desery

2 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij