Kulinaria
Pierniczki Małgosi
Już nadchodzą Święta Bożego Narodzenia i już pora piec pierniki według starych receptur ,lub nowych mniej pracochłonnych, zachowując tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Składniki
1 kg. Mąki typ 450 ,1½ szkl. cukru, 1 kostka margaryny + 2 łyżki smalcu, 1 szkl. miodu, 3 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i po ½ łyżeczki : sody oczyszczonej ,goździków mielonych, cynamonu. To wersja z przed 60-ciu laty. Ja dzisiaj zamiast wyżej wymienionych przypraw daję paczkę przyprawy do pierników.
Wykonanie
Jaja całe ubić z cukrem. Margarynę rozgrzać z miodem. Mąkę i dodatki zmieszać, dodać jaja i margarynę do mąki, dobrze zagnieść w jedną kulę. Porcjami rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wycinać pierniczki foremkami i piec około 10-15 min. W nagrzanym do 180°C piekarniku. Wskazane dwie blachy na zmianę.
Smacznego i Wesołych Świąt !
Elżbieta N. z Koło Gospodyń Wiejskich Kłocko
Maria Z. z Koło Gospodyń Wiejskich w Santoku
Super przepis, muszę go wypróbować, pozdrawiam
12 gru 2017, 21:28:41
Izabela I. z KGW w Sławkach
Pierniczki wygladają smaczni i kolorowo :-)
14 gru 2017, 11:47:15
Michael B.
Pierniki wyglądają pysznie i tak Świątecznie :)
15 gru 2017, 14:46:33
Malwina W.
Bardzo dziękuję za przepis na pierniczki! Na pewno go wypróbuję, akurat w weekend planowałam piec pierniczki :)
15 gru 2017, 15:06:25