Kulinaria
![](https://www.mojawies.pl/media/cache/cover_image/images/articles/cover_photos/9658ffb0f7a0dd176862ab32e219a46e.jpeg)
Wszelkie diety dziś na boku, Tłusty Czwartek raz w roku!
Staropolskie przysłowie mówi, ze jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka to w tym roku nie będzie miał powodzenia... Więc zgodnie z przysłowiem „Wszelkie diety dziś na boku, tłusty czwartek jest raz w roku"! Dziękujemy Pani Elżbiecie Ślązak za pyszny przepis!
Donaty
Składniki:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
2 jajka
30 dag drożdży
30 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
80 g masła
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
lukier
cukier puder do posypania
1 l oleju do smażenia
Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Odlać 50 ml, dodać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut aż zaczyn urośnie. Po tym czasie do miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mleko, dodać jajka, cukier, spirytus i zaczyn. Powoli zacząć wyrabiać ciasto, polewając je masłem. Wyrobić dokładnie ciasto aż będzie elastyczne. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę, delikatnie przerobić i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Okrągłą foremką lub szklanką wycinać kółka a w nich dziurki. Odstawić na kolejne 15 minut. W tym czasie rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucać donaty i smażyć na złoty kolor. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Redakcja mojaWieś ..