Kulinaria
Sernik Walentynkowy
Sernik Walentynkowy
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej (550)
5 żółtek
1 szt. margaryny (palma)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao ciemnego
do 1/3 z kuli ciasta
2 opakowania śmietany 18% (małe)
Masa serowa:
1 kg sera (zemleć)- może być 80dag
20 dag cukru
2 jaja (całe)
½ kostki margaryny (roztopić)
1 budyń śmietankowy
Garść rodzynek, skórki pomarańczowej (usmażonej lub gotowej)
Wykonanie:
1. Z produktów na ciasto; zagnieść i wyrobić ciasto na jednolitą kulę. Następnie z tej kuli odłożyć do naczynia 1/3 ciasta, a pozostałą część rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią alum. Widelcem nakłuć ciasto delikatnie. (blacha o wielkości ok.36cm)
2. Wymieszać wszystkie składniki masy serowej i nałożyć na ciasto . Następnie wygładzić.
3. Do odłożonej 1/3 części ciasta dodać śmietanę łyżką i miksować na jednolitą masę lub mieszać łyżką, musi być konsystencja gęstej śmietany, aby nie zrobił się zakalec na górze. Można zużyć obydwa pojemniczki śmietany, bądź nie. Bardzo delikatnie rozprowadzać na masie serowej, by ser był dokładnie przykryty.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec w tem.160-180°C około 60min.- zależy od pieca. Ja piekę w 180°C ok. 50min. następnie 10-15 na termoobiegu.
Uwaga!
Jeżeli sernik jest na mniejszej blaszce ,czyli jest grubszy to należy piec go dłużej do70min.Sprawdzić wykałaczką czy w środku ser się nie klei.
Pozostawić w piekarniku do lekkiego wystygnięcia przy otwartych drzwiach, aby sernik się nie pocił. Ja zostawiam do ok.20min.
Upieczony, zimny sernik posypuję cukrem pudrem lub można zrobić na polewę czekoladową i posypać kokosem bądź cukiereczkami dekoracyjnymi (śnieżynkami)
Tym razem zrobiłam eksperyment i na ser ułożyłam banany i posypałam banany cukrem trzcinowym, następnie nałożyłam masę śmietanową z 1/3 kuli ciasta.
To był sernik na Walentynki-muszę przyznać ,że wszyscy domownicy zajadali z apetytem. Zrobiłam szablon papierowy (serduszka) i posypałam cukrem pudrem.
Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice