Kulinaria

Dania główne

2 3

Dania główne

3 9

Dania główne

KGW Skarżysko Kościelne w albumie

 W czwartek, 22 marca, w sali konferencyjnej Powiatowej Biblioteki Pedagogicznej odbyła się promocja wydanego przez Starostwo Powiatowe albumu „Regionalne Specjały Powiatu Skarżyskiego”. W albumie zaprezentowane zostało 10. Kół Gospodyń Wiejskich oraz Zespołów Pieśni i Tańca oraz 30. potraw regionalnych z przepisami.  Na łamach albumu zostali zaprezentowani członkowie Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich oraz Zespołów Pieśni i Tańca z terenu powiatu skarżyskiego. Każde z Kół  prezentuje w albumie po trzy regionalne potrawy z przepisami. Album został przygotowany przez Wydział Promocji, Kultury, Sportu i Turystki  Starostwa Powiatowego w Skarżysku - Kamiennej. Autorem zdjęć jest Łukasz Wisowaty. Materiały do albumu zbierali Olga Łukomska, Beata Wojciechowska i Łukasz Wisowaty. Album został sfinansowany ze środków promocyjnych budżetu powiatu skarżyskiego. Podczas promocji obecni byli przedstawiciele wszystkich Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich oraz Zespołów Pieśni i Tańca z terenu powiatu skarżyskiego, których przepisy prezentowane są w albumie. Swoją obecnością uroczystość uświetnili: Jerzy Żmijewski, starosta skarżyski, Katarzyna Bilska, Członek Zarządu Powiatu, Agnieszka Winiarska, Sekretarz Miasta Skarżysko - Kamienna, Cezary Błach, Burmistrz Miasta i Gminy Suchedniów.  - Naszym zamiarem było zaprezentowanie członków Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich oraz Zespołów Pieśni i Tańca jako ludzi z pasją, za sprawą której do dziś kultywuje się wiele obrzędów i zwyczajów stanowiących spuściznę naszych przodków, to dzięki ich osobistemu zaangażowaniu mogliśmy państwu przekazać oryginalne zbiory potraw, z których wiele z dziada pradziada zakorzenionych jest w tradycjach powiatu skarżyskiego. Mamy nadzieję, że potrawy przedstawione przez nich również zagoszczą na państwa stołach - powiedziała Beata Wojciechowska. - To dzięki takim ludziom, nasze dzieci ,wnuki i prawnuki mogą wychowywać się w duchu tej kultury, utożsamiając się z nią, a przez to z naszą Małą Ojczyzną. Niech ta publikacja będzie kolejnym narzędziem w krzewieniu młodym pokoleniom lokalnych tradycji - podkreślał Jerzy Żmijewski, starosta skarżyski.  My korzystając z okazji wręczyliśmy podziękowanie dla Zarządu Powiatu Skarżyskiego za książki które otrzymaliśmy od zarządu przy organizacji Dnia Kobiet a otrzymały panie za zawody wędkarskie o złotą rybkę. Potrawy  Koła Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym  Chłopski rarytas, Parzybroda, Pasztet z topinamburu     Czytaj dalej

1 14

Dania główne

Potrawy Wielkanocne - Pasztet z żurawiną oraz Jajka faszerwane

      Wielkanoc już za niedługo, dlatego w tym artykule chciłabym zaprezentować Państwu przepisy na dwie potrawy Wielkanocne,  których nie może zabraknąć na stołach podczas Swiąt Wielkanocnych. Pierwsza z nich jest autorstwa Justyny członkini naszego KGW, druga natomiast jest mojego autorstwa :) Faszerowane jajka na sałatce Potrzebne produkty: 10 jajek 50 dag pieczarek 1 cebula olej do smażenia Sałatka: mały por puszka kukurydzy 1 czerwna papryka 4 ogórki konserwowe 20 dag chudej szynki majonez i sos czosnkowy   Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy żółtka. Pieczarki kroimy drobniutko i podsmażamy na maśle z posiekaną w kostkę cebulką. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Do wystudzonych pieczarek dodajemy żółtka i odrobinę majonezu, rozcieramy na jednolitą masę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka. Pora siekamy drobniutko, paprykę, ogórki i szynkę kroimy w kostkę, dodajemy odcedzoną kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i sosem czosnkowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wykładamy na półmisek i układamy na niej przygotowane jajka. Pasztet z królika z żurawiną. Królik 1 szt. podgardle wieprzowe 500 g, wątróbka wieprzowa 500g, jajka 2 szt , bułka kajzerka 2 szt, gałka muszkatołowa 0,5 szt, cebula 1szt, sól do smaku,pieprz do smaku, ziele angielskie 4 ziarenka, bułka tarta do wysypania formy, żurawina suszona 200g, masło do wysmarowania formy. wykonanie. 1Królika umyć i podzielić na porcje.Ugotować razem z podgardlem,dodając łyżkę soli i ziele angielskie.2 Pod koniec gotowania dodać cebulę opieczoną na gazie oraz wątróbkę.Gotować jeszcze 15 minut.3 Mięso ugotowane wyjąć z wywaru i ostudzić.4.W wystudzonym wywarze namoczyć bułki kajzerki,odcisnąć i zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia razem z mięsem.5.Do masy dodać surowe jajka,żurawinę suszoną,pieprz i sól do smaku.Dokładnie wszystko wymieszać.6.Dwie wąskie foremki posmarować masłem wysypać tarta bułką a następnie napełnić masą. 7.Pasztet włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 60 minut.8.Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i wystudzić. SMACZNEGO !!!!   Czytaj dalej

2 17

Dania główne

0 2

Dania główne

Na zimowe chłody - przepisy z kapustą

Kapusta stanowi nieodłączny element kuchni polskiej. Podajemy ją w różnych postaciach: jako zupę, jako dodatek do surówek, farsz. Coraz popularniejszy staje się sok z kiszonej kapusty jako źródło wielu witamin i makroelementów. Nie każdy z nas wie, że w tradycyjnej medycynie ludowej uchodziła za cudowne lekarstwo, dlatego warto wiedzieć, co zawiera i na jakie problemy pomaga. Kapusta  jest bogatym źródłem cennych składników, takich jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń. Znajduje się w niej również duża dawka żelaza i kwasu foliowego. Nie każdy z nas wie, że główka kapusty to prawdziwa skarbnica witamin. Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w niej też prowitaminę A, witaminy E, K, PP. Dzięki niej możemy wzmocnić układ odpornościowy. Kompleks witamin i minerałów znajdujących się w kapuście pozytywnie działa na odporność i pozwala organizmowi bronić się przed atakami wirusów i bakterii. Dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Surowe liście kapusty korzystnie działają na przewód pokarmowy i są pomocne w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Dania z kapustą bywają ciężkostrawne, ale to wina dodatków (tłustych mięs, oleju), a nie samego warzywa. Jak jeść kapustę, by skorzystać z jej dobroczynnych właściwości? Najwięcej wartości ma kapusta w stanie surowym, dlatego w naszej diecie powinny często znajdować się przyrządzone z niej surówki. Bardzo dużo cennych substancji ma też sok ze świeżej kapusty, który jest szczególnie polecany do odtruwania organizmu. Nie zapominajmy również o królowej polskich stołów, czyli kiszonej kapuście. Kiszona kapusta ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dlatego warto ją jeść w czasie przeziębienia. W takiej formie ma też więcej witaminy C niż surowa i zawiera kwas mlekowy, który świetnie oczyszcza jelita. Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki 500 g żeberek wieprzowych 100 g wędzonego surowego boczku 400 g kiszonej kapusty 600 g ziemniaków 2 litry zimnej wody 1 cebula 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 gałązki natki pietruszki przyprawy: ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli, ok. 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 1 łyżka mąki Przygotowanie: mięso opłukać, pokroić na 2 lub 3 części. Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać sól i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 40 minut. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Cebuli nie obierać, umyć. Warzywa włożyć do zupy, dodać: listek laurowy, ziele angielskie, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zagotować i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać kiszoną kapustę (wcześniej ją spróbować i jeśli jest bardzo kwaśna troszkę przepłukać na sitku) oraz kminek i majeranek, gotować przez ok. 20 minut. Na koniec usunąć cebulę, selera, pietruszkę i natkę. Dodać świeżo zmielony czarny pieprz, wywar spróbować, w razie potrzeby dodać jeszcze pół łyżeczki soli. Boczek pokroić na plasterki a później na paski. Rozgrzać małą patelnię z łyżką masła klarowanego lub oleju, dodać boczek i na wolnym ogniu zrumienić z dwóch stron (ok. 10 minut). Boczek przełożyć do garnka z zupą a na pozostałym tłuszczu podsmażyć mąkę mieszając drewnianą łyżką, następnie wlewać do niej stopniowo wywar energicznie mieszając łyżką. Przelać wszystko do garnka z zupą i zagotować. Gotować przez 10 minut. Marchewkę wyjąć z wywaru, po przestudzeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć z powrotem do zupy. Do przygotowania potraw z kapusty przydadzą się produkty marki Tefal, dostępne w najniższych cenach w Polsce TUTAJ! Potrawy z kapustą nadesłane przez Panie z KGW: Kapusta z grochem KGW w Lipniku Surówka z białej kapusty KGW w Mogilnie Małym Pierogi z farszem kapuścianym KGW w Lipniku Bigos KGW Biały Kościół Gołąbki ziemniaczane KGW Biały Kościół Jesteśmy ciekawi, jakie potrawy z kapusty najbardziej lubicie przygotowywać. Czekamy z niecierpliwością na Wasze kapuściane przepisy Czytaj dalej

3 5

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij