Kulinaria

Dania główne

0 3

Dania główne

Prażoki i żeberka duszone w kapuście kiszonej

Prażoki Składniki -1 kg ziemniaków -100 g mąki -sól, pieprz biały, może być do smaku gałka muszkatałowa Okrasa: -słonina -boczek wędzony. cebula Wykonanie Ziemniaki obrać i zalać wrzątkiem osolonym. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Ugotowane ziemniaki delikatnie odcedzamy(zostawiając na dnie ok. 1 cm wody). Garnek z ziemniakami zostawiamy na małym ogniu, zasypujemy ziemniaki mąką, przykrywamy i gotujemy ok.10 minut. Następnie ziemniaki mieszamy z  mąką tak długo aż staną się szkliste. Doprawiamy solą, pieprzem, można odrobinę gałki do smaku. Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy z mąką. Prażoki nakładamy na talerz łyżką umoczoną w tłuszczu. Okrasa słoninę, wędzony boczek kroimy w kostkę smażymy dodajemy cebulkę. Smażymy na złoty kolor. Tak przygotowaną okrasą, krasimy prażoki.   Żeberka duszone w kapuście kiszonej składniki 40 dkg żeberek wieprzowych 80 dkg kapusty kiszonej 4 dkg tłuszczu 5 dkg cebuli 3 dkg mąki 3 dkg słoniny 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, kminek, majeranek Wykonanie Żeberka opłukać, podzielić razem z kostkami na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondelka. Dodać cebulę pokrojoną w talarki, zrumienioną na pozostałym tłuszczu ze smażenia, wlać 1/8 litra wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Kapustę kiszoną pokroić, ugotować na półmiękko. Podduszone mięso i kapustę ułożyć warstwami w płaskim rondlu. O ile potrzeba podlać wodą, dodać kminku, dusić razem. Słoninę pokrajać w kostkę, stopić, zmieszać z 2 dkg zrumienionej mąki, zasmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem lub wodą, włożyć do kapusty, wymieszać, zagotować. Kapustę przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, majerankiem. Gotową kapustę wykładamy na półmisek z wierzchu przybrać żeberkami. Podawać z prażokami i kompotem z rabarbaru. Apetyczny kompot z rabarbaru, swoim subtelnym słodko-kwaśnym smakiem podkreśla smak naszej potrawy. Kompot z rabarbaru 2 litry wody 0,5 kg rabarbaru cukier do smaku Do gotującej wody dodać pokrojone na małe kawałki rabarbar pogotować. Dosłodzić do smaku.                 Czytaj dalej

0 4

Dania główne

2 8

Dania główne

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 2

Dania główne

VIII Konkurs Kulinarny !!!

W dniu 6.12.2018 r. brałyśmy udział w konkursie kulinarnym organizowanym przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”, gdzie tematem przewodnim był tradycyjny rosół a daniem głównym Królik w śmietanie oraz deser. Miejscem przeprowadzenia konkurencji konkursowych była świetlica na Przenoszy. W konkursie wzięło udział 25 uczestniczek, które zostały podzielene na 5 zespołów. Podczas konkursu uczestniczki musiały przygotować I i II danie oraz deser z dostarczonych produktów. W spotkaniu uczestniczyli również goście: Etatowy Członek Zarządu Powiatu - pan Wojciech Włodarczyk, Członek Zarządu Powiatu - pan Czesław Kawalec oraz Radna Powiatu Limanowskiego - pani Beata Krzyściak. Podczas konkursu odbył się także pokaz gotowania na żywo, który poprowadził profesjonalny szef kuchni - Jakub Kasiński. KGW Porąbka było reprezentowane przez dwie grupy, która wykazała się dużą pomysłowością i umiejętnościami, zajęłyśmy drugie miejsce - 400 złotych i druga grupa piąte miejsce - 100 zł. Razem miałyśmy 500 zł. za które kupiłyśmy art. gospodarstwa domowego potrzebne dla naszego Koła. Oprócz KGW Porąbka w konkursie brały udział członkinie  Kóła Gospodyń Wiejskich ze Skrzydlnej i dwie grupy z Koła Gospodyń Wiejskich z Przenoszy. Udział w konkursie był wyśmienitą zabawą oraz sprawdzeniem swoich sił i umiejętności kulinarnych. Dziękujemy organizatorowi za możliwość wzięcia w nim udział Czytaj dalej

0 3

Dania główne

0 2

Dania główne

Proszowickie Miodobranie

Koło Gospodyń Wiejskich w Szklanej miało swój debiut kulinarny - dla szerszego grona smakoszy niż tylko mieszkańcy naszej wsi - podczas II Proszowickiego Miodobrania. Imprezę zorganizowało Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Proszowickiej w dniu 12 sierpnia 2018 r. Jak nie trudno zgadnąć, tematem wiodącym był miód i to co na jego bazie można w kuchni wyczarować. Pomimo dużej tremy, Panie z Koła Gospodyń Wiejskich stanęły na wysokości zadania i przygotowały szerokie menu. Blisko trzysta porcji mięsa w miodzie, w tym oczywiście żeberka, skrzydełka i fileciki z kurczaka serwowane były z sosami, z czego największym uznaniem cieszył się ketchup z cukinii na bazie miodu. Rozchwytywane były do tego ogórki w zalewie octowo-miodowej, w miodzie i musztardzie oraz z curry i miodem. Dużym zainteresowaniem cieszył się także upieczony przez Panie chleb na miodzie, zarówno pszenny jak i razowy. Dodatkiem do niego był wiejski twaróg, oczywiście z miodem. Na deser można było spróbować wiele różnych ciast i ciasteczek. Uwagę zwłaszcza najmłodszych przyciągały marcepanowe pszczółki oraz ciasteczka w kształcie uli. Z kolei jabłkowe róże kusiły nawet prawdziwe pszczoły. Na stołach nie mogło zabraknąć także takich ciast jak Snikers, Królewicz oraz oczywiście Miodownik. Ten ostatni cieszył się tak dużym uznaniem, że pewna para z Francji poprosiła o przepis, bo jak wiadomo każda dobra gospodyni nieco modyfikuje receptury dodając coś od siebie. Nie zapomniano też o napojach, serwując miodową lemoniadę, a dla dorosłych przewidziano degustacje regionalnych nalewek. Można też było zawczasu zaopatrzyć się na zimowe wieczory w syrop z miodu, imbiru i cytryny. Zabawa była udana i wszystko zjedzono – znak to nieomylny, że dobrze smakowało. Czytaj dalej

1 5

Dania główne

2 3

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij