Kulinaria

2 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Świąteczne potrawy z różnych zakątków Polski

W rożnych regionach Święta Bożego Narodzenia smakują nieco inaczej. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie i przywołują zapachy dzieciństwa, wspomnienia minionych świąt i krzątających się po kuchni babć i mam, które wkładały całe serca w przygotowania wigilijnych i świątecznych stołów. Oto świąteczne smaki i zapachy z odległych zakątków Polski. Przepisy, które prezentujemy nadesłały do nas panie z kół gospodyń wiejskich z całego kraju.

 

Krokiety z kapusta i grzybami

Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich powiat piski (suwalskie)

Składniki:

Ciasto: 200 gr mąki, 2 jajka, 1 szkl. mleka, 1 szkl. wody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju

Farsz: 600 g kiszonej kapusty, 200 g suszonych borowików, 3 cebule, przyprawy pieprz biały , sól, olej

Przygotowanie: wszystkie składniki ciasta połączyć i dobrze wymieszać. Grzyby wymoczyć i gotować razem z kapustą w wodzie z moczonych grzybów. Cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Grzyby z kapustą i cebulą przemleć na grubym sitku doprawić do smaku i farsz poddusić na patelni i zawijać naleśniki. Potem obtoczyć w bułce tartej poukładać na blachę i podpiec w piekarniku na złoty kolor.

                                   

 

Burocorz

KGW Zagaje (Świętokrzyskie)

Składniki: 1 kg mąki (może być pół na pół żytnia i pszenna), 5 dag drożdży, 0,5 l wody, 4 łyżki cukru, 3 buraki czerwone ugotowane.

Przygotowanie: 0,5 szklanki wody podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i dodać 1 łyżeczkę cukru. 1 szklanki maki żytniej przesiać do miski, odrobine posolić, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać i zostawić na kilka godzin. Do miski wlać resztę wody podgrzanej, resztę mąki i dobrze wyrobić. Kiedy ciasto jest wyrobione należy je połączyć z rozdrobnionymi bakaliami i ponownie wyrobić. Zostawić do podrośnięcia. Następnie napełnić blachę ciastem buraczanym. Ciasto można przyozdobić kruszonką i piec około 1 godziny.

Kućmok

KGW Zagaje

Składniki: 250 g kiełbasy, 2 kg ziemniaków, 300 g wędzonego boczku

3 jajka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej pietruszki, 2 cebule, 0,5 szklanki kaszy manny, 1,5 łyżeczki majeranku, 1 szklanka śmietany 18 procetowej, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek, kiełbasę a na tłuszczu zarumienić czosnek z cebulą. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach (odlać sok, który puszczą). Do masy dodać kiełbasę z boczkiem oraz cebulę z czosnkiem. Wbić żółtka i wsypać kaszę. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dołożyć ubitą pianę z białek, natkę i wymieszać. Masę przełożyć do wyściełanej papierem formy (średnica 26 cm). Piec ok 1- 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Podawać ze śmietaną.

Pasztet z selera

KGW Zagaje

Składniki: 1 kg selera, 2 duże cebule, kostka margaryny, 5 ząbków czosnku, 5 jajek, 1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka bułki tartej, sól, pieprz.

Selery obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebule obieramy również ścieramy na tarce, wsypujemy do selerów. Do warzyw wlewamy szklankę wody, margarynę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Do masy wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, kaszę mannę  i wyrabiamy. Doprawiamy. Masę przekładamy do form, wcześniej natłuszczonych i wysypanych bułką form (21x12 cm). Pieczemy ok 1,5 godziny w 190 stopniach.

Pierogi ruskie z miętą

KGW w Teresinie (reg. chełmski)

Składniki:

Ciasto: 1 kg mąki, 3 szklanki zsiadłego mleka, 2 szczypty soli

Farsz: 0,5 kg białego sera, 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, 10 suszonych listków mięty, sól i pieprz

Przygotowanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać zsiadłe mleko i sól – wyrobić ciasto. Ser i ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Dodać pokruszone listki mięty oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wycinać małą szklanką krążki. Nakładać na nie farsz i zlepiać. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podawać polane roztopionym masłem lub słoniną (wg uznania).

Karasiowe pulpety

KGW Koziarnia (reg. sandomierski)

Składniki: karasie, podgardle, jajka, bułka, mąka, sól, pieprz
Na zalewę: ocet, woda, cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie: karasie wrzucić na wrząca wodę i gotować 5 minut. Bułkę moczyć w wodzie. Po ugotowaniu karasie wyjąć z wrzątku, ostudzić i obrać z ości. Następnie zmielić z podgardlem i odciśniętą bułką, dodać sól, pieprz i wyrobić wszystko na jedną masę. Uformować z niej kuleczki, obtoczyć je w mące i smażyć. Pulpety ułożyć w słoikach i zalać ugotowaną zalewą.

A jakie potrawy zagoszczą na Waszych świątecznych stołach?

Redakcja mojeKGW.pl ..

Malwina W.

Kulinaria to zdecydowanie mój ulubiony temat! U mnie na świątecznym stole pojawią się same tradycyjne potrawy: barszczyk, karp smażony, pierogi, uszka, sałatka jarzynowa, pieczarki w cieście (moje ulubione!). Na drugi dzień troszkę mięsa.

1

21 gru 2017, 12:25:57

Paulina B.

I jak tu przetrwać do pierwszej gwiazdki w postną wigilię?... Ślinka cieknie! ;-)

1

21 gru 2017, 14:42:18

Przeczytaj również

Lokalną historię tworzą ludzie z pasją

Każde Koło Gospodyń Wiejskich ma swoją historię, a historię tworzą ludzie-pasjonaci, którzy poświęcają swój czas, energię, a często i własne środki finansowe. Nie bacząc na przeszkody rysują kolejne rozdziały w historii naszej miejscowości. Oto kilka pasjonatek, które całym sercem oddane są działalności w Kole Gospodyń. Pani Stasia Radoń- wieloletnia przewodnicząca Koła Gospodyń w  Siedlcu, inicjatorka wielu przedsięwzięć, a szczególnie uruchomienia  przedszkola dla dzieci wiejskich. Organizowała liczne kursy doskonalące dla mieszkańców wsi.Pasjonatka folkloru, śpiewu, tańca i muzyki.  Pani Krysia Cagiel - długoletnia członkini Koła Gospodyń, reprezentuje Siedlec na prawie wszystkich konkursach śpiewaczych. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki. Pięknie haftuje, a Jej dzieła stanowią dekoracje  na wielu wystawach. Pani Danusia Maciuszek- obecna przewodniczaca Koła Gospodyń. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Danusia Niemiec- wieloletni kierownik zespołu folklorystycznego Siedlecanie, pasjonatka folkloru i tradycji,dusza artystyczna, inicjatorka założenia Izby Regionalnej, inicjatorka Biesiad Agroturystycznych, organizatorka wielu konkursów, wernisaży i wystaw regionalnych, dzięki Jej zaangażowaniu potrawa regionalna stała się produktem certyfikowanym, a o Kole Gospodyń w Siedlcu usłyszano w całej Polsce i za granicą. Nigdy nie szczędzi czasu ani energii, aby w dobrym stylu i na wysokim poziomie promować naszą Małą Ojczyznę. Pani Helenka Szymańska -pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Basia Rybka- wieloletni skarbnik koła-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Jadzia Chudecka,pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Krysia Pilch-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Helenka Styczeń- pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pasjonatów jet duuuuuuuuużo więcej, ale na razie zostały przedstawione panie z długoletnim stażem i wieloma sukcesami na koncie. Czytaj dalej

0 1
0 1
0 0

Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność

Panie z Koła Gospodyń w Siedlcu łączy wiele pasji. Przez wiele lat zadziwiają aktywnością, inwencją twórczą, pracą społeczną na rzecz środowiska oraz działaniami skierowanymi na ocalenie od zapomnienia tego co piękne i wartościowe. Dzięki gospodyniom działo i dzieje się dużo dobrego w Siedlcu, który swoją historią sięga 1367 roku. To w Siedlcu - miejscowości nazywanej Artystyczną Doliną Raby panie z Koła Gospodyń od ponad pół wieku tworzą niepowtarzalny klimat w  podtrzymywaniu tradycji i budowaniu tożsamości regionalnej środowiska. Właściwe działania Koła Gospodyń Wiejskich pozwalają młodzieży czerpać dobre wzorce i doceniać dorobek kulturowy swoich matek i babć, szanować poprzednie pokolenia, dzięki którym rozkwitła wieś i dzisiaj stanowi matecznik tradycji i  kultury. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się potrzeby i kierunki działania, nigdy nie zmienił się cel oraz wartości, którymi kieruje się organizacja. Koło szczególnie pielęgnuje dziedzictwo kulturowe regionu poprzez kultywowanie folkloru i sztuki ludowej, śpiew, tradycyjne obrzędy oraz kuchnię regionalną. W kole działają trzy pokolenia pań, które pielęgnują i  zachowują od zapomnienia dawne tradycje i zwyczaje, a kultura ludowa stanowi dla nich dużą wartość. Wielkim zaszczytem dla koła jest noszenie krakowskiego ludowego stroju regionalnego, w którym gospodynie mogą prezentować swój region na różnego rodzaju konkursach, festiwalach, wystawach, biesiadach  i spotkaniach integracyjnych. Działalność koła od 1987 r. jest starannie dokumentowana w kronikach. Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij