Kulinaria

2 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Świąteczne potrawy z różnych zakątków Polski

W rożnych regionach Święta Bożego Narodzenia smakują nieco inaczej. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie i przywołują zapachy dzieciństwa, wspomnienia minionych świąt i krzątających się po kuchni babć i mam, które wkładały całe serca w przygotowania wigilijnych i świątecznych stołów. Oto świąteczne smaki i zapachy z odległych zakątków Polski. Przepisy, które prezentujemy nadesłały do nas panie z kół gospodyń wiejskich z całego kraju.

 

Krokiety z kapusta i grzybami

Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich powiat piski (suwalskie)

Składniki:

Ciasto: 200 gr mąki, 2 jajka, 1 szkl. mleka, 1 szkl. wody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju

Farsz: 600 g kiszonej kapusty, 200 g suszonych borowików, 3 cebule, przyprawy pieprz biały , sól, olej

Przygotowanie: wszystkie składniki ciasta połączyć i dobrze wymieszać. Grzyby wymoczyć i gotować razem z kapustą w wodzie z moczonych grzybów. Cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Grzyby z kapustą i cebulą przemleć na grubym sitku doprawić do smaku i farsz poddusić na patelni i zawijać naleśniki. Potem obtoczyć w bułce tartej poukładać na blachę i podpiec w piekarniku na złoty kolor.

                                   

 

Burocorz

KGW Zagaje (Świętokrzyskie)

Składniki: 1 kg mąki (może być pół na pół żytnia i pszenna), 5 dag drożdży, 0,5 l wody, 4 łyżki cukru, 3 buraki czerwone ugotowane.

Przygotowanie: 0,5 szklanki wody podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i dodać 1 łyżeczkę cukru. 1 szklanki maki żytniej przesiać do miski, odrobine posolić, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać i zostawić na kilka godzin. Do miski wlać resztę wody podgrzanej, resztę mąki i dobrze wyrobić. Kiedy ciasto jest wyrobione należy je połączyć z rozdrobnionymi bakaliami i ponownie wyrobić. Zostawić do podrośnięcia. Następnie napełnić blachę ciastem buraczanym. Ciasto można przyozdobić kruszonką i piec około 1 godziny.

Kućmok

KGW Zagaje

Składniki: 250 g kiełbasy, 2 kg ziemniaków, 300 g wędzonego boczku

3 jajka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej pietruszki, 2 cebule, 0,5 szklanki kaszy manny, 1,5 łyżeczki majeranku, 1 szklanka śmietany 18 procetowej, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek, kiełbasę a na tłuszczu zarumienić czosnek z cebulą. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach (odlać sok, który puszczą). Do masy dodać kiełbasę z boczkiem oraz cebulę z czosnkiem. Wbić żółtka i wsypać kaszę. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dołożyć ubitą pianę z białek, natkę i wymieszać. Masę przełożyć do wyściełanej papierem formy (średnica 26 cm). Piec ok 1- 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Podawać ze śmietaną.

Pasztet z selera

KGW Zagaje

Składniki: 1 kg selera, 2 duże cebule, kostka margaryny, 5 ząbków czosnku, 5 jajek, 1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka bułki tartej, sól, pieprz.

Selery obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebule obieramy również ścieramy na tarce, wsypujemy do selerów. Do warzyw wlewamy szklankę wody, margarynę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Do masy wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, kaszę mannę  i wyrabiamy. Doprawiamy. Masę przekładamy do form, wcześniej natłuszczonych i wysypanych bułką form (21x12 cm). Pieczemy ok 1,5 godziny w 190 stopniach.

Pierogi ruskie z miętą

KGW w Teresinie (reg. chełmski)

Składniki:

Ciasto: 1 kg mąki, 3 szklanki zsiadłego mleka, 2 szczypty soli

Farsz: 0,5 kg białego sera, 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, 10 suszonych listków mięty, sól i pieprz

Przygotowanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać zsiadłe mleko i sól – wyrobić ciasto. Ser i ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Dodać pokruszone listki mięty oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wycinać małą szklanką krążki. Nakładać na nie farsz i zlepiać. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podawać polane roztopionym masłem lub słoniną (wg uznania).

Karasiowe pulpety

KGW Koziarnia (reg. sandomierski)

Składniki: karasie, podgardle, jajka, bułka, mąka, sól, pieprz
Na zalewę: ocet, woda, cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie: karasie wrzucić na wrząca wodę i gotować 5 minut. Bułkę moczyć w wodzie. Po ugotowaniu karasie wyjąć z wrzątku, ostudzić i obrać z ości. Następnie zmielić z podgardlem i odciśniętą bułką, dodać sól, pieprz i wyrobić wszystko na jedną masę. Uformować z niej kuleczki, obtoczyć je w mące i smażyć. Pulpety ułożyć w słoikach i zalać ugotowaną zalewą.

A jakie potrawy zagoszczą na Waszych świątecznych stołach?

Redakcja mojeKGW.pl ..

Malwina W.

Kulinaria to zdecydowanie mój ulubiony temat! U mnie na świątecznym stole pojawią się same tradycyjne potrawy: barszczyk, karp smażony, pierogi, uszka, sałatka jarzynowa, pieczarki w cieście (moje ulubione!). Na drugi dzień troszkę mięsa.

1

21 gru 2017, 12:25:57

Paulina B.

I jak tu przetrwać do pierwszej gwiazdki w postną wigilię?... Ślinka cieknie! ;-)

1

21 gru 2017, 14:42:18

Przeczytaj również

0 0

Ekologiczna Zagroda

        Od kilku lat wraz z mężem porwadzimy kilku hektarowe gospodarstwo rolne odziedizczone po naszych rodzicach. Jednak od samego początku głównym zamierzeniem i celem w naszym gospodarstwie było nastawienie się na ekologię. W naszym gospodarstwie produkujemy zboża tj. pszenica owies jęczmień oraz warzywa tj. ziemniaki kapusta marchew i wiele innych. Oprócz uprawy roli zajmujemy sie także hodowlą w naszym kurniku mamy ponad 150 kur zielononóżek kuropatwianych, które hodujemy ze wzgledu na ich jaja mają one bowiem mnóstwo właściwości odżywczych, a jednocześnie stosunkowo niewiele cholesterolu, a także mają bardzo delikatne mięso. W kurniku posiadamy również kaczki piżmowe, indyki burbońskie, kury Kohin, perliczki oraz króliki.     Jednak i obora nie świeci pustakami ponieważ mój mąż trzyma w niej dwie krowy rasy Polska Czerwona które dają bardzo smaczne mleko, którym obdarwywujemy nasze dzieci oraz przyjacół i znajomych, z pozostałego mleka robię twaróg oraz masło, które jest o niebo lepsze od tego ze sklepu.     W tym miejscu chciałabym się również z państwem podzielić moimi sukcesami, mianowice prawie corocznie nasza zagorda  zdobywa czołowe miejsca w konkursach organizowanych przez gminie jak i powiat. Najwiekszym wyróżnieniem było zdobycie III miejsca w powiatowym konkursie Ekologiczna Zagroda 2016.     Chciałabym zachecić państwa do hodowania własnych kur oraz uprawy warzyw w przydomowych ogórdkach ponieważ własne jajka oraz warzywa smakuja zdecydowanie lepiej bo w ich pozyskanie wkładamy wiele zapału Czytaj dalej

1 1
0 0
0 1

Ferie w domu – 5 pomysłów na świetną zabawę

Od kilku dni w Polsce trwają ferie zimowe. Jest to czas tęsknie wyczekiwany przez dzieci, które mogą na chwilę odpocząć od szkolnych obowiązków i oddać się beztrosce. Niektórzy wyjeżdżają z rodzicami w góry, zwiedzają nasz piękny kraj lub odwiedzają rodzinę w różnych zakątkach Polski. Duża część dzieci ferie spędza w domu. Jak umilić im ten czas? Ferie w domu nie muszą oznaczać nudy, ciągłego oglądania telewizji i zbijania bąków. Przy odrobinie kreatywności i dziecięcej fantazji, możemy podarować swoim pociechom najpiękniejsze ferie zimowe. Oto kilka pomysłów: Mamo, znowu do szkoły? Przecież mam ferie! To prawda, ale większość placówek organizuje półkolonie dla dzieci, które ferie spędzają w domu. Dzieci mają zapewnioną całą gamę rozrywek: turnieje w gry planszowe, zawody sportowe, wycieczki jednodniowe, konkursy, warsztaty, zabawa na świeżym powietrzu. Co więcej, szkoły oferują w czasie półkolonii również wyżywienie. Zajęcia dla dzieci pozostających w mieście organizują także domy kultury i biblioteki. Informacje o półkoloniach i wypoczynku zorganizowanym znaleźć można m.in. w szkołach. W 14 dni dookoła Polski Może nie w dosłownym sensie, ale ferie to świetna okazja by odpocząć w nowym miejscu, zwiedzić ciekawe i piękne zakątki Polski. Zwykle jest tak, że tuż za naszym domem kryją się cudowne widoki, ciekawe muzea, interesujące zabytki. Taka edukacyjna podróż na pewno wzbogaci wiedzę każdego dziecka, które z walizką pełną wrażeń powróci do obowiązków szkolnych. Domowa metamorfoza Czy Twoje dziecko lub wnuczek marzyło, by mieszkać w zamku lub w domku na drzewie? A może chciałoby zostać superbohaterem? Teraz masz świetną okazję by spełnić to marzenie. Z niepotrzebnych skrawków lub ubrań, które od dłuższego czasu już nie są potrzebne,  stworzysz strój Spider-Mana, Batmana a nawet Księżniczki. Każda pociecha ma swoją ulubioną postać, zatem taka metamorfoza na pewno umili czas ferii zimowych. Edukujące warsztaty Podczas wolnych dni warto nauczyć się czegoś nowego! Wspólnie z dzieckiem zorganizujcie warsztaty kulinarne, na których przygotujecie smakołyki. Kuchnię przekształćcie w pracownię malarza i całymi dniami twórzcie kolejne dzieła sztuki. Kto wie, może właśnie teraz dziecko odkryje w sobie nową pasję? Możemy też zapisać naszą pociechę na zajęcia tematyczne, np.  plastyczne, muzyczne czy teatralne, organizowane wyłącznie w okresie ferii przez różne instytucje. Także wiele muzeów w czasie ferii organizuje zajęcia lub oferuje zwiedzanie za darmo – warto poszukać takich ofert w internecie lub lokalnej prasie. Dużo ruchu i zabawy Podczas dni, kiedy dzieci mają dużo obowiązków szkolnych, brakuje czasu na zabawę i ruch. Jeśli pogoda dopisuje zorganizujcie bitwę na śnieżki, ulepcie bałwana lub poszalejcie na sankach. Odkurzcie gry planszowe, na które zwykle nie ma czasu. Taka rozrywka to świetny element edukacyjny. Na wieczór zaplanujcie sobie pidżama party: przyrządźcie smakołyki, wybierzcie kilka ciekawych filmów i gier, które umilą wam czas. Sprawdź, kiedy ferie zaczynają się u Ciebie! 15.01-28.01 województwa: zachodniopomorskie, mazowieckie, dolnośląskie, opolskie 29.01-11.02 województwa: pomorskie, łódzkie, śląskie, lubelskie, podkarpackie 12.02-25.02 województwa: kujawsko-pomorskie, wielkopolskie, lubuskie, świętokrzyskie, małopolskie. Jakie macie plany na ferie zimowe? Ciekawi jesteśmy również jakie pomysły na zorganizowanie ferii w domu macie Wy Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij