Kulinaria

1 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Serce na talerzu - świąteczne potrawy

Oto świąteczne smaki i zapachy z odległych zakątków Polski. Przepisy, które prezentujemy nadesłały do nas panie z kół gospodyń wiejskich z całego kraju. A w rożnych regionach Święta Bożego Narodzenia pachną nieco inaczej. Na wigilijnych stołach serwowane są potrawy związane z tradycją i zwyczajami danego regionu. Takie przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie i przywołują zapachy dzieciństwa, wspomnienia minionych świąt i krzątających się po kuchni babć i mam, które wkładały całe serca w przygotowania wigilijnych i świątecznych stołów. 

Zupa rybna na maślance
KGW Janowice (katowickie)

Składniki: karp, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, maślanka, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta pieprzu cytrynowego, 2 ząbki czosnku, kasza pęczak.

Przygotowanie: głowę, ości i skrawki pozostałe po filetowaniu płatów karpia należy zalać zimną maślanką, dodać marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę, posolić do smaku, dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę pieprzu cytrynowego. Gotować około 30 minut, na koniec dodać 2 ząbki czosnku. Następnie przecedzić przez sito i zagęścić mąką ze śmietaną. Podać z wcześniej ugotowaną kaszą pęczak.

Pieczki z fasolą
KGW Janowice (katowickie)

Składniki: fasola, suszone jabłka, gruszki i śliwki, kilka goździków, cukier waniliowy.

Przygotowanie: fasolę należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ugotować do miękkości i posolić. Pieczki (suszone jabłka, gruszki, śliwki) gotujemy 10-15 minut, dodajemy parę goździków i cukier waniliowy. Na koniec słodzimy do smaku. Potrawę podajemy z ugotowaną fasolą.

Schab faszerowany

KGW w Santoku (reg. gorzowski)

Składniki: 70 dkg schabu bez kości, 25 dkg pieczarek, po 5 plastrów sera żółtego i szynki wędzonej, 2 cebule, 3 jajka, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta, olej, masło klarowane.

Przygotowanie: schab kroimy w plastry, rozbijamy i przyprawiamy. Pokrojoną cebulę  w kostkę i pieczarki pokrojone w nieduże kawałki podsmażamy na maśle klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Na połowę rozbitego  kotleta wkładamy plaster sera żółtego, plaster szynki który smarujemy żółtkiem, na to wkładamy pieczarki i składamy kotlet na pół jak pieróg. Złożony kotlet smarujemy żółtkiem, obtaczamy w bułce tartej i na końcu w rozbitym białku. Smażymy w głębokim oleju.

Kasza ze śliwkami

Stowarzyszenie Rzepiennik Jutra (reg. tarnowski)

Składniki: 2 szklanki kaszy jęczmiennej, 4 szklanki wody, ½ kg suszonych śliwek, szczypta soli, cukier lub miód do smaku

Przygotowanie: śliwki wypłukać, zalać przegotowaną wodą i zagotować. Kaszę wypłukać i wsypać wrzących śliwek, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość przegotowanej wody. Kiedy kasza wchłonie wodę i zmięknie odstawić z ognia. Dodać miód lub cukier. Podawać gorącą polaną mlekiem. Bardzo dobrym dodatkiem są orzechy.

Jesteśmy bardzo ciekawi, jakie potrawy świąteczne przygotowujecie? A może któraś z powyższych zagości u Was w tym roku na stole?

Redakcja mojeKGW.pl ..

Malwina W.

Przepis na schab faszerowany wypróbuję na drugi dzień świąt. Wygląda bardzo apetycznie, a ja lubię połączenie mięsa i grzybów.

0

20 gru 2017, 11:16:54

Przeczytaj również

Lokalną historię tworzą ludzie z pasją

Każde Koło Gospodyń Wiejskich ma swoją historię, a historię tworzą ludzie-pasjonaci, którzy poświęcają swój czas, energię, a często i własne środki finansowe. Nie bacząc na przeszkody rysują kolejne rozdziały w historii naszej miejscowości. Oto kilka pasjonatek, które całym sercem oddane są działalności w Kole Gospodyń. Pani Stasia Radoń- wieloletnia przewodnicząca Koła Gospodyń w  Siedlcu, inicjatorka wielu przedsięwzięć, a szczególnie uruchomienia  przedszkola dla dzieci wiejskich. Organizowała liczne kursy doskonalące dla mieszkańców wsi.Pasjonatka folkloru, śpiewu, tańca i muzyki.  Pani Krysia Cagiel - długoletnia członkini Koła Gospodyń, reprezentuje Siedlec na prawie wszystkich konkursach śpiewaczych. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki. Pięknie haftuje, a Jej dzieła stanowią dekoracje  na wielu wystawach. Pani Danusia Maciuszek- obecna przewodniczaca Koła Gospodyń. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Danusia Niemiec- wieloletni kierownik zespołu folklorystycznego Siedlecanie, pasjonatka folkloru i tradycji,dusza artystyczna, inicjatorka założenia Izby Regionalnej, inicjatorka Biesiad Agroturystycznych, organizatorka wielu konkursów, wernisaży i wystaw regionalnych, dzięki Jej zaangażowaniu potrawa regionalna stała się produktem certyfikowanym, a o Kole Gospodyń w Siedlcu usłyszano w całej Polsce i za granicą. Nigdy nie szczędzi czasu ani energii, aby w dobrym stylu i na wysokim poziomie promować naszą Małą Ojczyznę. Pani Helenka Szymańska -pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Basia Rybka- wieloletni skarbnik koła-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Jadzia Chudecka,pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Krysia Pilch-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Helenka Styczeń- pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pasjonatów jet duuuuuuuuużo więcej, ale na razie zostały przedstawione panie z długoletnim stażem i wieloma sukcesami na koncie. Czytaj dalej

0 1
0 1
0 0

Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność

Panie z Koła Gospodyń w Siedlcu łączy wiele pasji. Przez wiele lat zadziwiają aktywnością, inwencją twórczą, pracą społeczną na rzecz środowiska oraz działaniami skierowanymi na ocalenie od zapomnienia tego co piękne i wartościowe. Dzięki gospodyniom działo i dzieje się dużo dobrego w Siedlcu, który swoją historią sięga 1367 roku. To w Siedlcu - miejscowości nazywanej Artystyczną Doliną Raby panie z Koła Gospodyń od ponad pół wieku tworzą niepowtarzalny klimat w  podtrzymywaniu tradycji i budowaniu tożsamości regionalnej środowiska. Właściwe działania Koła Gospodyń Wiejskich pozwalają młodzieży czerpać dobre wzorce i doceniać dorobek kulturowy swoich matek i babć, szanować poprzednie pokolenia, dzięki którym rozkwitła wieś i dzisiaj stanowi matecznik tradycji i  kultury. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się potrzeby i kierunki działania, nigdy nie zmienił się cel oraz wartości, którymi kieruje się organizacja. Koło szczególnie pielęgnuje dziedzictwo kulturowe regionu poprzez kultywowanie folkloru i sztuki ludowej, śpiew, tradycyjne obrzędy oraz kuchnię regionalną. W kole działają trzy pokolenia pań, które pielęgnują i  zachowują od zapomnienia dawne tradycje i zwyczaje, a kultura ludowa stanowi dla nich dużą wartość. Wielkim zaszczytem dla koła jest noszenie krakowskiego ludowego stroju regionalnego, w którym gospodynie mogą prezentować swój region na różnego rodzaju konkursach, festiwalach, wystawach, biesiadach  i spotkaniach integracyjnych. Działalność koła od 1987 r. jest starannie dokumentowana w kronikach. Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij