Kulinaria

1 7
Kłosuj Komentuj Ulubione

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Składniki:

20 dag mąki pszennej, ¼ litra słodkiego mleka, ¼ litra wody, 2 jajka, sól, odrobina cukru.

Ciasto naleśnikowe

Jajka roztrzepać w mleku i wodzie, dodać mąkę , sól, cukier. Dokładnie wszystkie składniki wymieszać i usmażyć naleśniki.

Składniki  do farszu:

2 średnie cebule,1/2 kg pieczarek, 15dag sera żółtego, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz.

Pokrojone cebule dusimy na tłuszczu, dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach i razem smażymy. Do przestudzonych pieczarek dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w rulon lub składamy boki naleśnika do środka i przekładamy na pół. Naleśniki panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krokiety z pieczarkami  można podawać z czerwonym barszczykiem.

Prosty przepis na barszcz czerwony

Składniki:

½ kg buraczków, 1 marchew, kawałek selera, pietruszka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól, ocet balsamiczny, majeranek. 

Wykonanie: warzywa kroimy w kostkę lub plastry, zalewamy wszystko gotującym rosołem lub gotującą wodą. Zostawiamy na noc. Na drugi dzień wszystko delikatnie gotujemy a następnie przecedzamy przez sito. Czysty barszczyk doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem balsamicznym.

Barszcz do krokietów powinien być pikantny.                

                                                                      SMACZNEGO smiley

 

 

Regina D. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym

Malwina W.

Na widok tak przepysznych krokietów, apetyt sam się zaostrza. Podsunęła mi Pani pomysł na obiad, dziękuję! :)

0

15 sty 2018, 08:58:13

Przeczytaj również

Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem

Dwie gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szonowicach "Wioskowe Trio" starają się o udział w ogólnopolskich warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty organizowane są w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Operacja skierowana jest do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie 9 województw. Na województwo śląskie przewidziano 12 miejsc. Dla uczestników przewidziany jest dwudniowy, bezpłatny pobyt w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie koło Międzyzdrojów. Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji. Uczestnicy poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni. W przypadku dofinansowania operacji ze środków KSOW projekt będzie zakładał dodatkowo promocję produktów z danego regionu wśród lokalnej społeczności. Uczestnicy przeprowadzą warsztaty kulinarne w szkołach oraz będą uczestniczyli w lokalnych dożynkach.  Koszty związane z zakupem produktów oraz z dojazdami zostaną pokryte przez Fundację. Autor: Karina Lassak   Czytaj dalej

0 2
0 1
0 1
0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij