Aktualności

1 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Konkurs na tort - zobaczcie swoje inspiracje!

Ruszył nowy konkurs dla KGW! Tym razem zachęcamy Was do pochwalenia się swoimi zdolnościami kulinarno-artystycznymi - tematem konkursu jest bowiem "NAJPIĘKNIEJSZY TORT NA DZIEŃ MATKI"!

Jesteśmy przekonani, że po raz kolejny zachwycicie nas swoimi pracami i niebalnalnymi pomysłami. Na portalu mojeKGW.pl niejednokrotnie publikujecie własne wypieki i torty na różne okazje. Poniżej przypominamy kilka Waszych dzieł - może posłużą za inspiracje dla innych! :-)

* Tort dla żołnierza
* Świąteczny tort makowy
* Tort na spotkanie z "mojeKGW"
* Tort pasjonatki
* Tort "Szybko mija czas"
* Torty Szalonej Dekoratorki :)
* Tort patriotyczny

Zachęcamy do udziału w konkursie. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 16 maja.
Wszystkie szczegóły konkursu znajdują się w artykule tutaj.

Pozdrawiamy!

 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Udostępnij na facebook!

Alicja R. z Stowarzyszenie Koło Nowa Gospodyni w Krasnem

Witam , to wspaniale że zorganizowano taki konkurs , pozdrawiam całą redakcję.

1

11 maj 2016, 15:38:16

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Śmiertelni, nieśmiertelni

Na przestrzeni wieków roztrząsamy ten temat. Czy jedyne co po nas przetrwa to wspomnienia, ulotne momenty, które zapiszą się pamięci naszych najbliższych ? A co z „duszą”? Czym ona jest, czy w ogóle jest? Wierzyć, nie wierzyć? A może warto zaufać sobie…? To pytanie, przed którym stajemy od wieków. Słowa zmieniają autorów, kontekst religijny czy filozoficzny. Spieramy się o to, tworzymy kolejne koncepcje, budujemy systemy religijne. A o co w tym wszystkim chodzi? Czym jesteśmy i co tutaj robimy? Czy możemy być tego pewni? Pewne jest jedno, że wszyscy umrzemy, uderzając w dramatyczne tony i cytując łacińską sentencję „Memento mori” - pamiętaj, że umrzesz, która była formą pozdrowienia używaną przez średniowiecznych mnichów. Tylko co dalej? Co z duszą? Czy ona istnieje? Co sprawi, że żyjemy, myślimy, kochamy. Czy jesteśmy jedynie workiem hormonów, plątaniną połączeń nerwowych, zespołem biologicznych funkcji… doskonalszą wersją procesu ewolucji?   I co z tą duszą? Pojęcie Duszy na warsztat wzięli już grecy filozofowie. Pojawia się ono u Sokratesa, który upatrywał w niej, to kim naprawdę jesteśmy. Poznając siebie i zwracając się ku sobie doświadczamy sfery niematerialnej, która jest siedzibą naszych cnót. Sokrates umieszcza w centrum swojej filozofii człowieka skupiając uwagę na tym, co odróżnia go od świata zwierząt. Dobra materialne schodzą tutaj na drugi plan. Dobro duszy jest priorytetem. Za koncepcją swojego mistrza podąża Platon idąc nawet o krok dalej i rozbudowując pojęcie duszy. Platon dzieli ją na trzy część: rozsądną (umysł), pożądliwą (pasja) i popędliwą (emocje). Dusza jako bezcielesna cząstka, w której zamieszkuje to kim naprawdę jesteśmy uwieziona jest zadnie Platona w ciele. Uczeń Sokratesa podchodził z dystansem do rzeczywistości fizycznej. Uznawał ją za iluzję, pozór tego czym jest życie i kim my jesteśmy. Prawdziwy świat jest idealny, to świat dobra, piękna sprawiedliwości. To co odbieramy zmysłami to tylko cień, odbicie świata idei, które można rozumieć jako wzory istniejących w przyrodzie rzeczy. Dusza istnieje Powtarza za Platonem Arystoteles, którego zdaniem jest ona jednak nierozerwalnie związana z ciałem. Nie jest niezależna i nie „odlatuje” po śmierci do innej, pięknej krainy. Dusza według Arystotelesa jest aktywnością ciała. I w takim rozumieniu filozof odbiera jej atrybut niecielesności. Jednak oboje Platon, i Arystoteles są zgodni co do jednego - dusza jest czynnikiem wprawiającym materię w ruch. Dusza ludzka stała się najdoskonalszą z form jedyną, która posiadła zdolność rozumienia świata zewnętrznego i świadomość samej siebie. To łącznik z Bogiem. Dyskusje wokół tematu duszy nie ustają od wieków. Epikurejczycy podeszli do tematu z ogromna precyzją uznają, że dusza składa się z atomów. Stoicy z kolei mówili, że dusza to najsubtelniejsza materia eteryczna, ale materia. Doskonałe proporcje matematyczne nadali duszy Pitagorejczycy. Ich zdaniem duszę posiada cały Wszechświat, a ona jest jego esencją i harmonią. Indywidualne dusze były częścią tej duszy Wszechświata. Nie sposób krótko opowiedzieć o wszystkich aspektach pojęcia duszy. Nie sposób znaleźć słowa, które oddadzą nasze wyobrażenia o niej, intuicje i pragnienie nieśmiertelności… Dajmy sobie jedynie przestrzeń do swoich opinii, przekonań i dialogu. Czytaj dalej

Powitaj wiosnę na swoim talerzu! Przepisy na dania główne, które dodadzą Ci energii!

W marcu wszystko budzi się do życia, a to za sprawą pierwszych promieni słonecznych, które dodają nam energii. Aby zadbać o wiosenne nastawienie, kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, przedstawia dwa wyjątkowe przepisy, które nasycą każdego łasucha. Bogate w błonnik kotlety z kaszy bulglur oraz włoski specjał pod postacią aranchini to idealne propozycje na wiosenny obiad, które z łatwością przygotuje każdy z nas!          Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora             O właściwościach kaszy bulgur można by pisać długo. Tym, co świadczy  o jej wyjątkowości jest przede wszystkim wysoka zawartość błonnika, który wspomaga procesy trawienne i utrzymanie dobrego nastroju. Kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, postanowił wykorzystać ten nieoceniony składnik, tworząc autorski przepis na kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora: - Wiosna to bez wątpienia wyjątkowy czas, kiedy po zimie wszystko wraca do życia. To jedna z moich ulubionych pór roku, gdzie na talerzu królują wyraziste w smaku potrawy, które nasycą nas w ciągu dnia - mówi Marcin Sikora -  Kotlety z kaszy bulgur z wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora to przepis, który swoją prostotą zachwyci każdego. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej, która nada potrawie wyjątkowego i orzeźwiającego charakteru.  Kotlety z kaszy bulgur: https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/luty/Kotlety-z-kaszy-bulgur-z-warzywami-wedzonym-twarogiem-i-pesto-z-lisci-kalafiora.html Aranchini z gruszką, serem lazur, szynką parmeńską i salsą pomidorową                      Ryż arborio to doskonała alternatywa dla popularnego ryżu jaśminowego czy basmati. Charakterystyczny i pękaty kształt nadaje stałej konsystencji potrawom. Aranchini z gruszką to specjał kuchni sycylijskiej, podawany z salsą pomidorową: Zbiory polskich pomidorów przypadają właśnie na końcówkę marca - mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej - Nasze pomidory, uznawane za jedne z najsmaczniejszych, to dopełnienie tego włoskiego dania. Dodatkiem, który zbalansuje słodycz pomidorów i pikantność potrawy będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej. Aranchini z gruszką: https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/aranchini_z_gruszka.html Powitajmy wiosnę z otwartymi ramionami! To świetna okazja na spróbowanie nowych i oryginalnych potraw, które nasycą nas w trakcie wiosennych dni. Oba dania bez problemu można przygotować we własnej kuchni, a ich wyjątkowy charakter zaskoczy każdego. Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/ Zapraszamy!  Czytaj dalej

Powitanie wiosny!

21 marca to pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Schowajmy czapki, szaliki i ciepłe kurtki! Wreszcie mamy powód do radości! Słońce, przebiśniegi i krokusy, niebieskie niebo i zazieleniające się drzewa, to jest to, na co czekamy od miesięcy!  Wystarczy tylko pożegnać zimę...  Najpopularniejszym zwyczajem kultywowanym do dziś jest topienie Marzanny nazywanej też Moraną, Morą, czy Śmiertką. Uprzednio przygotowaną, przystrojoną kukłę, która najczęściej wykonana jest ze słomy, najpierw wyprowadza się radosnym pochodem poza wieś, by tam podpalić ją i wrzucić do najbliższego jeziora czy rzeki. Jest to symboliczne pożegnanie zimy oraz, tak jak inne zwyczaje, miało przywołać wiosnę i zapewnić obfite plony. Z topieniem marzanny związane jest też chodzenie z gaikiem, które w różnych rejonach odbywa się w innym czasie. Np. na Śląsku chodzenie z gaikiem ma miejsce dzień po utopieniu marzanny, są jednak miejscowości, w których święto to odbywa się dopiero w kwietniu. Gaik to przystrojona kolorowymi ozdobami gałązka sosny, z którą – podobnie jak wcześniej z marzanną – spaceruje się po wsi, ,,sprowadzając’’ do domów wiosnę. Pochód zatrzymuje się co jakiś czas przy chatach sąsiadów i mieszkańcy wspólnie śpiewają radosne pieśni . W ramach podziękowania za wygonienie zimy gospodarze składają śpiewającym dary w postaci jedzenia, drobnych upominków lub pieniędzy. Wiosna, Wiosna, Wiosna ach to TY!    Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij