Kulinaria

Zupy

0 2

Zupy

0 1

Zupy

0 2

Zupy

1 5

Zupy

zupa z dyni(korbola)

W Wielkopolsce jest także popularna zupa dyniowa zwana korbolową,która ma naprawdę bogatą historię.Uznawana była dla ubogich mieszkańców kamienic,gawiedzi,drobnych handlarzy.W Stanach Zjednoczonych jest nizwykle popularna i podaję się ją jako jedno z dań na Swieto Dziękczynienia. Dynia jest gatunkiem bardzo starym.Wzmianki o niej można spotkać w starożytnych rękopisach Chin.Do Europy sprowadzili ją hiszpanscy handlarze w XVI w. gdzie szybko stała się powszechnie uprawiana.Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały,zwłaszcza niezbędny dla mężczyzn cynk,a przede wszystkim ma nie wiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików,tasiemca i innych pasożytów.Korbol pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.Działa odkwaszajaco na organizm,wzmacnia układ odpornościowy i co ważne po ugotowaniu nie traci cennych wartości.Najlepiej Dynię spożywać dojrzałą i pięknie ubarwioną                    Zupa z dyni(korbola) 60 dag dyni sól 1 cebula 2 łyżki oleju 20 dag pomidorów z puszki 8 tostów masło 1 łyżka octu balsamicznego pesto 100 ml.kremóki Dynię obrać,pokroić w kostkę,usuwając pestki,obraną cebulę poszatkować w kostkę,czosnek w płatki.W garnku rozgrzać olej.Podsmarzyć cebulę,dodać dynię i opiekać 10 minut,do tego wrzucić czosnek,oraz pomidory z zalewą.Dodać 0,5 litra wody i gotować z dodatkiem soli ok. 20 minut. Tosty posmarować maslem,nałożyć na blasze i zapiec w piekarniku 5-8 minut. Ugotowaną zupę zmiksować na krem doprawiając pieprzem oraz octem. Rozlać do miseczek,do każdej porcji dodać ubitą kremówkę i pesto.Podawać z tostami             Czytaj dalej

3 10

Zupy

0 0

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij