Kulinaria

Zupy

0 2

Zupy

0 1

Zupy

0 2

Zupy

1 5

Zupy

zupa z dyni(korbola)

W Wielkopolsce jest także popularna zupa dyniowa zwana korbolową,która ma naprawdę bogatą historię.Uznawana była dla ubogich mieszkańców kamienic,gawiedzi,drobnych handlarzy.W Stanach Zjednoczonych jest nizwykle popularna i podaję się ją jako jedno z dań na Swieto Dziękczynienia. Dynia jest gatunkiem bardzo starym.Wzmianki o niej można spotkać w starożytnych rękopisach Chin.Do Europy sprowadzili ją hiszpanscy handlarze w XVI w. gdzie szybko stała się powszechnie uprawiana.Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały,zwłaszcza niezbędny dla mężczyzn cynk,a przede wszystkim ma nie wiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików,tasiemca i innych pasożytów.Korbol pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.Działa odkwaszajaco na organizm,wzmacnia układ odpornościowy i co ważne po ugotowaniu nie traci cennych wartości.Najlepiej Dynię spożywać dojrzałą i pięknie ubarwioną                    Zupa z dyni(korbola) 60 dag dyni sól 1 cebula 2 łyżki oleju 20 dag pomidorów z puszki 8 tostów masło 1 łyżka octu balsamicznego pesto 100 ml.kremóki Dynię obrać,pokroić w kostkę,usuwając pestki,obraną cebulę poszatkować w kostkę,czosnek w płatki.W garnku rozgrzać olej.Podsmarzyć cebulę,dodać dynię i opiekać 10 minut,do tego wrzucić czosnek,oraz pomidory z zalewą.Dodać 0,5 litra wody i gotować z dodatkiem soli ok. 20 minut. Tosty posmarować maslem,nałożyć na blasze i zapiec w piekarniku 5-8 minut. Ugotowaną zupę zmiksować na krem doprawiając pieprzem oraz octem. Rozlać do miseczek,do każdej porcji dodać ubitą kremówkę i pesto.Podawać z tostami             Czytaj dalej

3 10

Zupy

0 0

Zupy

Zupa pomidorowa

Składniki ćwiartka kurczaka 2 litry wody 1/2 łyżeczki soli włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera) 500 ml przecieru pomidorowego 200 - 250 ml śmietany** szczypta zmielonego pieprzu Przygotowanie Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut. Wyjąć mięso z wywaru, dodać przecier, zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).  Całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem. Propozycja podania ugotowany biały ryż lub makaron / posiekana zielona pietruszka lub koperek Wskazówki * jeśli mamy kupiony gotowy przecier pomidorowy lub passatę z kartonika lub butelki, dajemy go mniej (około 250 - 350 ml), gdyż taki jest bardziej intensywny niż domowy. Możemy też dodać około 90 g koncentratu pomidorowego. Ilość pomidorów najlepiej dodawać do smaku, niektóre mogą być bardziej kwaśne. ** dodajemy słodką śmietankę 30% (niweluje kwasowość pomidorów). Jeśli użyte pomidory nie są kwaśne, możemy użyć kwaśnej śmietany z kubka 18%.    Czytaj dalej

2 3

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij