Kulinaria

Zalewajka
Zalewajka
Zakwas:
1szkl. otrębów żytnich, 3 ząbki czosnku, majeranek, kromka chleba – zalać 1l wody, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4 - 5 dni. W tym czasie kilka razy zamieszać.
Wywar:
0,5kg żeberek wędzonych, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe – zalać 3litrami wody i gotować ok. 40min., odcedzić.
0,5kg kiełbasy– pokroić w plasterki i podsmażyć
1 cebula – pokroić w kostkę, podsmażyć, zalać wodą i poddusić
20dag boczku wędzonego – pokroić w kostkę i podsmażyć
6 ziemniaków – pokroić w kostkę
200ml śmietany
6 jajek
majeranek
sól, pieprz
koper
Do wywaru dodać boczek, kiełbasę i cebulę. Wrzucić ziemniaki, jak będą miękkie dodać zakwas. Doprawić śmietaną, majerankiem, solą i pieprzem, zagotować. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem, dodać jajko.
W 2016r. miałyśmy możliwość zaprezentowania naszej zalewajki na VI Świętokrzyskim Święcie Zalewajki, które odbyło się w Hucie Szklanej. Wszystkim bardzo nasza zupka smakowała:) W tym roku kolejna edycja, na którą się tez wybieramy.