Kulinaria

Żurek Wielkanocny
Żurek Wielkanocny
1,5 litra wywaru (kostka od schabu wędzona i warzywa), 3 suszone grzyby, żur (zakwas z żytniej mąki), 0,5 kg białej kiełbasy, 0,5 szklanki gęstej śmietany, łyżka chrzanu, cebula, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku na koniec majeranek.
Ugotować wywar z kostki mięsnej, warzyw dodając liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach.
Cebulę pokroić na ćwiartki, podpiec na suchej patelni bez tłuszczu dodać do wywaru, namoczone wcześniej grzyby gotować 40 minut. Wyjąć z żurku kostkę, włoszczyznę, cebulę.
Wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Do zupy dodać chrzan, przeciśnięty czosnek przez praskę. Zaprawić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać majeranek.
Do ugotowanego żurku dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbaskę i ugotowane na twardo jajka z koszyczka wielkanocnego.
Żurek podajemy na śniadanie wielkanocne.
Anna J. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym