Kulinaria

Sałatki

Sprawdzone przepisy Pań z KGW ze Sławek

Sprawdzone przepisy Pań z KGW Sławki W ostatnim wydaniu Głosu Kaszub z dnia 25 lipca 2018 r. zostały opublikowane przepisy  na przetwory z ogórkami w roli głównej . Poniżej przedstawiamy jak można je wykonać, może dla kogoś będą inspiracją. Sałatka ogórkowa z papryką wg. przepisu Grażyny: 5 kg ogórków (zetrzeć na tarce jak do mizerii) 1 kg cebuli (pokroić w kostkę) 1 kg marchwi (zetrzeć na tarce) 1 kg papryki czerwonej (pokroić w plastry) 1,5 łyżki soli Wszystkie składniki połączyć i odstawić na noc Następnego dnia odsączyć sok i dodać: 1 szklankę octu 1 szklankę oleju 1 szklankę cukru Świeży koper lub pietruszkę.  Wymieszać i poskładać do słoików.  Zagotować i po tym pasteryzować jeszcze 10-15 minut.  Sałatka ogórkowa Emilii: Produkty: 4 kg ogórków 3 lub 4 główki czosnku 1 kg cukru 2,5 szklanki octu 1,5 szklanki oleju 8 łyżeczek soli Wykonanie: Ogórki umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce (jak do mizerii). Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie paseczki. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, wymieszać i odstawić na 24h do chłodnego miejsca. Po 24 h dodajemy do sałatki łyżeczkę chili (pieprzu cayenne) mieszamy i wkładamy w wyparzone słoiczki. Zakręcamy i odstawiamy do chłodnego miejsca celem przechowania na zimowe zapasy. Salatka Mix Ani: Przepis: - ogórki zielone, - kapusta, - marchew, - papryka Produkty zetrzeć na tarce. Zalewa: - 3 szklanki wody, - 1 szklankę octu, - 3 łyżki cukru, - 1 łyżka soli, - liść laurowy,  pieprz, ziele angielskie Zagotować i zalać sałatkę. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować. Sałatka ogórkowa Grażyny: 10 kg ogórków, które należy pokroić w 3 cm plastry, posolić i odstawić na trzy godziny. W tym czasie przygotować zalewę, która należy zagotować: - 6 szklanek octu - 6 szklanek cukru  - 6 szklanek wody W słoiczki włożyć na dno świeżego kopru, ząbek obranego czosnku, kawałek chrzanu, 0,5 łyżeczki gorczycy. Następnie włożyć odsączone ogórki i zalać zalewą. Po zagotowaniu pasteryzować jeszcze 15 minut.  Ogórki z Curry wg przepisu Bogusi: Przepis na 6 słoiczków 3/4 Zalewa: 5 1/2 szklanka wody 1 1/2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 łyżki przyprawy curry Ogórki (pokroić jak na pikle ze skórką) Do słoiczka wrzucić 1/2 łyżeczki gorczycy, cebulę, liść selera i zapasteryzować. Żymyczmy smacznego . Czytaj dalej

2 3

Sałatki

0 4

Sałatki

2 2

Sałatki

2 3

Sałatki

1 2

Sałatki

2 5

Sałatki

2 4

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij