Kulinaria

Sałatki

Topinambur kiszony

Witam  KGW ze Skarżyska Kościelnego wzięło udział  w  konkursie Polska Wieś smakuje   w kategorii kiszonki z warzyw i owoców  czyli Kiszony topinambur  zajęło 6 miejsce  Co warto wiedzieć o kiszonym topinamburze. Kiszonka  z topinamburu  to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk - ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego .Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.i Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Kiszonki dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jednak wbrew powszechnej opinii nie mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, dlatego jest on równie wartościowy jak same kiszone produkty. Kiszone warzywa, podobnie jak świeże, zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, a to sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi i pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Ponadto lekko zakwaszają organizm, więc spada chęć na podjadanie. Kiszonki najlepiej jadać na surowo - gotowanie pozbawia je witaminy C i dobroczynnych bakterii.  Jak kisić topinambur Produkty muszą być świeże, zdrowe, dojrzałe. Kisi się wyjątkowo łatwo: wystarczy w słoju lub kamionce zalać warzywo solanką (sól ma właściwości konserwujące).. Poza solanką do kiszenia dodajemy np. koper, ziele angielskie, czosnek, cebulę, jagody jałowca – nadają smak, ale mają też właściwości zdrowotne i konserwujące. Przez pierwsze pięć  dni kiszenie wymaga temperatury 15-20°C, a naczynie z kiszonką ma być uchylone, by uchodziły gazy. Potem trzeba je zamknąć (odcinając dopływ tlenu, zabezpieczymy kiszonkę przed rozwojem pleśni) i przenieść w chłodne miejsce, by przerwać fermentację. Czytaj dalej

0 1

Sałatki

0 2

Sałatki

0 1

Sałatki

0 3

Sałatki

1 5

Sałatki

Sprawdzone przepisy Pań z KGW ze Sławek

Sprawdzone przepisy Pań z KGW Sławki W ostatnim wydaniu Głosu Kaszub z dnia 25 lipca 2018 r. zostały opublikowane przepisy  na przetwory z ogórkami w roli głównej . Poniżej przedstawiamy jak można je wykonać, może dla kogoś będą inspiracją. Sałatka ogórkowa z papryką wg. przepisu Grażyny: 5 kg ogórków (zetrzeć na tarce jak do mizerii) 1 kg cebuli (pokroić w kostkę) 1 kg marchwi (zetrzeć na tarce) 1 kg papryki czerwonej (pokroić w plastry) 1,5 łyżki soli Wszystkie składniki połączyć i odstawić na noc Następnego dnia odsączyć sok i dodać: 1 szklankę octu 1 szklankę oleju 1 szklankę cukru Świeży koper lub pietruszkę.  Wymieszać i poskładać do słoików.  Zagotować i po tym pasteryzować jeszcze 10-15 minut.  Sałatka ogórkowa Emilii: Produkty: 4 kg ogórków 3 lub 4 główki czosnku 1 kg cukru 2,5 szklanki octu 1,5 szklanki oleju 8 łyżeczek soli Wykonanie: Ogórki umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce (jak do mizerii). Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie paseczki. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, wymieszać i odstawić na 24h do chłodnego miejsca. Po 24 h dodajemy do sałatki łyżeczkę chili (pieprzu cayenne) mieszamy i wkładamy w wyparzone słoiczki. Zakręcamy i odstawiamy do chłodnego miejsca celem przechowania na zimowe zapasy. Salatka Mix Ani: Przepis: - ogórki zielone, - kapusta, - marchew, - papryka Produkty zetrzeć na tarce. Zalewa: - 3 szklanki wody, - 1 szklankę octu, - 3 łyżki cukru, - 1 łyżka soli, - liść laurowy,  pieprz, ziele angielskie Zagotować i zalać sałatkę. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować. Sałatka ogórkowa Grażyny: 10 kg ogórków, które należy pokroić w 3 cm plastry, posolić i odstawić na trzy godziny. W tym czasie przygotować zalewę, która należy zagotować: - 6 szklanek octu - 6 szklanek cukru  - 6 szklanek wody W słoiczki włożyć na dno świeżego kopru, ząbek obranego czosnku, kawałek chrzanu, 0,5 łyżeczki gorczycy. Następnie włożyć odsączone ogórki i zalać zalewą. Po zagotowaniu pasteryzować jeszcze 15 minut.  Ogórki z Curry wg przepisu Bogusi: Przepis na 6 słoiczków 3/4 Zalewa: 5 1/2 szklanka wody 1 1/2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 łyżki przyprawy curry Ogórki (pokroić jak na pikle ze skórką) Do słoiczka wrzucić 1/2 łyżeczki gorczycy, cebulę, liść selera i zapasteryzować. Żymyczmy smacznego . Czytaj dalej

2 4

Sałatki

0 4

Sałatki

2 2

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij