Kulinaria

1 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Grzybowy tort

Składniki:

1 kg pieczarek

2 średnie marchewki

3 ziemniaki

300g piersi z kurczaka

3 jajka

3 ogórki marynowane

100g sera żółtego

majonez

śmietana

szczypiorek

koperek

cytryna

sól, pieprz, przyprawa do drobiu

Wykonanie:

Pieczarki ugotować z dodatkiem soku z cytryny i solą, odcedzić pozostawić do ostygnięcia. Marchew, ziemniaki i jajka ugotować. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach bądź pokroić w dużą kostkę. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, podsmażyć obsypując mięso przyprawą do kurczaka. Ogórki i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić.

Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok 20 cm (tutaj użyto formy do babki wielkanocnej, aby było tematycznie:P), wykładamy ją folią spożywczą. Na dno układamy warstwami:

1. Pieczarki - główkami do dołu

2. Koperek i szypiorek

3. Marchewka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować lekko majonezem

4.Ziemniaki sól, pieprz, docisnąć, posmarować lekko majonezem

5. Mięso, docisnąć, posmarować lekko majonezem

6. Ogórki, docisnąć, posmarować lekko majonezem

7. Jajka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować lekko majonezem

8. Ser żółty, docisnąć, posmarować lekko majonezem.

Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, ściągnąc folię i udekorować.

                                                                 SMACZNEGO ;)

 

Grażyna G. z Koło Gospodyń Wiejskich w Podstole

Udostępnij na facebook!

Gall Anonim

mniam, mniam :)

1

6 gru 2016, 10:15:34

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Już jest – nowy KWARTALNIK

„mojaWieś mojeMiasto” to kwartalnik pełen pasji, emocji i niezwykłych historii – o ludziach, którzy swoją codzienność zamieniają w inspirującą opowieść. Każde wydanie to spotkanie z osobami, które zachwycają autentycznością, zaangażowaniem i odwagą w realizowaniu własnych wizji. W tym numerze szczególną uwagę poświęcamy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich – „Aktywna Pokrzywnica” oraz KGW w Cierpiszu. Ich działalność udowadnia, że tradycja może iść w parze z nowoczesnością. To liderki lokalnych społeczności – pełne pomysłów, energii i smaku, który łączy pokolenia. Dagmara Kołodziejczyk, pasjonatka muzyki i niecodziennych form aktywności fizycznej, pokazuje, że radość życia i determinacja mogą być źródłem niezwykłej siły. Agnieszka Sandor, twórczyni smaków i uczestniczka konferencji „Kobiety tworzą innowację”, zachwyca niepowtarzalnym podejściem do kulinarnej sztuki. W gronie artystów prezentowanych w tym wydaniu znalazła się także Anna Bożena Dończyk-Gajos, która wspólnie z mężem Mieczysławem Gajosem z pasją oddaje hołd twórczości Edith Piaf. Ich interpretacja utworu „Non je ne regrette rien” przywołuje ducha francuskiej klasyki w najlepszym wydaniu. Nie zabrakło też refleksji – dzięki stałym felietonom Daniela Muszy i Mariana Kwietnia. Ich teksty nie tylko poruszają ważne tematy społeczne, ale również prowokują do przemyśleń i budują przestrzeń do dialogu. Liczne listy i komentarze od Czytelników są najlepszym dowodem na to, że te słowa mają znaczenie. Przyglądamy się także sile wspólnoty – temu, co może powstać, gdy ludzie działają razem, wspierają się, dzielą doświadczeniem i wzajemnie inspirują. To właśnie w takich miejscach rodzą się najciekawsze inicjatywy, które warto pielęgnować i promować. Na okładce bieżącego numeru znalazł się Wojciech Legawiec, prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W artykule opowiada o roli Kół Gospodyń Wiejskich, ich znaczeniu dla polskiej wsi oraz o wsparciu, jakie ARiMR oferuje tym niezwykle aktywnym organizacjom. To ważny głos w dyskusji o rozwoju lokalnych społeczności. Zachęcamy do lektury – wierzymy, że każda historia, każde słowo i każde zdjęcie dostarczą Czytelnikom wzruszeń, inspiracji oraz zachęty do odkrywania piękna w codzienności. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij