Aktualności

Od redakcji

Smakowite pomysły na dynię według KGW

Na naszych lokalnych ryneczkach, w sklepach a i na niektórych polach i w ogródkach trwa sezon dyniowy. Piękne, lśniące, jędrne dynie kuszą i zapraszają do przygotowania z nich przeróżnych potraw. A kto, jak nie nasze gospodynie, doskonale znają się tym, co z dyni można przepysznego wyczarować? Zapraszamy na wariację kulinarną z dynią w roli głównej! Gulasz wołowy z ciemnym piwem, dynią i chilli Składniki: 100 g boczku 1 i 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 800 g antrykotu sól i pieprz 125 ml gorącej wody 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów bez skórek 1 puszka (0,5l) ciemnego piwa 2 świeże papryczki chili bez pestek, pokrojone na plasterki około 500 g dyni, bez skóry i pestek przyprawy:  1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużym garnku żaroodpornym podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Dodaj i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony czosnek, chwilę podsmażaj, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone na duże kawałki (ok. 5 cm) mięso i gorącą wodę z sosem sojowym. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki, piwo oraz papryczki chili. Wymieszaj i zagotuj, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny, następnie zdejmuj pokrywę i ostrożnie, dwoma widelcami "poszarp" mięso na mniejsze kawałki. Dodaj dynię pokrojoną w 2 - 3 cm kostkę, wymieszaj. Piecz dalej przez 1/2 godziny bez przykrycia. DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ? zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego obniża poziom złego cholesterolu zapobiega miażdżycy, chorobom serca, reguluje poziom ciśnienia tętniczego Pyszna sezonowa zupka z dyni wg KGW z Woli Zabierzowskiej Składniki: 1 kg dojrzałej dyni bez skórki i miąższu 1 duża marchewka 1 mały seler 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 skrzydełka drobiowe 1 ½ litra wody 2 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 18% 1 opakowanie grzanek czosnkowych Przyprawy: Vegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry. Wykonanie: Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera gotujemy wywar, w tym czasie przygotowujemy dynię obraną ze skórki kroimy w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany wyjmuje skrzydełka dodajemy dynię i pomidory. Gotujemy na małym ogniu w między czasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy na złoty kolor z masłem i czosnkiem, dodajemy do zupy. W tym momencie należy przyprawić do smaku według uznania .Kiedy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia i pozostawimy aby troszkę ostygła całość blend ujemy i doprawiamy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy rozcieńczyć. Zupkę podaję z grzankami i odrobiną śmietany apetycznie wygląda posypana pietruszką. Te i inne potrawy z dyni, które będą towarzyszyły Wam podczas jesiennych spotkań z rodziną, pomieszczą chłodziarki HAIER, dostępne w Ofercie Rabatowej w wyjątkowo atrakcyjnych cenach! A jeśli przygotoujesz dyniowe zapasy, możesz je przechowywać w zamrażarkach HAIER i cieszyć się dyniowymi specjałami nawet zimą! Zapraszamy również na inne smakowitości z dyni: Zupa z dyni według KGW Zwola TUTAJ Dyniowe smakowitości według SKGW „JAGNA” TUTAJ Dyniowe przetwory według KGW nr Nowa Wieś TUTAJ Czytaj dalej

0 2

Od redakcji

Ten artykuł zdobył w lipcu największą ilość kłosów!

Drodzy czytelnicy! Wiemy, że na tą wiadomość czekacie z niecierpliwością, dlatego nie chcemy trzymać Was dalej w niepewności i przychodzimy do Was z wiadomością, kto został autorem najciekawszego artykułu opublikowanego w lipcu! Zgodnie z przyjętymi przez nas zasadami, artykuł, który w lipcu zebrał bardzo dużą ilość Waszych kłosów, bo aż 28 to: Domowa apteczka, orzech włoski i jego zdrowotne właściwości, Pani Kariny Adamczyk z KGW Rudniczanki. Artykuł Pani Lucyny możecie przeczytać TUTAJ Redakcja postanowiła przyznać wyróżnienie i nagrodzić drobnym upominkiem artykuł, który zdobył aż 16 kłosów, zajmując tym samym drugie miejsce: Kapturki na słoiczki, którego autorem jest pani  Bożena Wdaniec z KGW w Podłężu. O rękodziele pani Bożeny możecie przeczytać TUTAJ. W ten sposób chcemy docenić trud włożony w promowanie regionu na portalu www.mojaWieś.pl. Wiemy, ile każdy kłos znaczy dla autorów, ile sprawia radości i zachęca do dalszego publikowania. Pani Bożena zostanie nagrodzona od redakcji symbolicznym upominkiem – folkowymi podkładkami firmy DAJAR: Autorkę, panią Karinę Adamczyk, pragniemy nagrodzić drobnym prezentem od redakcji –   Pełniejszą ofertę firmy Dajar znajdziecie w Ofercie Rabatowej TUTAJ Do zabawy i niezwykłej przygody jaką jest współtworzenie portalu mojaWieś.pl zapraszamy wszystkich! Jeśli i Wy chcecie, tak jak Pani Karina Adamczyk, zdobyć tytuł autora najciekawszego artykułu, zachęcamy do rejestracji i publikacji artykułów! W razie jakichkolwiek problemów lub pytań dotyczących publikacji i rejestracji – jesteśmy do Waszej dyspozycji pod adresem redakcja@mojaWies.pl oraz bezpłatnym numerem telefonu: 800 007 444. Dzięki Waszemu wsparciu poprzez kłosowanie i komentowanie, ujawnili się nowi autorzy, którzy coraz śmielej publikują swoje artykuły. Koła i organizacje zakładają swoje strony, coraz chętniej dzielą się swoimi relacjami, talentami i przepisami. Zachęcamy tych, którzy nadal nie ujawnili się na naszym portalu, do założenia strony i rozpoczęcia przygody z portalem mojaWieś.pl! Czytaj dalej

5 3

Od redakcji

0 2

Od redakcji

Już za miesiąc VIII Ogólnopolski Zjazd Kół Gospodyń w Licheniu Starym

We wrześniu w Licheniu Starym odbędzie się VIII Ogólnopolski Zjazd Kół Gospodyń Wiejskich. Organizator tego wydarzenia, czyli Stowarzyszenie Polska Gospodyni zaprasza do udziału członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i innych organizacji kobiecych z terenów wiejskich. I nas nie może tam zabraknąć, z kim spotkamy się 8 września w Licheniu Starym?   Gospodynie podczas pierwszego dnia zjazdu, w sobotę 08.09.2018 r., zaprezentują swój dorobek kulturowy. Na stoiskach można będzie poznać ich artystyczne i kulturalne osiągnięcia, mające na celu wyróżnienie rękodzieła ludowego. Równolegle na scenie odbywać się będzie przegląd zespołów folklorystycznych. Tego też dnia odbędzie się wiele konkursów dla uczestników VIII Jarmarku Kulturowego m.in. konkurs kulinarny – w tym roku będą królowały potrawy z kapusty. Każdy będzie mógł skosztować smakołyków przygotowanych przez gospodynie specjalnie na tę okazję. Z kolei na boisku szkolnym zorganizowany zostanie turniej piłki nożnej gospodyń. Po raz pierwsze w tym roku odbędzie się konkurs twórczości artystycznej. Tematem tegorocznych prac jest: „Gospodyni w Niepodległej Polsce. Pamięć i Tożsamość". Drugi dzień Zjazdu, niedziela 09.09.2018 r., tradycyjnie nastawiony jest na przeżycia duchowe. W strojach ludowych będziemy brać udział w uroczystej Mszy Świętej, różańcowym spacerze od Kościoła Św. Doroty do miejsca objawień w Grąblinie. Spotykamy się także na wykładach i spotkaniach poruszających tematy etyczne. Patronat honorowy nad VIII Ogólnopolskim Zjazdem Kół Gospodyń Wiejskich i Innych Organizacji Kobiecych z Terenów Wiejskich sprawowała będzie Pani Agata Kornhauser-Duda Pierwsza Dama Rzeczpospolitej Polskiej. Organizatorzy zwrócili się również z prośbą o objęcie patronatu: Starostę Powiatu Konińskiego, Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Bank Spółdzielczy w Ślesinie.   Szczegółowy plan wydarzenia:   Gorąco również zapraszamy na relację z VII Zjazdu TUTAJ Czytaj dalej

2 4

Od redakcji

2 3

Od redakcji

1 2

Od redakcji

Kto zakwalifikował się do IV etapu konkursu?

Drodzy Czytelnicy, czas przedstawić zgłoszenia, które wezmą udział w Gali Finałowej konkursu "Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych"! Jesteśmy pod wrażeniem, jak Koła Gospodyń Wiejskich potrafią angażować społeczeństwo do wspólnego kłosowania. Do IV etapu konkursu zakwalifikowały się potrawy, które w swoim województwie zdobyły największą ilość kłosów: Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach z przepisem na Kibiny - województwo dolnośląskie Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław z przepisem na Szynkę z kością - województwo kujawsko-pomorskie Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie z przepisem na Zupę cebulową na piwie - województwo lubelskie Koło Gospodyń Wiejskich Raków z przepisem na Zupę garus - województwo łódzkie Stowarzyszenie Rozwoju Siedliszowic "U Tatara" z przepisem na Koziołki - województwo małopolskie Koło Gospodyń Wiejskich Krzyżanówka-Kochanówka z przepisem na Chruściele - województwo mazowieckie Koło Gospodyń Wiejskich Bajdy z przepisem na Barszcz z ziemniakami - województwo podkarpackie Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach z przepisem na Zraz wołowy z sosem - województwo pomorskie Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"  z rzepisem na jajecznicę z pokrzywą - województwo śląskie Zespół Obrzędowy Kowalanki z przepisem na Gomółki Świętokrzyskie - województwo świętokrzyskie Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie z przepisem na Karmuszkę - województwo warmińsko-mazurskie Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich "Kanwa" z przepisem na Kluchy na pyrach - województwo wielkopolskie Wszystkim serdecznie gratulujemy! Przypominamy również, że wszystkie potrawy, które zakwalifikowały się do kłosowania, zostaną opublikowane w "Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych", a będzie ona dostępna w całej Polsce. To wspaniała okazja, by cała Polska i nie tylko, dowiedziała się o naszych tradycyjnych polskich potrawach. Gala Finałowa konkursu odbędzie się 18 sierpnia o godzinie 13.00 Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej w Łodzi, przy ulicy Henryka Sienkiewicza 82/84, a  we wrześniowym kwartalniku "mojaWieś" opublikujemy obszerną relację z wydarzenia. W gali finałowej mogą wziąć udział 3 osoby z Koła: 2 osoby gotujące potrawę + 1 osoba towarzysząca. Podczas Gali Finałowej potrawy finalistów oceniać będzie jury w składzie: Jakub Kuroń z żoną Bogumiłą oraz siostrą Grażyną Gają Kuroń – uczestniczką polskiego Masterchefa! Za wszystkich finalistów trzymamy kciuki i do zobaczenia w Łodzi! Czytaj dalej

3 13

Od redakcji

Międzynarodowy Dzień Sernika

Czy jest ktoś kto nie uwielbia tego pysznego, puszystego deseru? My jesteśmy jego ogromnymi fanami i nie jesteśmy w stanie odmówić kawałeczka, gdy na horyzoncie pojawia się on – królewski, puszysty sernik… można się rozmarzyć! Poznajcie nasze ulubione przepisy na sernik! Jagodowy sernik na zimno Składniki na ciasto: 1 opak. biszkoptów 250 g czarnych jagód 2 - 3 łyżki cukru pudru 600 ml  mleka (schłodzonego) 1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera Do dekoracji: 250 ml  śmietanki 30% tł. (schłodzonej) 1 łyżeczka cukru pudru 50 g czarnych jagód Przygotowanie: KROK 1 Sposób przygotowania: Tortownice o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty. Jagody opłucz i zmiksuj dokładnie z cukrem pudrem. Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj mus jagodowy i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż na spód z biszkoptów i wyrównaj. KROK 2 Dekorowanie: Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno i wyłóż równomiernie na wierzch sernika. Udekoruj świeżymi jagodami. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h. Sernik domowy z wanilią Składniki: 150 g masła 8 szt. jajek 240 g cukru pudru 1 opak. Sernixa Dr. Oetkera 1 opak. Laski wanilii Bourbon Dr. Oetkera lub z Wysp Pacyfiku 1000 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego Do dekoracji: 1 łyżka cukru pudru Sposób przygotowania Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, bądź wysmaruj masłem. Piekarnik podgrzej do 170°C. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Cały czas ucierając, dodaj masło oraz Sernix i ziarenka wanilii. Stopniowo dodawaj twaróg do połączenia składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie, stopniowo, wmieszaj z masą serową. Sernik przełóż do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika, zmniejszając temperaturę do 150°C. Piekarnik gazowy: 150°C, Piekarnik elektryczny: 150°C Czas pieczenia: 90 min. Sernik ostudź przy lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony schłodź w lodówce. Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem. Sernik na zimno Kalejdoskop z galaretkami Jesteśmy bardzo ciekawi, w jakiej wersji najbardziej lubicie sernik. Podzielcie się z nami w komentarzu przepisami lub wyślijcie je na adres redakcja@mojawies.pl, opublikujemy je w kolejnym artykule na portalu Czytaj dalej

1 6

Od redakcji

0 2

Od redakcji

Już tylko kilka dni do końca...

Drodzy Czytelnicy, do końca kłosowania na Wsze ulubione potrawy, zgłoszone do ogólnopolskiego konkursu „Stwórz przepis do… Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych” zostało już tylko kilka dni! Jeszcze wszystko może się zmienić. A już w sierpniu wszyscy spotkamy się na Gali Finałowej podczas gotowania na żywo. Które dania będą tymi najlepszymi? Do IV etapu – gali finałowej z gotowaniem na żywo przejdą zgłoszenia, które w III etapie otrzymają największą ilość kłosów w każdym województwie! Już na początku sierpnia poznamy listę laureatów! Kto nie może się doczekać tak samo jak my? Wasze dania będzie oceniało jury, kulinarni eksperci, którzy polską kuchnię znają od podszewki, a tradycyjne przepisy przechowują od pokoleń! Kto zasiądzie w jury? Jakub Kuroń z żoną Bogumiłą oraz siostrą Grażyną Gają Kuroń – uczestniczką polskiego Masterchefa! FOTO: www.fakt.pl Przypomnijmy, o co walczą uczestnicy konkursu: Zgłoszenia, które biorą udział w kłosowaniu, zostaną opublikowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, dostępnej w całej Polsce. Laureaci, którzy przejdą do IV etapu konkursu – gotowania na żywo, otrzymają: Elegancki i ponadczasowy zestaw sztućców z limitowanej serii Piano od firmy Gerlach, składający się z 24 elementów. Spersonalizowany Torcikiem Wedlowskim oraz zestaw słodyczy od marki Wedel. Nagrodę od Organizatora konkursu – Spółki Rabat Rolniczy. "Kulinarną Biblię Polskich Potraw Tradycyjnych"! I MIEJSCE – nagroda główna ufundowana przez FORD POLSKA – producenta nowoczesnego SUV-a Ford ECOSPORT 4-dniowa wycieczka-niespodzianka dla 6 osób Wycieczka do malowniczej miejscowości historycznej z licznymi atrakcjami, które dostarczą niezapomnianych wrażeń! W ramach wyjazdu liczne atrakcje turystyczne, zapierające dech w piersiach widoki, edukacyjne warsztaty oraz wykłady. Wspomnienia, które będą żywe jeszcze przez długi, długi czas! II MIEJSCE – nagroda ufundowana przez Ronic® Wielofunkcyjny robot kuchenny MAGIMIX ® 5200XL Niezawodny, wielofunkcyjny robot kuchenny, który wyręczy Cię w krojeniu, siekaniu, ubijaniu, tarciu, miksowaniu i wyciskaniu! III MIEJSCE – nagroda ufundowana przez Ronic® Wytłaczarka soku RONIC® Zyle WSJ Ceniona na całym świecie jako urządzenie o najniższej prędkości obrotowej – zaledwie 47 obr/min. Dzięki tej prędkości wyciśniesz sok z owoców, warzyw oraz ziół i otrzymasz najbardziej wartościowe składniki! Wyciśnij samo zdrowie! Trzymamy kciuki za wszystkie zgłoszenia! Powodzenia Czytaj dalej

3 4

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij