Aktualności

Od redakcji

0 1

Od redakcji

Przepisy z czosnkiem w roli głównej

Z łatwością znajdziemy go w kuchni każdej gospodyni. Wykorzystywany od wieków, przez nasze babcie i mamy zarówno w kuchni jak i w leczeniu różnych dolegliwości. Jego zastosowanie i całą gamę zdrowotnych właściwości od wieków przekazujemy z pokolenia na pokolenie. Z okazji Dnia Czosnku przybliżamy jego działanie oraz smakowite przepisy z czosnkiem w roli głównej! Wystarczy codziennie zjadać jeden ząbek czosnku, by w krótkim czasie poznać jego zbawienny wpływ na zdrowie! w niewielkim ząbku kryje się cała apteka –aminokwasy, cukry, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel), zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu, działa antynowotworowo, zwalcza wolne rodniki, hamuje powstawanie nowych, co opóźnia procesy starzenia się organizmu, bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi, usprawnia pracę jelit, tym samym zapobiegając powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć, jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego, doskonały naturalny antybiotyk, silniejszy nawet od penicyliny, hamuje rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii. Kiszony czosnek Składniki: 28 główek czosnku, 2 l wody, 700 g soli, 0.5 l octu spirytusowego 9%, 2 łyżki cukru, 3 łyżki soli, woda Przygotowanie: Czosnek opłukaj, sparz i zalej zimną wodą. Od każdej główki odetnij łodygi i korzonki (jeśli są), obierz ze wszystkich warstw łupinek poza ostatnią, główka ma pozostać cała i zwarta. Tak przygotowany czosnek ciasno ułóż w słoju i zalej nasyconym roztworem soli. Słój z czosnkiem przykryj niezbyt szczelnie i odstaw na miesiąc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odlej wodę, do słoja wlej ocet, wsyp cukier i 3 łyżki soli i dolej do pełna ciepłą wodę. Czosnek z octem odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie nadaje się do jedzenia. Czosnek marynowany w białym winie Składniki: 10 sporych główek czosnku, 2 szklanki białego wytrawnego wina, 0,5 szklanki octu 10%, 0,5 szklanki cukru, 20 ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżka nasion kolendry, 1 łyżka soli, 8 łyżek oliwy Przygotowanie: Czosnek podziel na ząbki, następnie je obierz. W rondlu zagotuj wino z octem, cukrem, solą i przyprawami. Do gotującego się płynu włóż czosnek i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia, odstaw na kilka godzin, następnie ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Ostudzony czosnek przełóż do wyparzonych słoików. Zalej zalewą, na nią wlej po 4 łyżki oliwy. Zamknij wyparzonymi zakrętkami. Przechowuj w chłodnym miejscu. Pieczony czosnek to niezwykle aromatyczny dodatek do potraw. Możesz go wykorzystać jako wzmacniacz smaku innych potraw lub jako samodzielną przekąskę. Możesz go dodać do: past kanapkowych, sosów, dipów, roślinnych majonezów, dań obiadowych itp. Od każdej główki czosnku odetnij jego górę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż główki, skrop odrobiną oliwy. Możesz go posypać ulubionym przyprawami np. ziołami i bazylią. Należy go piec w 200 stopniach, przez ok. 30-40 minut. Dopieczony jest wtedy, kiedy ząbki czosnku zaczynają wychodzić z łupinek. Jesteśmy bardzo ciekawi, czy znacie jakieś potrawy na czosnek w roli głównej. Bo jako dodatek stosujemy go praktycznie codziennie! Czytaj dalej

0 6

Od redakcji

Wspólnie możemy więcej!

Niezwykle ważne dla polskiej wsi spotkanie odbyło się w dniu 12 kwietnia 2018 r. w Olsztynie. Nie od dziś wiadomo, że integracja i współpraca organizacji pomagających rolnikowi oraz mieszkańcom obszarów wiejskich, ma ogromne znaczenie. Podczas Regionalnego Spotkania Biznesowego przedstawiciele Podlaskiej oraz Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej, przedstawiciel Kółek Rolniczych, dealerzy Ford Polska w Starogardzie Gdańskim, Olsztynie, Gdańsku i Białymstoku oraz Spółka Rabat Rolniczy, podsumowali dotychczasowe wspólne działania, uznając jednogłośnie, że poprzedni rok 2017 był owocny, lecz do zrobienia pozostaje jeszcze wiele. Wszyscy wspólnie zaplanowali działania na rok 2018 pod szyldem Programu „mojaWieś”. Podczas panelu dyskusyjnego długo rozmawiano o zasadach, jakie mają przyświecać współpracy. Wszyscy mamy ręce pełne roboty, lecz są to ręce gotowe na ciężką pracę - po to by na wsi żyło się lżej. Doskonale znamy realia życia na wsi oraz trud pracy rolników, gospodarzy i gospodyń wiejskich. Dlatego powstał Program „mojaWieś”, który – poprzez współpracę z Organizacjami wiejskimi oraz Partnerami Programu, takimi jak Ford Polska – szuka rozwiązań, ułatwiających mieszkańcom obszarów wiejskich w codziennym funkcjonowaniu. – mówił Prezes Spółki Rabat Rolniczy, Jan Boczek. Spotkanie zakończyła integracyjna zacięta rywalizacja – podczas gry w kręgle była jeszcze okazja do wymiany poglądów oraz pomysłów. W tak sportowych okolicznościach zakończyło się Spotkanie Biznesowe, które zaowocowało dalekosiężnymi planami. W Regionalnym Spotkaniu Biznesowym udział wzięli: Witold Grunwald oraz Jolanta Wielgat – Członkowie Zarządu Podlaskiej Izby Rolniczej, Piotr Hałuszczak – Prezes WZRKiOR w Gdańsku, Marek Kuźniewski oraz Jolanta Mackiewicz (Dyrektor Biura) – Członkowie Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej, Żaneta Jeleń oraz Krzysztof Duzowski – Ford Gołębiewski w Starogardzie Gdańskim, Mariusz Pawłowski – Ford Kulej w Olsztynie, Adam Murach - Ford Big Auto Handel w Gdańsku, Ireneusz Znosko – Ford Biacomex w Białymstoku. Serdecznie dziękujemy za możliwość spotkania oraz wymienienia poglądów. Czas na działanie – lider jest tylko jeden! Przed nami kolejne Regionalne Spotkanie Biznesowe. Czytaj dalej

0 2

Od redakcji

Piękne integracyjne spotkanie

Rodaki: Moja wieś – Polska Wieś W ramach promocji Ogólnopolskiego Portalu Kół Gospodyń odbyło się w Rodakach 10 kwietnia 2018r. spotkanie kobiet ze znakomitymi gośćmi. Wspaniałym gościem prowadzącym był Waldemar Pieczara, który reprezentuje Program „mojaWieś” i równocześnie jest Przewodniczącym Rejonowego Związku Kółek Rolniczych w Bielsku Białej. Opowiedział o znaczeniu Programu „mojaWieś”, o możliwościach jakie daje ten program i o korzyściach dla kobiet zrzeszonych w KGW. Przedstawił gości, którzy mu towarzyszyli, a wśród nich był Michał Małojec reprezentujący firmę RONIC. Jako doradca kulinarny przeprowadził warsztaty kulinarne, w których Panie bardzo chętnie uczestniczyły. Pan Michał zajmuje się 25 lat działalnością kulinarną i pragnie przekazać jak najszerszemu gronu osób sposoby przygotowania potraw tak, aby życie uczynić zdrowszym. Zaprezentował nowoczesny sprzęt, z którego korzystały panie pod przygotowywania poszczególnych potraw. Przygotowane potrawy; bułeczki, masło, zupę oraz przyrządzone w parowarze danie z piersią kurczaka, ziemniakami i brokułem degustowaliśmy wszyscy, było wszystko super smaczne. W spotkaniu uczestniczyli też dwaj panowie reprezentujący Europejskie Centrum Odszkodowań firmę EuCo: Marcin Wdowiak i Paweł Mączka. Panowie przekazali informacje, czym zajmuje się ich firma i w jaki sposób mogą pomóc osobom w trudnych sytuacjach życiowych: w uzyskaniu odszkodowań z tytułu wypadku, jeśli ten wypadek spowodował dotkliwy uszczerbek na zdrowiu. Firma działa w pięciu krajach, za usługę firma nie pobiera żadnych opłat. Może zgłosić się do niej każdy, kto wykorzystał już wszelkie możliwości odszkodowawcze bez efektu. Dwie panie zgłosiły swoje problemy, panowie z firmy EuCo będą kontaktować się z nimi w sprawie ewentualnej pomocy. W spotkaniu uczestniczyły 22 panie z Rodak i 4 panie z KGW w Ryczówku. Było serdecznie, przy kawie i domowym cieście. Organizatorki spotkania przygotowały również wystawę swojego rękodzieła. A jest tego dość sporo. Goście z podziwem patrzyli na pracę Rodaczanek. Spotkanie trwało ponad trzy godziny. Pragniemy w imieniu własnym i wszystkich koleżanek serdecznie podziękować wszystkim gościom, szczególnie zaś panu Waldemarowi Pieczara, dzięki któremu to spotkanie się odbyło, że było tak merytorycznie, że dostarczył nam wszystkim tyle wiedzy i optymizmu. Pan Waldemar to niesamowity człowiek, odpowiedni do pełnienia funkcji w Programie „mojaWieś, bardzo serdeczny, otwarty, chętny do pomocy. Bardzo dziękujemy za wszystko. Tekst nadesłała: Halina Ładoń – radna wsi Rodaki Czytaj dalej

1 8

Od redakcji

Czekoladowe przepisy - nie tylko na słodko!

Wczoraj obchodziliśmy Dzień Czekolady, dlatego też warto bliżej przyjrzeć  się jej składnikom odżywczym i zaletom. Bo choć pełno w niej cukru, to bez czekolady trudno jest żyć ;) Pojawia się w przepisach na smakołyki, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jest świetnym pomysłem na drobny upominek dla bliskiej osoby, a także świetnym poprawiaczem humoru! jest świetnym źródłem: węglowodanów (którymi żywi się nasz mózg), magnezu, żelaza (niezbędne w produkcji czerwonych krwinek), teobraminy (pobudzającej pracę nerek) zwiększa odporność na infekcje zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca poprawia pracę układu krążenia neutralizuje działanie złego cholesterolu powoduje wzrost poziomu przeciwutleniaczy we krwi - spowalniają one proces starzenia dodaje wigoru i poprawia humor spośród wszystkich słodyczy czekolada jest najmniej niebezpieczna dla zębów W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy - poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe. Znając jej cenne właściwości, warto sięgać  po czekoladę w kuchni, dodając ją nie tylko do słodkich deserów: Polędwiczki czekoladowo-kawowe Składniki 3 łyżki masła 3 łyżeczki mąki 1 szklanka bulionu 6 dag białej czekolady 3 łyżki masła 8 medalionów z polędwiczek wieprzowych 6 łyżek drobno mielonej kawy sól pieprz W rondelku rozpuść masło, oprósz je mąką, wymieszaj. Gdy pojawią się bąbelki, wlej bulion i ciągle mieszając, gotuj do zgęstnienia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw do smaku, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Medaliony natrzyj solą i pieprzem, obtocz w kawie i strząśnij jej nadmiar. Usmaż na maśle (po 5 minut z każdej strony). Podawaj z sosem czekoladowym. Chleb czekoladowy Składniki: 15 g świeżych drożdży 4 i 1/2 filiżanki mąki 1/2 filiżanki cukru 1/3 filiżanki kakao 2 łyżeczki soli 1 filiżanka chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej czekolady 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody Do dużego kubka wkrusz drożdże, dodaj 1/3 filiżanki ciepłej wody i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem, kakao i solą. Do kubka z drożdżami dolej 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelej do miski z mąką i wymieszaj, dodaj chipsy lub czekoladę i znów wymieszaj. Z ciasta uformuj kulę, wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez 10 - 15 minut. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryj przezroczystą folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Uderz pięścią w ciasto, wyłóż jena podsypany mąką blat, podziel na 2 części, rozwałkuj i uformuj 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania posmaruj rozmieszanym jajkiem. Piekarnik nagrzej do 230 stopni C i piecz chleb przez 10 minut. Później obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 20 minut. Wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką i czekaj aż całkowicie ostygnie. Smacznego! Również Koła Gospodyń Wiejskich śmiało chwalą się swoimi czekoladowymi przysmakami: Przepis na ciasto ze śliwkami w czekoladzie, Pani Krystyny Pustelnik z KGW Jejkowice Likier czekoladowy, Pani Lucyny Malec z KGW Lipowe Domowa nutella – przepis na konkurs „Lato zamknięte w słoiku” zajał II miejsce, przepis według KGW Lipowe Nasze domowe brownie czyli ciasto mocno czekoladowe, Pani Barbary Kawik z KGW Wioskowe trio Czytaj dalej

1 14

Od redakcji

Piękno jest w każdej z nas!

Drogie Czytelniczki! Zachęcamy Was serdecznie, do udziału w naszym konkursie! Jesteśmy przekonani, że każda z Was jest piękna na swój sposób. Każdego dnia insirujecie rodziny, zachęcacie do wielkich czynów społecznych, dzielicie się swoimi pasjami i talentami, pokazując właśnie w ten sposób swoje piękno wewnętrzne. Dziś w redakcji wspólnie zastanawialiśmy się, co oznacza piękno. W gronie damsko-męskim padały bardzo ciekawe spostrzeżenia. Oczywiście pierwszą myślą jest piękna kobieta. Ale wcale nie oznacza to jej piękna zewnętrznego! Panowie jednogłośnie przyznali, że piękna kobieta jest miła, przyjazna, ciepła, służy dobrą radą. Nie liczy się piękno jej zewnętrzne a piękno wewnętrzne. Czekamy na Wasze historie, opisy sytuacji, w których czujecie się piękne. Zadanie konkursowe: Napisz, co sprawia, że czujesz się piękna. Czy to uśmiech wnuczka na Twój widok, błysk w oku męża, pomoc sąsiadce a może obdarowywanie innych swoim rękodziełem? Opisz sytuacje, w których czujesz się najpiękniejszą kobietą na świecie, by inne Panie również dostrzegły piękno dnia codziennego. Trzy najciekawsze, najbardziej intrygujące historie, które złapią za serce nasze redakcyjne jury, zostaną nagrodzone koszami-niespodziankami. Autorka najciekawszego zgłoszenia zostanie dodatkowo nagrodzona -  w czerwcowym wydaniu kwartalnika „mojaWieś” opublikujemy wywiad z laureatką konkursu. Drogie Panie! Życzymy Wam powodzenia, trzymamy kciuki za Was wszystkie Pamiętajcie, że piękno tkwi w każdej z Was i ma różne oblicza, należy tylko zacząć je dostrzegać Regulamin konkursu dostępny jest TUTAJ. Czytaj dalej

0 4

Od redakcji

Ciesz się zdrowiem w każdym wieku!

Dwa dni temu obchodziliśmy Światowy Dzień Zdrowia, tym samym rozpoczynając Miesiąc Zdrowia. Warto zatem zastanowić się, co zrobić by cieszyć się zdrowiem i witalnością bez względu na wiek? Opracowaliśmy dla Was listę cennych wskazówek, którymi od dziesiątek lat kierują się nasze mamy i babcie – pełne zdrowia i wigoru! Regularnie wietrz mieszkanie – o każdej porze roku. Latem i wiosną chętniej otwieramy na oścież wszystkie okna, wpuszczając do środka świeże powietrze. O regularnej wymianie powietrza w domu należy pamiętać codziennie, nawet zimą! Dzięki temu pozbywamy się setek bakterii i roztoczy, które bardzo chętnie rozwiną się w różnego rodzaju dolegliwości. A tego chcemy uniknąć, dlatego pamiętaj by co najmniej raz dziennie wietrzyć mieszkanie przez około 5-10 minut. Dbaj o porządek. Może to się wydawać niektórym niedorzeczne, jak porządek ma wpływ na nasze zdrowie. A ma i to ogromne! Nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele roztoczy i bakterii ukrywa się w dywanach, pościelach, kanapach, sofach, poduszkach, za szafami i łóżkami. Wiadomo, nie ma co przesadzać by nie popaść w paranoję, ale dokładne porządki raz w miesiącu uchronią Cię od rozwojem różnego rodzaju drobnoustrojów. Pamiętaj, by raz w miesiącu zmieniać pościel i porządnie trzepać dywany – tam rozwija się najwięcej bakterii. Warto raz w tygodniu odświeżyć chociaż poduszki, na której śpisz każdej nocy – krótki program pralki Candy przyjazny dla alergików zadba o porządek i czystość w Twoim domu! Ruch pod każdą postacią – wiek nie stanowi wymówki! Wiele osób mylnie sądzi, że osoby starsze powinny na siebie uważać, nie wysilać się za bardzo. Jest to błędne myślenie, które może przynieść opłakane skutki. Człowiek w każdym wieku powinien pamiętać o ruchu, który jest niezbędny by ciało funkcjonowało prawidłowo. Zacznij od codziennych spacerów, już 15 minut wystarczy, by poprawić kondycję i odporność. Może weźmiesz przykład z kół gospodyń wiejskich i zaczniesz spacerować z kijkami? Wbrew pozorom spacery mają bardzo wiele zalet zdrowotnych. Dodają energii, poprawiają samopoczucie, pomagają się zrelaksować i odstresować. Energiczny wnuczek zadba o Twoją kondycję! Wspólnie spędzone, aktywne chwile to nie tylko okazja do nawiązania silnych więzi, ale także najlepszych sposób do zaszczepienia w najmłodszych zdrowych nawyków. Nie ma więc chyba lepszej motywacji do dbania o swoją kondycję jak ta, która ma służyć zarówno osobom dojrzałym, jak i ich pociechom. A jak wiadomo, babcia i dziadek to najlepszy wzór do naśladowania. Zakorzeniajmy więc w najmłodszych zdrowe nawyki. Spokój ducha. Życie w spokoju i szczęściu – o tym marzą i starsi i młodsi. W dzisiejszych, dosyć stresujących czasach ciężko o osiągnięcie błogiego spokoju. Nasze mamy i babcie, gdy relacjonują swoje dzieciństwo z przerażeniem patrzą na teraźniejsze czasy: „Kiedyś nie było takiej technologii, tylu urządzeń i żyło się prościej. Nie goniło się tak za pieniądzem, żyło się wolniej. Jak patrzymy teraz na młodych, którzy chodzą ciągle zestresowani – aż przykro się na nich patrzy. A to telefon dzwoni, komputer pika, jakieś sygnały ciągle dźwięczą, ani chwili spokoju. My kiedyś tego nie mieliśmy i jakoś potrafiliśmy się kontaktować, wiedzieliśmy gdzie są nasze dzieci, nie czyhało na nie tyle niebezpieczeństw. Z przerażeniem patrzymy w jakim kierunku to zmierza, nadzieja jest w rodzinach, które starają się jak najwięcej czasu spędzać razem, izolując się od świata techniki i urządzeń.” Nasze nieocenione mamy i babcie polecają więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, angażując całą rodzinę, spotykając się więcej z przyjaciółmi i organizując ciekawe wycieczki w nieznane zakątki Polski. W zdrowym ciele, zdrowy duch. A aby ciało było zdrowe, warto przestrzegać dobrych nawyków żywieniowych. Zapytaliśmy koła gospodyń, czy i one zauważają wzrost zachorowań na różnego rodzaju choroby. „Oczywiście, winą są głównie błędy w żywieniu, które wynikają albo z niewiedzy albo z lenistwa. Bardzo często, szczególnie w miastach, gdzie żyje się szybciej – sięga się po żywność przetworzoną: gotowe obiady, mieszanki proszkowe, które po zalaniu wodą w kilka sekund zamieniają się w obiad. Niestety takie posiłki nie mają ani grama wartości odżywczych. Wpływają jednak na rozwój tajemniczych, kiedyś nieznanych chorób odpornych na leki oraz powodują nadwagę. Posiłki przygotowane ze świeżych produktów, pełne są w witaminy i minerały – budulce niezbędne dla naszego organizmu. Ja sama nie chorowałam na żołądek chyba nigdy, to za zasługą tego, co jem. Nie wyobrażam sobie obiadu z torebki. A efektem spożywania pełnowartościowych posiłków jest wigor i energia, którymi cieszę się każdego dnia. Czasem widzę, że ja mam więcej zapału niż mój wnuczek, który mnie odwiedza. Ale po obiadku u babci od razu wraca mu dobry humor i witalność!” Przestrzegając kilku prostych zasad, możemy cieszyć się zdrowiem w każdym wieku. Myślenie, że wiek jest pewnego rodzaju ograniczeniem, z powodzeniem zmieniają Koła Gospodyń Wiejskich, żywe i aktywne jak mało kto, a energią i zapałem mogłyby obdzielić każdego. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia, w naszej Ofercie Rabatowej trwa promocja od 7 do 18 kwietnia: rabat 5% na cały asortyment Tefal! Jesteśmy bardzo ciekawi, w jaki sposób Wy dbacie o swoje zdrowie? Koniecznie napiszcie w komentarzach, co polecacie innym, by cieszyć się zdrowiem w każdym wieku! Czytaj dalej

1 6

Od redakcji

Twój przepis w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”!

Drodzy Czytelnicy! Jesteśmy pod wrażeniem zgłoszeń, które każdego dnia napływają do redakcji. Cieszmy się, że tak chętnie dzielicie się z nami swoimi regionalnymi przepisami, opisujecie historię i powiązanie dania z regionem.   Czy każdy z Was wie, jak atrakcyjne nagrody czekają na laureatów? I MIEJSCE – nagroda główna ufundowana przez FORD POLSKA – producenta nowoczesnego SUV-a Ford ECOSPORT 4-dniowa wycieczka-niespodzianka dla 6 osób Wycieczka do malowniczej miejscowości historycznej z licznymi atrakcjami, które dostarczą niezapomnianych wrażeń! W ramach wyjazdu liczne atrakcje turystyczne, zapierające dech w piersiach widoki, edukacyjne warsztaty oraz wykłady. Wspomnienia, które będą żywe jeszcze przez długi, długi czas! II MIEJSCE – nagroda ufundowana przez Ronic® Wielofunkcyjny robot kuchenny MAGIMIX ® 5200XL Niezawodny, wielofunkcyjny robot kuchenny, który wyręczy Cię w krojeniu, siekaniu, ubijaniu, tarciu, miksowaniu i wyciskaniu! III MIEJSCE – nagroda ufundowana przez Ronic®   Wytłaczarka soku RONIC® Zyle WSJ Ceniona na całym świecie jako urządzenie o najniższej prędkości obrotowej – zaledwie 47 obr/min. Dzięki tej prędkości wyciśniesz sok z owoców, warzyw oraz ziół i otrzymasz najbardziej wartościowe składniki! Wyciśnij samo zdrowie! DODATKOWO: Dla 16 finalistów, organizator konkursu – Spółka Rabat Rolniczy – ufundował nagrody niespodzianki! Miło nam poinformować, że dla każdego z 16 finalistów firma Gerlach ufundowała elegancki i ponadczasowy zestaw sztućców z limitowanej serii Piano, składający się z 24 elementów.   Spośród wszystkich zgłoszeń, które napłyną do naszej redakcji do dnia 30 kwietnia 2018 r., nasze szanowne jury, wybierze przepisy, które przejdą do III etapu – kłosowania. Tym samym znajdą się one w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna do kupienia w całej Polsce! Wszystkie zgłoszenia, które zakwalifikują się do etapu III otrzymają egzemplarz „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”. Jurorem, który będzie oceniał nadesłane do redakcji przepisy i dania jest kucharz, kulinarny ekspert, mistrz smaku – Jakub Kuroń! Przypominamy zasady wzięcia udziału w konkursie: Zgłoszenia należy przesyłać na adres mailowy konkurs@mojawies.pl. Każde zgłoszenie powinno zawierać: Nazwę lokalnego dania oraz przepis na przygotowanie opis historii dania i jego związku z regionem piękne i estetyczne zdjęcie potrawy. Na Wasze zgłoszenia czekamy do dnia 30 kwietnia 2018 r.! Regulamin konkursu jest dostępny TUTAJ Szczegółowe informacje dotyczące konkursu dostępne są TUTAJ Czytaj dalej

0 3

Od redakcji

Smakołyki z marchewką w roli głównej

Większość tradycyjnych polskich obiadów nie obejdzie się bez jej zastosowania. Dodawana do zup, potrawek, surówek, sałatek, ciast, deserów i innych smakołyków. Posiada ogrom drogocennych właściwości, jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. O czym mowa? O marchewce! Z okazji Dnia Marchewki, którego obchodzimy dziś – 4 kwietnia – przyglądamy się jej wartościom odżywczym i przedstawiamy przepisy z marchewką w roli głównej. Smacznego! Cenne właściwości marchewki: Bogate źródło beta-karotenu – zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, Obniża poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała miażdżycy, Bogate źródło karotenoidów – przeciwutleniaczy, Zwiększa przepływ krwi do serca, Ma niski indeks glikemiczny – idealna dla cukrzyków, Usprawnia perystaltykę jelit i zwiększający odporność, Bogate źródło witaminy C, witaminy B6, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i ryboflawiny. Marchewkowa zupa krem Składniki: 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 małego pora, 500 g marchewki, 300 g ziemniaków, 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego, przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry, 250 ml mleka Przygotowanie: do garnka włóż łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Teraz dodaj stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut. Najpierw dodaj pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora. Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie dopraw warzywa solą. Zalej wszystko gorącym bulionem, dodaj przyprawy (kurkumę i curry) i zagotuj. Przykryj pokrywą i gotuj ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodaj mleko i całość zmiksuj blenderem Tefal na krem. Marchewka zapiekana z miodem – idealny dodatek do obiadów Składniki: 1/2 kg marchewki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki miodu, sól Przygotowanie: piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Marchew dokładnie umyj i obierz. Jeśli marchew jest duża, pokrój ją na części. Przełóż do naczynia, w którym będzie się piec, wymieszaj dokładnie z oliwą z oliwek. Delikatnie dopraw solą i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. Dodaj do marchewki miód, wszystko dokładnie wymieszaj i piecz jeszcze maksymalnie 10 minut. Placuszki marchewkowe Składniki: 2 szklanki marchewki startej, 2 jajka, szczypior, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli. Przygotowanie: do tartej marchewki dodaj obie mąki oraz żółtka, pokrojony szczypior, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie połącz z masą marchewkową. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju i odsączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu, a przed podaniem posyp cukrem lub solą i pieprzem. Budyń z marchewki Składniki: 25 dag marchwi, 20 dag selera lub pietruszki, 4 dag masła, 5 jaj, 5 dag kaszy manny, sól, cukier, zielona pietruszka Przygotowanie: marchew i selera oczyść, opłukaj, pokrój, zalej małą ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem, pod koniec gotowania dodaj kawałeczek masła, kaszy manny, soli i cukru do smaku. Wywar odparuj. Rozetrzyj resztę masła dodając po jednym żółtku. Masę wymieszaj z marchwią, przypraw do smaku. Ubij pianę, wymieszaj z masą. Wyłóż ją do wysmarowanej formy, zamknij i gotuj w parze ok. 45 min. Budyń podawaj z sosem koperkowym lub groszkiem. Do przygotowywania dań z marchewką niezbędne sprzęty marki Tefal znajdziesz w bardzo atrakcyjnych cenach w Ofercie Rabatowej TUTAJ Ciasto marchewkowe Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki), 1,5 szklanki mąki, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć), 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich, pół łyżeczki soli Przygotowanie: marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem.   Jesteśmy bardzo ciekawi, pod jaką postacią najchętniej podajecie marchewkę? Koniecznie podzielcie się z nami swoimi przepisami w komentarzach!   Czytaj dalej

3 11

Od redakcji

Mistrz zdradza przepis na sukces

W salonie Forda Bemo Motors Salon Mistrzów w Warszawie zawitało żywe złoto - mowa tu o Karolu Zalewskim mistrzu, który zajął I miejsce w Halowych Mistrzostwach Świata 2018 w Birmingham, ustanawiając tym samym halowy rekord świata w tej konkurencji. Przypomnijmy, że Karol startował w polskiej sztafecie 4x400 metrów. Karolowi do gustu przypadł mistrzowski model Forda Edge z napędem 4X4. Już teraz możesz sprawdzić jego mistrzowskie cechy w Ofercie Rabatowej TUTAJ   Talent pochodzącego z Reszla sportowca dostrzegła jego pierwsza trenerka Bronisława Ludwichowska. Intuicja jej nie zawiodła; odkryła zawodnika o wyjątkowych predyspozycjach do biegów krótkodystansowych. W sekrecie Karol zdradza przepis na sukces: W przyszłym roku o rekord życiowy na 400 metrów nie będę musiał się jakoś ogromnie starać, bo nie jest to wyśrubowany wynik. Jeżeli chodzi o dystansy typowo sprinterskie, to będę starał się zrobić wszystko, żeby w przyszłym roku znów obronić podwójny tytuł Mistrza Polski. Zwykły śmiertelnik mógłby nie przetrwać cykli treningowych, które proponuje mój trener. Ja radzę sobie z nimi bardzo dobrze. Mój trening różni się od typowego treningu sprintera – jest bardziej objętościowy. Przepis na sukces? Systematyczność! W czerwcowym wydaniu kwartalnika "mojaWieś" Karol zdradzi nam swoje tajemnice i ciekawostki z życia mistrza :) Karolowi serdecznie gratulujemy sukcesów i trzymamy kciuki za kolejne! Czytaj dalej

1 6

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij