Aktualności

Od redakcji

FINAŁ konkursu "Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych"

Emocje, które towarzyszyły nam 18 sierpnia w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI w Łodzi są nadal żywe i żywe przez długi czas pozostaną. Podjęliśmy się wyzwania, któremu do tej pory nikt nie stawił czoła – zorganizowaliśmy ogólnopolski konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich i nie tylko. Do konkursu przystąpić mógł każdy, ale to Koła Gospodyń Wiejskich wiodły prym wśród zgłoszeń. Przeżyjmy to wspólnie jeszcze raz! Konkursowi przyświecała jedna idea – ocalić od zapomnienia tradycyjne, polskie potrawy. Wraz z pierwszymi zgłoszeniami, poznawaliśmy Waszą kulinarną tradycję, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wybranie ograniczonej liczby zgłoszeń nie było łatwe.  Każde z nich opowiadało historię Waszych regionów. Pełna napięcia atmosfera kłosowania sprawiała, że konkurs nabierał coraz większych rumieńców. Cała kulinarna Polska zjechała do Łodzi Z radością i podekscytowaniem witaliśmy kolejne koła, które zjeżdżały do Międzynarodowej Szkoły Sztuki Kulinarnej w Łodzi, rozpoznaliśmy twarze, które znane nam były z portalu, zdjęć i spotkań. Między wszystkimi uczestnikami i gośćmi zaproszonymi na Galę w kilka chwil zapanowała rodzinna atmosfera. Wspólnym fotografiom, wymianie poglądów, inspiracjom kulinarnym nie było końca... Prezes Spółki Rabat Rolniczy (Organizator konkursu) – Jan Boczek z radością i uśmiechem powitał uczestników oraz przybyłych gości.   Panie z KGW w Bajdach z dumą reprezentowały województwo podkarpackie. Przyłapane Panie z KGW w Grębocicach – ustalały jak przygotować potrawę, by zachwycić jury. Kulinarna walka toczyła się o nagrody o wartości ponad 40.000 zł! Każde koło biorące udział w gotowaniu na żywo otrzymało ręcznie robiony dedykowany Torcik Wedlowski oraz słodkości od firmy E.Wedel, zestaw sztućców Piano 24 el. od firmy Gerlach oraz Bony VIP na zakupy w Ofercie Rabatowej.  Dedykowane, ręcznie zdobione Torciki Wedlowskie dla 12 finalistów. Tak prezentowały się wszystkie nagrody, których wartość przekroczyła 40 000 zł!   Smażyły, piekły, gotowały, ubijały, wałkowały – po zwycięstwo W sali, w której uczestniczki gotowały obowiązywały ostre zasady – przy stanowisku mogły przebywać tylko dwie gotujące osoby oraz jury, które podpytywało Panie o potrawy, składniki, przygotowanie. Z każdą kolejną minutą atmosfera stawała się coraz bardziej gorąca, napięcie rosło. Panie z KGW w Krzyżanówce i Kochanówce opowiadały jurorom o swojej potrawie. – Przygotowujemy chruściele, które zwykle robimy w 6 osób. My jesteśmy we dwie, ale damy radę. Reprezentujemy całe koło i cieszymy się, że możemy tu być – mówiły gospodynie. Koło Gospodyń Wiejskich Krzyżanówka-Kochanówka zdradziło jury sekret na regionalne chruściele. Pani Cecylia Puzoń z KGW „Strażniczki Tradycji” w Pisarzowicach z czułością opowiadała o zgłoszonym do konkursu daniu. – Jajecznica na mleku z czosnkiem niedźwiedzim to smak mojego dzieciństwa! Z taką jajecznicą mama przygotowywała mi kanapki do szkoły  – wspominała Pani Cecylia. Jurorzy byli pod wrażeniem pasji do gotowania Pani Cecylii z KGW w Pisarzowicach. Zespół Obrzędowy „Kowalanki” był śpiewająco przygotowany do finału – sprawdziła to nasza redakcja, podpytując o potrawę. Gotowanie w ich rodzinie to już tradycja Jakub Kuroń, Bogumiła Kuroń oraz Grażyna Gaja Kuroń – to jury, które oceniało potrawy finalistek. Pasję do gotowania przejęli po swoim ojcu – Macieju Kuroniu, kucharzu, dziennikarzu i publicyście kulinarnym , który jako pierwszy skradł serca Polaków, prowadząc w telewizji programy kulinarne. – Przyjechaliśmy tu po to, by uczyć się od pań z kół gospodyń wiejskich, które są dla nas ogromną inspiracją. Myślę, że nie ma czegoś takiego jak kuchnia polska, bo nie ma jednej takiej samej kuchni. Jest za to polska kuchnia regionalna, która jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni świata – mówił Jakub Kuroń. Gomółki Świętokrzyskie były dla wszystkich prawdziwym zaskoczeniem. Chruściele wzbudziły zainteresowanie nie tylko jury, ale i obecnych gości. Zrazy wołowe z sosem i buraczkami zaprezentowane zostały przez KGW w Sławkach na bardzo wysokim poziomie. Po pierwszych ocenach zaprezentowanych dań jury nie kryło zaskoczenia. – W tej roli bierzemy udział w wielu warsztatach i konkursach. Poziom, który reprezentują gospodynie jest bardzo wysoki. Panie są bardzo dobrze przygotowane, z pasją opowiadają o swoich potrawach, udzielają wskazówek jak przygotować je w domu – opowiadał Jakub Kuroń. – Ciepło jakie bije od gospodyń sprawia, że można poczuć się jak w domu. Są bardzo otwarte, przyjazne, zachęcają nas do próbowania. – opowiadała Gaja Kuroń. Za kulisami było równie ciekawie Podczas gdy gospodynie gotowały i dopieszczały swoje dania, goście mieli czas na wymianę poglądów i typowanie zwycięzców. Każdy miał swojego faworyta i w duchu mu dopingował. Był również czas na próbowanie smakołyków, które przygotowały gospodynie. Potrawy znikały ze stołów dosłownie w mgnieniu oka. W przerwach między gotowaniem i prezentowaniem swoich potraw, gospodynie ochoczo pozowały do zdjęć z jurorami. Sylwia Skulimowska – reprezentująca Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego, Radosław Zysnarski – prezes RZRKiOR w Legnicy, Waldemar Pieczara – Przewodniczący Rady RZRKiOR w Bielsku Białej, Krzysztof Banasiak – prezes RZRKiOR w Łodzi, Mieczysław Bochenek – prezes WZRKiOR w Rzeszowie, pani Mieczysława Kulicka-Muszyńska oraz Bogdan Żerniak – prezes ŚZRKiOR debatowali w przerwie o współpracy pod szyldem Programu „mojaWieś”. Pani Magdalena Dura – członkini koła oraz Pani Danuta Dziadczyk – wiceprzewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Rakowie z chęcią i uśmiechem reprezentowały województwo łódzkie. Gospodynie z SKGW „Kanwa” z dumą reprezentowały swoje koło i region. Nadszedł moment, na który czekali wszyscy Jurorzy, po ocenieniu wszystkich 12 dań, udali się na obrady. – Wybór trzech najlepszych dań był bardzo trudny, ponieważ poziom był wysoki, a rywalizacja bardzo wyrównana – relacjonował przebieg obrad Jakub Kuroń. Uroczysta część gali, czyli wręczenie nagród rozpoczęła się od podziękowania dla przybyłych gości za wkład włożony w rozwój kultury, tradycji i biznesu polskiej wsi. Pani Sylwia Skulimowska odebrała dyplom dla Izby Łódzkiej Województwa Łódzkiego z rąk prezesa Spółki Rabat Rolniczy. Pan Radosław Zysnarski, prezes RZRKiOR w Legnicy wraz z prezesem Janem Boczkiem. W przerwie między wręczaniem dyplomów zaprezentował się Zespół Obrzędowy Kowalanki, umilając czas wszystkim uczestnikom i gościom. Ludowe pieśni zaprezentowane przez „Kowalanki” rozkołysały publiczność. Prezes Bogdan Żerniak z dumą opowiadał o sukcesach zespołu. Wszystkie koła, biorące udział w IV etapie konkursu – gotowaniu na żywo, zostały nagrodzone pamiątkowymi dyplomami, słodkościami E.Wedel, kuponem VIP na zakupy w Ofercie Rabatowej oraz zestawem sztućców PIANO 24 el. marki Gerlach. Uczestnicy byli zaskoczeni ilością nagród, z wzruszeniem odbierali swoje wyróżnienia. Moment kulminacyjny gali nastąpił podczas wręczenia nagród dla pierwszych trzech miejsc: III miejsce zajął Zespół Obrzędowy „Kowalanki” za przepis Gomółki Świętokrzyskie, otrzymując nagrodę w postaci wytłaczarki soku RONIC® Zyle WSJ ufundowaną przez firmę Ronic®. Laureaci III miejsca – Zespół Obrzędowy „Kowalanki” (woj. świętokrzyskie) II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Rakowie za przepis na zupę garus, otrzymując nagrodę w postaci wielofunkcyjnego robota kuchennego MAGIMIX ® 5200XL ufundowanego przez firmę Ronic®. Gospodynie z Rakowa (woj. łódzkie) nie kryły zaskoczenia i wzruszenia z wyróżnienia. I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Krzyżanówce-Kochanówce za przepis na Chruściele, wygrywając tym samym nagrodę główną - 4-dniową wycieczkę-niespodziankę dla 6 osób – ufundowaną przez FORD POLSKA – producenta nowoczesnego SUV-a Ford ECOSPORT. Szczęśliwe gospodynie z KGW Krzyżanówka-Kochanówka (woj. mazowieckie) odebrały nagrodę główną nie kryjąc wzruszenia. Dziękujemy za udział w konkursie i do zobaczenia niebawem! W gotowaniu na żywo podczas Gali Finałowej zmierzyły się: KGW w Grębocicach (woj. dolnośląskie) z przepisem na Kibiny KGW Bronisław (woj. kujawsko-pomorskie) z przepisem na Szynkę z kością Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie (woj. lubelskie) z przepisem na Zupę cebulową na piwie KGW Raków (woj. łódzkie) z przepisem na Zupę garus Stowarzyszenie Rozwoju Siedliszowic "U Tatara" (woj. małopolskie) z przepisem na Koziołki KGW Krzyżanówka-Kochanówka (woj. mazowieckie) z przepisem na Chruściele KGW Bajdy (woj. podkarpackie) z przepisem na Barszcz z ziemniakami KGW w Sławkach (woj. pomorskie) z przepisem na Zraz wołowy z sosem KGW "Strażniczki Tradycji" (woj. śląskie) z przepisem na jajecznicę z pokrzywą Zespół Obrzędowy Kowalanki (woj. świętokrzyskie) z przepisem na Gomółki Świętokrzyskie KGW w Sampławie (woj. warmińsko-mazurskie ) z przepisem na Karmuszkę SKGW "Kanwa" Orchowo (woj. wielkopolskie) z przepisem na Kluchy na pyrach Podczas gali finałowej prowadzony był live streaming na naszym Fanpagu. Poniżej linki do nagrań: https://www.facebook.com/mojeKGW/videos/2187989121272727/ https://www.facebook.com/mojeKGW/videos/465066123992587/ https://www.facebook.com/mojeKGW/videos/1120896108060565/ https://www.facebook.com/mojeKGW/videos/2663099013914522/ Dziękujemy!    Czytaj dalej

2 5

Od redakcji

Wrześniowy kwartalnik "mojaWieś" pełen nowości i niespodzianek!

I tak szybko upłynęły nam kolejne 3 miesiące, pełne ciężkiej pracy... Wakacje to intensywny czas prac w polu i gospodarstwie, a początek jesieni to zbiory, dożynki i przygotowania do zimy. U nas w redakcji było równie gorąco, za sprawą pracy nad wrześniowym wydaniem kwartalnika "mojaWieś". Jest to wydanie wyjątkowe z kilku powodów. Jakich? Czytajcie dalej! W tym roku obchodzimy 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości. To wyjątkowa data dla każdego z nas - po 123 latach nasz kraj odzyskał wolność i suwerenność. Dlatego przypominamy o wydarzeniach, które odegrały ważną rolę w historii naszego kraju i doprowadziły do triumfu Polski, która odrodziła się jak feniks z popiołów. We wrześniowym wydaniu kwartalnika poznajemy zwycięzców naszego ogólnopolskiego konkursu "Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych"! Przeżyjmy wspólnie jeszcze raz galę finałową konkursu, która odbyła się w Łodzi 18 sierpnia 2018 roku. Zapraszamy na obszerną fotorelację. Jak w każdym wydaniu, tak i we wrześniowym nie mogło oczywiście zabraknąć Waszych przepisów! Od samego patrzenia ślinka cieknie, teraz będziemy je próbować zrobić w domu :) Jeśli chcecie by Wasze przepisy ukazały się na łamach kwartalnika "mojaWieś" podsyłajcie je na adres redakcja@mojawies.pl! Mamy dla Was również kilka niespodzianek, a wśród nich dużą krzyżówkę z nagrodami i nowy, jesienny konkurs! Już nie możemy się doczekać Waszych zgłoszeń! Ponadto znajdziecie wiele nowych i ciekawych tematów, porady jak przygotować ogród na zimę i jak prowadzić księgowość w kole gospodyń wiejskich. Gdy zaczynaliśmy wydawać kwartalnik "mojaWieś" był on dostępny jedynie dla kół gospodyń wiejskich, które współpracowały z nami. Od dłuższego czasu docierają do nas sygnały z całej Polski, że coraz więcej osób, które wcześniej nie znały kwartalnika, zainteresowały się nim. Dlatego specjalnie na Waszą prośbę od dziś każby będzie mógł otrzymać kwartalnik do swojego domu w postaci prenumeraty! Będzie go można kupić. Powiecie, że mieliście go za darmo? Uspokajamy Was. Tak jak do tej pory, każdy kto był i jest aktywny we współpracy z Nami otrzyma magazyn bezpłatnie.  Więcej szczegółow dotyczących prenumeraty znajdziecie w kwartalniku "mojaWieś" oraz niebawem na portalu :) Dużo kół bardzo aktywnie udziela się na portalu, pojawiają się nowe, dotąd nieznane koła, które rozpoczynają swoją przygodę z portalem www.mojaWieś.pl. Co wiecej, pojawiają się prośby o ponowne przyznanie odznak dla kół "Koło Tradycyjne i Nowoczesne". Dlatego na Waszą prośbę uruchamiamy kolejną edycję przyznawania odznak! A listę 100 pierwszych kół, które od dziś otrzymają odznakę opublikujemy w artykule "Za aktywną pracę na portalu" w grudniowym kwartalniku "mojaWieś"! Jak zdobyć odznakę "Koło Tradycyjne i Nowoczesne"? Sprawdź TUTAJ Zobacz, które koła zdobyły już tytuł "Koło Nowoczesne i Tradycyjne" - kliknij tutaj ! Jesień to również idealny czas aby zadbać o siebie, swoją urodę i zdrowie. A nowy Partner Programu "mojaWieś" nie tylko zadba o Wasze ciała, ale i o duszę. Powitajmy markę Oriflame, której produkty znajdziecie w Ofercie Rabatowej w atrakcyjnych cenach! To tylko garstka tego, co przygotowaliśmy dla Was we wrześniowym wydaniu kwartalnika "mojaWieś", które już jest w drodze do Was! Bardzo jesteśmy ciekawi, jak to wydanie przypadnie Wam do gustu, dlatego czekamy na Wasze opinie tu na portalu oraz pod bezpłatnym numerem telefonu 800 008 444! P.S. Byliście już na grzybach? ;) Podobno w tym roku też wysyp :)     Czytaj dalej

3 6

Od redakcji

Gospodynie z całej Polski zjechały do Lichenia!

W minioną sobotę w Licheniu Starym było smacznie, rodzinnie, wesoło i kolorowo! Gospodynie z całej Polski zjechały na ósmą już edycję Zjazdu Koła Gospodyń i innych Organizacji Kobiecych z terenów wiejskich by wspólnie bawić się, wymienić inspiracjami i pochwalić talentami oraz rękodziełem. Ogólnopolski Zjazd Kół Gospodyń Wiejskich to impreza, która na stale wpisała się w krajobraz kultury polskiej i wielkopolskiej wsi. Jego organizacją od samego początku zajmuje się Stowarzyszenie Polska Gospodyni, a co roku w zjeździe bierze udział kilka tysięcy kobiet tworzących Koła Gospodyń oraz Stowarzyszenia. Na zjeździe gospodynie z dumą prezentowały swój dorobek kulturowy, artystyczne i kulturalne osiągnięcia, lokalne potrawy i produkty. Każdy mógł spróbować to, co Panie przygotowały – a było smacznie, nad stoiskami unosiły się obłędne zapachy, kuszące gości. Nie sposób było nie spróbować wszystkich potraw: kluseczek, pierogów, krokiecików, gołąbków, kapust na różne sposoby, ciast przeróżnych, likierów i nalewek. Panie gościły przy swoich stoiskach każdego, proponując lokalne smakołyki i opowiadając o ich tradycji. Równolegle na scenie ustawionej przy plaży nad Jeziorem Licheńskim odbywał się przegląd zespołów folklorystycznych, które zaprezentowały się na wysokim poziomie, porywając do tańca zebranych gości i gospodynie. Patronat honorowy nad VIII Ogólnopolskim Zjazdem Kół Gospodyń Wiejskich i Innych Organizacji Kobiecych z Terenów Wiejskich sprawowała Pani Agata Kornhauser-Duda – Pierwsza Dama Rzeczpospolitej Polskiej, która żywo interesuje się działalnością kobiet zrzeszonych w organizacjach. Podczas zjazdu miejsce miał również konkurs kulinarny, w którym królowały potrawy z kapusty. Jury konkursowe, w skład którego wchodził Pan Jakub Kuroń z żoną Bogumiłą, mieli nie lada wyzwanie, by pośród 60 kapust wybrać tą najlepszą. Na tak wspaniałym przedsięwzięciu nie mogło zabraknąć również nas – redakcji kwartalnika „mojaWieś” i Spółki Rabat Rolniczy – wydawcy kwartalnika i portalu www.mojaWieś.pl. W naszym białym namiocie, w którym gościliśmy Was wspólnie z naszym Partnerem, marką Profinamiot, działo się dużo i było bardzo wesoło. Był czas na wspólną wymianę poglądów, wysłuchaliśmy Waszych potrzeb i wskazówek. - Czy w Ofercie Rabatowej kupię rower? - pytała Pani z KGW Orchowo. - Oczywiście, wyszukamy dla Pani rower taki, jaki będzie Pani chciała codziennie używać, przedstawimy Pani ofertę z wynegocjowaną u Producenta ceną. - radziła Nina Miara, z naszego działu obsługi klienta. Waldemar Pieczara, nasz dyrektor na region południowy z radością opowiadał wszystkim chętnym o korzyściach Programu "mojaWieś". Czujne oko naszej Redaktor Agnieszki uchwyciło piękne chwile. Prezes Spółki Rabat Rolniczy - Jan Boczek wymienił poglądy i inspiracje z Panią Wandą Waleriańczyk - przewodniczącą Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Na Rzecz Promocji i Rozwoju w Ślesinie. Nasza jak zawsze uśmiechnięta Ninka odpowiadała na wszystkie Wasze pytania o produkty w Ofercie Rabatowej i prenumeratę kwartalnika "mojaWieś". Obok naszego koło fortuny, w którym do wygrania były atrakcyjne nagrody i upominki nikt nie potrafił przejść obojętnie, wspólnie zaklinaliśmy koło by zatrzymywało się tylko na „złotej nagrodzie”! - Stasia, ale zakręć no tak, żeby wypadła złota nagroda! - dopingowały Stasię koleżanki z koła. - A jaka to jest ta złota nagroda? - pytała Stasia. - Stasia, jakaby nie była, no ale to złota nagroda! Tego dnia byliśmy wśród Was, rozdawaliśmy ankiety, które pomogą nam kierować Programem „mojaWieś” tak, by rozwijał się on dla Was i z myślą o Was. Wśród uczestników ankiety rozlosowaliśmy nagrody: lodówkę i auto marki Ford z pełnym bakiem na weekend. Bardzo się cieszymy, że jesteśmy razem z Wami. Dzięki Wam został zrealizowany konkurs „Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych”, w którego finale stawiło się 12 województw, a nagrody przekroczyły wartość 40 000 złotych. Dlatego zwracamy się do Was z ankietami, które wskażą nam drogę rozwoju. Chcemy rozwijać się dla Was, odpowiadać na Wasze zapytania i potrzeby, być na każdym kroku, wtedy kiedy nas najbardziej potrzebujecie. A to dlatego, bo wiemy, że wspólna praca to sukces, wspólna praca jednostek, które tworzą organizacje i działają razem. Czekamy na Was w białym namiocie, razem z naszymi Partnerami! – przemawiał prezes Spółki Rabat Rolniczy, Jan Boczek. Po werdykcie jury konkursowego oceniającego potrawy z kapust, przyszedł czas na wręczenie nagród ufundowanych przez Spółkę Rabat Rolniczy:. 1. Nagrodę główną ODKURZACZ otrzymała Pani Bożena Makoś z KGW Stadła. 2. Nagrodę główną ODKURZACZ otrzymała Pani Agnieszka Kozak z KGW Przybysławice. Przy wyborze zwycięskich ankiet pomogła nam przeurocza Lenka, w której rękach leżał los wygranych. Nagrodę główną FORD Z PEŁNYM BAKIEM NA WEEKEND otrzymała Pani Barbara Kołodziejczyk. Pani Basia nagrodę odbierała "w podskokach". Nagrodę główną LODÓWKĘ otrzymała Pani Bogusława Kowalczyk. Wszystkim laureatom bardzo serdecznie gratulujemy. Organizatorom dziękujemy za zaproszenie, było nam niezmiernie miło móc uczestniczyć w tak pięknym wydarzeniu, spotkać się z wszystkimi gospodyniami, wymienić poglądy i inspiracje, które zaowocowały kontaktami na lata. Wszystkiego dobrego i do zobaczenia! Czytaj dalej

6 7

Od redakcji

4 16

Od redakcji

Wojewódzkie dożynki we Włoszczowie

Rolnicy z województwa świętokrzyskiego przyjechali w niedzielę do Włoszczowy, by podziękować za tegoroczne zbiory. Każdy z powiatów przygotował tradycyjny wieniec dożynkowy ze zbóż. Uroczystości rozpoczęły rozpoczęły się w kościele parafialnym pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny mszą świętą, skąd  goście przeszli w barwnym, wesołym korowodzie na stadion sportowy. Korowód prowadzili go starostowie dożynek: Anna Chabior i Tomasz Ślęzak oraz marszałek województwa Adam Jarubas. Mieszkańcy każdego z 13 powiatów nieśli tradycyjne wieńce dożynkowe. - Staropolskim zwyczajem kłaniamy się rolnikom i dziękujemy im za pracę i za plony - mówił marszałek województwa świętokrzyskiego, Adam Jarubas. Punktem kulminacyjnym dożynek był wybór najpiękniejszego wieńca dożynkowego.Pierwsze miejsce w tym roku przyznano powiatowi ostrowieckiemu. Wieniec powstał w Bałowie, a wykonała go Renata Marzec: – Robiłam go sama około 3 tygodni, ale materiał zbieram znaczniej dłużej. Już w czerwcu suszyłam pierwsze zboże, bo to ze żniw nie nadaje się do wieńca, jest już ciemne a ziarno łatwo się sypie. Dodałam też suszone i świeże kwiaty. Całość uzupełniła szarfa biało czerwono symbolizująca 100 rocznice odzyskania niepodległości przez Polskę – mówiła. Drugie miejsce zajął wieniec z powiatu kieleckiego, przygotowany w Miedzianej Górze przez Józefę Bucką. – Przygotowałam dwa wieńce, drugi mniejszy, niosły je dzieci – dodała.   Źródło: www.echodnia.eu.   Na dożynkach we Włoszczowie nie mogło również zabraknąć Programu "mojaWieś" - jesteśmy zawsze na posterunku i z przyjemnością bierzemy udział w Waszych uroczystościach. Dlatego czekamy na Wasze zaproszenia! Dzwońcie, piszcie i informujcie nas o sprawach i uroczystościach dla Was ważnych. Chcemy uczestniczyć w nich razem w Wami - mówił Prezes Spółki Rabat Rolniczy, Jan Boczek. Czytaj dalej

0 2

Od redakcji

Zabrzmiał pierwszy dzwonek + plan lekcji do pobrania!

To dziś, uczniowie powędrowali po wakacyjnej przerwie do szkół. Jedni z radością przywitali swoich kolegów z ławki, drudzi zawierali nowe znajomości. Dzieciaki i te duże i te małe rozpoczynają kolejny rok szkolny pełen przygód! Czas szkoły, przyjaźni z jednej ławki, emocjonujących wycieczek owocuje pięknymi wspomnieniami, dlatego życzymy wszystkim uczniom, by zapamiętali ten czas jak najlepiej... Kto wie, może w szkolnej ławie poznacie przyjaciela na całe życie? Cała nasza redakcja życzy wszystkim uczniom samych piątek i szóstek, by sprawdziany pisały się łatwo i bez stresu, by każdy dzień w szkole został zapamiętany jako przygoda. Wiedza w życiu każdego z nas jest bezcenna. Mówi się nawet, że uczymy się przez całe życie - to prawda, także dziś każdy z nas jest trochę takim uczniem ;) Chodzenie do szkoły to obowiązek, jednak możemy go umilić naszym pociechom na wiele sposobów. Pamiętajmy, że plan lekcji, jaki obowiązuje w każdej szkole to praca każdego dziecka - zadbajmy o to by dzieciaki miały chwilę wytchnienia od nich. Przychodząc po wywiadówce do domu pamiętajcie, że uczeń bez jedynki jest jak żołnież bez karabinu ;) Sami napewno też mieliśmy kilka w kolekcji w czasach szkolnych! Życzymy wszystkiego dobrego na naukowej karierze szkolnej i tych dużych i tych małych, a sami we wspólnym gronie wspominamy nasze zwariowane szkolne czasy. A może Wy macie jakieś szkolne wspomnienia, którymi chcecie się pochwalić? Czekamy! Dla Wszystkich młodych naukowców mamy PLAN LEKCJI dostępny TUTAJ. Wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na obrazek, wybrać opcję "Zapisz obraz jako" i pobrać plik, a następnie go wydrukować! Czytaj dalej

0 2

Od redakcji

Jej wysokość śliwka – przepisy z królową późnego lata

Rennkloda, węgierka, stanley… sezon na śliwki trwa w najlepsze, a przepisy na ich wykorzystanie ciężko zliczyć. Idealna do słodkich ciast, bułeczek, knedelków, dżemów i marmolad, sosów do mięs. Bardzo chętnie występuje w towarzystwie pieczonych mięs. A dziś? Zapraszamy na słodkie specjały śliwkowe!   Drożdżówka ze śliwkami Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera 1 szczypta soli 150 g cukru 1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera 2 szt. jajek 250 ml mleka (ciepłego) 100 g masła (roztopionego) Obłożenie: 450 g śliwek węgierek (wypestkowanych i pokrojonych) Składniki na kruszonkę: 150 g mąki 100 g cukru 1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera 100 g masła Sposób przygotowania: KROK 1 – ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Dodać jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieść, a pod koniec dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zagnieść. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na około godzinę). KROK 2: Formę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wyłożyć na nie kawałki śliwek. KROK 3 – kruszonka: Mąkę, cukry oraz pokrojone masło zagnieść palcami do uzyskania kruszonki. Przygotowaną kruszonkę przesypać na wierzch drożdżówki przykrywając śliwki. Formę przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia. KROK 4 – pieczenie: Drożdżówkę wstawić do piekarnika. Piekarnik gazowy: 180°C, piekarnik elektryczny: 180°C. Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany. Czas pieczenia: około 45 min. Upieczoną drożdżówkę wyjąć z piekarnika. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki 50 g cukru 140 g masła 2 szt. żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% tł. 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: 800 - 1000 g śliwek węgierek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki migdałów zmielonych 3 łyżki mąki Składniki na kruszonkę: 130 g mąki 50 g masła zimnego 80 g cukru 1 opak. Cukru trzcinowego z cynamonem z Cejlonu Dr. Oetkera Sposób przygotowania: KROK 1: Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i łyżeczkę kwaśnej śmietany. Całość szybko i dokładnie zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę do tarty o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta. KROK 2 – pieczenie: Ciasto piecz przez 15 minut w temp. 180°C. Następnie wyciągnij je z piekarnika, usuń papier i fasolę. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut i piecz do zrumienienia ciasta. Piekarnik gazowy: 180°C, piekarnik elektryczny: 180°C. Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany. Czas pieczenia: 25 min. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. KROK 3 – nadzienie: Śliwki umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Owoce przełóż do garnka. Wodę z mąką ziemniaczaną rozmieszaj. Dolej do śliwek. Całość gotuj na małym ogniu ok. 3-4 minuty. Cukier, mielone migdały i mąkę wymieszaj. Mieszankę wysyp na ciasto kruche. Śliwki przełóż na ciasto, odsączając je z płynu. KROK 4 – kruszonka: Mąkę, masło, cukier i cukier trzcinowy z cynamonem zagnieć na kruszonkę. Posyp nią ciasto. KROK 5 – pieczenie: Tartę wstaw do piekarnika i piecz do momentu zarumienienia się kruszonki. Piekarnik gazowy: 180°C, piekarnik elektryczny: 180°C. Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany. Czas pieczenia: około 30 - 35 min.  Powidła śliwkowe z cukrem żelującym Składniki: 1500 g śliwek węgierek (bez pestek) 2 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera 150 ml czerwonego półwytrawnego wina Sposób przygotowania: Śliwki umyć, osączyć, wydrylować i usunąć szypułki. Wsypać cukry żelujące, dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut. Garnek zdjąć z ognia, wlać wino, przestudzić. Owoce zmiksować na gładką masę przystawką do rozdrabniania. Powidła zagotować ponownie, gorące nakładać do wyparzonych słoików (do pełna). Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem, pozostawić do wystudzenia. Jesteśmy bardzo ciekawi jakie przepisy ze śliwkami królują u Was Czytaj dalej

1 6

Od redakcji

Zwycięzcy wyłonieni!

W minioną sobotę, 18 sierpnia w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI świętowaliśmy Galę Finałową konkursu „Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych”. 12 kół z całej Polski zjechało do Łodzi, by podczas wspólnego gotowania na żywo, zaprezentować swoje potrawy regionalne. Zapraszamy Was na krótką relację z tego, co znajdzie się we wrześniowym kwartalniku „mojaWieś”! Konkursowi przyświecał jeden główny cel - ocalić od zapomnienia tradycyjne, polskie potrawy. Codziennie dzielicie się z nami na portalu swoimi przepisami, które świadczą o różnorodności kuchni polskiej. Dlatego powstał konkurs, który w swoich założeniach miał tę różnorodność pokazać całej Polsce. Prezes Spółki Rabat Rolniczy - Jan Boczek - organizator konkursu powitał wszystkich przybyłych gości i uroczyście otworzył galę finałową konkursu. Ilość zgłoszeń i kół, które wystartowały ze swoimi potrawami utwierdziła nas w przekonaniu, że gospodynie chcą i chętnie dzielą się wiedzą o swoich regionalnych potrawach. A pasja, z jaką opowiadały o nich podczas gotowania na żywo była tego doskonałym przykładem. Gospodynie czuły się jak u siebie w domu, mimo motywującego delikatnego stresu, który tylko dopingował w gotowaniu. Przyjechały ze swoimi regionalnymi składnikami, własnymi jajkami, warzywami, mąką i masłem, a nawet miseczkami i filiżankami – chciały zaprezentować swoje dania tak, jak robią to w domu. Widok tylu uśmiechniętych gospodyń ugniatających masy na kluski i gomółki, klepiących mięso na zrazy, roztrzepujących jaja na jajecznicę sprawiał, że można było się poczuć jak podczas świątecznych przygotowań (do których aż tak dużo czasu nie zostało!). Zapachy unoszące się znad garnków i patelni zaostrzały apetyt. Jakub Kuroń, Bogumiła Kuroń i Grażyna Gaja Kuroń – nasze kulinarne jury – przechadzali się między gotującymi gospodyniami, zaglądając z ciekawością zza ramienia, podpytując o potrawy i ich przygotowanie. Spróbowanie 12 regionalnych potraw i wyłonienie tylko 3 najlepszych to nie lada wyzwanie! A jak sami jurorzy stwierdzili – gospodynie były rewelacyjnie przygotowane i reprezentowały naprawdę wysoki poziom. Kto wygrał? Jakie opinie mieli jurorzy o daniach? Obszerniejsza relacja z gali oraz informacja o zwycięzcach konkursu wyłonionych przez jury zostanie opublikowana we wrześniowym, pełnym wielu niespodzianek wydaniu kwartalnika „mojaWieś”. Dla kół, które aktywnie uczestniczą w Programie „mojaWieś” poprzez zaangażowanie  na portalu i zakupy w Ofercie Rabatowej, kwartalnik zostanie dostarczony bezpłatnie w drugiej połowie września. Już dziś możemy uchylić rąbka tajemnicy, że w najnowszym wydaniu kwartalnika czeka na Was wiele nowości i niespodzianek. W konkursie do wygrania były nagrody o wartości ponad 40 000 złotych! Sponsorzy nagród: W gotowaniu na żywo podczas Gali Finałowej zmierzyły się: KGW w Grębocicach (woj. dolnośląskie) z przepisem na Kibiny KGW Bronisław (woj. kujawsko-pomorskie) z przepisem na Szynkę z kością Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie (woj. lubelskie) z przepisem na Zupę cebulową na piwie KGW Raków (woj. łódzkie) z przepisem na Zupę garus Stowarzyszenie Rozwoju Siedliszowic "U Tatara" (woj. małopolskie) z przepisem na Koziołki KGW Krzyżanówka-Kochanówka (woj. mazowieckie) z przepisem na Chruściele KGW Bajdy (woj. podkarpackie) z przepisem na Barszcz z ziemniakami KGW w Sławkach (woj. pomorskie) z przepisem na Zraz wołowy z sosem KGW "Strażniczki Tradycji" (woj. śląskie) z przepisem na jajecznicę z pokrzywą Zespół Obrzędowy Kowalanki (woj. świętokrzyskie) z przepisem na Gomółki Świętokrzyskie KGW w Sampławie (woj. warmińsko-mazurskie ) z przepisem na Karmuszkę SKGW "Kanwa" Orchowo (woj. wielkopolskie) z przepisem na Kluchy na pyrach „Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych” zawierająca wszystkie przepisy, które zakwalifikowały się do III etapu konkursu – kłosowania – już niebawem będzie dostępna w sprzedaży w całej Polsce! Koła, których przepisy zostaną opublikowane w książce, otrzymają ją jako nagrodę za udział w konkursie. Bardzo dziękujemy za udział w konkursie i serdecznie gratulujemy wszystkim kołom, które brały udział w konkursie! Czytaj dalej

6 19

Od redakcji

Smakowite pomysły na dynię według KGW

Na naszych lokalnych ryneczkach, w sklepach a i na niektórych polach i w ogródkach trwa sezon dyniowy. Piękne, lśniące, jędrne dynie kuszą i zapraszają do przygotowania z nich przeróżnych potraw. A kto, jak nie nasze gospodynie, doskonale znają się tym, co z dyni można przepysznego wyczarować? Zapraszamy na wariację kulinarną z dynią w roli głównej! Gulasz wołowy z ciemnym piwem, dynią i chilli Składniki: 100 g boczku 1 i 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 800 g antrykotu sól i pieprz 125 ml gorącej wody 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów bez skórek 1 puszka (0,5l) ciemnego piwa 2 świeże papryczki chili bez pestek, pokrojone na plasterki około 500 g dyni, bez skóry i pestek przyprawy:  1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużym garnku żaroodpornym podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Dodaj i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony czosnek, chwilę podsmażaj, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone na duże kawałki (ok. 5 cm) mięso i gorącą wodę z sosem sojowym. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki, piwo oraz papryczki chili. Wymieszaj i zagotuj, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny, następnie zdejmuj pokrywę i ostrożnie, dwoma widelcami "poszarp" mięso na mniejsze kawałki. Dodaj dynię pokrojoną w 2 - 3 cm kostkę, wymieszaj. Piecz dalej przez 1/2 godziny bez przykrycia. DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ? zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego obniża poziom złego cholesterolu zapobiega miażdżycy, chorobom serca, reguluje poziom ciśnienia tętniczego Pyszna sezonowa zupka z dyni wg KGW z Woli Zabierzowskiej Składniki: 1 kg dojrzałej dyni bez skórki i miąższu 1 duża marchewka 1 mały seler 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 skrzydełka drobiowe 1 ½ litra wody 2 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 18% 1 opakowanie grzanek czosnkowych Przyprawy: Vegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry. Wykonanie: Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera gotujemy wywar, w tym czasie przygotowujemy dynię obraną ze skórki kroimy w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany wyjmuje skrzydełka dodajemy dynię i pomidory. Gotujemy na małym ogniu w między czasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy na złoty kolor z masłem i czosnkiem, dodajemy do zupy. W tym momencie należy przyprawić do smaku według uznania .Kiedy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia i pozostawimy aby troszkę ostygła całość blend ujemy i doprawiamy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy rozcieńczyć. Zupkę podaję z grzankami i odrobiną śmietany apetycznie wygląda posypana pietruszką. Te i inne potrawy z dyni, które będą towarzyszyły Wam podczas jesiennych spotkań z rodziną, pomieszczą chłodziarki HAIER, dostępne w Ofercie Rabatowej w wyjątkowo atrakcyjnych cenach! A jeśli przygotoujesz dyniowe zapasy, możesz je przechowywać w zamrażarkach HAIER i cieszyć się dyniowymi specjałami nawet zimą! Zapraszamy również na inne smakowitości z dyni: Zupa z dyni według KGW Zwola TUTAJ Dyniowe smakowitości według SKGW „JAGNA” TUTAJ Dyniowe przetwory według KGW nr Nowa Wieś TUTAJ Czytaj dalej

0 8

Od redakcji

Ten artykuł zdobył w lipcu największą ilość kłosów!

Drodzy czytelnicy! Wiemy, że na tą wiadomość czekacie z niecierpliwością, dlatego nie chcemy trzymać Was dalej w niepewności i przychodzimy do Was z wiadomością, kto został autorem najciekawszego artykułu opublikowanego w lipcu! Zgodnie z przyjętymi przez nas zasadami, artykuł, który w lipcu zebrał bardzo dużą ilość Waszych kłosów, bo aż 28 to: Domowa apteczka, orzech włoski i jego zdrowotne właściwości, Pani Kariny Adamczyk z KGW Rudniczanki. Artykuł Pani Lucyny możecie przeczytać TUTAJ Redakcja postanowiła przyznać wyróżnienie i nagrodzić drobnym upominkiem artykuł, który zdobył aż 16 kłosów, zajmując tym samym drugie miejsce: Kapturki na słoiczki, którego autorem jest pani  Bożena Wdaniec z KGW w Podłężu. O rękodziele pani Bożeny możecie przeczytać TUTAJ. W ten sposób chcemy docenić trud włożony w promowanie regionu na portalu www.mojaWieś.pl. Wiemy, ile każdy kłos znaczy dla autorów, ile sprawia radości i zachęca do dalszego publikowania. Pani Bożena zostanie nagrodzona od redakcji symbolicznym upominkiem – folkowymi podkładkami firmy DAJAR: Autorkę, panią Karinę Adamczyk, pragniemy nagrodzić drobnym prezentem od redakcji –   Pełniejszą ofertę firmy Dajar znajdziecie w Ofercie Rabatowej TUTAJ Do zabawy i niezwykłej przygody jaką jest współtworzenie portalu mojaWieś.pl zapraszamy wszystkich! Jeśli i Wy chcecie, tak jak Pani Karina Adamczyk, zdobyć tytuł autora najciekawszego artykułu, zachęcamy do rejestracji i publikacji artykułów! W razie jakichkolwiek problemów lub pytań dotyczących publikacji i rejestracji – jesteśmy do Waszej dyspozycji pod adresem redakcja@mojaWies.pl oraz bezpłatnym numerem telefonu: 800 007 444. Dzięki Waszemu wsparciu poprzez kłosowanie i komentowanie, ujawnili się nowi autorzy, którzy coraz śmielej publikują swoje artykuły. Koła i organizacje zakładają swoje strony, coraz chętniej dzielą się swoimi relacjami, talentami i przepisami. Zachęcamy tych, którzy nadal nie ujawnili się na naszym portalu, do założenia strony i rozpoczęcia przygody z portalem mojaWieś.pl! Czytaj dalej

5 3

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij