Aktualności

1 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Powiat Piotrkowski jest SUPER

Już po raz drugi Powiat Piotrkowski znalazł się w czołówce najlepszych samorządów w Polsce i został SUPER POWIATEM. To wyróżnienie przyznają eksperci Związku Powiatów Polskich, który od lat prowadzi ogólnopolski ranking gmin i powiatów. Celem przedsięwzięcia jest wyłonienie najlepszych samorządów w Polsce, działających na rzecz lokalnej społeczności.
Okazją do pochwalenia się tym sukcesem i podsumowania minionego roku był Koncert Noworoczny w Moszczenicy, którego gospodarzem był starosta Powiatu Piotrkowskiego Stanisław Cubała.
Podczas uroczystości wręczono również nagrody specjalne dla osób angażujących się w projekty powiatu. Nagrodę za Akademię Ruchu otrzymał Jarosław Nitek. W kategorii Małe Granty nagrody otrzymali: Halina Derach i Wojciech Jarzębowski. Halina Derach otrzymała również nagrodę dla najaktywniejszych Pań, działających w Kolach Gospodyń Wiejskich na terenie powiatu piotrkowskiego. Starosta przyznał również nagrody w kategorii KGW - Pokolenia.
KGW SROCK
· Irena Osmulska – seniorka
· Irena Oleksiewicz – córka
· Grażyna Bąbol – wnuczka
KGW SIEROSŁAW
· Marianna Ryś - seniorka
· Zofia Bogdan – córka
· Anna Kacperska – wnuczka
KGW KIEŁCZÓWKA
· Julia Kawnik – seniorka – nie żyje – medal odebrała synowa
· Irena Krawentek – córka
· Agnieszka Wolińska – wnuczka
KGW JAROSTY
· Zofia Pęcina – seniorka
· Maria Olejnik – córka
· Monika Olejnik – wnuczka
· Katarzyna Olejnik – wnuczka
KGW RACIBOROWICE
· Janina Hejduk – seniorka
· Agnieszka Chrustowska – córka
· Patrycja Chrustowska – wnuczka
KGW POMYKÓW
· Halina Derach – seniorka
· Marzena Midera – córka
· Karolina Midera – wnuczka
KGW RAKÓW
· Jadwiga Jaworska – seniorka
· Danuta Dziadczyk– córka
· Agnieszka Dudkiewicz – wnuczka
KGW GAZOMIA STARA
· Maria Jęczmieniak – seniorka
· Teresa Staniaszek – córka
· Monika Staniaszek – wnuczka

Agnieszka N.

Barbara O. z Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie

Gratulacje dla wszystkich!!!

0

13 lut 2018, 19:15:22

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij