Wiadomości z koła

O nas

My nie stoimy w miejscu......

              Z pewnością malutkimi kroczkami wszyscy idziemy w kierunku normalności. Przez prawie trzy miesiące członkinie KGW-Strażniczki Tradycji  w Pisarzowicach kontaktowały się telefonicznie, wykorzystywały komputer na różne sposoby, wymieniając się udoskonalonymi przepisami na zdrowe sałatki np., ze stokrotek, czosnku niedźwiedziego, liści mniszka, zup z młodych pokrzyw czy oczywiście pysznych ciast i ciasteczek. Czasami były ,przelotne spotkanie podczas robienia zakupów. Wiele pań ma już w swoich spiżarniach słoiki z miodkiem z mniszka lekarskiego, miód z pokrzywy, soki z pokrzywy czy z kwiatu czarnego bzu, słoiczki z czosnkiem niedźwiedzim. A wiadomo, że te łakocia (witaminy) to dla  najbliższych. Tak więc jak kiedyś nasze babcie, matki ,panie z Koła zawsze były ,są i będą aktywne, mimo czasami trudnych nie zrozumiałych sytuacji. Mimo epidemii życie nie stało w miejscu .Teraz można by rzec ,” jeszcze nie gna, ale krokiem spacerowym idzie do przodu”. Podczas tych dni ,wielu z nas odpoczęło od tego zwariowanego tanga sekund, minut, godzin. Były wspomnienia, odkurzanie starych fotografii, uzupełnianie albumów foto, Kronik organizacji działających na terenach naszego kraju, czasami konsternacja. Wielu z nas nadrobiło zaległości w remontach, generalnych sprzątaniach, czytaniu książek, a także „leniuchowaniu”, wysypianiu się do woli! Nasz Wiejski Dom Kultury podczas tych trzech miesięcy,  wypiękniał, odmłodniał  i widać, już  prace kosmetyczne w pomieszczeniach od suteryn po piętra, a to dzięki staraniom burmistrza Wilamowic Mariana Treli, Miejsko - Gminnego Ośrodka Kultury w Wilamowicach i wielkiej życzliwości Rady Miejskiej w Wilamowicach i oczywiście prężnie działającej kierowniczce WDK ”gdzie diabeł nie może tam Ulkę pośle”. Przed paroma dniami odbył się  odbiór nowoczesnej, w pełni wyposażonej w najnowsze urządzenia gastronomiczne kuchni. Natomiast 19 maja ,pracownice WDK oraz członkinie KGW-ST na czele z kierowniczką WDK panią Ulą Kucharską (członkini Koła) wzięły udział w szkoleniu z zakresu obsługi nowych urządzeń wyposażenia kuchni. Szkolenie to prowadził pan Dawid doradca kulinarny, który wspólnie z paniami-uczennicami przygotował bardzo nie tylko pyszne, ale estetycznie wyglądające potrawy. Panie uczyły się obsługi i zapisywania przygotowanych potraw na panelu kuchni konwekcyjnej oraz obsługi innych nowych urządzeń. Z tego miejsca chcemy serdecznie podziękować tym Wszystkim, dzięki którym kuchnia w Domu Kultury jest wspaniale wyposażona i będzie służyć obecnym i kolejnym pokoleniom działającym w organizacjach w naszej miejscowości. Czytaj dalej

0 1

Zdrowie i uroda

WIOSNA....stokrotki........

A wio­sna przy­szła pie­szo -Już kwia­ty z nią się śpie­szą ,już tra­wy przed nią ro­sną i szu­mią:  „Wi­taj wio­sno!” Warto wykorzystać  to co oferuje nam wiosna. Liście czosnku niedźwiedziego w słoikach oraz miodek z mniszka lekarskiego ,”pyszni się” na wielu półkach w naszych domach, by podczas długich wieczorów jesienno-zimowych wzmacniać nasz organizm i odpędzać chandrę. Dzisiaj przedstawić wam chcę walory jakże zapomnianego kwiatka „STOKROTKI”, ale przeżywającej swój renesans. Może parę słów o walorach tego kwiatka ,a także dwa przepisy na pyszną sałatkę z kwiatami i listkami stokrotki pospolitej. Pnie się i pnie się ku górze - patrzą narcyzy, begonie i róże, jak mała stokrotka wystawiła główkę kołysząc na swych płatkach zagubioną mrówkę.  W delikatnym jej liści objęciu lepiej jest niż w pierzynach pięciu, bo chociaż mała, serce ma duże               większe niż narcyzy, begonie czy róże (…)   Stokrotka pospolita  ma drobne, delikatne kwiatki, które pojawiają się wiosną jako jedne z pierwszych i zdobią trawniki aż do późnej jesieni. Stokrotki są urocze, ale mają także  inne zalety – dbają o zdrowie i urodę każdego, kto „pochyli się” nad tym wspaniałym kwiatkiem. Stokrotka ładnie wygląda, dobrze smakuje Kwiaty i liście stokrotki mają delikatny orzechowy smak. Można je z powodzeniem wykorzystać w wiosennej kuchni, dodając np. do sałatek czy zup. Stokrotka nie tylko przyozdobi potrawy, dając im piękny i oryginalny wygląd, ale wzbogaci je także w wiele cennych składników. Stokrotki to kwiaty światła – ich płatki rozchylają się o wschodzie słońca i zamykają, gdy zapada zmierzch. Choć wyglądają dość niepozornie, kryje się w nich wiele wartościowych substancji. W świeżo rozwiniętych kwiatach stokrotki są saponiny  triterpenowe, garbniki, gorycze, flawonoidy, olejek lotny, śluzy, także kwasy organiczne (jabłkowy, winowy) i antocyjany. Młode listki stokrotki to przede wszystkim bogactwo witaminy C i soli mineralnych – potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Warto zebrać nieco tych delikatnych roślinek i wykorzystywać je zarówno do leczenia różnych dolegliwości, jak i do pielęgnacji urody. Stokrotki wspierają pracę wątroby W lecznictwie ludowym napar z kwiatu stokrotki uważano za "czyszczące krew". Napar pomaga też chronić stawy, bo oczyszcza krew m.in. z wyjątkowo szkodliwego dla nich kwasu moczowego. Stokrotki zmniejszają problemy trawienne Herbatka ze stokrotek to doskonały sposób na poprawienie trawienia. Ale nie tylko – silne właściwości przeciwzapalne i ściągające, które zawdzięcza zawartości flawonoidów, garbników i goryczy, czynią z takiej herbatki skuteczny środek w przypadku zapalenia jelit i biegunki. Stokrotki wspomagają pracę nerek Właściwości przeciwzapalne i lekko moczopędne kwiatów stokrotki są bardzo pomocne w leczeniu zaburzeń pracy nerek. Picie naparu zalecane jest również w stanach zapalnych układu moczowego, problemach z pęcherzem. Stokrotki pomagają na kaszel i przeziębienie Napar z kwiatów, dzięki wysokiej zawartości saponin, śluzów, garbników i flawonoidów, jest bardzo przydatny w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych – działa wykrztuśnie, ściągająco i przeciwzapalnie. Ma też słabe właściwości przeciwgorączkowe. Picie naparu przynosi ulgę podczas przeziębienia, kaszlu, kataru i przyśpiesza powrót do zdrowia.  Stokrotki działają wzmacniająco Właściwości oczyszczające naparu z kwiatów stokrotki sprzyjają ogólnemu wzmocnieniu organizmu. Jeszcze lepszy efekt zapewnia napar z kwiatów i liści, bo dostarczy sprej dawki związków mineralnych i witamin. Napar można nie tylko pić, ale warto go również dodawać do kąpieli, wtedy zyska na tym również skóra. Stokrotki łagodzą podrażnienia skóry Garbniki i flawonoidy, w które obfitują stokrotki, przyczyniają się do leczenia schorzeń skórnych, stanów zapalnych, wyprysków, trądziku, przyśpieszają gojenie się ran. Takie lecznicze właściwości mają zarówno napar, jak i odwar z kwiatów i liści. Można przecierać nimi chorą skórę lub przykładać z nich kompresy. Ulgę przyniesie także przyłożenie świeżo roztartego listka na niewielką rankę, czy miejsce po ukąszeniu przez owada. Stokrotki rozjaśniają piegi To zupełnie wyjątkowa właściwość kwiatów stokrotki. Likwiduje przebarwienia i rozjaśnia skórę. Takie działanie wykazuje zwłaszcza olejek z kwiatów. To dlatego, że jednocześnie ogranicza on w skórze produkcję enzymu odpowiedzialnego za wytwarzanie melaniny, dodatkowo redukuje działanie tego enzymu i zmniejsza przekazywanie melaniny na powierzchnię skóry.   Składniki:  I sałatka  garść rukoli, garść sałaty masłowej, garść kwiatów i listków stokrotki, oliwa z pestek winogron, 2 łyżki prażonych pestek słonecznika, pęczek rzodkiewek, sok z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz, ulubione zioła. Przygotowanie: sałaty i liście opłucz i osusz. Liście porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokrój w ćwiartki (rzodkiewkę można uprażyć wraz ze słonecznikiem) Przełóż składniki do miski i wymieszaj. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Polej nim sałatkę. Posyp uprażonymi pestkami słonecznika.   Składniki:   II sałatka garść kwiatów i listków stokrotek, płatki z kwiatostanu mniszka lekarskiego (5 główek)- zbierane w dzień słoneczny ,pół główki sałaty lodowej lub garść liści czosnku niedźwiedziego, 200dag rukoli,1 ogórek szklarniowy,3 jaja ugotowane na twardo, 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka soku z cytryny ,sól, pieprz (do smaku)  Przygotowanie: Myjemy liście sałat. Następnie myjemy ogórka ,nie obieramy, dzielimy na cienkie słupki. Liście sałaty dzielimy na kawałki (nie kroimy jej nożem, bo się zrobi wodnista i żelazista w smaku). Rukole ,liście czosnku niedźwiedziego kroimy cieniutko w paski. Jaja kroimy na kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy na półmisku, dodajemy listki i kwiaty stokrotki oraz płatki mniszka ,delikatnie mieszamy. Następnie polewamy sosem z oliwy, cytryny, soli i pieprzu.   Czytaj dalej

0 4

Wypieki i desery

PYSZNE "CO NIECO"

Mamy tyle czasu wolnego, więc można ,by nie nudzić się przygotować „co nieco” dla poprawy samopoczucia.   Deser z mleka kondensowanego lub zwykłego z pokrojoną galaretką   Składniki:   500ml mleka ( 2 szklanki), 35g cukru (3 łyżki), 4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka), 4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach), 25 g żelatyny ( 3 łyżki), Przygotowanie: Galaretki rozpuścić: każdą w 250 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia.   Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody.  Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia.   Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia.    Użyłam silikonowej formy   LUB DRUGA WERSJA Składniki:   dwie galaretki - smak dowolny, puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g), 4 łyżeczki żelatyny. Przygotowanie:   Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją jaka jest na opakowaniu. Najlepiej wybrać takie naczynia by miały równe dno. Gdy stężeje pokroić mniej więcej w kostkę i wyłożyć do formy, w której deser będzie przygotowywany. Jeżeli jest to forma silikonowa, położyć ją na desce do krojenia - łatwiej będzie ją przenieść do lodówki. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance gorącej wody (250ml) i ostudzić. Następnie zmiksować razem z mlekiem skondensowanym i zalać galaretki. Włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. By wyjąć deser z formy należy obkroić boki i odwrócić do góry mając już duży talerz, bądź deskę pod spodem ( jeżeli w jakimś miejscu jest mocniej przyklejony do formy, delikatnie pomóc nożem - ale ogólnie powinni się ładnie odkleić).   SMACZNEGO!   Czytaj dalej

0 3

Nasze sukcesy

0 2

Nasze sukcesy

Wyjazdy członkiń KGW na "Spotkania z Kulturą"

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Strażniczki Tradycji”z Pisarzowic  między gotowaniem, pysznymi wypiekami, opieką nad wnuczętami, rodziną, znajdują też czas dla siebie. Czynnie uczestniczą w życiu kulturalnym.  Dnia 12 lutego spędziły wspaniale popołudnie w Książnicy Beskidzkiej na prezentacji 50.książki „W tańcu światła” Juliusza Wątroby. Podczas prezentacji można było oglądać wspaniałą wystawę rysunku satyrycznego Marka Mosora Widgeta, a całość została uświetniona muzycznie. Wystąpił chór ATH pad dyrekcją Jana Borowskiego. Drugie wspaniałe popołudnie w dniu 20 lutego ,członkinie spędziły w Bielskim Centrum Kultury w Bielsku-Białej na Koncercie Charytatywnym na rzecz wsparcia Towarzystwa im. św. Brata Alberta w Bielsku-Białej.Towarzystwo im.Św.Brata Alberta jest  niezależną katolicką organizacją dobroczynną. Towarzystwo Pomocy (oddział Terenowy) prowadzi między innymi stołówkę wydającą obecnie około 500 posiłków dziennie, jest czynna  łaźnia, z której korzysta kilka tysięcy osób oraz prowadzi magazyn odzieży używanej. Na scenie BCK wystąpił ZPiT”Bielsko”. Kierownikiem artystycznym i choreografem jest pani Bożena Bieńczyk natomiast kierownikiem muzycznym jest pani Marzena Grzybowska. Wystąpiły grupy  zespołu z szerokim repertuarem, prezentując rodzimy folklor ludowy ,artystycznie przetworzony, opisujący rozmaitości naszej kultury narodowej , podziwiać można było także repertuar estradowy z bloków tematycznych zespołu jak rosyjski, węgierski, irlandzki. Pięknie zaprezentował się zespół, co powodowało nawet podczas występu gromkie oklaski. Wystąpiły wszystkie grupy (nie tylko wiekowe).Między występami zespołu na scenę został zaproszony Dyrektor Generalny BEFASZCZOT Jan Bierówka, wieloletni darczyńca na rzecz działalności Towarzystwa Pomocy św.Brata Alberta. Otrzymał on serdeczne podziękowania wraz z medalem Św.Brata Alberta. Medal ten wręczyła Radna Sejmiku Województwa Śląskiego wraz z z-cą Prezydenta Bielska Białej Adamem Ruśniak. Na zakończenie prezes Bielskiego Koła Towarzystwa Pomocy im.św.Brata Alberta pan Piotr Ryszka podziękował wszystkim darczyńcom oraz wszystkim zebranym na wypełnionej po brzegi Sali BCK.  ”Głodnemu dać jeść, bezdomnemu miejsce, a nagiemu odzież. Jak nie można dużo- to mało”.   Czytaj dalej

0 6

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij