Aktualności

0 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kulinarne podróże

Kolejne warsztaty kulinarne za nami.
W kulinarną podróż zabrał nas pan Filip.A byliśmy w najodleglejszych zakamarkach Azji, aby posmakować potrawy Polędwiczki stir fry.Jest to polędwiczka wieprzowa smażona z warzywami, chińskim makaronem noodle oraz sosem sojowym.Kolejna potrawa miała nas rozgrzać. Dahl to nazwa określająca nasiona roślin strączkowych (soczewica, fasola, groch), potrawa, którą przygotowywali uczestnicy warsztatów to Rozgrzewający Dahl smakowita zupa, której podstawę stanowi zielona soczewica, a uzupełnieniem są aromatyczne przyprawy.Kosztując tej potrawy przenieśliśmy się do Indii.Pikantne chili z kurczakiem z dodatkiem słodkiego ziemniaka i białej fasoli to niezwykle aromatyczne danie, którego trzon stanowi arabska pasta harissa wyprodukowana z papryczek chili i czosnku.Jest to potrawa z autorskiej kuchni Pana Marcina Budynka. Strogonow to danie niecodzienna fuzja dwóch wydawałoby się, zupełnie odmiennych kuchni-francuskiej oraz rosyjskiej. Podstawę tego dania stanowi polędwica pokrojona w długie i wąskie paski,smażona z cebulką oraz pieczarkami i ogórkami.W tej kompozycji pojawiły się domowe kluseczki, które doskonale pasują do delikatnego mięsa skąpanego w aromatycznym sosie.Sałatka nicejska to potrawa Francuska dziś miałyśmy okazję nią się uraczyć. Bogactwo składników i doskonały smak sosu sprawiły że danie jest smaczne i będzie hitem na naszych stołach.Kulinarną rozkosz przeżyliśmy dzięki azjatyckim smakom aromatycznego kurczaka marynowanego w miodzie oraz paście miso. Puree z dyni piżmowej oraz smażona kapusta pak choi, z dodatkiem czosnku, sosu sojowego i świeżego imbiru idealne dopełnienie wschodniej uczty. Niespodzianką dla uczestników był świeżo wyciśnięty sok z owoców i warzyw a przygotowany przez pana Filipa.Warsztaty mają na celu integrację i aktywizację społeczności lokalnej przyczyniają się do zaciśnienia więzi między pokoleniami na naszych warsztatach pracują mamy z dziećmi, babcie z wnuczkami.Zadowoleni uczestnicy proszą o kolejne warsztaty prowadzone przez pana Filipa.

Anna J. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym

Udostępnij na facebook!

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Już jest – nowy KWARTALNIK

„mojaWieś mojeMiasto” to kwartalnik pełen pasji, emocji i niezwykłych historii – o ludziach, którzy swoją codzienność zamieniają w inspirującą opowieść. Każde wydanie to spotkanie z osobami, które zachwycają autentycznością, zaangażowaniem i odwagą w realizowaniu własnych wizji. W tym numerze szczególną uwagę poświęcamy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich – „Aktywna Pokrzywnica” oraz KGW w Cierpiszu. Ich działalność udowadnia, że tradycja może iść w parze z nowoczesnością. To liderki lokalnych społeczności – pełne pomysłów, energii i smaku, który łączy pokolenia. Dagmara Kołodziejczyk, pasjonatka muzyki i niecodziennych form aktywności fizycznej, pokazuje, że radość życia i determinacja mogą być źródłem niezwykłej siły. Agnieszka Sandor, twórczyni smaków i uczestniczka konferencji „Kobiety tworzą innowację”, zachwyca niepowtarzalnym podejściem do kulinarnej sztuki. W gronie artystów prezentowanych w tym wydaniu znalazła się także Anna Bożena Dończyk-Gajos, która wspólnie z mężem Mieczysławem Gajosem z pasją oddaje hołd twórczości Edith Piaf. Ich interpretacja utworu „Non je ne regrette rien” przywołuje ducha francuskiej klasyki w najlepszym wydaniu. Nie zabrakło też refleksji – dzięki stałym felietonom Daniela Muszy i Mariana Kwietnia. Ich teksty nie tylko poruszają ważne tematy społeczne, ale również prowokują do przemyśleń i budują przestrzeń do dialogu. Liczne listy i komentarze od Czytelników są najlepszym dowodem na to, że te słowa mają znaczenie. Przyglądamy się także sile wspólnoty – temu, co może powstać, gdy ludzie działają razem, wspierają się, dzielą doświadczeniem i wzajemnie inspirują. To właśnie w takich miejscach rodzą się najciekawsze inicjatywy, które warto pielęgnować i promować. Na okładce bieżącego numeru znalazł się Wojciech Legawiec, prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W artykule opowiada o roli Kół Gospodyń Wiejskich, ich znaczeniu dla polskiej wsi oraz o wsparciu, jakie ARiMR oferuje tym niezwykle aktywnym organizacjom. To ważny głos w dyskusji o rozwoju lokalnych społeczności. Zachęcamy do lektury – wierzymy, że każda historia, każde słowo i każde zdjęcie dostarczą Czytelnikom wzruszeń, inspiracji oraz zachęty do odkrywania piękna w codzienności. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij