Rozrywka

1 9
Kłosuj Komentuj Ulubione

HISTORIA NOCNIKA

Historia nocnika


 

Gdy budzi nas rzeczywistość


 

Grupa Miłośników Historii „ Kredens” ze Stawu Kunowskiego, zorganizowała wieczorek literacki, na którym przypomniano historię pojawienia się w życiu człowieka nocnika. Podczas tego spotkania było śmiechu co niemiara, a wesołości dopełniły śmieszne wiersze na wspomniany temat.

Nocnik

Nocnik, zwany potocznie naczyniem nocnym to niewielki zbiornik trzymany zwyczajowo pod łóżkiem, do którego siusiano w razie takiej potrzeby. Nocniki często bywały ceramiczne z elegancką pokryweczką. Inne materiały do wykonania nocnika, to tworzywa sztuczne, miedź, srebro, porcelana, a nawet szkło. Zdarzały się też, nocniki drewniane w kształcie rur, wykorzystywane w Turkmenistanie. Szczególną formę nocników są tak zwane Bourdaloue wykorzystywane przez kobiety. Nocniki te były bogato zdobione, czasami z napisem „Au plaisir des dames..." (ku uciesze dam). Podobno nazwa pochodzi od francuskiego katolickiego księdza Louisa Bourdalone, który wygłaszał długie kazania i arystokratki dyskretnie oddawały mocz do nocnika. Bogaci Rzymianie posiadali nocniki ze srebra i złota i prawo rzymskie przewidywało sposoby dziedziczenia tych urządzeń. W Anglii, do chwili obecnej nocniki są dawane jako prezent ślubny. Obecnie coraz częściej spotyka się nocniki plastikowe, nieoddające w niczym przepychu dawnych dni.

Co na to poezja

….Oto jak nas, biednych ludzi,

Rzeczywistość ze snu budzi

Jednej nocy, bawiąc wspólnie,

Rycerz czuły był szczególnie.

Ciągle mówił: "Ach! Ludmiło!"

(Niby tak się to jej śniło.)

Wciąż mężniej sobie poczynał,

Aż łóżko wpadło w Urynał.

Oto jak nas, biednych ludzi,

Rzeczywistość ze snu budzi

Pierwsze wzmianki na temat nocnika pochodzą z rzymskiej powieści „Satyryki” z I wieku n.e. To znane już od starożytności naczynie, swoją największą popularność zyskało dopiero w XVIII i XIX wieku. Nocniki zwane są też często, urynałami. Do ich obsługi angażowani byli najwierniejsi pokojowi. Drogocenne naczynia trzymano w szafkach, zamykanych na kluczyk. Delikatne porcelanowe nocniki zaczęto wytwarzać około 1710 roku, w Holandii. W tym samym wieku we Francji wymyślono zgrabne, spłaszczone porcelanowe urynałki zdobione bukiecikami kwiatów i miniaturkami aniołków, stosownych odpowiednio do panującej wówczas rokokowej mody kobiecej. Urynały w ciągu wieków zmieniały swoje kształty i zdobienia stając się czasami prawdziwymi dziełami sztuki, zdarzało się nawet mylić je z sosjerkami. Ich wzory znajdowały się w katalogach najznakomitszych wytwórni w Europie.

 

Polska szlachta

 

W Polsce szlachta długo wyśmiewała nocniki zwąc je garnkami do łóżka, dopiero w XVIII wieku przekonano się do tego praktycznego przedmiotu. W 1907 roku, fabryka fajansu we Włocławku produkowała aż sześć modeli nocników: jardiniere, rokoko, kulisty, zwykły, warszawski i owalny. Późne XIX-wieczne nocniki były blaszane i często pokryte emalią. Postęp higieniczny w XX wieku sprawił, że nocniki przestały być naczyniami codziennego użytku. Pani Elwira z Krynek, przypomniała zebranym gościom polską dziewiętnastowieczną opowieść dotyczącą nocnika. Otóż złe duchy nawiedzające domy, często wylewały zawartość nocników na głowy ludzi, którzy ze swej chytrości nie potrafili się dzielić swoim dobrem z potrzebującymi. Aby zatem złe duchy tego nie robiły, wokół nocników rozrzucano zmiażdżony czosnek, aby zmylić zapach, który wabił by ducha pod łóżko.

 

Pani Elwira otrzymała sowite brawa za swoją opowieść i imitację złotego nocnika, którego jak obiecała wszystkim będzie co noc używać, a nawet pozwoli skorzystać z niego swoim dwóm zięciom.

 

Ewa Michałowska - Walkiewicz

Ewa M. z Ewa Michałowska-Walkiewicz Pisze

Malwina W.

Ciekawy artykuł, bardzo wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju ;)

0

13 cze 2018, 08:59:11

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij