Kulinaria

2 6
Kłosuj Komentuj Ulubione

"Deser na jesienną chandrę"

Polecam na jesienne drżyste popołudnie czy jesienną chandrę;

„Deser jarzynowo-krakersowy”

Składniki:

  • 2 opakowania krakersów
  • 25 dag pieczarek (poszatkowane na tarce o grubym oczku)
  • 1 marchewka (poszatkowana na tarce o grubym oczku)
  • 1 małe opakowanie słonecznika
  • 4 jaja
  • 25 dag sera żółtego
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 puszka groszku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1.Pieczarki poszatkowane podsmażyć wraz z poszatkowaną marchewką ok.5min. Po 5min dodać garść słonecznika, doprawić solą i pieprzem, dodać 3 łyżki wody i razem jeszcze dusić do odparowania wody. Wystudzone wymieszać z 2 łyżkami śmietany.

2. Jaja ugotować, białka zetrzeć na tarce drobne oczka i żółtka osobno. Białka wymieszać z groszkiem i majonezem. Żółtka zostawić w osobnej miseczce.

3. Ser żółty  zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odłożyć 2 garści a resztę  wymieszać z 3łyżkami majonezu.

4. ułożyć krakersy w blaszce:

- wyłożyć na krakersy masę pieczarkową

-ułożyć warstwę krakersów

-wyłożyć masę białkową z groszkiem

-ułożyć krakersy

-wyłożyć masą serową i posypać jeszcze startym serem żółtym (lekko docisnąć),następnie żółtkami i słonecznikiem.

 

Smacznego!

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice

Udostępnij na facebook!

Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół

Wygląda apetycznie,sprawdzimy !

0

10 paź 2017, 11:48:26

Malwina W.

Jesienna handra na szczęście mi nie grozi, ale z chęcią sprawię sobie taki deserek ;)

0

7 lis 2017, 09:30:06

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij