Kulinaria

Pozostałe

0 9

Pozostałe

0 3

Pozostałe

"Święto Powiatu Bielskiego oraz Dni Gminy Porąbka"

              Starosta Bielski Andrzej Płonka oraz Wójt Gminy Porąbka Czesław Bułka zaprosili na imprezę plenerową pn.”Będzie się działo”-Święto Powiatu Bielskiego oraz Dni Gminy Porąbka. Impreza odbywała się  w dniach od 15 do 17 czerwca br. Pierwszy dzień był bardzo sportowy, a to za sprawą Powiatowego Turnieju Piłki Nożnej Żaków o „Puchar Starosty Bielskiego.” Drugi dzień należał do prezentacji artystyczno-kulinarnej z sołectwa Czaniec, gdzie prezentowały się: przedszkola ,szkoły, KGW i Dom Kultury, następnie rozbrzmiewała muzyka dyskotekowa, Disco-Polo show, występy Grupy baletowej z MCAT Czaniec, występy Zespołu Fundacji Braci Golec. Natomiast trzeci dzień to „inwazja” pysznych produktów kulinarnych, śmiechu, gwaru oraz promieni słońca. Na stadion LKS „Zapora” w Porąbce w niedzielę 17 czerwca panie z 35 Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Bielskiego zjechały na wspaniałą imprezę. Przywiozły ze sobą potrawy  jak i nalewki, które to królowały na stołach weselnych przynajmniej w latach 60-tych minionego wieku. Z Gminy Wilamowice członkinie Kół Gospodyń Wiejskich przywiozły wspaniałe gorące dania obiadowe, zupy ,produkty, ciasta, ciasteczka oraz wspaniałe zdrowe nalewki. Koleżanki  KGW z Hecznarowic częstowały kiszką z młodą kapustą oraz nalewką żurawinową, KGW ”Strażniczki Tradycji” z Pisarzowic częstowały flaczkami weselnymi, ciastami oraz nalewką „Mniszkulka”, panie ze Stowarzyszenia Kobiet Dankowic serwowały pyszny bigos ze sznyclem, pasztet ze świeżego boczku i oczywiście nalewkę. Na stole u koleżanek ze Stowarzyszenia Przyjaciół Kaniówka degustować można było „Kołacze weselne” ozdobione pięknymi scenkami weselnymi i nalewkę , panie KGW z Zasola Bielańskiego częstowały gulaszem i przepalanką, Natomiast panie KGW ze Starej Wsi wystawiały i posilały obecnych sztufadą wieprzową z buraczkami i „Nalewką zdrowotną”, u koleżanek z KGW Wilamowice stoły uginały się od kołaczy weselnych wraz z ciasteczkami m.innymi słynne ciasteczka „Ule” ,oczywiście nie zabrakło „Przepalanki weselnej”.  Koleżanki z KGW Starej Wsi otrzymały statuetkę za „Nalewkę zdrowotną”, a koleżanki „zza miedzy” z KGW Janowice statuetkę za orzeźwiający żurek na maślance. Przyznano również statuetkę za danie główne składające się półmiska weselnego na którym to znalazły się; kura z rosołu, bitki wołowe w sosie własnym, potrawka z królika z młodymi ziemniaczkami oraz ćwikły z chrzanem i zasmażaną kapustą kiszoną. Statuetka za produkt, a to dziczki z okrasą trafiła do pań KGW w Bystrej, natomiast panie z KGW Bielowicko otrzymały statuetkę za kołocz weselny. Wszyscy uczestnicy kulinariów otrzymali równorzędne nagrody i dyplomy. Scenę na obiekcie LKS swoimi występami wzbogaciły mażoretki „Gracja” ze Starej Wsi, Zespół Regionalny „Porąbczanie”, Zespół z Turkeve (Węgry),Zespół „Włóczykije” z Kóz oraz Kapela Góralska „Zbójnicy” ze Szczyrku. Na zakończenie tych obfitych w wydarzenia kulturalno-artystycznych i kulinarnych wystąpiła Gwiazda Wieczoru- Zespół „Zakopower”, a całość została uwieńczona pokazem sztucznych ogni. Cieszy także fakt, że wielu mieszkańców Pisarzowic odwiedziło także nasze stoisko degustując się tym, co miałyśmy przygotowane. Dziękujemy bardzo serdecznie organizatorom, a to Staroście Powiatu Bielskiego Andrzejowi Płonce, Wójtowi Gminy Porąbka p. Czesławowi Bułka oraz Burmistrzowi Gminy Wilamowice Marianowi Treli, MGOK w Wilamowicach za umożliwienie wzięcia udziału paniom z Kół Gospodyń Wiejskich naszej Gminy w jakże wspaniałym przedsięwzięciu.    Korespondent „mojaWieś”–Cecylia Puzoń   Czytaj dalej

2 46

Pozostałe

2 48

Pozostałe

4 9

Pozostałe

4 6

Pozostałe

Zdrowie i piękno z natury czyli Topinambur

W Kielcach 10.06.2018 roku po raz XVIII odbył się Wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego KGW ze Skarżyska Kościelnego otrzymało dyplom za produkt Topinambur w zalewie słodko- winnej.  Na stoisku KGW ze Skarżyska Kościelnego mieliśmy również topinambur kiszony przygotowany przez Barbarę Sieczka , konserwowy przygotowany przez Irenę Sykulską oraz w zalewie słodko - winnej przygotowany przez Jolantę Kapusta . Stoisko nasze cieszyło się dużą popularnością i odwiedziło wielu znakomitych gości w-ce prezes ŚIR w Kielcach Zdzisław Pniewski , dyrektor LGD Razem na piaskowcu Agnieszka Idzi - Napiórkowska ,kierownik ODR Jolanta Krupa.Topinambur jest warzywem, które może wpływać na ograniczanie chorób cywilizacyjnych, a to w połączeniu z oryginalnym smakiem może zapewnić mu triumfalny powrót na stoły świadomych konsumentów. Co warto wiedzieć o jego uprawie i walorach?Szczególnie cennym składnikiem bulw jest inulina (bulwy zawierają jej około 16 proc.).  Stanowią bogate źródło aminokwasów egzogennych, np. treoniny i tryptofanu. Cechy te decydują o szczególnie dużym znaczeniu topinamburu w diecie diabetyków – pomaga normalizować glikemię .Bulwy zalecane są też dla osób po chemioterapii. Spożywanie ich wpływa osłonowo na wątrobę oraz pracę układu moczowego. Medycyna ludowa wykorzystywała topinambur w leczeniu chorób układu krążenia, reumatyzmie, a nawet w zwalczaniu otyłości. Czytaj dalej

3 18

Pozostałe

1 4

Pozostałe

2 52

Pozostałe

Pora na przetwory i smakołyki z kwiatów czarnego bzu

Maj to czas na zamknięcie  dobrodziejstw natury w słoikach. Przyszła więc pora na syrop z kwiatów czarnego bzu. Smakuje małym i dużym,kto raz spróbuje nie zapomni smaku pysznej "lemoniady". Poza pysznym smakiem kwiaty mają wiele cennych  i leczniczych właściwości: działają napotnie i antywirusowo(lepiej niż napar z lipy) uśmierzają ból np .podczas przeziębienia wzmacniają odporność przyspieszają przemianę materii łagodzą stany zapalne skóry wzmacniają i chronią błony śluzowe dróg oddechowych rozrzedzają katar działają moczopędnie działają oczyszczająco i wychwytują wolne rodniki   Substancje zawarte w kwiatach bzu czarnego: olejki eteryczne flawonoidy flawonole glikozydy flawonolowe (m.in. rutyna) n-parafiny substancje nieorganiczne (mineralne) kwasy fenolokarbonowe (kwas kumarynowy, kwas kawowy, kwas ferulowy) sambunigryna (glikozyd kwasu pruskiego) śluzy i garbniki sterole triterpeny cholina - obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie; syntetyzowana jest składnikiem lekarstw na choroby wątroby i choroby nowotworowe Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk. (http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/kwiaty-czarnego-bzu-zbieranie-wlasciwosci-zastosowanie_36127.html)   Baldachy czarnego bzu zbiera sie od maja do lipca, należy zbierać kwiaty z dala od zanieczyszczeń ponieważ kwiatów nie myjemy dlatego ,że usuwamy  w ten sposób pyłek kwiatowy który ma powyższe właściwości lecznicze. Kwiaty zbieramy w  słoneczny dzień w pełni rozwinięte bez mszyc i innych zanieczyszczeń,obcinamy najlepiej nożyczkami i delikatnie wkładamy do czystego pojemnika,wiaderka aby nie otrzepać  z kwiatów pyłku. Należy pamiętać aby z jednego krzaka nie ściąć wszystkich baldachów,ponieważ zakłócimy wzrost rośliny, z pozostałych późniejszą porą można przygotować sok z owoców.   Z kwiatów czarnego bzu możemy przygotować syrop,ususzyć, zrobić nalewkę ,ocet,użyc jako dodatego do naleśników,bądź usmażyć cale baldachy zamoczone w cieście naleśnikowym. Czarny bez jest rośliną jadalną i leczniczą, ale NIE jadamy surowych  kwiatów czarnego bzu (owoców również), ponieważ zawierają szkodliwe związki, które zostają łatwo i szybko zneutralizowane pod wpływem obróbki termicznej, jak również podczas suszenia! Na czarny bez powinny uważać oczywiście osoby, które mają alergię na kwiaty lub osoce czarnego bzu.   Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. 500g obranych kwiatów 2,5 litra wody 1,5kg cukru 3 cytryny(dokładniej sok wyciśnięty z cytryn)   Przygotowanie Kwiaty oddzielamy od łodyg(mają gorzkawy smak), tak przygotowane kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12-24 godziny w chłodne miejsce .Przecedzamy, dodajemy cukier ,sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenie,NIE gotujemy. Gorący syrop przelewamy do buteleczek lub słoiczków,zakręcamy i odwracamy od góry dnem do całkowietgo wystygnięcia. Przygotowany syrop można przechowywać cało zimę w chłodnym miejscu, nie wymaga (pasteryzacji).   Syrop jest idealny w upalne dnii jako  dodatek do wody podany ze świeżą miętą  smakuje jak lemoniada a w jesienno-zimowe wieczory jako dodatek do herbaty. Dla wzmocnienie organizmu moża pić 2 łyżki syropu przed snem,dzieci jedną łyżkę. Czytaj dalej

2 33

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij