Kulinaria

Pozostałe

Nasz tradycyjna, podlaska kuchnia!

Nasze KGW Wierzbice Górne specjalizuję się w kuchni podlaskiej. Nasza kuchnia jest tradycyjna oraz opiera się na produktach regionalnych. Bogactwo kuchni podlaskiej to zlepek kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej oraz tatarskiej. Jak widzimy na tutejsze tradycje miała wpływ niezwykła różnorodność narodowościowa i sąsiedztwo. Charakterystycznymi daniami naszego regionu są pierogi, zupy, kartacze, kindziuk i bliny. Potrawy podlaskie składają się z tego co ludzie mogą sami wyhodować- mięsa, mąki, ziemniaki, kapusta, cebula. Komponując nasze potrawy korzystamy także z darów lasu. Las darzy nas grzybami, jagodami, poziomkami, jarzębiną, pokrzywą, lipą i żurawiną. Podstawą kuchni podlaskiej są zupy, które są przyrządzane z warzyw, kasz oraz mięs. Kluczowym i charakterystycznym składnikiem kuchni Podlasia jest ziemniak. To właśnie szeroki asortyment ziemniaka daje nam możliwość do tworzenia wielu prostych, tanich a przede wszystkim pysznych dań, które stanowią wizytówkę Podlasia. Do najbardziej znanych potraw z ziemniaka należą: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, placki ziemiaczane i katacze, soczewiaki i zaguby. Co ciekawe ziemianki wykorzystuje się także nie tylko jako danie obiadowe, ale również deser na przykład pączki ziemniaczane. Nasza kuchnia to także własnoręcznie robione chleby, wędliny, mięsa i sery. Dużą popularnością cieszy się pochodzący z Litwy kindziuk, czyli twarda, dojrzewająca wędlina o kwaskowatym i pieprznym smaku. Podlasie słynie także z ciasta Sękacz, którego receptura wywodzi się ze starej tradycji Bałtów. Do wypieku Sękacza używa się specjalnego wałka, który obracany jest bezpośrednio nad ogniem. Podczas obracania walka ciasto spływa po nim, uzyskując kształt złocistego sopla. Ciasto to gości na podlaskich weselach. Bardzo zachęcamy do skosztowania kuchni podlaskiej. Członkinie KGW Wierzbice Górne Marta Dąbrowska i Agnieszka Gaweł Czytaj dalej

0 0

Pozostałe

0 0

Pozostałe

0 0

Pozostałe

0 1

Pozostałe

0 2

Pozostałe

Zastosowanie topinamburu

Zastosowanie topinamburu w gospodarstwie rolnym i domowym  13 – 14 .09.2021 r  w Hotelu Promień odbyło się posiedzenie Rad powiatowych  Powiatu Skarżyskiego  i Starachowickiego Świętokrzyskiej Izby Rolniczej połączone ze szkoleniem- zastosowanie topinamburu w gospodarstwie rolnym i domowym. Wykład  na temat topinamburu oraz walorów zdrowotnych prowadziła pani dok z Krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego następnie uczestnicy wyjechali i  zwiedzali ekologiczne gospodarstwo uprawiające topinambur Szymona Płusy w Skarżysku Kościelnym.   Przejazd  wzdłuż  plantacji był saniami i bryczkami ,było ognisko z  pokazem    wypalania  kawy oraz co można zrobić z topinamburu i tak  z kwiatów robimy syrop , łodygi tniemy w sieczkarni i robimy pelet  a z bulw KGW ze Skarżyska Kościelnego przygotowało warsztaty kulinarne potraw z topinamburu . Warsztaty odbyły się w Hotelu Promień i tak;  przygotowano  I danie Zupę krem z topinamburu przygotowywała   Pani Irena Sykulska  ,  II danie kotlety w sosie grzybowym  przygotowała   Pani Jolanta Kowalik  deser, rurki z kremem z topinamburu przygotowała Pani Jadwiga Kowalik, mufinki  z topinamburu przygotowała Pani Barbara Zając , chleb z topinamburem przygotowała Pani Anna Wożniak i  popijając kawą z topinamburu  przygotowaną przez Szymon Płusę  . Można było spróbować również jak smakuje topinambur surowy, kiszony , w zalewie słodko – winnej Na zakończenie dla uczestników wystąpiło KGW w programie artystycznym https://www.youtube.com/watch?v=3w5GWe8PkJY .Pragniemy podziękować zarządowi ŚIR za napisany  projekt  oraz szkolenie a  dyrekcji i obsłudze Hotelu Promień za udostępnienie lokalu,  wspaniałą atmosferę i bardzo miłą obsługę  . Czytaj dalej

0 2

Pozostałe

Szkolenie pt: „Przyzagrodowy chów gęsi,, 27.07.2021

12 marca  2020 wprowadzono zakaz zgromadzeń publicznych, zaczął się czas maseczek,gumowych rękawiczek, dezynfekcji rąk,izolacji. Do Polski wkroczył wirus ,,COVID-19''. Pandemia ogarnęła cały świat. Na kilka miesięcy zamilkła działalność kulturalna, społeczna,rodzinnespotkania.Dziś pomału wraca ,,normalność,, / jeszcze z maseczkami/  bo każdy chce już spotkań ,odwiedzin . SPOTKANIE w WUDZYNKU. Dnia 27.07.2021r odbyło się w Wudzynku szkolenie pt: „Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”. Spotkanie zorganizowała Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi na czele z prezesem p. Andrzejem Kloneckim. Fundacja  Hodowców Polskiej Białej Gęsi jest w województwie kujawsko-pomorskim wiodącą organizacją pozarządową, promującą na obszarze całego kraju ideę zrównoważonego rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. Celem działalności Fundacji jest ponadregionalna projekcja ekologicznego chowu zagrodowego gęsi, uwzględniająca potencjał endogeniczny rolnictwa i obszarów wiejskich. Dzięki uprzejmości , szkolenie to odbyło się w Wudzynku w gospodarstwie p. Ryszarda Zarudzkiego dyrektora KPODR w Minikowie, który przywitał wszystkich przybyłych. Witając poszczególnych przedstawicieli prowadzących szkolenie i uczestników tego spotkania podziękował również pani sołtys  Wudzynka Małgorzacie Wesołowskiej za duże zaangażowanie w przygotowanie szkolenia.  Zebrani z zainteresowaniem wzięli udział w warsztatach z zakresu przetwórstwa gęsiny oraz degustacji wyrobów z gęsi. Można było zobaczyć jak luzować gęś i faszerować, a potem posmakować już upieczonej. Bardzo smakowały pierogi z farszem, chleb ze smalcem i kiełbasą z gęsiny jak i zupa czarnina z kluseczkami.Degustując, robiąc notatki zainteresowani w trakcie szkolenia zadawali pytania, dzielili się swoimi doświadczeniami związanymi z hodowlą gęsi.Szkolenie przeprowadziły ;dr inż. Halina Bielińska  oraz Aleksandra Hapka. Tego dnia, szkolenie zaszczyciły panie z KGW gminy Dobrcz tj. Dobrcza, Kotomierza, Sienna, Wudzyna, Wudzynka i Kozielca oraz p. Sołtys p. Klara Nowakowska i p. Małgorzata Wesołowska , Dyrektor Zespołu Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie p. Stanisław Buś. Po takiej ogromnej ilości konkretnych wiadomości oraz pożywnych dań wszyscy chętnie zabierali z sobą spore ilości materiałów informacyjnych dotyczących gęsiny dostarczonych przez organizatorów spotkania. Notatkę sporządziła sekretarz GRK  Barbara Hipnarowicz z relacji Jolanty Zamojdzin-Sobólskiej i Jolanty Jaszkowskiej.   Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij