Kulinaria

Pozostałe

0 0

Pozostałe

Konkurs kulinarny - Siekierczyna 8.11.2018 r.

W dniu 8.11.2018 r. braliśmy dział w konkursie kulinarnym organizowanym przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”, gdzie tematem przewodnim była zupa grzybowa i wieprzowina. Miejscem przeprowadzenia konkurencji konkursowych była świetlica w Siekierczynie Jury konkursowe w składzie Dyrektor Stowarzyszenia LGD Przyjazna Ziemia Limanowska – Janusz Pazdan, Szef Kuchni – Jakub Kasiński oraz Iwona Kuzak mieli bardzo trudny wybór bo każda z grup przygotowała wyśmienite dania główne i desery. KGW Lipowe było reprezentowane przez jedną grupę, która wykazała się dużą pomysłowością i umiejętnościami kulinarnymi podczas gotowania, przyrządzania i podawania konkursowych dań i deserów. W skład grupy wchodziły takie osoby jak: Lucyna Malec, Dorota Sowa, Anna Twaróg oraz Bożena Smaga przygotowały zupę grzybową z mrożonych borowików z kluseczkami, karczek wieprzowy w kapuście wraz z ziemniaczkami opiekanymi w plastrach boczku oraz deser - czekoladową fantazję - mus czekoladowy w akompaniamencie galaretki oraz świeżych owoców. Przygotowane I i II danie pozwoliło na zdobycie V miejsca i nagrodę – bon upominkowy wartości 100 zł. Oprócz KGW Lipowe w konkursie brały udział członkinie takich Kół Gospodyń Wiejskich jak m.in. Łososina Górna, Siekierczyna Udział w konkursie był wyśmienitą zabawą oraz sprawdzeniem swoich sił i umiejętności kulinarnych. Dziękujemy organizatorowi za możliwość wzięcia w nim udział   Pozdrawiamy KGW Lipowe Czytaj dalej

1 1

Pozostałe

1 4

Pozostałe

2 2

Pozostałe

Konkurs Kulinarny "Kuchnia Ziemi Lubawskiej" na Dożynkach Gminy Lubawa w Rożentalu

16 września 2018 roku w Rożentalu odbyły sie Dożynki Gminy Lubawa. Piękna , słoneczna pogoda przyciągnęła wielu mieszkańców gminy i miasta. Dożynki tradycyjnie rozpoczęły się mszą św. w mejscowym kościele pw. św. Wawrzyńca, po której korowód z wieńcami dożynkowymi przeszedł na plac przy Szkole Podstawowej w Rożentalu.Po oficjalnym przywitaniu gości przez Wójta Gminy Lubawa Pana Tomasza Ewertowskiego, rozpoczęła się część artystyczna , w której udział wzięły m.in  Kabaret Zgrana Paka z Rakowic , zespół Zbóje z Zakopanego, CI-HO z Biskupca, zespół disco polo Boyfriend, a także zespół wokalno-instrumentalny ze szkoły w Rożentalu oraz Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Iławy.  Co roku na dożynkach gminnych odbywa się konkurs kulinarny " Kuchnia Ziemi Lubawskiej".Wzięło w nim udział 7 drużyn m.in koła gospodyń wiejskich oraz kluby seniora. KGW Sampława również wzięło udział w tym konkursie. Różnorodność prezentowanych potraw była ogromna . Smakować można było m.in. czerninę, gołąbki , kapuśniak, potrawy z kaczki , drożdżaki , serniki , babki , pierogi, nalewki  i wiele innych regionalnych potraw.Nasze koło gospodyń zaprezentowało w konkursie 3 potrawy naszego regionu : zupę warmińską z klopsikami , pierogi z farszem z dziczyzny ze skrzeczkami oraz coś na słodko - amerykany , za które zdobyłyśmy zaszczytne pierwsze miejsce . Pod uwagę w konkursie jury brało również wystrój stoiska . Z rąk Pana Wójta KGW Sampława otrzymało list gratulacyjny oraz nagrodę rzeczowa za udział w konkursie" Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych" oraz za promocję Gminy Lubawa , jej kultury i tradycji . Czytaj dalej

2 3

Pozostałe

Przepisy z udziałem KRÓLOWEJ ŚLIWKI WĘGIERKI

Zaczął się sezon śliwkowy. W moim sadzie w tym roku jest urodzaj na owoce,teraz są na topie śliwki węgierki. Przesyłam więc 2 przepisy w których to króluje śliwka węgierka.   Mielone kotlety w sosie śliwkowym.   1kg mięsa mielonego 3 duże jaja 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierki 2 łyżki słonecznika (może być lekko uprażony) sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku   30 sztuk wydrylowanej śliwki węgierki   Wyrobić mięso ze składnikami i uformować kotlety obtaczając każdy w bułce tartej. Ułożyć w naczyniu do pieczenia lekko podlać olejem i wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termo-obieg 180ºC i piec około 45minut.Następnie umyte i wydrylowane śliwki ułożyć na kotletach i jeszcze „opatulić je śliwkami. Jeżeli na dnie będzie zbyt sucho podlać wodą i olejem,by śliwki puściły sok. Naczynie nakryć folią i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia podpiec śliwki wraz z kotletami mielonymi bez srebrnej folii. Powidła ze śliwek węgierek   2kg węgierek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka miodu   Umyte i wydrylowane śliwki dusić w garnku przez 2 dni po około 1,5 do 2godzin,mieszając drewnianą łyżką, pilnować by się nie przypaliły. Trzeciego dnia w zasadzie stale mieszając po zagotowaniu się już dość gęstej masy po ok.30minutach dodać miód i cukier. Zagotować raz jeszcze. Gorącą masę zamykać w słoiczkach, pasteryzować ok. 10minut.Ułożyć w chłodnym i zacienionym miejscu odwracając słoiki. Czytaj dalej

2 25

Pozostałe

1 8

Pozostałe

0 5

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij