Kulinaria

Pozostałe

Wizyta TVP w gospodarstwie ekologicznym

5 września 2019 roku  miałem przyjemność gościć w moim gospodarstwie ekologicznym w którym uprawiam topinambur TVP Kielce  Tematem była uprawa i  przetwarzanie topinamburu  warzywa które może mieć wpływ na ograniczenie chorób  cywilizacyjnych 21 wieku.  Wraz KGW w Skarżysku Kościelnym zaprezentowałem plantację ,pokazałem straty jakie wyrządziły dziki ,  wykopałem kilka świeżych  dla spróbowania na surowo  , pan  kamerzysta sfilmował plantację już zaczynającego kwitnąć topinamburu  z  platformy widokowej  a następnie pokazałem cały proces do wykopania , wysuszenia, wypalenia, zmielenia,   zaparzania  i degustacji kawy z topinamburu .A dlaczego warto pić kawę z topinamburu :  Kawa dostarcza wszystkich cennych składników odżywczych, z których słynie topinambur. Za najwartościowszy uchodzi inulina - węglowodan gromadzony przez rośliny i zużywany na różnych etapach ich rozwoju. Dlatego kawa z topinamburu jest zalecana dla osób zmagających się z cukrzycą. Tym bardziej, że posiada niski indeks glikemiczny oraz niewielką kaloryczność. Inulina to także naturalny prebiotyk wspomagający wchłanianie wapnia, magnezu, cynku czy żelaza oraz doskonała pożywka dla pożytecznych bakterii jelitowych. Dzięki ich działalności wzmacniamy odporność, wspieramy wątrobę w usuwaniu szkodliwych toksyn, a nawet chronimy się przed rozwojem nowotworu jelita grubego. Napój ten to również znakomite źródło niezbędnych mikroelementów, zwłaszcza miedzi, magnezu, potasu, wapnia, sodu, żelaza i fosforu. Znajdziemy w nim sporą dawkę krzemu. Większość ludzi cierpi na niedobór tego minerału, rzadko występującego w naszych posiłkach. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pozytywnie wpływa na stawy, ponieważ odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji kości. Przygotowanie pysznego napoju jest bardzo proste. Czubatą łyżeczkę topinamburowej kawy wsypujemy do naczynia, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 2-3 minuty. Odstawiamy na 5-10 minut, a następnie przelewamy do filiżanek. Smak napoju warto wzbogacić dodatkami, np. miodem, mlekiem . TVP Kielce już zapowiedziało swoją wizytę gdy będą wykopki . Czytaj dalej

0 2

Pozostałe

1 15

Pozostałe

Kawa z topinamburu wyróżniona

W niedzielę, 16 czerwca br., w Parku Miejskim w Kielcach odbył się finał regionalny XIX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2019, w którym o tytuł najlepszego produktu tradycyjnego województwa świętokrzyskiego rywalizowały 53 produkty wytwarzane przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich  . Konkurs rozpoczął się oficjalnym otwarciem. Dokonał go Marek Jońca, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. Przedstawił ośmioosobowy skład komisji pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, koordynatora krajowego konkursu i prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego                                                                                                                                             Kawa z topinamburu - Gospodarstwo Rolne, Szymon Płusa, Skarżysko Kościelne, pow. Skarżyski otrzymało wyróżnienie . Dlaczego warto pić kawę z topinamburu Warto bowiem brać przykład z Francuzów, którzy "ziemną gruszkę" potrafią wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Na Sekwaną ceni się także kawę z prażonych kłączy topinamburu.  Kawa z topinamburu dostarcza cennych składników odżywczych, z których znane jest to warzywo: witamin (C i z grupy B) i składników mineralnych, głównie wapnia, potasu, magnezu, żelaza i miedzi. Zawiera też krzem o pozytywnym wpływie na kondycję włosów, skóry i paznokci, który ponadto utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie — przeciwdziała odkładaniu się na ich ściankach cholesterolu. Poprawia wyniki krwi. Tym samym zapobiega schorzeniom ze strony układu sercowo-naczyniowego. Za najwartościowszy uchodzi inulina - węglowodan gromadzony przez rośliny i zużywany na różnych etapach ich rozwoju. Z inuliny powstaje znacznie korzystniejszy cukier prosty - fruktoza, dobrze tolerowany nawet przez diabetyków.   Dlatego kawa z topinamburu jest zalecana dla osób zmagających się z cukrzycą. Tym bardziej, że posiada niski indeks glikemiczny oraz niewielką kaloryczność. Inulina to także naturalny prebiotyk wspomagający wchłanianie wapnia, magnezu, cynku czy żelaza oraz doskonała pożywka dla pożytecznych bakterii jelitowych. Dzięki ich działalności wzmacniamy odporność, wspieramy wątrobę w usuwaniu szkodliwych toksyn, a nawet chronimy się przed rozwojem nowotworu jelita grubego. Znajdziemy w nim sporą dawkę krzemu. Większość ludzi cierpi na niedobór tego minerału, rzadko występującego w naszych posiłkach. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pozytywnie wpływa na stawy, ponieważ odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji kości. Topinambur jest warzywem, które może wpływać na ograniczanie chorób cywilizacyjnych Czytaj dalej

2 4

Pozostałe

Dni Powiatu Bielskiego oraz Wilamowskie Śmiergusty

Przegląd Potraw Regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego” odbył się w tym roku w Gminie Wilamowice w ramach Święta Powiatu Bielskiego wraz z Wilamowskimi Śmiergustami- AD 2019. Pogoda sprzyjała spacerom toteż tłumy nie tylko mieszkańców Gminy Wilamowice odwiedziło stoiska degustacyjne pań z Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Bielskiego oraz uczestniczyło w innych atrakcjach przygotowanych przez organizatorów. Przez dwa dni można było nie tylko potańczyć ,ale podziwiać kunszt muzyczny, taneczny i kulinarny. W pierwszym dniu zaprezentowali się laureaci Polsko-Czeskich Spotkań Amatorskich Grup Artystycznych SAGA 2019,zespół WŁOCZYKIJE, RETROSPEKCJA akustycznie, Reprezentacyjna Orkiestra Dęta Gminy Wilamowice, MLADIK ze Słowacji z Hornej Súčy. Gwiazdą wieczoru był polski wokalista Paweł Dudek-pseudonim sceniczny CZADOMAN, sobotni pierwszy dzień Święta Powiatu Bielskiego zakończył się dyskoteką w późnych godzinach nocnych, oczywiście pod gwiazdami. Drugi dzień rozpoczął się Mszą świętą, następnie barwny śmiergustowy korowód przeszedł na stadion LKS „Wilamiowiczanka” gdzie odbyło się oficjalne otwarcie spektakularnego święta. Wśród zaproszonych gości nie zabrakło parlamentarzystów, przedstawicieli władz województwa śląskiego, zarządu powiatu bielskiego, wójtów, burmistrzów, przewodniczących rad gmin i miast powiatu bielskiego wraz z radnymi oraz delegacji miast partnerskich gminy Wilamowice z Czech, Słowacji, Węgier i Chorwacji. Następnie przy śpiewie, tańcach i ludowej muzyce płynącej ze sceny odbywał się Przegląd Potraw Regionalnych. Na 33 stołach pań z Kół Gospodyń Wiejskich powiatu bielskiego królowały zupy, dania główne, produkty, ciasta i desery, napoje i oczywiście likiery oraz nalewki , a związane z potrawami wielkanocnymi. Było bardzo kolorowo nie tylko od wielkanocnych dekoracji, ale samych potraw ,a zapachy unoszące się po okolicy przyciągały tłumy osób chcących pokosztować nie tylko wyróżnionych przez Komisje pyszności w pięciu kategoriach. Można było pokosztować m.innymi: zupy chrzanowej z białą kiełbasą i jajkiem, żurki, gęsie pipki w sosie śmietanowym, pasztet z dziczyzny, pasztety świąteczne np. z białą czekoladą, babki wielkanocnej ze stołu króla Stasia, mazurki, kaczkę pieczoną z jabłkami i żurawiną, czy kotleta z kością z zasmażana kapusta i ziemniakami, natomiast by było lepsze trawienie można było degustować się np. nalewką z derenia, z zielonych szyszek sosnowych, mniszka lekarskiego czy truskawek. Podsumowanie Przeglądu Potraw Kulinarnych zakończono wręczeniem statuetek w formie rzeźb regionalnych w pięciu kategoriach, a każde uczestniczące KGW otrzymało przydatną nagrodę (art. zakupione w Rabat Rolniczy-mojaWieś) i pamiątkowy dyplom. Następnie wspólnym zdjęciem wszystkich uczestników zakończono część kulinarną. W dalszej części wystąpiły kolejne zespoły regionalne Gminy Wilamowice oraz zespół TERAZ MY. Gwiazda wieczoru LONGɤJUNIOR zespół wykonujący muzykę z pogranicza disco polo i dance zakończył dwu dniowe świętowanie wraz z pokazem sztucznych ogni. Warto dodać, iż nie zabrakło wielu atrakcji dla milusińskich, a to ; wesołe miasteczko, stoiska z zabawkami i słodyczami, animacje z „Fabryką Radości”. Myślę, że spokojnie można podsumować ,iż właśnnie te imprezy środowiskowe jak Wilamowskie Śmiergusty oraz Święto Powiatu Bielskiego cieszą się od wielu już lat wielką popularnością i są autentyczne w swoim rodzaju tak jak napis na stoisku Rękodzielników Gostyń „Złote ręce”- „Wszystkie prace wyrabiamy, nic chińskiego tu nie mamy”. Do zobaczenia za rok. Wspaniałą zabawę zapewnili organizatorzy Gmina Wilamowice i Powiat Bielski oraz liczni sponsorzy oraz partnerzy główni; FCA Poland SA,EKO-WTÓR Sp. Z o.o.,Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Megalo Catering oraz GAZ-SYSTEM SA. Zdjęcia: archiwum „ Mój Powiat”, C.Puzoń Czytaj dalej

1 23

Pozostałe

Warto wiedzieć !

Warto wiedzieć ! Dłużej przechowywane ziemniaki po jakimś czasie zaczynają puszczać kiełki ,w których znajduja się trujące substancje.Należy podczas obierania starannie wycinać wszystkie kiełki. Stare i mlode ziemniaki różnią się zawartością skrobii,dlatego należy się z nimi różnie obchodzić. Stare ziemniaki powinno się wkładać od razu do zimnej wody ,młode natomiast wkłada się do wrzątku. Aby ziemniaki różnej wielkości były równocześnie miękkie ,przed gotowaniem należy ponakłuwać większe bulwy. Aby nie kipiała woda podczas gotowania ziemniaków ,trzeba dodać do niej odrobinę tłuszczu. Ziemniaki gotowane w mundurkach łatwiej dadzą się obrać ,jeśli natychmiast po gotowaniu przeleje sie je zimna wodą .Mlode ziemniaki które mają jeszcze cieńką skórkę ,bez trudu obierze sie ,trąc je czystym druciakiem. Ziemniaki w folii aluminiowej nie popękają podczas pieczenia ,jeśli przed zawinięciem w folię nkłujesz każdą bulwę widelcem. Przed pieczeniem ziemniaków ,dobrze jest trochę podgotować większe bulwy ,a dopiero potem owinąć w folię i ułożyc na ruszcie.W ten sposób szybciej będą miękkie . Przed odgrzaniem ziemniaków w kuchence mikrofalowej ,należy je przedtem zwilżyć wodą ,a wtedy ich skórka nie wyschnie tak bardzo. Poprawimy smak starych ziemniaków ,jeśli podczas gotowania wsypiemy do wody trochę cukru albo wlejemy odrobine mleka.  Masa na placki ziemniaczane nie będzie ciemnieć ,jeśli dodamy jedną utartą marchew .Jeśli dodamy do masy odrobinę proszku do pieczenia i zostawimy na chwilę ,żeby spulchnil masę ,placki będą łatwiej strawne. Frytek nie należy odgrzewać w tłuszczu .Należy wrzucić je do sita i potrzymać nad parującym garnkiem .Dzięki temu nie stwardnieją za bardzo  ​ Czytaj dalej

0 2

Pozostałe

1 7

Pozostałe

1 6

Pozostałe

1 3

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij