Aktualności

10 6
Kłosuj Komentuj Ulubione

WYNIKI OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU NA WIENIEC DOŻYNKOWY!

W imieniu całej redakcji kwartalnika i portalu mojeKGW.pl pragniemy serdecznie pogratulować uczestnikom Ogólnopolskiego Konkursu na Najwspanialszy Wieniec Dożynkowy pn. „Zbierzcie Kłosy na Wieniec!”. Wielkie Kłosowanie zostało już zakończone - znamy zdobywców wspaniałych nagród! O zwycięstwie zadecydowała największa liczba „kłosów”, oddawanych przez Was – użytkowników portalu mojeKGW.pl, w terminie od 1 do 21 października.

ODDALIŚCIE ŁĄCZNIE PONAD 11 000 KŁOSÓW!

Cieszymy się, że konkurs zyskał tak wielkie zainteresowanie. Wszystkie wieńce są niesamowite, mają ogromne znaczenie dla polskiej tradycji obchodów dożynkowych i w pełni ukazują Wasze niezwykłe talenty. Wszystkie zasługują na uznanie i wzbudzają podziw.

W związku z ogromną ilością wspaniałych prac przesłanych przez uczestników, redakcja mojeKGW.pl postanowiła przyznać 11 dodatkowych nagród uznania. 11 wybranych organizacji otrzyma bony o wartości 250 zł do wykorzystania w Programie Rabat Rolniczy.

 

 

Poniżej przedstawiamy zwycięzców:

I miejsce:
Koło Gospodyń Wiejskich Babice gmina Krzywcza, region Przemyski

ZŁOTA NAGRODA
Wycieczka do Rzymu z wizytą na grobie Papieża św. Jana Pawła II w Watykanie dla 5 osób z koła

Opis: Wieniec przedstawia zaprzęg konny z woźnicą, jaki w przeszłości używali rolnicy z Babic zwożąc swoje plony z pól, głównie babickich błoni. Na drewnianym podeście będącym imitacją łąki stoi drewniany wóz z żelaznymi kołami zaprzęgnięty w konia. Na wozie siedzi rolnik ubrany w tradycyjny strój rolniczy. Wiezie on plony z babickich pól: kłosy zbóż oraz kwiaty i zioła z wiejskich ogródków (m.in. cynie, astry, mieczyki, barwinek). Do wykonania wieńca użyto: kłosy zbóż, ziarna zbóż (pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta), ziarna maku oraz kasze, zioła, m.in. miętę, kminek, barwinek, kalinę, suszone kwiaty, tzw. sucharki, len, kwiaty z wiejskich ogródków, rolnik wykonany jest z siana i ma na sobie ręcznie uszyte ubranie. Podest będący imitacją babickiej łąki jest wykonany z drewna przyozdobionego ziołami, barwinkiem, kaliną i sucharami, ziarnami i kłosami zbóż. Wóz  jest wykonany z kłosów zbóż, ziaren zbóż, kaszy, maku. Konstrukcja jest  z drewna. Koń zrobiony jest ze styropianu i obsypano go lnem oraz makiem. Dodatkowo wykonano dla niego lejce oraz uprząż z paska, grzywę wykonano z kłosów jęczmienia. Woźnica jest wykonany z siana, a jego kapelusz zrobiono z styropianu, który obszyto makiem. Ma on na sobie ręcznie wykonany strój z materiału. Na wozie znajduje się kosz z kłosami zbóż, ziołami i kwiatami z wiejskich ogródków. Długość wieńca 150 cm, szerokość wieńca 60 cm, wysokość wieńca 80 cm. Na przełomie lipca i sierpnia zebrano zboża niezbędne do wykonania wieńca. Jolanta Osypanka przy pomocy męża w ciągu dwóch tygodni wykonała konstrukcję wieńca z drewna i styropianu. Następnie 4 panie wzięły się za prace przy dekorowaniu konstrukcji, przyklejały ziarna, kłosy zbóż, wykonały woźnicę z siana oraz uszyły mu ubrania. Na koniec do wieńca dodano żywe kwiaty, zioła i rośliny. Dekoracja konstrukcji wieńca zajęła 2 tygodnie. Łącznie prace przy wykonaniu wieńca trwały 1,5 miesiąca.

Autorzy: Teresa Kwasiżur, Elżbieta Burchała, Jolanta Osypanka, Grażyna Karpińska.

 

 

II miejsce:
Koło Gospodyń Wiejskich w Jelitowie gmina Raszków, region Kaliski
2 000 zł w gotówce!

Opis: Konstrukcja wieńca jest z drewna dębowego, Barka składa się z dwóch części: kadłuba oraz masztu i żagla. Cały kadłub pokrywają kłosy z pszenicy oraz suszki kwiatów. Wnętrze kadłuba wypełnia prasowana słoma również z pszenicy. Masz pokryty jest ziarnem pszenicy a wieńczy go bocianie gniazdo wyplecione ze sznurka parcianego oraz jarzębiny . Żagiel wypełniają ziarna kaszy jęczmiennej, na której widnieje hostia ze słomy prasowanej. Do dekoracja wokół żagla użyto ziarna rzepaku, kukurydzy kłosy pszenicy oraz suszki kolorowych kwiatów. Barkę wypełniają owoce, chlebek oraz kwiaty.  Rozmiar wieńca: wysokość 85 cm, długość  100 cm szer. 50 cm. Czas pracy: 24 godzin. Pomysł na wieniec powstał  w oparciu o ukochaną pieśń Jana Pawła II  „Barka”.

Autorzy: Anna Juzyk, Agnieszka Smolińska

 

III miejsce:
Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Orłowskiej gmina Izbica, region Chełmski

Bon o wartości 500 zł do wykorzystania w Programie Rabat Rolniczy

Opis: Wieniec, który powstał w tym roku wypleciony jest ze wszystkich rodzajów zbóż i lnu. Dodatkowo zdobią go plecionki z ziaren żyta, jęczmienia i pszenicy oraz kwiaty z prasowanej słomy, ziaren grochu, kaliny, jarzębiny i kukurydzy. Bochen chleba w środku wieńca ustrojony świeżymi kwiatami, ziołami, owocami i chmielem. Wieniec ma 188 cm wysokości i 110 cm w najszerszym miejscu. Praca nad wieńcem zajęła nam ok. 3 miesiące. Przez pierwsze dwa miesiące spotykałyśmy się 3 razy w tygodniu, nawlekałyśmy ziarno na druciki, prasowałyśmy słomę na kwiaty. W ostatnim miesiącu pracowałyśmy przy wieńcu codziennie, łącznie z niedzielami i świętami. A projekt wieńca tworzyłyśmy wszystkie. Każda z pań wniosła coś swojego w powstanie wieńca.

Autorzy: Anna Kostrzanowska-Nizioł, Halina Kostrzanowska, Danuta Zadrąg Halina Kozorys, Wiesława Niedziela, Danuta Suwała, Marzena Marczewska, Celina Iłowiecka,Elżbieta Bednarz, Halina Kliszczyńska, Anna Jaworska,Anna Nizioł, Elżbieta Nizioł, Wiesława Bereza i Bożena Kogut.

 

11 wyróżnień Redakcji mojeKGW.pl

Bon o wartości 250 zł do Rabatu Rolniczego

KGW W ŻARNÓWCE - region Bielski

 

 

KGW DOBRCZ - region Bydgoski

 

 

KGW ŻELISZÓW - region Jeleniogórski

 

 

 

KGW BIAŁKOWICE - region Piotrkowski

 

 

KGW UMIANOWICE - region Kielecki

 

 

KGW GARBÓW - region Lubelski

 

 

 

KGW W GRABINIE - region Opolski

 

 

 

KGW W MIERZYCACH - region Sieradzki

 

 

KGW ODOJE - region Suwalski

 

 

KGW PRZYSZOWICE - region Katowicki

 

 

KGW TOMASZÓW BOLESŁAWIECKI - region Legnicki

 

Ze zwycięzcami skontaktujemy się osobiście w celu ustalenia terminu oraz formy odbioru nagród.
Przypominamy również, że zdobywcy I, II i III miejsc w regionach otrzymają od nas unikatowy album ze zdjęciami wszystkich zwycięskich i wyróżnionych wieńców! Już niebawem na portalu zostanie opublikowana konkursowa galeria wieńców dożynkowych.

 

GRATULUJEMY!

 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Magdalena S.

Gratuluję zwycięzcom i wyróżnionym!

2

23 paź 2015, 10:00:55

Dorota B. z Koło Gospodyń Wiejskich w Gałdowie ,,Perełki"

Mam pytanie do redakcji. Na jakiej podstawie byly wybierane wyróżnienia?

0

23 paź 2015, 07:40:01

Redakcja mojeKGW.pl ..

Pani Doroto, wyróżnione wieńce były wybierane poprzez przyznawanie ocen członków zespołu redakcyjnego. Chcielibyśmy, aby wszystkie wieńce ze względu na swój majestat i piękno były w pewien sposób nagrodzone i wyróżnione. Niestety w konkursie nie da się nagrodzić wszystkich. Gratulujemy zdobycia I miejsca w Etapie Regionalnym! Już zabieramy się za przygotowywanie nagród dla Państwa. Pozdrawiamy!

0

23 paź 2015, 09:09:30

Dorota T.

W regulaminie konkursu była mowa o ponad 100 nagrodach? Kto je otrzyma?

0

23 paź 2015, 09:18:27

Redakcja mojeKGW.pl ..

Łącznie rozdamy około 150 nagród. Nagrody otrzymają wszyscy zdobywcy I, II i III miejsca w Etapie Regionalnym - brało w nim udział 47 regionów. W Etapie Ogólnopolskim zostaną wręczone 3 główne nagrody oraz 10 dodatkowych wyróżnień. Poza tym każdy uczestnik konkursu otrzyma dyplom uznania za uczestnictwo. Pozdrawiamy

2

29 paź 2015, 21:20:39

Dorota T.

A kiedy poznamy zdobywców I i II miejsca w regionie?

0

23 paź 2015, 09:39:18

Dorota T.

II i III, przepraszam :-)

0

23 paź 2015, 09:43:55

Redakcja mojeKGW.pl ..

Wyniki Etapu Regionalnego zostały ogłoszone już 30 września na poprzednim portalu mojeKGW.pl. Na nowej odsłonie artykuł z wynikami można zobaczyć w zakładce "Aktualności Regionalne".

0

23 paź 2015, 11:10:53

Agata S. z Koło Gospodyń Wiejskich Umianowice

DZIĘKUJEMY.

1

26 paź 2015, 08:23:05

Barbara O. z Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie

Gratulacje dla wszystkich-Wieńce przepiękne a nagrody zasłużone:)

2

30 paź 2015, 14:49:48

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Koncert "Pamiętamy.Będziemy Pamiętać..."

Tego bólu nie ugasi żadna woda Tego bólu nie zapłacze żaden deszcz Chociaż czas ,co leczy rany rękę podał Nie osuszy zapomnienia świeżych łez……. (Juliusz Wątroba)   02 października br w Katedrze pw. św.Mikołaja w Bielsku-Białej odbył się wyjątkowy koncert „Pamiętamy. Będziemy pamiętać…” poświęcony tym którzy zginęli 50-lat temu, podczas gaszenia pożaru rafinerii nafty w Czechowicach-Dziedzicach 26.06.1971-29.06.1971.Zginęło wówczas 37 istnień ludzkich, ponad 100 osób zostało poparzonych i odniosło inne obrażenia. Z pewnością nie tylko na naszym terenie pamiętamy tę wielką ogromną tragedię. W akcji gaszenia uczestniczyło ponad  200 sekcji zawodowych straży pożarnych, 150 ochotniczych straży pożarnych i 13 sekcji z Czechosłowacji. Brali także udział funkcjonariusze ówczesnej Milicji Obywatelskiej, załoga rafinerii i żołnierze LWP. Przyroda wracała do życia nawet ponad rok w okolicznych miejscowościach. Członkinie KGW Strażniczki Tradycji wybrały się na tenże koncert. Wszystkie pamiętamy te cztery przerażające dni. Ogromne kłęby czarnego dymu unoszącego się w niebo, wycie syren, wręcz jęk syren, przekazywane informacje rodziców, sąsiadów wracających z pracy i przynoszących nowe tragiczne wieści. Koncert ten był poprzedzony krótkim filmem z heroicznej walki z ogromnym ogniem, wysoką temperaturą i olbrzymim zagrożeniem młodych strażaków, pielęgniarek, lekarzy, załogi rafinerii, żołnierzy i milicjantów. Następnie rozpoczął się koncert. Aranżacje muzyczne były w wykonaniu multiinstrumentalisty, wokalisty, założyciela grupy SBB Józefa Skrzeka oraz kompozytora i organisty prof. Henryka Jana Botora, pochodzących z Czechowic-Dziedzic Sebastiana Gabrysia (baryton), Piotra Brożka (tenor) do słów wierszy napisanych przez beskidzkiego poetę Juliusza Wątrobę. Niezwykła poruszająca muzyka i śpiew rozlegające się w murach katedry były niesamowitym przeżyciem i ogromnym wzruszeniem dla wszystkich obecnych w katedrze. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął Starosta Bielski Andrzej Płonka. Pomysłodawcą i inicjatorem koncertu był mieszkaniec Kaniowa Pan Michał Kobiela.   Wspomnieć także należy ,iż 27 czerwca br. odbyły się obchody z okazji 50. rocznicy pożaru Rafinerii w Czechowicach-Dziedzicach. Uroczystości rozpoczęły się złożeniem kwiatów na mogile zbiorowej na cmentarzu NMP Wspomożenia Wiernych w Czechowicach-Dziedzicach. Następnie o godz. 12.00 odbyła się Masza Św. w intencji ofiar pożaru w kościele NMP Królowej Polski w Czechowicach-Dziedzicach. O godz. 13.00 przed pomnikiem ofiar pożaru znajdującym się przy ul. Ks. J. N. Barabasza uczczono pamięć ofiar minutą ciszy i złożono kwiaty. Czytaj dalej

Zostań mistrzem wypieków! Takie przepisy tylko u nas!

Na łamach kwartalnika „mojaWieś” prezentujemy przepisy kulinarne naszej ekspertki Elżbiety Ślązak z Horodła. Autorskie, wspaniałe pomysły pani Elżbiety zachęcają do eksperymentów w kuchni i sprawiają, że wiele potraw w naszych domach nabiera rumieńców. Oto kilka z nich, tych najsłodszych. Więcej przepisów znajdziecie na łamach naszego kwartalnika „mojaWieś”. Jeżeli nie macie go jeszcze w domu gorąco zachęcamy do prenumeraty. Gwarantujemy szybką dostawę, bezpośrednio do domu. Jeśli potrzebujesz więcej informacji o prenumeracie i sposobach jej zamawiania, zadzwoń pod bezpłatny numer 800 007 444 lub napisz do nas wiadomość na adres redakcja@mojawies.pl. PRZEPISY: Sernik gotowany Składniki 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 200 g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 200 ml mleka duże opakowanie herbatników polewa 4 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 4 łyżki wody Wykonanie W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać oba cukry, dokładnie wymieszać. Następnie dodać twaróg i jajka, energicznie mieszać by nie było grudek. Budynie rozprowadzić w mleku, dodać do masy serowej i dokładnie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, wylać część masy, przykryć herbatnikami i znów wylać masę. Robić tak aż do wyczerpania składników. Z masła, wody, cukru i kakao zrobić polewę. Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka, zagotować na małym ogniu aż wszystko się rozpuści i taką polewą polać ostatnią warstwę herbatników. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce. Szarlotka Składniki 3,5 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki śmietany 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Jabłka: 1 kg jabłek łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy Wykonanie Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołeczek, masło drobno wkroić w mąkę. Dodać śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnuszka i chwilę podsmażać. Dodać oba cukry i cynamon. Ostudzić. Blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wyłożyć blaszkę. Wylać na to jabłka. Z białek ubić pianę z odrobiną soli i wyłożyć na jabłka. Drugą połową ciasta przykryć całość. Piec ok. 45 minut w 180 st. C. Babka majonezowa Składniki pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 5 łyżek ulubionego majonezu opakowanie cukru waniliowego garść łezki czekoladowej lub kilka kostek posiekanej czekolady polewa 3 łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao Wykonanie Jajka ubić z dwoma cukrami na puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce, dodać do ubitych jaj. Następnie dodać majonez i łezki czekoladowe. Wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać już łyżką drewnianą. Przelać do formy na babkę natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika na 35 minut i piec w 180 st. C. Z masła, wody, cukru i kakao zrobić polewę (wszystko razem rozpuścić na małym ogniu) i polać ostudzoną babkę.   Czytaj dalej

X Gala Kongresu Kobiet Podbeskidzia w Bielsku-Białej

            Finałowa X Jubileuszowa Gala Kongresu Kobiet Podbeskidzia za nami. W sobotni wieczór 25 września br w BCK im.Marii Koterbskiej w Bielsku-Białej były cudowne wspomnienia i kolejne plany pracy na najbliższy okres czasu. Można śmiało stwierdzić, że każda z obecnych na widowni osób miała swoją cząstkę ogromnej pracy czy zaangażowania w działalność na rzecz drugiej osoby w każdej dziedzinie życia. Były także obecne członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z naszego Regionu. Serdeczne podziękowania należą się Pani Mirosławie Nykiel ,która to dziesięć lat temu była pomysłodawczynią, inicjatorką ,organizatorką oraz patronką honorową wszystkich Kongresów Kobiet Podbeskidzia. Pani Mira wraz ze wspaniałymi kobietami z Regionu robiły tyle dobrego na niwie działalności kulturalnej, społecznej i charytatywnej. Głównym celem Kongresu była zawsze promocja działań na rzecz równego traktowania kobiet także i mężczyzn, szeroka aktywizacja w dziedzinie kultury, biznesu, edukacji, zdrowia i polityki połączona życiem prywatnym. Wszystkie Kongresy kończyły się wspaniałą Galą, podsumowującą cały rok wytężonej pracy. Wówczas to z grona nominowanych nietuzinkowych kobiet, wybierana była przez Kapitułę Regionalnego Kongresu Kobiet Podbeskidzia „Perła Podbeskidzia”- kobieta wyjątkowa. Podziękowania należą się kobietom dzięki którym Kongres tak wspaniale działa na przestrzeni 10-ciu lat, za olbrzymie zaangażowanie i rewelacyjną pracę kobiet na rzecz kobiet. Podczas tej wspaniałej Gali Pani Mirosława przekazała kongresową ideę i związane inicjatywy, przedstawicielce młodego pokolenia pani Agnieszce Nowak. Z pewnością pani Agnieszka kolejne 10 lat będzie wspaniałą następczynią pani Mirosławy i współpracujących z nią kobiet. Dla mnie ta Jubileuszowa Gala była także wielkim ,miłym wspomnieniem. W 2019 roku byłam nominowana do Perły Podbeskidzia. W swojej kolekcji posiadam Muszlę z perłą, która to zawsze mobilizuje mnie do ciągłej pracy na rzecz drugiego człowieka. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij