O nas

1 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Wielkopolska Wieś Zaprasza

Niecodzienne wydarzenie pn. "Wielkopolska Wieś Zaprasza" miało miejsce w minioną sobotę, 3 września, w Gołaszynie w gminie Bojanowo. Okazją do spotkania była m.in 20 rocznica Samorządu Rolniczego w Wielkopolsce, a także Piknik wieprzowy z pyrami i korbolem.

Wydarzeniu towarzyszyło wiele atrakcji, do których nalezała m.in. prezentacja działalności Kół Gospodyń Wiejskich, wykłady z dziedzictwa kulturowego wsi, czy też konkursy dla KGW, pt. „Jesienne Ciasto Jabłkowe” oraz „Warzywne Cudaki”.

W przeglądzie kulinarnym pn. „Świnia smakuje” wzięło udział 16 uczestników:

  • KGW Sobiałkowo
  • KGW Gościejewice
  • Sołectwo Czechnów
  • Sołectwo Giżyn
  • Stowarzyszenie Kolorowy Zakątek
  • KGW Grąbkowo
  • KGW Nowy Solec
  • KGW Sowy
  • KGW Dłoń
  • KGW Rojęczyn
  • KGW Kaczkowo
  • KGW Pasierby
  • KGW Chwałkowo
  • KGW Michałowo
  • KGW Ziółkowo
  • KGW Stowarzyszenie Ziołowieś Pępowo

Potrawy oceniała komisja w składzie: Piotr Walkowski - Przewodniczący - Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej; Elżbieta Kaczmarek - Dyrektor Wielkopolskiego ODR w Poznaniu; Zbigniew Gąsior - Rada Powiatowa WIR w Rawiczu; Ryszard Bijak - Kierownik Zespołu Doradczego  WODR, Maria Deresińska - Kierownik Biura Powiatowego WIR w Ostrzeszowie.

Wszyscy uczestnicy zostali wyróżnieni i nagrodzeni:

Imprezę umiliły wstępy zespołów, m.in. zespołu tanecznego „Paka”:

Na wydarzeniu nie zabrakło także obecności partnera Programu Rabat Rolniczy, Firmy Ciesiółka, autoryzowanego delaera marki Ford, który dla wszystkich uczestnikow oraz zwiedzających przygotował konkurs. Auto na weekend z pełnym bakiem wygrała członkini jednego z Kół Gospodyń Wiejskich. Serdecznie gratulujemy!

 

 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół

Ciekawa ,przyjemna i wesoła impreza.Godna uwagi forma regionalnej integracji.

0

14 sie 2017, 11:38:23

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij