Talenty i pasje

W publicznej debacie, przy jednym gnacie
Wydarzenia z życia publicznego budzą wiele negatywnych emocji. Kobiety ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Woli Skromowskiej (gmina Firlej, powiat lubartowski, woj. lubelskie) znalazły „smaczny” sposób na „odczarowanie” polityki. Prowadzenie debat na trudne, publiczne tematy zaplanowały przy kuchennym blacie w trakcie przygotowywania posiłków. Udało się to zrealizować dzięki dofinansowaniu w ramach Grantów Szwajcarskich. Projekt nosił tytuł: „W publicznej debacie, przy jednym gnacie”. Kolejne spotkania poświęcone były różnym tematom z życia publicznego, którym podporządkowane były kwestie kulinarne. Odbyły się warsztaty pod hasłami: „Soki i ciasta na osłodę – wyciśniemy gorzkie sprawy”, „Ale jaja – czyli potrawy z jaj i przekąski”, „ Ostre cięcia i zdrowo pomieszamy – rozmowy o budżecie gminy” oraz „Jak się nie zjeść w kaszy? Władza i kasza matka nasza”. W trakcie kulinarnych działań, a następnie degustacji potraw prowadzone były rozmowy z przedstawicielami władzy gminy, lokalnym liderami oraz innymi zaproszonymi gośćmi. Jak się okazało, dzięki przyjaznej atmosferze o wiele łatwiej znaleźć jest rozwiązania trudnych z pozoru spraw.
W projekcie uczestniczyły nie tylko kobiety. Najmłodsi bowiem też mieli swój znaczący udział. Adresowane do nich warsztaty: „Aktywizacja młodzieży w życiu publicznym” miały przede wszystkim na celu przygotowanie oprawy debat – zaproszenia, dekoracje, nakrycie stołu, stroiki okolicznościowe i dekoracje świąteczne. Jednakże to co najcenniejsze, czyli wielokrotne obserwacje mam, babć, angażujących się w działania na rzecz stowarzyszenia, znacznie podniosły ich wiedzę i otworzyły na potrzebę udziału w życiu publicznym.
Do działań w ramach projektu włączona została również młodzież. Wzięli oni udział w warsztatach dziennikarskich. Po uzyskaniu podstaw teoretycznych przystąpili do: fotografowania, filmowania, zbierania przepisów kulinarnych oraz przeprowadzania wywiadów z uczestnikami debat przy kuchennym blacie. Aby „młodzi dziennikarze” mogli spróbować swoich sił w studio nagrań, została zorganizowana wizyta studyjna do Radia Lublin. Pod okiem profesjonalistów, młodzież miała okazję skorzystać ze sprzętu, nagrać audycję i zobaczyć na żywo pracę dziennikarzy.
Doskonałym uwieńczeniem tych działań jest publikacja, która powstała w ramach projektu: „Obywatelskie Przepisy Kulinarne, czyli Smaki Gminy Firlej”. Jest ona zbiorem wspomnień kulinarnych mieszkańców, a została wydana w formie książkowej i multimedialnej.
Alicja Więch
Urszula O. z Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Woli Skromowskiej
Redakcja mojeKGW.pl ..
Przepiękna inicjatywa i doskonały przykład na to, jak koła mogą pozyskiwać fundusze. Gratulujemy zapału!
17 gru 2015, 08:56:43