Aktualności

0 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Twój przepis w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”!

Drodzy Czytelnicy! Jesteśmy pod wrażeniem zgłoszeń, które każdego dnia napływają do redakcji. Cieszmy się, że tak chętnie dzielicie się z nami swoimi regionalnymi przepisami, opisujecie historię i powiązanie dania z regionem.  

Czy każdy z Was wie, jak atrakcyjne nagrody czekają na laureatów?

I MIEJSCE – nagroda główna ufundowana przez FORD POLSKA – producenta nowoczesnego SUV-a Ford ECOSPORT

4-dniowa wycieczka-niespodzianka dla 6 osób

Wycieczka do malowniczej miejscowości historycznej z licznymi atrakcjami, które dostarczą niezapomnianych wrażeń! W ramach wyjazdu liczne atrakcje turystyczne, zapierające dech w piersiach widoki, edukacyjne warsztaty oraz wykłady. Wspomnienia, które będą żywe jeszcze przez długi, długi czas!

II MIEJSCE – nagroda ufundowana przez Ronic®

Wielofunkcyjny robot kuchenny MAGIMIX ® 5200XL

Niezawodny, wielofunkcyjny robot kuchenny, który wyręczy Cię w krojeniu, siekaniu, ubijaniu, tarciu, miksowaniu i wyciskaniu!

III MIEJSCE – nagroda ufundowana przez Ronic®

 

Wytłaczarka soku RONIC® Zyle WSJ

Ceniona na całym świecie jako urządzenie o najniższej prędkości obrotowej – zaledwie 47 obr/min. Dzięki tej prędkości wyciśniesz sok z owoców, warzyw oraz ziół i otrzymasz najbardziej wartościowe składniki! Wyciśnij samo zdrowie!

DODATKOWO:

Dla 16 finalistów, organizator konkursu – Spółka Rabat Rolniczy – ufundował nagrody niespodzianki!

Miło nam poinformować, że dla każdego z 16 finalistów firma Gerlach ufundowała elegancki i ponadczasowy zestaw sztućców z limitowanej serii Piano, składający się z 24 elementów.

 

Spośród wszystkich zgłoszeń, które napłyną do naszej redakcji do dnia 30 kwietnia 2018 r., nasze szanowne jury, wybierze przepisy, które przejdą do III etapu – kłosowania. Tym samym znajdą się one w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna do kupienia w całej Polsce!

Wszystkie zgłoszenia, które zakwalifikują się do etapu III otrzymają egzemplarz „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”.

Jurorem, który będzie oceniał nadesłane do redakcji przepisy i dania jest kucharz, kulinarny ekspert, mistrz smaku – Jakub Kuroń!

Przypominamy zasady wzięcia udziału w konkursie:

Zgłoszenia należy przesyłać na adres mailowy konkurs@mojawies.pl. Każde zgłoszenie powinno zawierać:

  • Nazwę lokalnego dania oraz przepis na przygotowanie
  • opis historii dania i jego związku z regionem
  • piękne i estetyczne zdjęcie potrawy.

Na Wasze zgłoszenia czekamy do dnia 14 maja 2018 r.!

Regulamin konkursu jest dostępny TUTAJ

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu dostępne są TUTAJ

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

Lokalną historię tworzą ludzie z pasją

Każde Koło Gospodyń Wiejskich ma swoją historię, a historię tworzą ludzie-pasjonaci, którzy poświęcają swój czas, energię, a często i własne środki finansowe. Nie bacząc na przeszkody rysują kolejne rozdziały w historii naszej miejscowości. Oto kilka pasjonatek, które całym sercem oddane są działalności w Kole Gospodyń. Pani Stasia Radoń- wieloletnia przewodnicząca Koła Gospodyń w  Siedlcu, inicjatorka wielu przedsięwzięć, a szczególnie uruchomienia  przedszkola dla dzieci wiejskich. Organizowała liczne kursy doskonalące dla mieszkańców wsi.Pasjonatka folkloru, śpiewu, tańca i muzyki.  Pani Krysia Cagiel - długoletnia członkini Koła Gospodyń, reprezentuje Siedlec na prawie wszystkich konkursach śpiewaczych. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki. Pięknie haftuje, a Jej dzieła stanowią dekoracje  na wielu wystawach. Pani Danusia Maciuszek- obecna przewodniczaca Koła Gospodyń. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Danusia Niemiec- wieloletni kierownik zespołu folklorystycznego Siedlecanie, pasjonatka folkloru i tradycji,dusza artystyczna, inicjatorka założenia Izby Regionalnej, inicjatorka Biesiad Agroturystycznych, organizatorka wielu konkursów, wernisaży i wystaw regionalnych, dzięki Jej zaangażowaniu potrawa regionalna stała się produktem certyfikowanym, a o Kole Gospodyń w Siedlcu usłyszano w całej Polsce i za granicą. Nigdy nie szczędzi czasu ani energii, aby w dobrym stylu i na wysokim poziomie promować naszą Małą Ojczyznę. Pani Helenka Szymańska -pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Basia Rybka- wieloletni skarbnik koła-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Jadzia Chudecka,pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Krysia Pilch-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Helenka Styczeń- pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pasjonatów jet duuuuuuuuużo więcej, ale na razie zostały przedstawione panie z długoletnim stażem i wieloma sukcesami na koncie. Czytaj dalej

0 1
0 1
0 0

Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność

Panie z Koła Gospodyń w Siedlcu łączy wiele pasji. Przez wiele lat zadziwiają aktywnością, inwencją twórczą, pracą społeczną na rzecz środowiska oraz działaniami skierowanymi na ocalenie od zapomnienia tego co piękne i wartościowe. Dzięki gospodyniom działo i dzieje się dużo dobrego w Siedlcu, który swoją historią sięga 1367 roku. To w Siedlcu - miejscowości nazywanej Artystyczną Doliną Raby panie z Koła Gospodyń od ponad pół wieku tworzą niepowtarzalny klimat w  podtrzymywaniu tradycji i budowaniu tożsamości regionalnej środowiska. Właściwe działania Koła Gospodyń Wiejskich pozwalają młodzieży czerpać dobre wzorce i doceniać dorobek kulturowy swoich matek i babć, szanować poprzednie pokolenia, dzięki którym rozkwitła wieś i dzisiaj stanowi matecznik tradycji i  kultury. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się potrzeby i kierunki działania, nigdy nie zmienił się cel oraz wartości, którymi kieruje się organizacja. Koło szczególnie pielęgnuje dziedzictwo kulturowe regionu poprzez kultywowanie folkloru i sztuki ludowej, śpiew, tradycyjne obrzędy oraz kuchnię regionalną. W kole działają trzy pokolenia pań, które pielęgnują i  zachowują od zapomnienia dawne tradycje i zwyczaje, a kultura ludowa stanowi dla nich dużą wartość. Wielkim zaszczytem dla koła jest noszenie krakowskiego ludowego stroju regionalnego, w którym gospodynie mogą prezentować swój region na różnego rodzaju konkursach, festiwalach, wystawach, biesiadach  i spotkaniach integracyjnych. Działalność koła od 1987 r. jest starannie dokumentowana w kronikach. Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij