Kulinaria

0 17
Kłosuj Komentuj Ulubione

Tort czekoladowy szybki i łatwy

Niezależnie od okazji tort zawsze cieszy się zainteresowaniem na różnych imprezach. Może być świetnym prezentem z okazji Dnia Mamy, osłodą gorszego dnia, spełnieniem słodkiej zachcianki każdego malucha. W dniu urodzin zajmuje on główne miejsce na stole, będąc powiernikiem najskrytszych marzeń. Przygotowywany od pokoleń stał się już symbolem, uwielbianym przez każdego, niezależnie od wieku. Przedstawiamy przepis na szybki i łatwy tort, który skradnie każde podniebienie.

Tort szybki i łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • ½ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 łyżki masła
  • 2 czekolady gorzkie E.Wedel
  • Krem Wedlowski czekoladowy
  • Krem Wedlowski karmelowy
  • 2 pomarańcze
  • 50 ml likieru cointreau
  • 500 ml słodkiej śmietanki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g świeżych malin
  • inne ulubione owoce i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

 

Krok 1: W misce ubić mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao ciemne z Ghany E.Wedel z proszkiem do pieczenia. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Biszkopt przelać do okrągłej tortownicy i piec 20-30 minut w temperaturze 170°C. Po nakłuciu patyczek powinien być suchy. Biszkopt odstawić do ostygnięcia.