
Szlak kulinarny
Topinambur to mało znana roślina i mało wiadomo o jej walorach zdrowotnych w innych krajach jest bardziej popularna Francja , Niemcy, Włochy czy kraje w Ameryce czy w Azji . Oferta szlaku kulinarnego "Świętokrzyska Kuźnia Smaków" w województwie świętokrzyskim wzbogaciła się o kolejne produkty lokalne i regionalne charakterystyczne dla naszego regionu. Z powiatu skarżyskiego jako jedyny został przyjęty produkt Gospodarstwo ekologiczne, Szymon Płusa, Skarżysko Kościelne - za kawę z topinamburu, topinambur świeży (bulwa skarżyska) .Mieliśmy swoje stoisko na którym leciała promocja topinamburu nie tylko tych produktów ale równię co jaszcze można wykorzystać .Dlaczego warto pić kawę z topinamburu Kawa dostarcza wszystkich cennych składników odżywczych, z których słynie topinambur. Za najwartościowszy uchodzi inulina - węglowodan gromadzony przez rośliny i zużywany na różnych etapach ich rozwoju. Z inuliny powstaje znacznie korzystniejszy cukier prosty - fruktoza, dobrze tolerowany nawet przez diabetyków. Dlatego kawa z topinamburu jest zalecana dla osób zmagających się z cukrzycą. Tym bardziej, że posiada niski indeks glikemiczny oraz niewielką kaloryczność. Inulina to także naturalny prebiotyk wspomagający wchłanianie wapnia, magnezu, cynku czy żelaza oraz doskonała pożywka dla pożytecznych bakterii jelitowych. Dzięki ich działalności wzmacniamy odporność, wspieramy wątrobę w usuwaniu szkodliwych toksyn, a nawet chronimy się przed rozwojem nowotworu jelita grubego. Napój ten to również znakomite źródło niezbędnych mikroelementów, zwłaszcza miedzi, magnezu, potasu, wapnia, sodu, żelaza i fosforu. Znajdziemy w nim sporą dawkę krzemu. Większość ludzi cierpi na niedobór tego minerału, rzadko występującego w naszych posiłkach. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pozytywnie wpływa na stawy, ponieważ odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji kości .Topinamburową kawę warto spożywać, gdy chcemy poprawić przemianę materii, wzmocnić układ odpornościowy i przezwyciężyć przewlekłe uczucie zmęczenia. Produkt sprawdzi się w profilaktyce cukrzycy, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek czy arytmii. Pijmy na zdrowie!
Renata K. z Koło Gospodyń Wiejskich Mniszki
Dobrze wiedzieć....przyznaję nie wiedziałam że taka wogole istnieje.
20 gru 2022, 19:58:08