Wiadomości z koła

Pozostałe

Wizyta TVP w gospodarstwie ekologicznym

5 września 2019 roku  miałem przyjemność gościć w moim gospodarstwie ekologicznym w którym uprawiam topinambur TVP Kielce  Tematem była uprawa i  przetwarzanie topinamburu  warzywa które może mieć wpływ na ograniczenie chorób  cywilizacyjnych 21 wieku.  Wraz KGW w Skarżysku Kościelnym zaprezentowałem plantację ,pokazałem straty jakie wyrządziły dziki ,  wykopałem kilka świeżych  dla spróbowania na surowo  , pan  kamerzysta sfilmował plantację już zaczynającego kwitnąć topinamburu  z  platformy widokowej  a następnie pokazałem cały proces do wykopania , wysuszenia, wypalenia, zmielenia,   zaparzania  i degustacji kawy z topinamburu .A dlaczego warto pić kawę z topinamburu :  Kawa dostarcza wszystkich cennych składników odżywczych, z których słynie topinambur. Za najwartościowszy uchodzi inulina - węglowodan gromadzony przez rośliny i zużywany na różnych etapach ich rozwoju. Dlatego kawa z topinamburu jest zalecana dla osób zmagających się z cukrzycą. Tym bardziej, że posiada niski indeks glikemiczny oraz niewielką kaloryczność. Inulina to także naturalny prebiotyk wspomagający wchłanianie wapnia, magnezu, cynku czy żelaza oraz doskonała pożywka dla pożytecznych bakterii jelitowych. Dzięki ich działalności wzmacniamy odporność, wspieramy wątrobę w usuwaniu szkodliwych toksyn, a nawet chronimy się przed rozwojem nowotworu jelita grubego. Napój ten to również znakomite źródło niezbędnych mikroelementów, zwłaszcza miedzi, magnezu, potasu, wapnia, sodu, żelaza i fosforu. Znajdziemy w nim sporą dawkę krzemu. Większość ludzi cierpi na niedobór tego minerału, rzadko występującego w naszych posiłkach. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pozytywnie wpływa na stawy, ponieważ odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji kości. Przygotowanie pysznego napoju jest bardzo proste. Czubatą łyżeczkę topinamburowej kawy wsypujemy do naczynia, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 2-3 minuty. Odstawiamy na 5-10 minut, a następnie przelewamy do filiżanek. Smak napoju warto wzbogacić dodatkami, np. miodem, mlekiem . TVP Kielce już zapowiedziało swoją wizytę gdy będą wykopki . Czytaj dalej

0 2

Aktualności regionalne

1 2

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij