Konkursy

0 21
Kłosuj Komentuj Ulubione

Stwórz przepis do Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych!

Kuchnia polska jest niezwykle zróżnicowana i zakorzeniona w tradycji. Wiele dań to kulinarne majstersztyki, które potrafią przyrządzić tylko nieliczni, a proces ich przygotowania opiera się na rytuałach niezmiennych od setek lat. Każdy region Polski może pochwalić się swoją niepowtarzalną kuchnią, pielęgnowaną z czułością i przekazywaną pokoleniom.  Chcąc rozsławiać na całą Polskę, ale również i świat, tradycyjną kuchnię polską, serdecznie zapraszamy do udziału w ogólnopolskim konkursie, organizowanym przez Redakcję portalu mojekgw.pl oraz kwartalnik „mojaWieś”.

Pokażcie swoje najlepsze i najsmaczniejsze dania, związane z Waszym regionem! Najlepsze przepisy zostaną wydrukowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna w całej Polsce.

Czas trwania konkursu: od grudnia 2017 do września 2018 r.

ETAP I NADSYŁANIE ZGŁOSZEŃ (grudzień 2017 – 30 kwietnia 2018)

Zgłoszenia należy przesyłać na adres mailowy konkurs@mojawies.pl. Każde zgłoszenie powinno zawierać:

  • nazwę dania oraz przepis na przygotowanie
  • opis historii dania i jego związku z regionem
  • piękne i estetyczne zdjęcie potrawy.

ETAP II SELEKCJA ZGŁOSZEŃ (maj-czerwiec 2018)

Po otrzymaniu wszystkich zgłoszeń, komisja wybierze najlepsze dania z każdego województwa, biorąc pod uwagę następujące kryteria:

  • Tradycja, powiązanie dania z regionem – regionalizm potrawy,
  • Precyzja, szczegółowość przepisu,
  • Estetyka wykonanej potrawy – zdjęcie.

Wybrane przez komisję dania, zostaną opublikowane na portalu mojekgw.pl oraz w czerwcowym wydaniu kwartalnika „mojaWieś” i przejdą do III etapu konkursu.

ETAP III KŁOSOWANIE

Czas trwania: czerwiec-lipiec 2018

Wyróżnione w II etapie dania wezmą udział w kłosowaniu. Cała Polska może zakłosować na potrawę, która skradnie ich serce, poprzez dedykowaną stronę. Wyróżnione przepisy zostaną wydrukowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna w całej Polsce.

ETAP IV GALA FINAŁOWA

Do ogólnopolskiego finału zakwalifikuje się 16 najlepszych potraw z 16 województw, które zdobyły najwięcej kłosów w etapie III. Podczas uroczystej gali finałowej nastąpi prezentacja potraw, wzorowana na telewizyjnych show kulinarnych. Polegać ona będzie na przyrządzaniu potraw na żywo, na profesjonalnych stanowiskach pod okiem zacnego jury składającego się z kulinarnych autorytetów. Jury wyłoni trzy najlepsze potrawy tradycyjne, które wygrają bardzo atrakcyjne nagrody.

Relacja z uroczystej gali zostanie opublikowana w grudniowym wydaniu kwartalnika „mojaWieś” w 2018 roku. Ponadto podczas gali będzie prowadzony live streaming z wydarzenia.

Kolejne informacje dotyczące konkursu niebawem pojawią się na portalu mojawies.pl

Regulamin konkursu jest dostępny TUTAJ

Redakcja mojeKGW.pl ..

Przeczytaj również

Lokalną historię tworzą ludzie z pasją

Każde Koło Gospodyń Wiejskich ma swoją historię, a historię tworzą ludzie-pasjonaci, którzy poświęcają swój czas, energię, a często i własne środki finansowe. Nie bacząc na przeszkody rysują kolejne rozdziały w historii naszej miejscowości. Oto kilka pasjonatek, które całym sercem oddane są działalności w Kole Gospodyń. Pani Stasia Radoń- wieloletnia przewodnicząca Koła Gospodyń w  Siedlcu, inicjatorka wielu przedsięwzięć, a szczególnie uruchomienia  przedszkola dla dzieci wiejskich. Organizowała liczne kursy doskonalące dla mieszkańców wsi.Pasjonatka folkloru, śpiewu, tańca i muzyki.  Pani Krysia Cagiel - długoletnia członkini Koła Gospodyń, reprezentuje Siedlec na prawie wszystkich konkursach śpiewaczych. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki. Pięknie haftuje, a Jej dzieła stanowią dekoracje  na wielu wystawach. Pani Danusia Maciuszek- obecna przewodniczaca Koła Gospodyń. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Danusia Niemiec- wieloletni kierownik zespołu folklorystycznego Siedlecanie, pasjonatka folkloru i tradycji,dusza artystyczna, inicjatorka założenia Izby Regionalnej, inicjatorka Biesiad Agroturystycznych, organizatorka wielu konkursów, wernisaży i wystaw regionalnych, dzięki Jej zaangażowaniu potrawa regionalna stała się produktem certyfikowanym, a o Kole Gospodyń w Siedlcu usłyszano w całej Polsce i za granicą. Nigdy nie szczędzi czasu ani energii, aby w dobrym stylu i na wysokim poziomie promować naszą Małą Ojczyznę. Pani Helenka Szymańska -pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Basia Rybka- wieloletni skarbnik koła-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Jadzia Chudecka,pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Krysia Pilch-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Helenka Styczeń- pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pasjonatów jet duuuuuuuuużo więcej, ale na razie zostały przedstawione panie z długoletnim stażem i wieloma sukcesami na koncie. Czytaj dalej

0 1
0 1
0 0

Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność

Panie z Koła Gospodyń w Siedlcu łączy wiele pasji. Przez wiele lat zadziwiają aktywnością, inwencją twórczą, pracą społeczną na rzecz środowiska oraz działaniami skierowanymi na ocalenie od zapomnienia tego co piękne i wartościowe. Dzięki gospodyniom działo i dzieje się dużo dobrego w Siedlcu, który swoją historią sięga 1367 roku. To w Siedlcu - miejscowości nazywanej Artystyczną Doliną Raby panie z Koła Gospodyń od ponad pół wieku tworzą niepowtarzalny klimat w  podtrzymywaniu tradycji i budowaniu tożsamości regionalnej środowiska. Właściwe działania Koła Gospodyń Wiejskich pozwalają młodzieży czerpać dobre wzorce i doceniać dorobek kulturowy swoich matek i babć, szanować poprzednie pokolenia, dzięki którym rozkwitła wieś i dzisiaj stanowi matecznik tradycji i  kultury. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się potrzeby i kierunki działania, nigdy nie zmienił się cel oraz wartości, którymi kieruje się organizacja. Koło szczególnie pielęgnuje dziedzictwo kulturowe regionu poprzez kultywowanie folkloru i sztuki ludowej, śpiew, tradycyjne obrzędy oraz kuchnię regionalną. W kole działają trzy pokolenia pań, które pielęgnują i  zachowują od zapomnienia dawne tradycje i zwyczaje, a kultura ludowa stanowi dla nich dużą wartość. Wielkim zaszczytem dla koła jest noszenie krakowskiego ludowego stroju regionalnego, w którym gospodynie mogą prezentować swój region na różnego rodzaju konkursach, festiwalach, wystawach, biesiadach  i spotkaniach integracyjnych. Działalność koła od 1987 r. jest starannie dokumentowana w kronikach. Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij