Konkursy

0 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Stwórz przepis do Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych!

Kuchnia polska jest niezwykle zróżnicowana i zakorzeniona w tradycji. Wiele dań to kulinarne majstersztyki, które potrafią przyrządzić tylko nieliczni, a proces ich przygotowania opiera się na rytuałach niezmiennych od setek lat. Każdy region Polski może pochwalić się swoją niepowtarzalną kuchnią, pielęgnowaną z czułością i przekazywaną pokoleniom.  Chcąc rozsławiać na całą Polskę, ale również i świat, tradycyjną kuchnię polską, serdecznie zapraszamy do udziału w ogólnopolskim konkursie, organizowanym przez Redakcję portalu mojekgw.pl oraz kwartalnik „mojaWieś”.

Pokażcie swoje najlepsze i najsmaczniejsze dania, związane z Waszym regionem! Najlepsze przepisy zostaną wydrukowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna w całej Polsce.

Czas trwania konkursu: od grudnia 2017 do września 2018 r.

ETAP I NADSYŁANIE ZGŁOSZEŃ (grudzień 2017 – 30 kwietnia 2018)

Zgłoszenia należy przesyłać na adres mailowy redakcja@mojekgw.pl, redakcja@mojawies.pl. Każde zgłoszenie powinno zawierać:

  • nazwę dania oraz przepis na przygotowanie
  • opis historii dania i jego związku z regionem
  • piękne i estetyczne zdjęcie potrawy.

ETAP II SELEKCJA ZGŁOSZEŃ (maj-czerwiec 2018)

Po otrzymaniu wszystkich zgłoszeń, komisja wybierze najlepsze dania z każdego województwa, biorąc pod uwagę następujące kryteria:

  • Tradycja, powiązanie dania z regionem – regionalizm potrawy,
  • Precyzja, szczegółowość przepisu,
  • Estetyka wykonanej potrawy – zdjęcie.

Wybrane przez komisję dania, zostaną opublikowane na portalu mojekgw.pl oraz w czerwcowym wydaniu kwartalnika „mojaWieś” i przejdą do III etapu konkursu.

ETAP III KŁOSOWANIE

Czas trwania: czerwiec-lipiec 2018

Wyróżnione w II etapie dania wezmą udział w kłosowaniu. Cała Polska może zakłosować na potrawę, która skradnie ich serce, poprzez dedykowaną stronę lub wysłanie SMS. Wyróżnione przepisy zostaną wydrukowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna w całej Polsce.

ETAP IV GALA FINAŁOWA

Do ogólnopolskiego finału zakwalifikuje się 16 najlepszych potraw z 16 województw, które zdobyły najwięcej kłosów w etapie III. Podczas uroczystej gali finałowej nastąpi prezentacja potraw, wzorowana na telewizyjnych show kulinarnych. Polegać ona będzie na przyrządzaniu potraw na żywo, na profesjonalnych stanowiskach pod okiem zacnego jury składającego się z kulinarnych autorytetów. Jury wyłoni trzy najlepsze potrawy tradycyjne, które wygrają bardzo atrakcyjne nagrody.

Relacja z uroczystej gali zostanie opublikowana w grudniowym wydaniu kwartalnika „mojaWieś” w 2018 roku. Ponadto podczas gali będzie prowadzony live streaming z wydarzenia.

Kolejne informacje dotyczące konkursu niebawem pojawią się na portalu mojawies.pl

Regulamin konkursu jest dostępny TUTAJ

Redakcja mojeKGW.pl ..

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Koncert "Pamiętamy.Będziemy Pamiętać..."

Tego bólu nie ugasi żadna woda Tego bólu nie zapłacze żaden deszcz Chociaż czas ,co leczy rany rękę podał Nie osuszy zapomnienia świeżych łez……. (Juliusz Wątroba)   02 października br w Katedrze pw. św.Mikołaja w Bielsku-Białej odbył się wyjątkowy koncert „Pamiętamy. Będziemy pamiętać…” poświęcony tym którzy zginęli 50-lat temu, podczas gaszenia pożaru rafinerii nafty w Czechowicach-Dziedzicach 26.06.1971-29.06.1971.Zginęło wówczas 37 istnień ludzkich, ponad 100 osób zostało poparzonych i odniosło inne obrażenia. Z pewnością nie tylko na naszym terenie pamiętamy tę wielką ogromną tragedię. W akcji gaszenia uczestniczyło ponad  200 sekcji zawodowych straży pożarnych, 150 ochotniczych straży pożarnych i 13 sekcji z Czechosłowacji. Brali także udział funkcjonariusze ówczesnej Milicji Obywatelskiej, załoga rafinerii i żołnierze LWP. Przyroda wracała do życia nawet ponad rok w okolicznych miejscowościach. Członkinie KGW Strażniczki Tradycji wybrały się na tenże koncert. Wszystkie pamiętamy te cztery przerażające dni. Ogromne kłęby czarnego dymu unoszącego się w niebo, wycie syren, wręcz jęk syren, przekazywane informacje rodziców, sąsiadów wracających z pracy i przynoszących nowe tragiczne wieści. Koncert ten był poprzedzony krótkim filmem z heroicznej walki z ogromnym ogniem, wysoką temperaturą i olbrzymim zagrożeniem młodych strażaków, pielęgniarek, lekarzy, załogi rafinerii, żołnierzy i milicjantów. Następnie rozpoczął się koncert. Aranżacje muzyczne były w wykonaniu multiinstrumentalisty, wokalisty, założyciela grupy SBB Józefa Skrzeka oraz kompozytora i organisty prof. Henryka Jana Botora, pochodzących z Czechowic-Dziedzic Sebastiana Gabrysia (baryton), Piotra Brożka (tenor) do słów wierszy napisanych przez beskidzkiego poetę Juliusza Wątrobę. Niezwykła poruszająca muzyka i śpiew rozlegające się w murach katedry były niesamowitym przeżyciem i ogromnym wzruszeniem dla wszystkich obecnych w katedrze. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął Starosta Bielski Andrzej Płonka. Pomysłodawcą i inicjatorem koncertu był mieszkaniec Kaniowa Pan Michał Kobiela.   Wspomnieć także należy ,iż 27 czerwca br. odbyły się obchody z okazji 50. rocznicy pożaru Rafinerii w Czechowicach-Dziedzicach. Uroczystości rozpoczęły się złożeniem kwiatów na mogile zbiorowej na cmentarzu NMP Wspomożenia Wiernych w Czechowicach-Dziedzicach. Następnie o godz. 12.00 odbyła się Masza Św. w intencji ofiar pożaru w kościele NMP Królowej Polski w Czechowicach-Dziedzicach. O godz. 13.00 przed pomnikiem ofiar pożaru znajdującym się przy ul. Ks. J. N. Barabasza uczczono pamięć ofiar minutą ciszy i złożono kwiaty. Czytaj dalej

Zostań mistrzem wypieków! Takie przepisy tylko u nas!

Na łamach kwartalnika „mojaWieś” prezentujemy przepisy kulinarne naszej ekspertki Elżbiety Ślązak z Horodła. Autorskie, wspaniałe pomysły pani Elżbiety zachęcają do eksperymentów w kuchni i sprawiają, że wiele potraw w naszych domach nabiera rumieńców. Oto kilka z nich, tych najsłodszych. Więcej przepisów znajdziecie na łamach naszego kwartalnika „mojaWieś”. Jeżeli nie macie go jeszcze w domu gorąco zachęcamy do prenumeraty. Gwarantujemy szybką dostawę, bezpośrednio do domu. Jeśli potrzebujesz więcej informacji o prenumeracie i sposobach jej zamawiania, zadzwoń pod bezpłatny numer 800 007 444 lub napisz do nas wiadomość na adres redakcja@mojawies.pl. PRZEPISY: Sernik gotowany Składniki 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 200 g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 200 ml mleka duże opakowanie herbatników polewa 4 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 4 łyżki wody Wykonanie W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać oba cukry, dokładnie wymieszać. Następnie dodać twaróg i jajka, energicznie mieszać by nie było grudek. Budynie rozprowadzić w mleku, dodać do masy serowej i dokładnie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, wylać część masy, przykryć herbatnikami i znów wylać masę. Robić tak aż do wyczerpania składników. Z masła, wody, cukru i kakao zrobić polewę. Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka, zagotować na małym ogniu aż wszystko się rozpuści i taką polewą polać ostatnią warstwę herbatników. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce. Szarlotka Składniki 3,5 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki śmietany 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Jabłka: 1 kg jabłek łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy Wykonanie Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołeczek, masło drobno wkroić w mąkę. Dodać śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnuszka i chwilę podsmażać. Dodać oba cukry i cynamon. Ostudzić. Blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wyłożyć blaszkę. Wylać na to jabłka. Z białek ubić pianę z odrobiną soli i wyłożyć na jabłka. Drugą połową ciasta przykryć całość. Piec ok. 45 minut w 180 st. C. Babka majonezowa Składniki pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 5 łyżek ulubionego majonezu opakowanie cukru waniliowego garść łezki czekoladowej lub kilka kostek posiekanej czekolady polewa 3 łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao Wykonanie Jajka ubić z dwoma cukrami na puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce, dodać do ubitych jaj. Następnie dodać majonez i łezki czekoladowe. Wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać już łyżką drewnianą. Przelać do formy na babkę natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika na 35 minut i piec w 180 st. C. Z masła, wody, cukru i kakao zrobić polewę (wszystko razem rozpuścić na małym ogniu) i polać ostudzoną babkę.   Czytaj dalej

X Gala Kongresu Kobiet Podbeskidzia w Bielsku-Białej

            Finałowa X Jubileuszowa Gala Kongresu Kobiet Podbeskidzia za nami. W sobotni wieczór 25 września br w BCK im.Marii Koterbskiej w Bielsku-Białej były cudowne wspomnienia i kolejne plany pracy na najbliższy okres czasu. Można śmiało stwierdzić, że każda z obecnych na widowni osób miała swoją cząstkę ogromnej pracy czy zaangażowania w działalność na rzecz drugiej osoby w każdej dziedzinie życia. Były także obecne członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z naszego Regionu. Serdeczne podziękowania należą się Pani Mirosławie Nykiel ,która to dziesięć lat temu była pomysłodawczynią, inicjatorką ,organizatorką oraz patronką honorową wszystkich Kongresów Kobiet Podbeskidzia. Pani Mira wraz ze wspaniałymi kobietami z Regionu robiły tyle dobrego na niwie działalności kulturalnej, społecznej i charytatywnej. Głównym celem Kongresu była zawsze promocja działań na rzecz równego traktowania kobiet także i mężczyzn, szeroka aktywizacja w dziedzinie kultury, biznesu, edukacji, zdrowia i polityki połączona życiem prywatnym. Wszystkie Kongresy kończyły się wspaniałą Galą, podsumowującą cały rok wytężonej pracy. Wówczas to z grona nominowanych nietuzinkowych kobiet, wybierana była przez Kapitułę Regionalnego Kongresu Kobiet Podbeskidzia „Perła Podbeskidzia”- kobieta wyjątkowa. Podziękowania należą się kobietom dzięki którym Kongres tak wspaniale działa na przestrzeni 10-ciu lat, za olbrzymie zaangażowanie i rewelacyjną pracę kobiet na rzecz kobiet. Podczas tej wspaniałej Gali Pani Mirosława przekazała kongresową ideę i związane inicjatywy, przedstawicielce młodego pokolenia pani Agnieszce Nowak. Z pewnością pani Agnieszka kolejne 10 lat będzie wspaniałą następczynią pani Mirosławy i współpracujących z nią kobiet. Dla mnie ta Jubileuszowa Gala była także wielkim ,miłym wspomnieniem. W 2019 roku byłam nominowana do Perły Podbeskidzia. W swojej kolekcji posiadam Muszlę z perłą, która to zawsze mobilizuje mnie do ciągłej pracy na rzecz drugiego człowieka. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij