Aktualności

1 6
Kłosuj Komentuj Ulubione

Spotkanie w sercu Gorców

Na koniec miesiąca zawitaliśmy na ziemię powiatu limanowskiego, gdzie sympatyczne Panie Ewelina oraz Iwona z LGD Przyjazna Ziemia Limanowska, zorganizowały spotkanie w sercu pięknych gór jakimi są Gorce. Malownicza miejscowość Kamienica tym razem miała okazję spotkać się z Programem „mojaWieś” i zapoznać się z możliwościami jakimi ten dla Kół Gospodyń i środowiska gminnego niesie.

W budynku GOK Kamienica zebrały się panie z 4 KGW z gminy, miały okazję przysłuchać się z ust pana Pawła Mączki i Marcina Wdowiaka, co tak naprawdę społeczności polskiej się należy, jak się nie dać ubezpieczycielom, jak odzyskać pieniądze z OFE po zmarłym współmałżonku. Oczywiście temat ten mocno porusza uczestników spotkań, gdyż w większości nie mają świadomości, co się nam naprawdę należy. Również pan Michał Małojec z firmy Ronic zaciekawił Panie, jak pyszne naturalne soki można zrobić samemu w domu, jak również przedstawił nowoczesny sprzęt potrzebny każdej gospodyni w domu.

Siedząc sobie przed spotkaniem, pan Paweł Mączka z firmy EuCo podkreślił, jaka Polska jest piękna, dodając że dzięki współpracy z Programem „mojaWieś” ma okazję poznać urokliwe zakątki naszego pięknego kraju.

Za spotkanie serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy się przyczynili do niego, jak również samym uczestniczkom. Pozdrawiamy i już czekamy na powrót w wasze piękne okolice.

Redakcja mojaWieś.pl ..

Ewelina M. z Koło Gospodyń Wiejskich Lipowe

Dziękujemy bardzo za przybycie i czekamy z niecierpliwością na kolejne spotkania :) Pozdrawiam serdecznie całą redakcje portalu.

1

15 cze 2018, 09:47:03

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij