Aktualności

0 0
Kłosuj Komentuj Ulubione

„Rarytasy z kurzej zagrody”

„Rarytasy z kurzej zagrody”

Rozbrzmiewała muzyka, śpiew a wszędzie unosiły się zapachy pysznego jadła. Wszystko na Festiwalu Tradycji „Kulinarne Pogranicze”. Został on zorganizowany w ramach projektu pn. "Kulinarne Pogranicze"i współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu Interreg Polska - Słowacja 2021-2027.

Od 19 do 21 lipca na terenie Amfiteatru Drzewiarz w Jasiency rozbrzmiewała muzyka, śpiew, radość,unosiły się zapachy pysznego jadła. Nie zabrakło atrakcji dla starszych, młodych oraz dzieci. 21 lipca był dniem dla smakoszy dobrej kuchni, bo w tym dniu 41 Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Bielskiego oraz Stowarzyszenie POLONUS w Żylinie zaserwowało wręcz bajeczne potrawy (coś dla ciała) jak i wystrój stoisk (coś dla ducha) o tematyce „RARYTASY Z KURZEJ ZAGRODY”.Gospodyniom i gospodarzom nie był „straszny” skwar i żar, gorąc przetapiany był jak skwarka na humory i radość. Nasze panie z Kół Gospodyń Wiejskich ubrane w stroje ludowe zawsze świetnie sobie radzą. Nie straszny upał choć pot leje się po twarzy i......plecach, są uśmiechnięte, czasami pod nosem coś zamruczą, czasami wymsknie się z ust ciche nie cenzuralne słowo i dają radę, są górą. Należy się ogromny szacunek dla tych wielkich społecznic, które za „dziękuję” uścisk dłoni robią to co niektórych dziwi, ale i zachwyca. Jest to wspaniała ogromna pozytywnie działająca grupa. Wielki pokłon należy się paniom z Wydziału Promocji Powiatu, Kultury, Sportu i Turystyki na czele z naczelnik wydziału Magdaleną Więzik, które zawsze członkinie KGW mocno dopingują, motywują, wspierają i pomagają.

Świętowanie w Jasienicy rozpoczęło się od koncertów. W piątek wystąpili: Mezo, Liber oraz Fisz Emade Tworzywo. W kolejnych dniach mieszkańcy oraz goście nawet turyści oklaskiwali rodzimych artystów, m.in. Zespół Regionalny Jasieniczanka, orkiestrę reprezentacyjną gminy Jasienica Blach Kapelę oraz Grzybowski Band. W drugim dniu także nie zabrakło muzyki,śpiewu, pokazu sprawności bojowej Żaków OSP i zabawy tanecznej do późnej nocy. Trzeci dzień należał do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń. W tym roku był rekordowy pod względem zaprezentowania się pań. Jak wspominałam prezentowało się 41 kół, a każde koło częstowało pięcioma daniami konkursowymi: danie główne, zupy, produkt, ciasta i desery no i oczywiście „wisienki na torcie”nalewki i likiery. Warto sobie policzyć ile zaserwowanych było dań, nie wiem czy te wspaniałe panie nie „zaliczyłyby” Księgi rekordów Guinnessa?.

Na zakończenie tego wspaniałego, sytego dnia za działanie na rzecz ocalania i promowania dziedzictwa kulturowego dziękował uczestniczkom i uczestnikom Festiwalu Tradycji starosta bielski Andrzej Płonka-gospodarz powiatu bielskiego, Jan Borowski przewodniczący rady powiatu i Janusz Pierzyna, wójt gminy Jasienica. Podziękowania kierowane były także do wszystkich organizatorów zwłaszcza druhów strażackich,wolontariuszy i włodarzom poszczególnych 10 Gmin. Każde KGW czy Stowarzyszenie uczestniczące otrzymało równorzędne nagrody i suweniry. Dodatkowo uhonorowano najlepsze potrawy wybrane spośród prezentowanych podczas Święta Powiatu Bielskiego.

Gminę Wilamowice reprezentowały KGW z Dankowic, KGW ze Starej Wsi, KGW Strażniczki Tradycji z Pisarzowic, KGW z Zasola Bielańskiego, KGW z Wilamowic i Stowarzyszenie Przyjaciół Kaniówka.

Także w niedzielę rozstrzygnięto II Powiatowy Konkurs „Pasieka Roku 2024”. Wzięło w nim udział 15 gospodarstw. W kategorii do 20 rodzin pszczelich. Na tymże konkursie nie zabrakło naszych pszczelarzy z Pisarzowic.

Projekt pn. „Kulinarne Pogranicze” był współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu Interreg Polska – Słowacja 2021-2027.
Projekt realizowany przez: Powiat Bielski.
Partner projektu: Stowarzyszenie obywatelskie POLONUS w Żylinie.

Redakcja mojaWieś ..

Udostępnij na facebook!

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Jak rozmawiać z szefem o podwyżce?

Czy rozmowa na temat podwyżki wywołuje u Ciebie gęsią skórkę? Jak w odpowiedni sposób rozmawiać z szefem o podwyżce?  Najważniejsze, co musisz zrobić to być przygotowanym najlepiej jak potrafisz. Masz za zadanie wykazać, dlaczego akurat Ty zasługujesz na wyższe wynagrodzenie.  Do rozmowy z szefem warto się wcześniej przygotować. Przygotuj się do rozmowy Zanim pójdziesz do szefa z zamiarem podjęcia rozmowy o podwyżce wynagrodzenia, pozbądź się dyskomfortu, jaki często towarzyszy temu tematowi. Nie bój się, że szef odbierze cię, jako osobę nachalną i stanie się to powodem, przez który stracisz pracę. Jeśli wysokość pensji cię nie zadowala i nie daje poczucia satysfakcji z dobrze wypełnianych obowiązków – negocjuj jej podniesienie. Nie czekaj na zaproszenie od szefa do takiej rozmowy, bo może potrwać to latami. Przygotowując się do rozmowy, pamiętaj o przeanalizowaniu wynagrodzeń w twojej branży dla podobnych stanowisk. Na podstawie takiego badania ustal realistyczne oczekiwania i uwzględnij: Swoje doświadczenie, Posiadane kwalifikacje, Stawki oferowane na rynku pracy. Wybierz odpowiedni moment  Taka rozmowa musi przecież odbyć się w chwili, gdy osiągasz pozytywne wyniki. Najlepiej niedługo po którymś z twoich spektakularnych sukcesów, a jeszcze lepiej, jeżeli będzie on pokrywał się z momentem planowania budżetu na kolejny rok fiskalny. Nie oszukujmy się jednak, idealne momenty zdarzają się rzadko. Za to negocjacje zarobków zwykle nie ograniczają się do jednej rozmowy. Odpowiednim momentem na zaprezentowanie swoich zalet i osiągnięć jest czas okresowej oceny pracowników. Wiele firm przeprowadza ją dopiero wtedy, kiedy budżet na kolejny rok jest już ustalony. Dlatego warto, abyś przedstawił kierownictwu swoje dokonania przez cały czas, a nie tylko podczas jednego spotkania. Rozmowa z szefem  Rozmowa o podwyżce powinna być, więc naturalna i niewymagająca stresującego trybu działania. Bądź gotowy, że ze strony pracodawcy może paść pytanie, dlaczego to właśnie TY zasługujesz na tę podwyżkę? Swoje potrzeby uargumentuj chęcią docenienia swoich osiągnięć, doświadczenia i zasług. Podkreśl swój czas pracy, zaangażowanie i realizowanie celów wyznaczonych przez przełożonych. Wiele osób rozpoczynając rozmowę o podwyżkę zadaje szefowi pytanie, czy jest on zadowolony z ich pracy. To idealny wstęp, w zależności oczywiście od odpowiedzi przełożonego.  Podkreśl swoje wartości dla firmy  Spróbuj udowodnić szefowi, że posiadasz unikalne kompetencje i trudno byłoby Cię zastąpić. Pochwal się swoim ostatnim sukcesem i wykaż, że miał on realny wpływ na rozwój i kondycję firmy. Znacząco zwiększył się zakres Twoich obowiązków. Pracujesz szybciej i efektywniej niż Twoi koledzy. Bazuj na faktach i konkretnych liczbach.  Uświadom szefowi, że w innych firmach na stanowisku, które ty piastujesz, zarabia się więcej.  Bądź elastyczny Nie skupiaj się tylko na kwestii wynagrodzenia. Podczas rozmowy o podwyżce warto rozważyć również inne aspekty np. elastyczny grafik pracy, dodatkowe benefity czy szkolenia rozwojowe. Staraj się znaleźć rozwiązania, które zaspokoją Twoje potrzeby i jednocześnie będą korzystne dla drugiej strony.  Pamiętaj o tym, że podwyżka to temat delikatny i jak każdy związany z pieniędzmi – drażliwy. Może jednak zdarzyć się tak, że wymarzona podwyżka nie jest w tym momencie w zasięgu naszych możliwości. W tym wypadku należy negocjować dalej. Być może uda się wywalczyć nieco mniejszą podwyżkę albo dodatkowe benefity . Najważniejsze to nie bać się rozmawiać i pokazać, że zależy ci na danej pracy oraz wynikach. Magdalena Studzińska    Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij