Aktualności

0 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Podbeskidzkie kolędowanie w Grojcu

Kwartalnik i portal mojeKGW.pl objął patronat medialny nad VII Przeglądem Zespołów Kolędniczych Kół Gospodyń Wiejskich Podbeskidzia. Organizatorem przeglądu był Regionalny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bielsku-Białej, Powiat Oświęcimski, Gmina Oświęcim oraz Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji Gminy Oświęcim. Wójt Gminy Oświęcim, Pan Albert Bartosz, wraz z przedstawicielami Regionalnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bielsku-Białej – Panią Prezes Danutą Kożusznik i Panem Przewodniczącym Waldemarem Pieczarą, otworzyli oficjalnie imprezę. Miejscowe Koło Gospodyń zatroszczyło się o poczęstunek dla gości. Cała impreza została przygotowana w modelowy sposób. Za każdym razem jest to dla nas wielkie wyróżnienie, że możemy być w centrum takich wydarzeń.
Zimowa aura, muzyka, śpiew, a przede wszystkim serdeczna i ciepła atmosfera przeglądu sprawiła, że na te kilka godzin przenieśliśmy się do „polskiego Betlejem”. Gwara, piękne stroje ludowe, sposób wykonania kolęd i pastorałek ukazały wielką różnorodność Podbeskidzia. Każdy z zespołów wyśpiewał i przedstawił repertuar na swój niepowtarzalny sposób. Jednak było coś, co łączyło wszystkich wykonawców – wielka radość z narodzin Jezusa, która wręcz biła ze sceny w kierunku publiczności. To poruszyło mnie najbardziej. Sama byłam zaskoczona, jak wielkie i prawdziwe emocje wywołało we mnie to radosne kolędowanie. Kiedy zaintonowano „Bóg się rodzi” nie było na sali osoby, która by nie śpiewała z uśmiechem na ustach i radością w oczach. To naprawdę wyjątkowe doświadczenie, które pozostaje w pamięci  i w sercu na zawsze. Myślę, że tylko osoby z głębokim przekonaniem, pasją i miłością do tego, co robią są w stanie zbudować taką atmosferę i wytworzyć magiczną energię na scenie. Bardzo się cieszę, że mogłam osobiście podziękować każdej z Przewodniczących serdecznym uściskiem i ciepłym słowem. Była to dla mnie wyjątkowa niedziela. Obecność w Przeglądzie sprawiła, że zrozumiałam sens wspólnego kolędowania i radowania się z Bożego Narodzenia. Teraz już wiem, dlaczego Kolędnicy są nazywani Posłańcami Szczęścia.

Dziękuję, że możemy być z Wami!

Lista Kół Gospodyń Wiejskich – Posłańców Szczęścia, które wzięły udział w Przeglądzie:

Grojec, Brzeszcze Bór, Bulowice, Brzezinka, Podolsze gm. Zator, Zasole Bielańskie, Broszkowice, Hecznarowice, Przeciszów, Poręba Wielka, Witkowice, Grodziec, Nowa Wieś, Międzyrzecze Dolne, Rybarzowice, Malec, Pisarzowice.

Zapraszam na fotorelację.

Gall Anonim

Udostępnij na facebook!

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

W podzięce za plony

Święto Plonów to wyjątkowy czas dla wsi. To moment, gdy wspólnie zbieramy się i dziękujemy za udane zbiory. To też czas podsumowania i wspólnej zabawy. Są wieńce, uroczystości i wspólna biesiada. Oto jak świętowali w Pisarzowicach! Dożynki parafialne w Pisarzowicach to już 50-letnia tradycja. Jak co roku odbywają się w w kościele pw. św.Marcina z Tours. Od ponad 30 lat prowadzi je ks. proboszcz Janusz Gacek. Dziękujemy Panu Bogu za tegoroczne zbiory. Dziękujemy naszym rolnikom, pszczelarzom, sadownikom, ogrodnikom-ludziom, dzięki którym tegoroczne plony znajdą się na naszych stołach. W dniu 10 września w pisarzowickim kościele odbyły się dożynki, które wspólnie zorganizowały z ks.proboszczem Januszem Gackiem panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Strażniczki Tradycji”. Tradycyjnie, pieśnią o tematyce dożynkowej zespół regionalny „Pisarzowianki” rozpoczął dożynki parafialne. Następnie ksiądz proboszcz przywitał zebrany orszak dożynkowy i oddał głos gościowi specjalnemu, który przybył na nasze Święto Plonów. Gość specjalny Minister Funduszy i Polityki Regionalnej Grzegorz Puda podziękował wszystkim zaangażowanym w produkcję żywności, podziękował za bardzo ciężką pracę zwłaszcza rolnikom, którzy niejednokrotnie z przyczyn od siebie niezależnych nie mają wpływu na zebranie obfitych plonów. Poprosił księdza proboszcza o odprawienie dożynkowej Mszy świętej dziękczynnej. Poprosił także o poświęcenie wieńca dożynkowego, chleba, miodu, wina, owoców, kwiatów i ziół, oraz zboża pod zasiewy. Orszak dożynkowy pod ołtarz prowadzili księża i służba liturgiczna. Z symbolicznym bochenkiem chleba i koszem owoców szli do ołtarza Starostowie Dożynek - nasi rodzimi rolnicy państwo Alicja i Stanisław Bełchowie . Kwiaty, zioła i zboże pod zasiew niosły dzieci Oliwia i Filip. Sołtys wraz z żoną ofiarowali wino mszalne. Minister Grzegorz Puda w towarzystwie członkini zespołu Darii wręczył nasz pisarzowicki kołacz dożynkowy. Pszczelarze z pisarzowickiego Koła „Bartnik” jak co roku ofiarowali złocisty miód. Wieniec dożynkowy u stóp ołtarza złożyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Strażniczki Tradycji”. W dożynkowym orszaku szli także : członek zarządu powiatu Dorota Nikiel, pani dyrektorka przedszkola Grażyna Jurasz, członkowie Z.R.”Pisarzowianki”, radni rady sołeckiej Pisarzowic, dyrektorka M-GOK w Wilamowicach Urszula Kucharska oraz radni rady miejskiej Gminy Wilamowice reprezentujący naszą miejscowość Pisarzowice. Mszę Świętą w intencji ludzi związanych z produkcją rolno-spożywczą odprawił ksiądz proboszcz Janusz Gacek w asyście wikariuszy ks. Andrzeja Kuźmy i ks. Henryka Waszuta. W trakcie mszy świętej ks. proboszcz Janusz Gacek w asyście ks. Andrzeja poświęcił: piękny bochen chleba, upieczony z tegorocznych plonów przez naszych rodzimych piekarzy, złociste miody wytworzone przez pszczoły z naszych pisarzowickich pasiek, wino mszalne, kwiaty i zioła, zboże pod zasiew,pisarzowicki kołocz dożynkowy, w składzie którego nie mogło oczywiście zabraknąć mąki, masła i sera krowiego oraz symbol dziękczynienia za plony z pól, ogrodów i lasów czym jest wieniec dożynkowy. Symbolizuje on w tym AD 2023 nasz kościół, który obchodził będzie 50-lecie konsekracji. Poświęcone zostały także symboliczne tegoroczne zbiory, które to stanowiły dekorację ołtarza. W naszej parafii jest taka tradycja, że dekorację ołtarza dożynkowego stanowią prawie każde gatunki owoców i warzyw, które rosną na naszej pisarzowickiej ziemi. Po Mszy świętej młode pisarzowickie matki wraz z synami Witoldem i Filipem częstowali wychodzących z kościoła chlebem żytnim upieczonym z tegorocznych plonów przez rodzimych piekarzy. Dożynkowy orszak udał się do Gminnego Centrum Działań Twórczych w Pisarzowicach na część artystyczną.. Przewodnicząca KGW - Strażniczki Tradycji pani Cecylia Puzoń przywitała zebranych gości i podziękowała wszystkim współorganizatorom za kultywowanie w naszej parafii tej jakże pięknej dożynkowej tradycji. Całość uświetnił swym występem Z.R.”Pisarzowianki”. Serdeczne podziękowania Zarząd KGW „Strażniczki Tradycji” kieruje do organizatorów i współorganizatorów dożynek parafialnych w Pisarzowicach. C. Puzoń, zdjęcia : Tomasz Tobiasz Czytaj dalej

Czarne kulki mocy

Brzmi tajemniczo, ale kto w dzisiejszych czasach nie docenia działania owoców czarnego bzu. W formie herbat, naparów, soków czy syropów polecane są przy leczeniu rożnych dolegliwości i schorzeń. Oto jak dużo dobrego kryje się w tej niepozornej roślinie. Czarny bez, inaczej nazywany bzem lekarskim lub aptecznym, jest krzewem, który powszechnie występuje w Polsce. Z biegiem lat w miarę napływających informacji o jego działaniu jest coraz bardziej doceniany i tionie tylko ze względu na swoje walory ozdobne i piękny zapach. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu posiadają bogactwo witamin i minerałów. Właściwości lecznicze bzu czarnego znane były już w starożytnym Egipcie. Już wtedy wykorzystywany był on w terapii wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Soki na bazie czarnego bzu można przyjmować przy infekcjach, stanach zapalnych i spadkach odporności. Lecznicze właściwości mają również kwiaty. Co to i skąd pochodzi Czarny bez to krzew pokaźnych rozmiarów. Może osiągać nawet 10 metrów wysokości i rozrasta się jak drzewo. Jego białe i kremowe kwiaty zdobią go w czerwcu i na początku lipca. Pod koniec sierpnia dojrzewają ciemnofioletowe owoce o średnicy dochodzącej nawet do 8 milimetrów. Jeżeli chodzi o jego pochodzenie, to znany był już w starożytności w Północnej Afryce i Zachodniej Azji. Obecnie jest krzewem, który rośnie również w Europie, gdzie jest bardzo rozpowszechniony. W Polsce występuje na polach, w lasach, w obrębie nieużytków oraz na obrzeżach dróg. Dlatego też często określany jest jako dziki bez. Właściwości czarnego bzu Zawarte w kwiatach i owocach bzu flawonoidy, kwasy fenolowe, antocyjany czy garbniki to substancje o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Antyoksydanty opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Jak działa sok z owoców czarnego bzu? Stosuje się go przede wszystkim dla wzmocnienia odporności. Jego picie skraca również trwania przeziębienia i grypy. Owoce czarnego bzu to bowiem skarbnica witaminy C, prowitaminy A i wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód i żelazo. Owoce wykazują również działanie przeczyszczające, regulujące trawienie, chroniące przed promieniowaniem UV, moczopędne, napotne, antywirusowe, łagodnie przeciwbólowe. Czarny bez ma też zastosowanie w leczeniu bólu związanego z zapaleniem nerwów rwy kulszowej, migrenami. Bez czarny ma także działanie przeciwcukrzycowe (obniża poziom cukru we krwi), a nawet przeciwnowotworowe. Czarny beż działa łagodząco na skórę. Przeciwzapalne właściwości jego naparów i odwarów doskonale sprawdzają się w pielęgnacji skóry wrażliwej oraz podrażnionej. Ponadto mają znakomity wpływ na skórę wymagającą szczególnej pielęgnacji, na której występują zaskórniki czyli tak zwane wągry. Owoce czarnego bzu należy zbierać w sierpniu i wrześniu, gdy są już w pełni dojrzałe. To ważne, bo w niedojrzałych owocach występuje toksyczna substancja sambunigryna – to glikozyd cyjanogenny. Może wywoływać podrażnienia układu pokarmowego, wymioty, biegunki, mdłości, bóle brzucha. Sok z owoców bzu składniki: 1 i 1/3 szklanki owoców czarnego bzu, 3 szklanki wody, 2 łyżki startego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków, 1/3 szklanki miodu; przygotowanie: umyte owoce bez gałązek włożyć do garnka, dodać wszystkie składniki z wyjątkiem miodu i gotować na wolnym ogniu 30 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia. Gdy sok będzie jeszcze lekko ciepły przecedzić przez sitko, dodać miód, wymieszać, przelać do słoika. Należy go przechowywać w lodówce. Czytaj dalej

Z językiem obcym na TY!

To, kiedy zaczynamy się uczyć języka obcego ma znaczenie głównie ze względu na barierę językową, która dla dzieci jest dużo łatwiejsza do pokonania. O ile młodsi łatwiej uczą się języka m.in. poprzez zabawę i brak obaw przed popełnieniem błędu, u dorosłych wymaga się więcej zaangażowania i koncentracji. Co jest ważne, gdy zaczynamy naukę języka będąc osobą dojrzałą? Odpowiednia motywacja Przede wszystkim musimy ustalić, jaki jest nasz cel. Czy robię to, bo chce wyjechać za granicę? A może potrzebny mi do pracy certyfikat językowy? Rzadko kiedy chęci takie jak: ,,od zawsze podobał mi się język włoski’’ wystarczą. Cel musi być naszym motorem napędowym w chwilach zwątpienia, dlatego warto by był przemyślany i faktycznie motywował nas do dalszej nauki. Bez niego niestety trudno będzie nam pracować nad językiem regularnie. Gdy już odpowiemy sobie na pytanie, dlaczego chce się uczyć, musimy zdecydować się na odpowiednią metodę. Możemy wybrać kurs grupowy, indywidualny, albo uczyć się na własną rękę. Czynnikiem decydującym będą tu nasze możliwości czasowe. W dorosłym życiu często nie mamy ich za wiele. W takim wypadku kurs grupowy o stałych porach będzie najwygodniejszy. Jeśli jednak jesteśmy mocno zaangażowani i zdyscyplinowani możemy rozpocząć naukę samemu. Warto podkreślić, że regularność w nauce języka jest kluczowa. Dobór materiałów Istotny będzie też wybór odpowiedniego podręcznika. Znacznie ułatwia on pracę zarówno w grupie, jaki i samodzielną. Wyznacza poziom i dostarcza gotowe materiały, a my musimy jedynie mieć dobre chęci. Jednak sama książka nie zawsze wystarczy, ponieważ z czasem może stać się monotonna, dlatego ważne by ubarwiać sobie naukę na wszelkie sposoby. Np. poprzez muzykę, łącząc przyjemne z pożytecznym. Tekst śpiewany o wiele łatwiej zapamiętać, dlatego dobrym pomysłem będzie wydrukowanie lub przepisanie słów ulubionych utworów i słuchanie ich śledząc tym samym tekst. Podkreślaj nieznane słówka i z każdym odsłuchem staraj coraz rzadziej zerkać na notatki. Zdziwisz się przy tym jak szybko zapamiętasz nowe wyrażenia i zwroty. Zanurz się w języku! Postaraj się otoczyć docelowym językiem w możliwie jak największym zakresie. Można to zrobić np. naklejając na przedmioty małe karteczki z ich odpowiednikiem w danym języku. Za każdym razem, gdy sięgniesz po daną rzecz, przypomnisz sobie jej tłumaczenie. Zamiast naklejania możemy też pracować na konkretnych przedmiotach, np. nazywając w języku obcym wszystko to, co akurat mamy w lodówce, w szafce kuchennej, czy na tarasie. Jeśli języka potrzebujesz do pracy, możesz skupić się na słownictwie branżowym. Ucz się nowych rzeczy bazując na tym, co już wiesz. Twórz skojarzenia z odpowiednikami w języku polskim – im bardziej abstrakcyjne, tym łatwiejsze do zapamiętania. Szybciej zapamiętamy słownictwo z dziedzin tematycznych, które nas interesują. Po osiągnięciu wyznaczonego celu (np. skończeniu podręcznika, czy kursu) niesamowitym doświadczeniem jest szansa użycia języka w praktyce, ale konwersacje należy ćwiczyć od samego początku. Wymiany językowe online wspomagają naukę języka z dowolnego miejsca i bardzo często są bezpłatne – partnerzy językowi uczą się od siebie nawzajem. Wiele stron oferuje takie wymiany i możemy przy tym poznać ciekawe osoby z całego świata. Nauka języka obcego to ciekawe doświadczenie, dzięki któremu możemy zanurzyć się w danej kulturze, ale też znacznie otworzyć umysł. Poprawi się nasza pamięć, koncentracja i wyobraźnia, a satysfakcja zapewni nam dobre samopoczucie. Powodzenia! Joanna Krus  Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij