Kulinaria

1 7
Kłosuj Komentuj Ulubione

Nie tylko pszenica

Nie tylko pszenica.

W ZS Agro-Ekonomicznych w Karolewie 5 kwietnia, odbyły się warsztaty zdrowego jedzenia zorganizowane wspólnie z Iwoną Zaborowską z ODR Minikowo i GRK w Dobrczu. W tajniki diety bezglutenowej praktycznie i teoretycznie wprowadziła uczestników Pani Beata Chełminiak z KPODR Minikowo. W części teoretycznej omówiła jakie korzyści płyną ze spożywania produktów o ograniczonej ilości glutenu oraz jakie potrawy możemy wprowadzić do codziennego jadłospisu. W obecnej dobie mamy dużo jedzenia przetworzonego, spożywamy w większości białe pieczywo, które pozbawione jest wielu cennych składników. Niestety na coraz większe spożycie glutenu w codziennej diecie (nie tylko chleb, makarony, ciasta, także różnego rodzaju przetwory, dodatki do żywności) coraz więcej osób wykazuje mniejsza lub większą nietolerancje na to białko – liczba tych osób lawinowo wzrasta. Po spożyciu tych produktów spożywczych, występują nieprzyjemne objawy chorobowe, często konieczne jest zastosowanie diety bezglutenowej. Warto zainteresować się innymi mąkami np. gryczaną, z ciecierzycy, owsianą, kokosową, ponieważ mogą one wzbogacić nasz jadłospis zdrowotnie i smakowo. Mięsne danie z ziemniakami zastąpić lepiej kaszą jaglaną lub gryczaną. Po takim wprowadzeniu w temat panie, zaczęły przygotowywać samodzielnie dania przyrządzane z różnych mąk. W udostępnionej przez szkołę kuchni wspólnie upiekły wg przepisów pani Beaty: paluszki z mąki owsianej, gryczanej i amarantusowej, tort orzechowy, oraz naleśniki gryczane. Smakowały wybornie. Panie degustując wypieki przy kawie stwierdziły że warto swe jadłospisy wzbogacić o nowe dania a częściowo zrezygnować z gotowych dań sklepowych, które są produktami wysoce przetworzonymi. Zawierają masę konserwantów, wzmacniaczy smaku, zapachu co nie wpływa korzystnie na zdrowie. Takimi małymi krokami, zmieniając złe nawyki zadbamy o swe zdrowie.

Sekretarz GRK Barbara Hipnarowicz

Małgorzata W. z Gminna Rada Kobiet w Dobrczu

Malwina W.

Zdrowe jedzenie, zdrowy tryb życia i ruch są bardzo ważne w życiu każdego człowieka. A dzięki takim warsztatom można zdobyć nieocenioną wiedzę. Brawo!

0

18 kwi 2018, 11:08:25

Przeczytaj również

Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem

Dwie gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szonowicach "Wioskowe Trio" starają się o udział w ogólnopolskich warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty organizowane są w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Operacja skierowana jest do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie 9 województw. Na województwo śląskie przewidziano 12 miejsc. Dla uczestników przewidziany jest dwudniowy, bezpłatny pobyt w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie koło Międzyzdrojów. Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji. Uczestnicy poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni. W przypadku dofinansowania operacji ze środków KSOW projekt będzie zakładał dodatkowo promocję produktów z danego regionu wśród lokalnej społeczności. Uczestnicy przeprowadzą warsztaty kulinarne w szkołach oraz będą uczestniczyli w lokalnych dożynkach.  Koszty związane z zakupem produktów oraz z dojazdami zostaną pokryte przez Fundację. Autor: Karina Lassak   Czytaj dalej

0 2
0 1
0 1
0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij