Aktualności

1 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kultywują tradycję wspólnego kolędowania

Stowarzyszenie KGW Olszówka zorganizowało 6 stycznia 2018 r. wspólne kolędowanie dla mieszkańców Olszówki. Kolędy i zagórzańskie pastorałki odśpiewane przez Chór Świętojański, Zespół Regionalny Olszowianie, uczniów klasy I oraz zerówki z Zespołu Szkoły i Przedszkola w Olszówce, Izabelę i Patrycję Wojtyczko oraz KGW Olszówka zabrzmiały w kościele parafialnym p.w. św. Jana Chrzciciela.  

Po występach, podczas Mszy świętej oraz po Eucharystii, koncertujące grupy kolędowały wspólnie z mieszkańcami Olszówki.

Przypomnieliśmy stare olszowskie kolędy, które niegdyś przy wigilijnym stole śpiewali nasi przodkowie – informują organizatorzy.

Uroczystość zorganizowano w ramach realizacji zadania, na które KGW otrzymało z Urzędu Gminy Mszana Dolna dotację w ramach otwartego konkursu ofert. 

red. Kinga Kaciczak

fot. Bożena Kaciczak

Redakcja mojeKGW.pl ..

Malwina W.

Bardzo się cieszę, że są jeszcze osoby, które wspólnie kolędują. Takie spotkania sprzyjają zacieśnianiu więzów w społeczności, a wspólne śpiewanie kolęd nastraja świątecznie. Takim wydarzeniom towarzyszy magiczna atmosfera :)

0

10 sty 2018, 14:08:20

Przeczytaj również

Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem

Dwie gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szonowicach "Wioskowe Trio" starają się o udział w ogólnopolskich warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty organizowane są w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Operacja skierowana jest do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie 9 województw. Na województwo śląskie przewidziano 12 miejsc. Dla uczestników przewidziany jest dwudniowy, bezpłatny pobyt w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie koło Międzyzdrojów. Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji. Uczestnicy poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni. W przypadku dofinansowania operacji ze środków KSOW projekt będzie zakładał dodatkowo promocję produktów z danego regionu wśród lokalnej społeczności. Uczestnicy przeprowadzą warsztaty kulinarne w szkołach oraz będą uczestniczyli w lokalnych dożynkach.  Koszty związane z zakupem produktów oraz z dojazdami zostaną pokryte przez Fundację. Autor: Karina Lassak   Czytaj dalej

0 2
0 1
0 1
0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij