Kulinaria

Kiszenie kapusty
„Rach, ciach, ciach obereczka,
Już kapusty pełna beczka…”
Gminne Przedszkole im. Jana Brzechwy w Siennicy Nadolnej realizuje w swoim programie oryginalne warsztaty dla dzieci, podczas których przedszkolaki mają okazję dowiedzieć się, jak kiedyś żyło się na wsi. W listopadzie odbył się pokaz kiszenia kapusty.
Przedsięwzięcie realizowane jest we współpracy z miejscowym Kołem Gospodyń Wiejskich z Wincentowa i Krupca.
Panie opowiedziały o dawnych zwyczajach dotyczących kiszenia kapusty. Dzieci dowiedziały się też jakie potrawy można z niej wykonać. Starszaki z grupy „Motylki” miały okazję zobaczyć tradycyjny sposób krojenia kapusty przy użyciu szatkownicy ręcznej jak i nowoczesnej elektrycznej. Potem uczestniczyły w jej ubijaniu za pomocą drewnianego ubijaka w beczce. Dzieci z zaciekawieniem obserwowały pracę pań, same też chętnie uczestniczyły w kiszeniu.
Na zakończenie spotkania panie zaprosiły dzieci na poczęstunek- zapomniane smażone placuszki na sodzie, pieczone jabłka i gruszki oraz herbatkę.
Maria P. z Koło Gospodyń Wiejskich ,,Milczanki" w Milczy
Tak, tak poprzez zabawę uczymy pracy .Jakie to mądre.
25 lut 2016, 18:28:57
Gall Anonim
fantastyczna inicjatywa
26 lut 2016, 17:08:04