Kulinaria

0 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

KGW Skarżysko Kościelne poleca "Topinambur marynowany z miodem" i "Topinambur koszony"

Kochani coś się kończy, coś zaczyna. Powoli sad kończy się sezon na Topinambur a bardzo małymi kroczkami zbliża się wiosna.. My się tym nie martwimy, bo nadal jest go dużo w naszej spiżarni. Dziś pokarzemy wam jak tę prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów zatrzymać na dłużej. >>> Topinambur kiszony <<< lub >>> Topinambur Marynowany z miodem <<< to nasze propozycja na koniec sezonu. Już Nasze babcie twierdziły, że właściwe zaopatrzenie spiżarni jest jak domowa apteka, która pozwala zachować zdrowie i siły. Pozdrawiamy, smileyżycząc dużo , prozdrowotnych przysmaków, na waszych stołach )***

Irena S. z Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Chełmińskie placki kartoflane

Chełmińskie placki kartoflane to regionalna potrawa przygotowywana w okolicach Chełmna. Powiat chełmiński jest to obszar rolniczy i do dnia dzisiejszego w tutejszych gospodarstwach rolnych uprawiane są ziemniaki, które są podstawowym składnikiem tej potrawy. Na obszarze ziemi chełmińskiej zwyczajne placki kartoflane zostały jednak wzbogacone o filet z piersi kurczaka, cebulę,  paprykę, czosnek i lubczyk, a przez to stały się bardziej sycące i tym samym chętniej spożywane przez mężczyzn ciężko pracujących na roli. Z upływem czasu zaczęto dodawać również pomidory i paprykę. Dziś ta potrawa jest chętnie odtwarzana w kuchni niejednej gospodyni w tym regionie. Chełmińskie placki ziemniaczane często nazywamy plackami "na bogato", ponieważ dodatkowymi składnikami które ubogacają  tradycyjne placki ziemniaczane są:  filet z piersi kurczaka, papryka, cebula i przyprawy. Umyte i obrane ziemniaki należy zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcedzić na sicie. Filet z piersi kurczaka należy pokroić w małą kostkę podsmażyć na oleju, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrać pokroić i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, roztrzepane jajka, przestudzony filet, cebulę, czosnek i paprykę. Wszystko delikatnie wymieszać. Następnie posiekać natkę pietruszki, lubczyk i wymieszać z masą. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Można dla ostrości dodać papryczkę chili. Placki podajemy z delikatnym sosem czosnkowym. Wykonanym z jogurtu, majonezu, odrobiną czosnku i drobno pokrojonym koperkiem.   Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij