Kulinaria

0 1
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kapusta z grochem – popisowe danie KGW Wysokienice

Składniki :
1 kg dobrej kapusty kiszonej (należy sprawdzić przed zakupem czy nie jest gorzka),
1 kg grochu,
3 cebule,
2-3 łyżki masła,
sól ,
pieprz,
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
Groch moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, której wlewamy tyle, by wystawała ponad powierzchnię na trzy palce.

Kiedy groch się moczy, kapustę płuczemy na durszlaku pod zimną wodą. Mocno odciskamy, sprawdzamy czy nie jest bardzo kwaśna. Jeśli tak, płuczemy jeszcze raz i ponownie mocno odciskamy. Ma być wyczuwalnie kwaśna, ale niezbyt mocno. Odciśniętą kapustę kroimy dość drobno, wrzucamy do szybkowaru, dolewamy szklankę wody i gotujemy pod przykryciem z dodatkiem soli do miękkości. Cebule kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła z odrobiną oleju, smażymy na złoty kolor, dodajemy do gotującej się kapusty.

Odcedzony groch przekładamy do szybkowaru, nalewamy świeżą wodę (ok. 2 cm nad powierzchnię grochu), gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dopóki część grochu się nie rozpadnie , a pozostałe ziarenka będą miękkie.

Kiedy kapusta będzie miękka , dodajemy do niej ugotowany groch, pozostałe masło, sporo pieprzu, cukier, solimy do smaku, porządnie wszystko mieszamy .

Należy uważać przy podgrzewaniu, żeby się nie przypaliła !

 

Smacznego!

Redakcja mojeKGW.pl ..

Udostępnij na facebook!

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Już jest – nowy KWARTALNIK

„mojaWieś mojeMiasto” to kwartalnik pełen pasji, emocji i niezwykłych historii – o ludziach, którzy swoją codzienność zamieniają w inspirującą opowieść. Każde wydanie to spotkanie z osobami, które zachwycają autentycznością, zaangażowaniem i odwagą w realizowaniu własnych wizji. W tym numerze szczególną uwagę poświęcamy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich – „Aktywna Pokrzywnica” oraz KGW w Cierpiszu. Ich działalność udowadnia, że tradycja może iść w parze z nowoczesnością. To liderki lokalnych społeczności – pełne pomysłów, energii i smaku, który łączy pokolenia. Dagmara Kołodziejczyk, pasjonatka muzyki i niecodziennych form aktywności fizycznej, pokazuje, że radość życia i determinacja mogą być źródłem niezwykłej siły. Agnieszka Sandor, twórczyni smaków i uczestniczka konferencji „Kobiety tworzą innowację”, zachwyca niepowtarzalnym podejściem do kulinarnej sztuki. W gronie artystów prezentowanych w tym wydaniu znalazła się także Anna Bożena Dończyk-Gajos, która wspólnie z mężem Mieczysławem Gajosem z pasją oddaje hołd twórczości Edith Piaf. Ich interpretacja utworu „Non je ne regrette rien” przywołuje ducha francuskiej klasyki w najlepszym wydaniu. Nie zabrakło też refleksji – dzięki stałym felietonom Daniela Muszy i Mariana Kwietnia. Ich teksty nie tylko poruszają ważne tematy społeczne, ale również prowokują do przemyśleń i budują przestrzeń do dialogu. Liczne listy i komentarze od Czytelników są najlepszym dowodem na to, że te słowa mają znaczenie. Przyglądamy się także sile wspólnoty – temu, co może powstać, gdy ludzie działają razem, wspierają się, dzielą doświadczeniem i wzajemnie inspirują. To właśnie w takich miejscach rodzą się najciekawsze inicjatywy, które warto pielęgnować i promować. Na okładce bieżącego numeru znalazł się Wojciech Legawiec, prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W artykule opowiada o roli Kół Gospodyń Wiejskich, ich znaczeniu dla polskiej wsi oraz o wsparciu, jakie ARiMR oferuje tym niezwykle aktywnym organizacjom. To ważny głos w dyskusji o rozwoju lokalnych społeczności. Zachęcamy do lektury – wierzymy, że każda historia, każde słowo i każde zdjęcie dostarczą Czytelnikom wzruszeń, inspiracji oraz zachęty do odkrywania piękna w codzienności. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij