Kulinaria

Kapusta z grochem – popisowe danie KGW Wysokienice
Składniki :
1 kg dobrej kapusty kiszonej (należy sprawdzić przed zakupem czy nie jest gorzka),
1 kg grochu,
3 cebule,
2-3 łyżki masła,
sól ,
pieprz,
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Groch moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, której wlewamy tyle, by wystawała ponad powierzchnię na trzy palce.
Kiedy groch się moczy, kapustę płuczemy na durszlaku pod zimną wodą. Mocno odciskamy, sprawdzamy czy nie jest bardzo kwaśna. Jeśli tak, płuczemy jeszcze raz i ponownie mocno odciskamy. Ma być wyczuwalnie kwaśna, ale niezbyt mocno. Odciśniętą kapustę kroimy dość drobno, wrzucamy do szybkowaru, dolewamy szklankę wody i gotujemy pod przykryciem z dodatkiem soli do miękkości. Cebule kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła z odrobiną oleju, smażymy na złoty kolor, dodajemy do gotującej się kapusty.
Odcedzony groch przekładamy do szybkowaru, nalewamy świeżą wodę (ok. 2 cm nad powierzchnię grochu), gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dopóki część grochu się nie rozpadnie , a pozostałe ziarenka będą miękkie.
Kiedy kapusta będzie miękka , dodajemy do niej ugotowany groch, pozostałe masło, sporo pieprzu, cukier, solimy do smaku, porządnie wszystko mieszamy .
Należy uważać przy podgrzewaniu, żeby się nie przypaliła !
Smacznego!
Redakcja mojeKGW.pl ..