Kulinaria

3 6
Kłosuj Komentuj Ulubione

"Kapelusz cukiniowo-grzybowy"

Tak zainspirowały mnie koleżanki z KGW”Morwa Biała” z Jaroszowa, przedstawiając swoje kosze pełne grzybów, że musiałam kupić prawdziwki i przygotować mój „OGROMNY KAPELUSZ”.

Przygotujcie wg przepisu, warto!

Danie jest pyszne na ciepło i zimno, a do tego dania dobre wino białe lub czerwone.

Smacznego!

 

„Kapelusz cukiniowo-grzybowy”

 

Składniki:

  • 4szt. średniej wielkości cukinie
  • 20-30dag przesmażonych prawdziwków
  • 30dag sera żółtego
  • 3 szklanki bułki tartej (najlepiej swojej produkcji)
  • 4 łyżki  kaszy mannej
  • Łyżka jarzynki 
  • 4 jaja
  • pęczek pietruszki zielonej
  • 1szt.cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • ¼ szklanki oleju

Wykonanie:

Prawdziwki przesmażyć na oleju ok.10 minut razem z cebulą i  czosnkiem, dodać jarzynkę, chwilę jeszcze smażyć przesmażyć razem. Zetrzeć najpierw ser, a następnie cukinię na tarce o grubych oczkach. Do tych składników dodać: przesmażone grzyby z cebulą i czosnkiem, kaszę manną, bułkę tartą ,żółtka, pokrojoną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ubite na sztywno białko. Dobrze wymieszać składniki, by ciasto zrobiło się wilgotne i tłuste. Przełożyć do ceramicznej, okrągłej formy i piec około 0,5 godziny w temp. 180ºC.,następnie przełączyć na termobieg i piec w tem 190ºC następne 0,5godziny.

 

Smacznego!

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice

Udostępnij na facebook!

Brygida P. z Stowarzyszenie Razem dla wsi Żurawia-Włodzimierzewo

Wygląda smakowicie.

3

2 paź 2017, 11:00:34

Paulina B.

Super przepis! I jaki profesjonalny instruktarz! :-) Dziękujemy Pani Cecylio! :-)

0

2 paź 2017, 10:36:20

Malwina W.

Uwielbiam grzyby, zatem ten przepis koniecznie muszę wypróbować.

0

7 lis 2017, 09:31:53

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij