Aktualności

0 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

II Forum Stowarzyszeń Beskidu Niskiego

W sobotę 9 czerwca 2018 roku w Ośrodku Kultury w Szczawnem miało miejsce spotkanie działaczy Stowarzyszeń z Beskidu Niskiego. Mieliśmy przyjemność gościć 140 osób, które społecznie pracują na rzecz Podkarpacia. Wśród zaproszonych znaleźli się min. Dyrektor Narodowego Instytutu Wolności w Warszawie pan Minister Wojciech Kaczmarczyk, który uczestnikom Forum przekazał wyrazy uznania od Wicepremiera Rządu RP - pana Piotra Glińskiego. Obecni byli także: pan Stanisław Kruczek - Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego oraz pani Anna Tworz - Kierownik Oddziału Współpracy z Samorządami i Organizacjami Kancelarii Zarządu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego. Nie zabrakło także przedstawicieli Podkarpackiej Rady Działalności Pożytku Publicznego. 
Dziękujemy Panu Stanisławowi Bielawce - Wójtowi Gminy Komańcza oraz Pani Danucie Nagórzańskiej - Gał - Dyrektorowi Gminnego Ośrodka Kultury w Komańczy za wsparcie naszej inicjatywy oraz godne reprezentowanie władz naszej Gminy na Forum. Dziękujemy Chórowi Łem-My z Komańczy za oprawę artystyczną. W sposób szczególny za okazaną pomoc dziękujemy pracownikom Ośrodka Kultury oraz Biblioteki Publicznej w Szczawnem. I do zobaczenia na III Forum Stowarzyszeń Beskidu Niskiego w 2019 roku w Iwoniczu - Zdroju.

Robert P. z Stowarzyszenie Społeczno Kulturalne na Rzecz Rozwoju Wsi Szczawne i Kulaszne

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij