Kulinaria

4 6
Kłosuj Komentuj Ulubione

Gzik z ziemniakami - przepis

smileyPrzesyłam państwu przepis na naszą potrawwę NIEPOODLEGŁOŚCIOWWĄ, GZIK Z ZIEMNIAKAMI - która zdobyła nagrodę na imprezie WAWRZYNIEC KUCHARZY -. Składniki : mleko ogrzać, lub postawić na kwaśne, następnie na gazie odcedzić, aby powstał biały twaróg. Następnie twaróg lekko posolić,opieprzyć, rozgnieść widelcem, można dodać odrobinę śmietany /nie koniecznie/ale będzie lepszy,., do tego dodać posiekany szczypior,rzodkiewkę i gotowe. Ziemniaki ugotować w mundurkach, do gziku dojadać ziemniaki. Jest to danie serwowane na Pałukach, bardzo smaczne. Zyczymy smacznego

Gabriela L. z Koło Gospodyń Wiejskich Wieszkowianki -Wieszki

Dariusz T. z KGW Wiadrów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie

Ciekawy przepis ;)

0

14 cze 2018, 20:46:28

Maria Ewa D. z Koło Gospodyń Wiejskich Tur Górny :)

Dość ciekawy przepis ,trzeba zrobić i spróbować.

0

15 cze 2018, 14:51:35

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Pamiętam jak mój ojciec jadł na kolację ziemniaki odgrzane z obiadu i do tego biały ser z mlekiem, myślę że to podobne danie. Ja natomiast uwielbiałam ( jako dziecko) jeść ziemniaki młode z ciepłym mlekiem jako zupę.Pozdrawiam

0

15 cze 2018, 22:15:11

Malwina W.

Dziękuję za przepis! Od dawna zabierałam się za wyszukanie przepisu na gzik, aż sam do mnie trafił :)

0

18 cze 2018, 08:52:35

Przeczytaj również

Zapłonął Ogień Niepodległości…

W sobotę (10 listopada), mszą świętą o godzinie 20.00 rozpoczęła się wieczornica patriotyczna, której inicjatorem był proboszcz ostrowskiej parafii, ks. Jan Orłowski. Ogień Niepodległości zapłonął na parkingu przy Kościele pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Ostrowie Lubelskim. Rozpalił go wojewoda lubelski Przemysław Czarnek. Po uroczystym rozpaleniu ogniska, wszyscy zebrani odśpiewali cztery zwrotki Hymnu Państwowego przy akompaniamencie Orkiestry Dętej OSP. Głos zabrał m.in. wojewoda lubelski Przemysław Czarnek oraz burmistrz Ostrowa Lubelskiego Józef Gruszczyk, który odczytał odezwę Komitetu Honorowego Obchodów Narodowego Święta Niepodległości. Na scenie zaprezentowali się przedstawiciele szkół gminnych z Rozkopaczewa, Kolechowic, Kaznowa oraz Ostrowa. Nie zabrakło także chóru Parafialnego, Chóru Męskiego „Pojezierze” z Uścimowa, zespołu śpiewaczego „Ostrowianki – Polesianki”, uczniów ze Szkoły Podstawowej w Jedlance Nowej. Wielkim zaangażowaniem wykazali się wolontariusze Szkolnego Koła Caritas działającego w ostrowskiej Szkole Podstawowej. Podczas koncertu częstowali ciepłą kawą, herbatą a także bigosem. Nie zabrakło również słodkiego deseru w postaci pączków i domowych wypieków. Mimo chłodnego wieczoru, panowała niezwykle ciepła atmosfera… O godzinie 23.00 odśpiewano Apel Jasnogórski, zaś widowiskowym wydarzeniem był pokaz fajerwerków. Właśnie tak zgromadzeni  świętowali 100 rocznicę Odzyskania Niepodległości w Ostrowie Lubelskim. Czytaj dalej

0 0

Malowanie na polanie!

,Malowanie na polanie” na Lipowym Stowarzyszenie Aktywne Wsparcie Inicjatyw Lokalnych przy współpracy z KGW Lipowe realizuje projekt pn. „Malowanie na polanie!”. Projekt dofinansowany w ramach Funduszu Inicjatyw Obywatelskich Małopolska Lokalnie – Południe. Organizatorem konkursu jest Fundacja Sztuki Przygody i Przyjemności ARTS.  Drugie warsztaty plenerowe z cyklu ,,Malowanie na polanie”, odbyły się na Lipowym (gmina Limanowa) w dniu 10 listopada 2018 r. Odbiorcami zaplanowanych działań projektowych były dzieci i młodzież z terenu Gminy Limanowa. Każdy uczestnik warsztatów otrzymał do dyspozycji sztalugę malarską, karton, farby, pędzle oraz paletę malarską i kilka cennych i pomocnych rad od profesjonalnego malarza. Warsztaty zostały przeprowadzone pod czujnym okiem malarza – samouka – mieszkańca powiatu limanowskiego – pana Mariana Ślazyka, którego inspiracją są piękne i zapierające dech w piersiach pejzaże Beskidu Wyspowego, otaczająca natura i pomniki przyrody, które przez tysiące lat powstawały za sprawą działań natury. Pan Marian zdradził podstawowe reguły i zasady, którymi kieruje się profesjonalny malarz, przedstawił swoje autorskie pracę oraz przybliżył ciekawą i bardzo pouczającą historię swojego życia. Dzieci i młodzież podczas warsztatów wykazały się niezwykłymi umiejętnościami artystycznymi. Podstawowym narzędziem oprócz farb i pędzli okazały się palce a nawet i całe dłonie. Uczestnicy warsztatów malarskich poprzez namalowane prace pochwaliły się niezwykłą pomysłowością, talentem i kreatywnością. Na zakończenie plenerowego warsztatu każdy uczestnik otrzymał dyplom, drobną nagrodę niespodziankę oraz słodkie przekąski. Czytaj dalej

0 0

Proszowickie Miodobranie

Koło Gospodyń Wiejskich w Szklanej miało swój debiut kulinarny - dla szerszego grona smakoszy niż tylko mieszkańcy naszej wsi - podczas II Proszowickiego Miodobrania. Imprezę zorganizowało Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Proszowickiej w dniu 12 sierpnia 2018 r. Jak nie trudno zgadnąć, tematem wiodącym był miód i to co na jego bazie można w kuchni wyczarować. Pomimo dużej tremy, Panie z Koła Gospodyń Wiejskich stanęły na wysokości zadania i przygotowały szerokie menu. Blisko trzysta porcji mięsa w miodzie, w tym oczywiście żeberka, skrzydełka i fileciki z kurczaka serwowane były z sosami, z czego największym uznaniem cieszył się ketchup z cukinii na bazie miodu. Rozchwytywane były do tego ogórki w zalewie octowo-miodowej, w miodzie i musztardzie oraz z curry i miodem. Dużym zainteresowaniem cieszył się także upieczony przez Panie chleb na miodzie, zarówno pszenny jak i razowy. Dodatkiem do niego był wiejski twaróg, oczywiście z miodem. Na deser można było spróbować wiele różnych ciast i ciasteczek. Uwagę zwłaszcza najmłodszych przyciągały marcepanowe pszczółki oraz ciasteczka w kształcie uli. Z kolei jabłkowe róże kusiły nawet prawdziwe pszczoły. Na stołach nie mogło zabraknąć także takich ciast jak Snikers, Królewicz oraz oczywiście Miodownik. Ten ostatni cieszył się tak dużym uznaniem, że pewna para z Francji poprosiła o przepis, bo jak wiadomo każda dobra gospodyni nieco modyfikuje receptury dodając coś od siebie. Nie zapomniano też o napojach, serwując miodową lemoniadę, a dla dorosłych przewidziano degustacje regionalnych nalewek. Można też było zawczasu zaopatrzyć się na zimowe wieczory w syrop z miodu, imbiru i cytryny. Zabawa była udana i wszystko zjedzono – znak to nieomylny, że dobrze smakowało. Czytaj dalej

0 0

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij