Kulinaria

4 6
Kłosuj Komentuj Ulubione

Gzik z ziemniakami - przepis

smileyPrzesyłam państwu przepis na naszą potrawwę NIEPOODLEGŁOŚCIOWWĄ, GZIK Z ZIEMNIAKAMI - która zdobyła nagrodę na imprezie WAWRZYNIEC KUCHARZY -. Składniki : mleko ogrzać, lub postawić na kwaśne, następnie na gazie odcedzić, aby powstał biały twaróg. Następnie twaróg lekko posolić,opieprzyć, rozgnieść widelcem, można dodać odrobinę śmietany /nie koniecznie/ale będzie lepszy,., do tego dodać posiekany szczypior,rzodkiewkę i gotowe. Ziemniaki ugotować w mundurkach, do gziku dojadać ziemniaki. Jest to danie serwowane na Pałukach, bardzo smaczne. Zyczymy smacznego

Gabriela L. z Koło Gospodyń Wiejskich Wieszkowianki -Wieszki

Dariusz T. z KGW Wiadrów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie

Ciekawy przepis ;)

0

14 cze 2018, 20:46:28

Maria Ewa D. z Koło Gospodyń Wiejskich Tur Górny :)

Dość ciekawy przepis ,trzeba zrobić i spróbować.

0

15 cze 2018, 14:51:35

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Pamiętam jak mój ojciec jadł na kolację ziemniaki odgrzane z obiadu i do tego biały ser z mlekiem, myślę że to podobne danie. Ja natomiast uwielbiałam ( jako dziecko) jeść ziemniaki młode z ciepłym mlekiem jako zupę.Pozdrawiam

0

15 cze 2018, 22:15:11

Malwina W.

Dziękuję za przepis! Od dawna zabierałam się za wyszukanie przepisu na gzik, aż sam do mnie trafił :)

0

18 cze 2018, 08:52:35

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij