Aktualności

0 12
Kłosuj Komentuj Ulubione

Czas na przetwory!

Przetwory, dżemy, konfitury… towarzyszą nam od najmłodszych lat i osładzają każdy dzień. Pozwalają również zachować smak lata na dłużej. Przygotowywane w każdej rodzinie od setek lat, według tradycyjnych domowych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nic nie zastąpi ich smaku, dlatego daj się zainspirować i sięgnij po sprawdzone przepisy, praktyczne porady oraz zaskakujące ciekawostki.

Dżem malinowy z czekoladą

Składniki:

Sposób przygotowania:

Maliny umieść w garnku i dodaj cukier żelujący. Całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, dodaj startą czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Wskazówki Dr. Oetkera:

  • Owoce na przetwory powinny być dojrzałe, świeże, jędrne i bez uszkodzeń.
  • Polecamy mycie w wodzie z dodatkiem łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera na litr wody.
  • Przed drylowaniem wiśnie i inne owoce pestkowe wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Dzięki temu będą twardsze i pestka da się łatwiej usunąć.

Dżem agrestowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Agrest oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i umieść w garnku. Dodaj cukier żelujący, całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3-5 minut, aż agrest zmięknie. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Wskazówki Dr. Oetkera:

  • Aby łatwiej usunąć skórkę z owoców lub warzyw (np. brzoskwiń, pomidorów, renklod) należy je naciąć i włożyć na chwilę do wrzątku (nie gotować!), a następnie przełożyć do zimnej wody (zahartować).
  • Malin najlepiej nie myć, lecz dokładnie przebrać. Mycie powoduje, że stają się wodniste i tracą apetyczny wygląd.
  • Do gotowania dżemów i konfitur potrzebny jest duży garnek lub patelnia, najlepiej ze stali nierdzewnej. Rondel powinien być wypełniony owocami i cukrem maksymalnie do połowy. Łatwiej wtedy mieszać masę owocową, aby się nie przypaliła oraz uniknie się wykipienia.

Dżem jagodowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jagody dokładnie opłucz i umieść w garnku. Dodaj cukier żelujący, całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Cukier żelujący potrzebny do wykonania domowych przetworów znajdziecie w e-sklepie Dr.Oetkera TUTAJ

Po więcej inspiracji na domowe przetwory zapraszamy do świata Dr.Oetkera.

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

11.11.2018r. - tak świętowało Otorowo

100 rocznica Odzyskania Niepodległości „Jeszcze Polska nie zginęła,     dopóki kochamy”   W uroczystość 100 rocznicy Odzyskania Niepodległości w dniu 11 listopada 2018r. o 11.30 w kościele parafialnym w Otorowoie (woj. wielkopolskie) została odprawiona Msza Św. w intencji Ojczyzny, w której udział wzięli kombatanci, strażacy, poczty sztandarowe oraz parafianie. Po Mszy Św. udaliśmy się pod pomnik pomordowanych, gdzie został uroczyście odśpiewany Hymn Polski, delegacje w tym także przedstawicielki z KGW złożyły kwiaty i wspólnie odśpiewaliśmy „Rotę”. Po uroczystości Panie z Koła Gospodyń Wiejskich zaprosiły gości na kawę oraz przygotowany przez nie poczęstunek. Zwieńczeniem uroczystości była, przygotowana przez siostry urszulanki wraz z dziećmi i młodzieżą, wieczornica patriotyczną pt.: „Jeszcze Polska nie zginęła, dopóki kochamy”. Społeczność lokalna zgromadziła się, aby wspólnie świętować. Podczas wieczornicy wybrzmiały teksty polskich poetów i fragmenty odczytów, które na temat Polski wygłosiła św. Urszula Ledóchowska. Nie zabrakło również  wspólnego śpiewania. Wybrzmiały utwory m.in. „Rota”, „Serce w plecaku”, „Legiony”, „Piechota”, „Pierwsza brygada”, „Wojenko, wojenko”, „Przybyli ułani pod okienko” i wiele innych. Na zakończenie każdy uczestnik Wieczornicy otrzymał biało-czerwone serduszko z cytatem św. Urszuli  oraz książeczkę "Jeszcze Polska nie zginęła, dopóki kochamy". Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij