Aktualności

0 12
Kłosuj Komentuj Ulubione

Czas na przetwory!

Przetwory, dżemy, konfitury… towarzyszą nam od najmłodszych lat i osładzają każdy dzień. Pozwalają również zachować smak lata na dłużej. Przygotowywane w każdej rodzinie od setek lat, według tradycyjnych domowych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nic nie zastąpi ich smaku, dlatego daj się zainspirować i sięgnij po sprawdzone przepisy, praktyczne porady oraz zaskakujące ciekawostki.

Dżem malinowy z czekoladą

Składniki:

Sposób przygotowania:

Maliny umieść w garnku i dodaj cukier żelujący. Całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, dodaj startą czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Wskazówki Dr. Oetkera:

  • Owoce na przetwory powinny być dojrzałe, świeże, jędrne i bez uszkodzeń.
  • Polecamy mycie w wodzie z dodatkiem łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera na litr wody.
  • Przed drylowaniem wiśnie i inne owoce pestkowe wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Dzięki temu będą twardsze i pestka da się łatwiej usunąć.

Dżem agrestowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Agrest oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i umieść w garnku. Dodaj cukier żelujący, całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3-5 minut, aż agrest zmięknie. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Wskazówki Dr. Oetkera:

  • Aby łatwiej usunąć skórkę z owoców lub warzyw (np. brzoskwiń, pomidorów, renklod) należy je naciąć i włożyć na chwilę do wrzątku (nie gotować!), a następnie przełożyć do zimnej wody (zahartować).
  • Malin najlepiej nie myć, lecz dokładnie przebrać. Mycie powoduje, że stają się wodniste i tracą apetyczny wygląd.
  • Do gotowania dżemów i konfitur potrzebny jest duży garnek lub patelnia, najlepiej ze stali nierdzewnej. Rondel powinien być wypełniony owocami i cukrem maksymalnie do połowy. Łatwiej wtedy mieszać masę owocową, aby się nie przypaliła oraz uniknie się wykipienia.

Dżem jagodowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jagody dokładnie opłucz i umieść w garnku. Dodaj cukier żelujący, całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Cukier żelujący potrzebny do wykonania domowych przetworów znajdziecie w e-sklepie Dr.Oetkera TUTAJ

Po więcej inspiracji na domowe przetwory zapraszamy do świata Dr.Oetkera.

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij