Aktualności

0 12
Kłosuj Komentuj Ulubione

Czas na przetwory!

Przetwory, dżemy, konfitury… towarzyszą nam od najmłodszych lat i osładzają każdy dzień. Pozwalają również zachować smak lata na dłużej. Przygotowywane w każdej rodzinie od setek lat, według tradycyjnych domowych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nic nie zastąpi ich smaku, dlatego daj się zainspirować i sięgnij po sprawdzone przepisy, praktyczne porady oraz zaskakujące ciekawostki.

Dżem malinowy z czekoladą

Składniki:

Sposób przygotowania:

Maliny umieść w garnku i dodaj cukier żelujący. Całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, dodaj startą czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Wskazówki Dr. Oetkera:

  • Owoce na przetwory powinny być dojrzałe, świeże, jędrne i bez uszkodzeń.
  • Polecamy mycie w wodzie z dodatkiem łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera na litr wody.
  • Przed drylowaniem wiśnie i inne owoce pestkowe wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Dzięki temu będą twardsze i pestka da się łatwiej usunąć.

Dżem agrestowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Agrest oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i umieść w garnku. Dodaj cukier żelujący, całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3-5 minut, aż agrest zmięknie. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Wskazówki Dr. Oetkera:

  • Aby łatwiej usunąć skórkę z owoców lub warzyw (np. brzoskwiń, pomidorów, renklod) należy je naciąć i włożyć na chwilę do wrzątku (nie gotować!), a następnie przełożyć do zimnej wody (zahartować).
  • Malin najlepiej nie myć, lecz dokładnie przebrać. Mycie powoduje, że stają się wodniste i tracą apetyczny wygląd.
  • Do gotowania dżemów i konfitur potrzebny jest duży garnek lub patelnia, najlepiej ze stali nierdzewnej. Rondel powinien być wypełniony owocami i cukrem maksymalnie do połowy. Łatwiej wtedy mieszać masę owocową, aby się nie przypaliła oraz uniknie się wykipienia.

Dżem jagodowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jagody dokładnie opłucz i umieść w garnku. Dodaj cukier żelujący, całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Cukier żelujący potrzebny do wykonania domowych przetworów znajdziecie w e-sklepie Dr.Oetkera TUTAJ

Po więcej inspiracji na domowe przetwory zapraszamy do świata Dr.Oetkera.

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij