Aktualności

0 12
Kłosuj Komentuj Ulubione

Czas na przetwory!

Przetwory, dżemy, konfitury… towarzyszą nam od najmłodszych lat i osładzają każdy dzień. Pozwalają również zachować smak lata na dłużej. Przygotowywane w każdej rodzinie od setek lat, według tradycyjnych domowych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nic nie zastąpi ich smaku, dlatego daj się zainspirować i sięgnij po sprawdzone przepisy, praktyczne porady oraz zaskakujące ciekawostki.

Dżem malinowy z czekoladą

Składniki:

Sposób przygotowania:

Maliny umieść w garnku i dodaj cukier żelujący. Całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, dodaj startą czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Wskazówki Dr. Oetkera:

  • Owoce na przetwory powinny być dojrzałe, świeże, jędrne i bez uszkodzeń.
  • Polecamy mycie w wodzie z dodatkiem łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera na litr wody.
  • Przed drylowaniem wiśnie i inne owoce pestkowe wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Dzięki temu będą twardsze i pestka da się łatwiej usunąć.

Dżem agrestowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Agrest oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i umieść w garnku. Dodaj cukier żelujący, całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3-5 minut, aż agrest zmięknie. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Wskazówki Dr. Oetkera:

  • Aby łatwiej usunąć skórkę z owoców lub warzyw (np. brzoskwiń, pomidorów, renklod) należy je naciąć i włożyć na chwilę do wrzątku (nie gotować!), a następnie przełożyć do zimnej wody (zahartować).
  • Malin najlepiej nie myć, lecz dokładnie przebrać. Mycie powoduje, że stają się wodniste i tracą apetyczny wygląd.
  • Do gotowania dżemów i konfitur potrzebny jest duży garnek lub patelnia, najlepiej ze stali nierdzewnej. Rondel powinien być wypełniony owocami i cukrem maksymalnie do połowy. Łatwiej wtedy mieszać masę owocową, aby się nie przypaliła oraz uniknie się wykipienia.

Dżem jagodowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jagody dokładnie opłucz i umieść w garnku. Dodaj cukier żelujący, całość wymieszaj razem i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Cukier żelujący potrzebny do wykonania domowych przetworów znajdziecie w e-sklepie Dr.Oetkera TUTAJ

Po więcej inspiracji na domowe przetwory zapraszamy do świata Dr.Oetkera.

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

Lokalną historię tworzą ludzie z pasją

Każde Koło Gospodyń Wiejskich ma swoją historię, a historię tworzą ludzie-pasjonaci, którzy poświęcają swój czas, energię, a często i własne środki finansowe. Nie bacząc na przeszkody rysują kolejne rozdziały w historii naszej miejscowości. Oto kilka pasjonatek, które całym sercem oddane są działalności w Kole Gospodyń. Pani Stasia Radoń- wieloletnia przewodnicząca Koła Gospodyń w  Siedlcu, inicjatorka wielu przedsięwzięć, a szczególnie uruchomienia  przedszkola dla dzieci wiejskich. Organizowała liczne kursy doskonalące dla mieszkańców wsi.Pasjonatka folkloru, śpiewu, tańca i muzyki.  Pani Krysia Cagiel - długoletnia członkini Koła Gospodyń, reprezentuje Siedlec na prawie wszystkich konkursach śpiewaczych. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki. Pięknie haftuje, a Jej dzieła stanowią dekoracje  na wielu wystawach. Pani Danusia Maciuszek- obecna przewodniczaca Koła Gospodyń. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Danusia Niemiec- wieloletni kierownik zespołu folklorystycznego Siedlecanie, pasjonatka folkloru i tradycji,dusza artystyczna, inicjatorka założenia Izby Regionalnej, inicjatorka Biesiad Agroturystycznych, organizatorka wielu konkursów, wernisaży i wystaw regionalnych, dzięki Jej zaangażowaniu potrawa regionalna stała się produktem certyfikowanym, a o Kole Gospodyń w Siedlcu usłyszano w całej Polsce i za granicą. Nigdy nie szczędzi czasu ani energii, aby w dobrym stylu i na wysokim poziomie promować naszą Małą Ojczyznę. Pani Helenka Szymańska -pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Basia Rybka- wieloletni skarbnik koła-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Jadzia Chudecka,pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Krysia Pilch-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Helenka Styczeń- pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pasjonatów jet duuuuuuuuużo więcej, ale na razie zostały przedstawione panie z długoletnim stażem i wieloma sukcesami na koncie. Czytaj dalej

0 1
0 1
0 0

Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność

Panie z Koła Gospodyń w Siedlcu łączy wiele pasji. Przez wiele lat zadziwiają aktywnością, inwencją twórczą, pracą społeczną na rzecz środowiska oraz działaniami skierowanymi na ocalenie od zapomnienia tego co piękne i wartościowe. Dzięki gospodyniom działo i dzieje się dużo dobrego w Siedlcu, który swoją historią sięga 1367 roku. To w Siedlcu - miejscowości nazywanej Artystyczną Doliną Raby panie z Koła Gospodyń od ponad pół wieku tworzą niepowtarzalny klimat w  podtrzymywaniu tradycji i budowaniu tożsamości regionalnej środowiska. Właściwe działania Koła Gospodyń Wiejskich pozwalają młodzieży czerpać dobre wzorce i doceniać dorobek kulturowy swoich matek i babć, szanować poprzednie pokolenia, dzięki którym rozkwitła wieś i dzisiaj stanowi matecznik tradycji i  kultury. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się potrzeby i kierunki działania, nigdy nie zmienił się cel oraz wartości, którymi kieruje się organizacja. Koło szczególnie pielęgnuje dziedzictwo kulturowe regionu poprzez kultywowanie folkloru i sztuki ludowej, śpiew, tradycyjne obrzędy oraz kuchnię regionalną. W kole działają trzy pokolenia pań, które pielęgnują i  zachowują od zapomnienia dawne tradycje i zwyczaje, a kultura ludowa stanowi dla nich dużą wartość. Wielkim zaszczytem dla koła jest noszenie krakowskiego ludowego stroju regionalnego, w którym gospodynie mogą prezentować swój region na różnego rodzaju konkursach, festiwalach, wystawach, biesiadach  i spotkaniach integracyjnych. Działalność koła od 1987 r. jest starannie dokumentowana w kronikach. Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij