
Czarne kulki mocy
Brzmi tajemniczo, ale kto w dzisiejszych czasach nie docenia działania owoców czarnego bzu. W formie herbat, naparów, soków czy syropów polecane są przy leczeniu rożnych dolegliwości i schorzeń. Oto jak dużo dobrego kryje się w tej niepozornej roślinie.
Czarny bez, inaczej nazywany bzem lekarskim lub aptecznym, jest krzewem, który powszechnie występuje w Polsce. Z biegiem lat w miarę napływających informacji o jego działaniu jest coraz bardziej doceniany i tionie tylko ze względu na swoje walory ozdobne i piękny zapach.
Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu posiadają bogactwo witamin i minerałów.
Właściwości lecznicze bzu czarnego znane były już w starożytnym Egipcie. Już wtedy wykorzystywany był on w terapii wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Soki na bazie czarnego bzu można przyjmować przy infekcjach, stanach zapalnych i spadkach odporności. Lecznicze właściwości mają również kwiaty.
Co to i skąd pochodzi
Czarny bez to krzew pokaźnych rozmiarów. Może osiągać nawet 10 metrów wysokości i rozrasta się jak drzewo. Jego białe i kremowe kwiaty zdobią go w czerwcu i na początku lipca. Pod koniec sierpnia dojrzewają ciemnofioletowe owoce o średnicy dochodzącej nawet do 8 milimetrów.
Jeżeli chodzi o jego pochodzenie, to znany był już w starożytności w Północnej Afryce i Zachodniej Azji. Obecnie jest krzewem, który rośnie również w Europie, gdzie jest bardzo rozpowszechniony. W Polsce występuje na polach, w lasach, w obrębie nieużytków oraz na obrzeżach dróg. Dlatego też często określany jest jako dziki bez.
Właściwości czarnego bzu
Zawarte w kwiatach i owocach bzu flawonoidy, kwasy fenolowe, antocyjany czy garbniki to substancje o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Antyoksydanty opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
Jak działa sok z owoców czarnego bzu?
Stosuje się go przede wszystkim dla wzmocnienia odporności. Jego picie skraca również trwania przeziębienia i grypy. Owoce czarnego bzu to bowiem skarbnica witaminy C, prowitaminy A i wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód i żelazo. Owoce wykazują również działanie przeczyszczające, regulujące trawienie, chroniące przed promieniowaniem UV, moczopędne, napotne, antywirusowe, łagodnie przeciwbólowe.
Czarny bez ma też zastosowanie w leczeniu bólu związanego z zapaleniem nerwów rwy kulszowej, migrenami. Bez czarny ma także działanie przeciwcukrzycowe (obniża poziom cukru we krwi), a nawet przeciwnowotworowe.
Czarny beż działa łagodząco na skórę. Przeciwzapalne właściwości jego naparów i odwarów doskonale sprawdzają się w pielęgnacji skóry wrażliwej oraz podrażnionej. Ponadto mają znakomity wpływ na skórę wymagającą szczególnej pielęgnacji, na której występują zaskórniki czyli tak zwane wągry.
Owoce czarnego bzu należy zbierać w sierpniu i wrześniu, gdy są już w pełni dojrzałe. To ważne, bo w niedojrzałych owocach występuje toksyczna substancja sambunigryna – to glikozyd cyjanogenny. Może wywoływać podrażnienia układu pokarmowego, wymioty, biegunki, mdłości, bóle brzucha.
Sok z owoców bzu
składniki: 1 i 1/3 szklanki owoców czarnego bzu, 3 szklanki wody, 2 łyżki startego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków, 1/3 szklanki miodu; przygotowanie: umyte owoce bez gałązek włożyć do garnka, dodać wszystkie składniki z wyjątkiem miodu i gotować na wolnym ogniu 30 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia. Gdy sok będzie jeszcze lekko ciepły przecedzić przez sitko, dodać miód, wymieszać, przelać do słoika. Należy go przechowywać w lodówce.
Redakcja mojaWieś