Rozrywka

2 52
Kłosuj Komentuj Ulubione

"Cykliczna impreza Środowiskowa"

     Finał projektu pod nazwą  „Wilamowskie Śmiergusty jako przykład współpracy transgranicznej” miał miejsce w tym roku w dniach 2 i 3 czerwca na stadionie LKS ”Wilamowiczanka”.Jest to cykliczna impreza środowiskowa Gminy Wilamowice.

Sobota należała do młodzieży. W tym to dniu wystąpiły rewelacyjne mażoretki „NEMEZIS” i „GRACJA”, wystąpiła grupa taneczna dzieci z przedszkola i  szkoły podstawowej z Wilamowic , zagrała „z przytupem” swój koncert ORKIESTRA REPREZENTACYJNA Gminy Wilamowice, a następnie liczna publiczność miała możliwość wysłuchania koncertu zespołu „HOLEVIASTERS”. Oczywiście pierwszy dzień zakończyła Gwiazda Wieczoru , a były to „BACIARY”. Owacjom  nie było końca. Po trzy godzinnej dyskotece z DJ  uczestnicy, udali się na odpoczynek, gdyż większość z nich występowała także w drugim  dniu „Wilamowskich Śmiergustów”.

Poranek drugiego dnia imprezy  nie wróżył nic dobrego. Nad Wilamowicami i okolicami krążyły burze z ulewnym deszczem. Jednakże nikt nie zważał na nie sprzyjającą aurę ,po prostu jak w śmiergusty .Musi lać się woda i należy być mokrym. Jednakże wiatr rozgonił burzowe chmury i na niebie pojawiło się słońce.

Drugi dzień rozpoczął się o godzinie 11:00 mszą świętą w Sanktuarium św. abpa Józefa Bilczewskiego w Wilamowicach. Barwny korowód śmiergustowy  członków zespołów regionalnych wraz z gośćmi z miast partnerskich, przeszedł w takt muzyki i przy wspólnym śpiewie z placu kościelnego na stadion sportowy „Wilamowiczanka”. Przeszedł już co ważne w promieniach słońca. W paradzie uczestniczyli motocykliści  z Wilamowic i okolic oraz z Dolnego Benešova. Po otwarciu przez Burmistrza Wilamowic Wilamowskich Śmiergustów , rozpoczęła się prezentacja i degustacja  kulinarna gorących ,tradycyjnych potraw, nalewek, likierów i słodkich wypieków przygotowana przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Wilamowice oraz z Dolnego Benešova. Nasze stoisko oblegane było nie tylko przez degustatorów ciast i ciasteczek czy nalewek. Dużą „popularnością” cieszył się likier kawowo-kukułkowy”.Odwiedzili nasze stoisko m.innymi; starosta Powiatu Bielskiego, burmistrz Wilamowic, goście z Czech, Słowacji , sołtys Pisarzowic, radni Gminy. Na scenie wystąpiły kolejno zespoły regionalne; „TRADYCJA” ze Starej Wsi, „DANKOWIANIE” z Dankowic, „ZASOLANIE” z Zasola Bielańskiego, ”PISARZOWIANKI” z Pisarzowic, „ECHO” z Hecznarowic oraz ZPiT „CEPELIA FIL WILAMOWICE” i „WILAMOWIANIE”. Licznie zebrani nie tylko mieszkańcy Wilamowic nadal mogli degustować się muzyką tym razem w rytmie popowo-folkowym zespołu „KIWI” i  zespołu „SKAZANI NA BLUSA”.W drugim dniu Śmiergustów ,Gwiazdą Wieczoru Disco Polo był zespół „MIG”. Po występie zespołu „MIG” cykliczną imprezę zakończył pokaz sztucznych ogni.

Serdecznie dziękujemy organizatorom jak i uczestnikom tej cyklicznej imprezy plenerowej.

Przewodnicząca KGW-ST Cecylia P.

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Malwina W.

Bardzo ciekawa i interesująca impreza, tyle smakołyków i bogata oprawa artystyczna. Czekam na przepisy tych smakowitości ;)

6

16 cze 2018, 17:50:29

Dariusz T. z KGW Wiadrów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie

Świetna impreza ... Życzę kolejnych takich ;)

6

29 cze 2018, 20:17:04

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij