Kulinaria

Chełmińskie placki kartoflane
Chełmińskie placki kartoflane to regionalna potrawa przygotowywana w okolicach Chełmna. Powiat chełmiński jest to obszar rolniczy i do dnia dzisiejszego w tutejszych gospodarstwach rolnych uprawiane są ziemniaki, które są podstawowym składnikiem tej potrawy. Na obszarze ziemi chełmińskiej zwyczajne placki kartoflane zostały jednak wzbogacone o filet z piersi kurczaka, cebulę, paprykę, czosnek i lubczyk, a przez to stały się bardziej sycące i tym samym chętniej spożywane przez mężczyzn ciężko pracujących na roli. Z upływem czasu zaczęto dodawać również pomidory i paprykę. Dziś ta potrawa jest chętnie odtwarzana w kuchni niejednej gospodyni w tym regionie.
Chełmińskie placki ziemniaczane często nazywamy plackami "na bogato", ponieważ dodatkowymi składnikami które ubogacają tradycyjne placki ziemniaczane są: filet z piersi kurczaka, papryka, cebula i przyprawy. Umyte i obrane ziemniaki należy zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcedzić na sicie. Filet z piersi kurczaka należy pokroić w małą kostkę podsmażyć na oleju, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrać pokroić i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, roztrzepane jajka, przestudzony filet, cebulę, czosnek i paprykę. Wszystko delikatnie wymieszać. Następnie posiekać natkę pietruszki, lubczyk i wymieszać z masą. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Można dla ostrości dodać papryczkę chili. Placki podajemy z delikatnym sosem czosnkowym. Wykonanym z jogurtu, majonezu, odrobiną czosnku i drobno pokrojonym koperkiem.
Beata J. z Koło Gospodyń Wiejskich w Brzozowie
Anna W.
Mniam, wyglądają smacznie :)
7 maj 2021, 11:02:09