Kulinaria
Botwina – smaczna wiosenna zupa
Składniki:
40 dag żeberek
1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler
2 pęczki młodych buraczków z liśćmi (botwinka)
½ szkl śmietany
1 szkl kwasu burakowego
2 łyżki posiekanej zieleniny zieleniny (koperek, pietruszka, lubczyk)
5 jajek ugotowanych na twardo
Sól, pieprz, majeranek, maggi.
Wykonanie:
Z żeberek i warzyw ugotować wywar. Botwinkę starannie wypłukać pokroić w paski i ugotować w niedużej ilości wody dodając szczyptę kwasku cytrynowego.
Z wywaru wyjąć żeberka, obrać z kości i pokroić. Wywar mięsny połączyć z ugotowana botwinką i mięsem, podprawić śmietanka i do smaku przyprawami według uznania. Podawać z jajkiem.
Smacznego!
Sylwia Ostrowska
KGW z Woli Zabierzowskiej, gmina Niepołomice
Redakcja mojeKGW.pl ..