Kulinaria

Zupa pomidorowa
Składniki
- ćwiartka kurczaka
- 2 litry wody
- 1/2 łyżeczki soli
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 200 - 250 ml śmietany**
- szczypta zmielonego pieprzu
Przygotowanie
- Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut.
- Wyjąć mięso z wywaru, dodać przecier, zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem.
Propozycja podania
ugotowany biały ryż lub makaron / posiekana zielona pietruszka lub koperek
Wskazówki
* jeśli mamy kupiony gotowy przecier pomidorowy lub passatę z kartonika lub butelki, dajemy go mniej (około 250 - 350 ml), gdyż taki jest bardziej intensywny niż domowy. Możemy też dodać około 90 g koncentratu pomidorowego. Ilość pomidorów najlepiej dodawać do smaku, niektóre mogą być bardziej kwaśne.
** dodajemy słodką śmietankę 30% (niweluje kwasowość pomidorów). Jeśli użyte pomidory nie są kwaśne, możemy użyć kwaśnej śmietany z kubka 18%.
Barbara D. z Koło Gospodyń Wiejskich w Sławoszewie
Gall Anonim
Piękne zdjęcie. Ja zupę pomidorową KOCHAM!!!
21 mar 2016, 17:14:44
Irena Z. z Koło Gospodyń Wiejskich w Lipniku
Smakowicie się prezentuje. ;)
21 mar 2016, 22:14:00